Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 27, 2026 2:25 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
PostNapisane: Wt lip 27, 2010 4:55 pm 

właśnie o oświetleniu myślałem , wie ktoś jak zrobić mrygające kierunkowskazy ?

prace nadal w toku :) wykręciłem silnik w swoim podwoziu i trochę się zdziwiłem bo siedzi johnson a standartowo były chyba mabuchi montowane ? czy jest szansa że będzie lepiej śmigało z takim johnson'kiem ?

pozdr. :wink:

Ostatnio edytowano Cz lut 10, 2011 5:53 pm przez zalesvw, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt lip 27, 2010 7:19 pm 

zalesvw napisał(a):
a'propos - wie ktoś jak zrobić mrygające kierunkowskazy ?

Jeżeli chodzi o mrygające kierunkowskazy, będziesz potrzebował stroboskopów. Kiedyś na forum było, któryś użytkownik robił takie strobo.

PostNapisane: Wt lip 27, 2010 10:51 pm 

zalesvw napisał(a):
właśnie o oświetleniu myślałem , włączane z osobnego kanału , ledowe , schowane za szkiełkami z fakturką podobną do oryginalnych lamp :wink: a'propos - wie ktoś jak zrobić mrygające kierunkowskazy ?

neony raczej odpadają bo wzorem jest autko z '87 roku , więc będzie bardziej klasycznie :wink:

prace nadal w toku :) dzisiaj założyłem w amorkach (na tłoczkach) odboje z gumiastego , harmonijkowego wężyka , przez co przy pełnym wciśnięciu podwozie nie chaczy wkrętami o glebę i części amorka o siebie nie tłuką tylko o miękką gumkę :mrgreen:
tak przy okazji , wykręciłem silnik w swoim podwoziu i trochę się zdziwiłem bo siedzi johnson a standartowo były chyba mabuchi montowane ? i wynalazłem w necie że ten johnson to standartowy silnik tamiyi (tt-01) - to prawda ? czy jest szansa że będzie lepiej śmigało z takim johnson'kiem ?

Co do kierunkowskazów to czy jakiś prosty schemacik nie wystarczy do tego? http://www.google.pl/search?q=migaj%C4% ... =firefox-a

Co do silnika to sam nie wiem, ale jak dostaniesz odemnie tą paczkę to przynajmniej będziesz mógł porównać i mieć pewność.

GG:5569666

PostNapisane: Wt lip 27, 2010 11:20 pm 

Mabushi i Johnson to takie same silniki - nierozbieralne 27T. Podobno Johnson jest nieco lepszy, ale wątpię, czy odczujesz to podczas jazdy (nie licząc autosugestii).

PostNapisane: Pt lip 30, 2010 5:34 pm 

Cytuj:
jak dostaniesz odemnie tą paczkę to przynajmniej będziesz mógł porównać i mieć pewność.

no , porównam sobie :wink: fajnie że się dogadaliśmy odnośnie tej paki :wink: a może jednak odczuję różnicę ? hehe :wink:

Ostatnio edytowano Cz lut 10, 2011 5:51 pm przez zalesvw, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pt sie 06, 2010 4:04 pm 

:roll:

Ostatnio edytowano Cz lut 10, 2011 5:49 pm przez zalesvw, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Cz wrz 02, 2010 4:37 pm 

verona napisał(a):
Tyle że jak elektroniczny regulator podpinasz pod akumulator, i potem z regulatora do pierwszego kanału odbiornika to on jest zasilany właśnie przez ten odbiornik, więc jak podłączysz jeszcze zasilanie bezpośrednio do odbiornika to nie jestem pewien ale możesz go spalić poprzez dwukrotne napięcie. Nie jestem pewien czy jak podłączysz normalne zasilanie to on nie będzie brał zasilania z kanału lub właśnie na nieszczęście będzie.. Chyba rozumiesz o co chodzi. Zasilanie do odbiornika i "sygnał" odbiornik - regulator idzie jednym przewodem 3 żyłowym więc nie wiem jak chcesz zrobić osobne zasilanie. Ja tego nie sprawdzałem to nie wiem.

Z regulatorem od Tamiya jest tak, że nie podaje on napięcia do odbiornika przez kabelek 3 żyłowy wpinany do Ch2 ale właśnie przez ten dodatkowy kabelek 2 żyłowy oznaczony na instrukcji jako BATT. Jeżeli więc podepniesz do odbiornika tylko serwo (Ch1) i ten regulator (Ch2) i nie włożysz nic do gniazdka BATT w odbiorniku to po prostu nic nie zadziała, bo odbiornik będzie bez zasilania.

jeżeli odbiornik zasilany miałby być z głównego pakietu to warto napięcie puścić przez "Ubec'a" lub zastosować stabilizator - ale o tym jest tu napisane dosyć sporo wraz z załączonymi schematami.
pozdr.

PostNapisane: Pn paź 18, 2010 5:26 pm 

Ostatnio edytowano Cz lut 10, 2011 5:48 pm przez zalesvw, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: So paź 23, 2010 1:02 pm 

wielkie dzięki za masę wyczerpujacych odpowiedzi na pytania .
prośba do adminów - usuńcie temat całkowicie , nie mam zamiaru nic więcej w nim pisać i łudzić się że ktoś pomoże ...
pójdę swoją drogą ...

Ostatnio edytowano Cz lut 10, 2011 5:47 pm przez zalesvw, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: So paź 23, 2010 7:12 pm 

1. Zadajesz pytania o najpopularniejszy silnik w tym kraju, o którym jest mnóstwo informacji na forum i w sieci, i dziwisz się, że nikomu nie chce się po raz setny pisać w kółko o tym samym?

2. W opisie regulatora masz podany limit zwojów (18) i dopuszczalny prąd, więc sam sobie odpowiedz na pytanie, czy taki regulator pociągnie silnik Saturn 20T. Do tego też nie potrzebujesz prowadzenia za rączkę.

3. Jakbyś poszukał co nie co o ww. silniku, to wiedziałbyś, jaki ma pobór prądu, a co za tym idzie, potrafiłbyś sam określić czas jazdy na pakiecie 5000 mAh.

Nie pytasz o rzeczy nowatorskie, pionierskie czy egzotyki, o których nikt nigdy nie słyszał ani nie testował. Także nie strzelaj fochów, tylko trochę własnego wkładu przynajmniej w poszukiwanie informacji.

Jak mawiał klasyk: nie idź tą drogą...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2