No, jest lekka masakra z tą płytą.
Ale już wam mówię, w czym tkwi problem.
Po pierwsze, to faktycznie, płyta nie jest najwyższych lotów, jeżeli chodzi, o jakość stopu, ale…
W przypadku wersji nitro, przez prawie rok użytkowania modelu nie wróciłem do domu z płyta wygięta w ten sposób. Pomimo, że model odwiedził parokrotnie tory dla BMX-ów jak i typowe tory offroadowe.
Możecie sobie wyobrazić, jakie było moje zdziwienie (i wkur….) jak pojechałem pierwszy raz po konwersji z modelem na tor, na zawody i po pierwszym okrążeniu moja płyta i wałek wyglądały w ten sam sposób, co u Tomka.
Zdiagnozowanie przyczyny takiego zachowania płyty nie trwało długo. Wystarczyło sobie przypomnieć etapy konwersji, gdzie jednym z nich było całkowite usunięcie radiotraya połączonego z dość pokaźnym i mocnym boxem na elektronikę. Te dwa elementy razem tworzyły podłużne wzmocnienie płyty, która, jak widać bez tego elementu do niczego się nie nadaje, jak do jeżdżenia po asfalcie. Niestety w VRX-1E radiotraya nie ma, a płyta nie została wzmocniona, więc inaczej się zachować nie mogła.
Dziwi mnie od roku fakt, że do VRX-a mamy dostępne części tunningowe tj. elementy z carbonu, wieżyczki z 5mm aluminium, czy wzmocnione mocowania wahaczy, a firma nie pomyślała o tym, żeby obojętnie, czy w standardzie, czy w opcji dostarczyć mocną płytę, która jest tak naprawdę podstawą modelu.
Ja, co prawda przygotowywuję już, Hypera do konwersji, ale postanowiłem na zimę jeszcze nie spisywać swojego VRX-a na straty i płytę wzmocniłem profilem aluminiowym w ten o to sposób:
http://picasaweb.google.pl/mareckikD40/ ... 0279539074Dodam tylko tyle, że pomimo całej tej sprawy związanej z płytą, samo podwozie (oczywiście przy odpowiednim set-up’ie) prowadzi się na torze rewelacyjnie.
Wygląda na to, że jeżeli River Hobby nie zmieni płyty w VRX-ie, to niestety sprowadzą ten model do rangi bardzo i to bardzo kiepskiego modelu, którego ludzie raczej będą unikać. Szkoda, bo podwozie mogło zrobić konkurencję 2x droższym modelom, tym bardziej, że tragusów BL mamy jak kot napłakał. I nie uratują tego modelu pakiety lipo w zestawie (które dzięki swojej pojemności i tak są g. warte), jak i zestawowa ładowarka, która pójdzie w kąt, gdy zaopatrzymy się w normalnej pojemności pakiety.
Pozdrawiam.