Witajcie
Kilka tygodni temu postanowiłem, że w końcu zakupię swój wymarzony z dzieciństwa model samochodu

Zacząłem od przeglądania sieci oraz Waszego/Naszego forum, rozmawiałem z kilkoma osobami i wybór padł na Traxxas E-Revo VXL w skali 1/16.
Dzisiaj odebrałem moje małe cudo, jutro powinna dojść do mnie ładowarka Team Orion Advantage od jednego z kolegów z forum.
Zakupiłem od razu pakiety Li-Po (wszystko w sklepie RC4Max w Sosnowcu) - Tornado 2200mAh 2s 25C (2 sztuki) oraz kabelek do połączenia szeregowego.
Jednak jako świeża osoba w tym świecie mam kilka pytań, a Pan w sklepie powiedział mi, że wkładam pakiety i jadę, więc chciałem pomęczyć Was

1) Oryginalna bateria - jak długo się ładuje w oryginalnej ładowarce? W instrukcji nic nie znalazłem, a chciałbym sprawdzić czy wszystko śmiga i nie zostawiać jej na noc.
2) Buzzer - w RC4Max akurat ich brakło, więc muszę poszukać gdzieś indziej (mają mieć za kilka dni, może nawet 2 tyg). Czy wystarczy jeden buzzer podpięty do jednego pakietu czy lepiej kupić dwa, osobno do każdego pakietu?
(a może ktoś ze Śląska - okolice Katowic/ Rudy Śląskiej miałby buzzer do sprzedania?)
3) Czas jazdy - ile mniej więcej jeździ Wasz model na dwóch podobnych pakietach Li-po? Jeśli nie dostanę buzzera to chciałbym mimo wszystko pośmigać trochę niż czekać tydzień czy dwa

4) Zębatka atakująca - w zestawie jest dodatkowa zębatka która jest zalecana wtedy, kiedy śmiga się na dwóch pakietach Li-po. Ale czy w moim przypadku (połączenie szeregowe, na czas zabawy) jest to konieczne czy mogę to odpuścić? Widziałem co model robi na tych pakietach, myślę, że nie prędko o ile w ogóle zdecyduję się na połączenie równoległe.
5) Smarowanie - czy z racji nadchodzącej zimy i środka jesieni powinienem zabezpieczyć konkretne elementy od wody? Jakiś smar, uszczelka?
6) Odcięcie na aparaturze - wiem, że można ustawić odcięcie zasilania na aparaturze Traxxasa i na regulatorze, ale czy to się sprawdza? Nie chciałbym rozwalić pakietów, ale jeszcze bardziej nie chciałbym rozwalić regulatora lub innych elektronicznych części
7) Gwarancja - czy ktoś z kolegów wykupił dodatkowa pakiet gwarancji z Traxxasa? Widziałem formularz, z tego co rozumiem za 45$ jest wieczysta gwarancja, ciekawostka taka

Dodam, że przeczytałem - mam nadzieję - większość tematów związanych z tym modelem, ale nie wszystkie sprawy są tak oczywiste, więc mam nadzieję, że dobra brać forumowa mi pomoże

I może jeśli ktoś jest ze Śląska i miałby chwilę którego dnia, żeby coś koledze pokazać to byłoby mi miło