Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 18, 2026 2:45 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor
PostNapisane: Pn lis 01, 2010 3:12 pm 

Cytuj:
Spalinka dla początkującego który ma mieć 1 model? Głupota.

Ja od niedawna bawię się w modelarstwie i od razu kupiłem model spalinowy na nitro -.- mam kolege którego może znacie z zawodów -T.Gadnicki i wszystko mi pięknie powiedział co i jak.

a pan Flinston tak się zna na modelach i tyle doradza a nie umiał nowego modelu prosto ze sklepu odpalić -.-

więc jak masz kolege który się zna to śmiało bierz model spalinowy

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt lis 02, 2010 9:31 pm 

Witam wszystkich, mam na imie Michal i mam 3 dyszki na karku. Jak latwo sie domyslec, chce kupic sobie model RC. Do tej pory latam helikopterem, wiec temat modelarstwa nie jest mi tak calkiem obcy. 2 tygodnie temu przypadkowo spotkalem czlowieka z innego miasta, ktory na naszym lotnisku (gdzie sobie latamy) zrobil sobie tor dla modeli RC. Dal mi poprowadzic jakiego Monster Trucka (chyba Trexxas) na apce Spektruma, i od pierwszej minuty sie zauroczylem i zdecydowalem, ze chce cos takiego kupic. Chodzi oczywiscie o off road, ale nie taki najciezszy, tylko jakies polanki, piach, troche szutru - zeby mozna bylo sie slizgac itp - poczatkowo chcialem aby byl to model elektro, ale ostatnio widzialem na aukcjach, ze modele nitro mozna wyhaczyc w dobrej cenie, wiec model nitro wrocil na szale. W zawodach startowac nie chce (chyba, ze sie okaze, ze mam talent hehe), maszyna ma byc solidna z latwo dosteonymi czesciami. Moj budzet to 800-1000pln teraz albo za miesiac 1600pln - to nie zanczy jednak, ze wszystko musze wydac, ale chyba w gre wchodza tylko modele Traxxas (chyba ze doradzicie cos innego) - tak wiec prosilbym o odpowiedzi na nastepujace pytania:

1) 2WD (np Slash) czy 4WD (np Stampede?) - jezdzilem 5 minut 4WD i frajdy malem co nie miara - czy 2 WD nie bedzie zbytnio mi uciekal?
2) kupic gorszy nowy czy lepszy uzywany?
3) szukac w Polsce czy za granica (gdzie taniej)?
4) czy nitro w uzytkiowaniu jest drozszy od elektrycznego?
5) czy uzywanie modeli nitro jest gdzies zabronione? (np las)
6) do czego sluzy kwarc w aparaturze innej niz 2.4GHz?
7) czy stokowy silnik nitro w Stampede jest duzo wydajniejszy (mocniejszy) od stockowego w STampede elektro?
8) czy w kazdym modelu elektro mozna uzyyc LiPo? Czy trzeba wymienic najpierw silnik na bezszczotkowy lub/i poprzelutowywac cos w aucie?

Aha, model ma byc w skali tylko i wylacznie 1:10. Nie ma mozliwosci zeby mi sie jazda modelem nie spodobala, wiec nie ma sensu kupowac jakiegos gniota, zeby wybadac, czy zalapie bakcyla czy nie, bo juz wiem ze tak.
Z gory dziekuje za odpowiedzi.

PostNapisane: Wt lis 02, 2010 9:57 pm 

1-Trzeba się przyzwyczaić do 2wd.
2-Lepszy używany, ale w dobrym stanie.
3-Za granicą.
4-Tak.
5-Nie wiem, ale w lesie bym nie jeździł.
6-(Pozwolę sobie zacytować z rcinfo)Kwarce - występują jako wymienny element aparatury nadawczo-odbiorczej. Dzięki różnym częstotliwościom, można na małym obszarze używać kilku model bez obaw o wzajemne zakłócanie.
7.Jeśli myślisz o stampede szczotkowym to nitro mocniejsze.

Można użyć lipo, jeśli regiel jest bez odcięcia to trzeba kupić buzzer.
Na teren po którym chcesz jeździć to można np. slasha 4x4
Oczywiście jakieś pakiety i to tyle.

PostNapisane: Wt lis 02, 2010 11:03 pm 

To odpowiem na Twoje odpowiedzi:)

1) przyzwyczaic mozna sie pewnie tez do zycia bez reki, ale chodzi mi o to, czy model 2WD nie bedzie jakos bardzo nieporadny w stosunku do 4WD. Choc to pewnie subiektywne odczucie i trzeba samemu sie przekonac...

2) Na aukcji internetowej raczej nie sprawdzimy w jakim jest faktycznie stanie a co najwazniejsze - nie znamy przebiegu (pewnie dosc istotny jesli mamy do czynienia z silnikiem szczotkowym)

3) OK:) A cos konkretniej? Niemcy? Chiny? USA?

4) jaka roznica na "dzien dobry" przy pierwszych zakupach? Mniej wiecej chociaz prosze podac kwote.

5) Dlaczego? Nie chodzi mi o jazde po sciolkach, ale po prostu po drozkach lesnych.

6) Aha. To czy zatem aparatura 2,4GHz to "muss"? Jedyna korzysc to brak ewentualnych zaklocen?

7)A jak na tle Stampede´a wypada Slash czy E-Maxx (nitro)?

Sory, ze pytam o dosc banalne rzeczy, ale na stronach sklepow, znajduje szczatkowe informacje o tych autach.
Jakie wiec jeszcze modele powinienem zobaczyc? Czy Traxxas to najlepszy wybor?

PostNapisane: Śr lis 03, 2010 6:06 am 

1-Nie nazwałbym to nieporadnym, tylko trochę trudniejszym w prowadzeniu.

2-Przejrzyj oferty na forum. Zależy jak ktoś dbał o auto i do czego używał.

3-USA

4-Mam na dzieję że o to ci chodziło ;)

Elektryk:
traxxas slash 4x4, pakiet: turnigy, ładowarka: accucell6+zasilacz (chyba, że masz)
1400zł (ok 1000zł w USA)
120zł
120zł+40zł
Czyli za całość 1680zł( po polskich cenach )

Dobrze jest kupić 2 pakiety :D

Spalina:
traxxas slayer, pakiet do odbiornika, ładowarka, paliwo (byron),termometr,pakiet do rozrusznika,AFO+ARO(olej do filtra i do silnika),butelka do tankowania i to chyba tyle ;)
1600zł
50zł (pojeździsz jakieś 30min)
120zł+40zł
120zł
80zł
50zł
20zł
20zł
Czyli za całość 2100zł

5-To tylko moje odczucie 8)

6-Zakłócenia są denerwujące ale na innych apkach (FM) nie jest źle :)

7-Slash to short-course, a E-Max i Stampede to monster truck, a poza tym to 3 różne modele.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4