Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So lip 04, 2026 9:08 am

Autor
PostNapisane: Pt lis 05, 2004 9:54 am 

Witam :)
Właśnie rozpoczynam jazdy swoim nowym Savage 21 i zauważyłem ,że po spadku poziomu paliwa w zbiorniku poniżej 1/3 silnik zaczyna częściej gasnąć zwłaszcza przy ruszaniu. Po dotankowaniu wszystko wraca do normy. Czytałem na stronie ,że takie zachowanie to jedna z wad 21-ki, a lekarstwem na to jest zbiornik wyrównawczy. Moje pytanie dotyczy tego gdzie taki zbiornik umieścić ? Myślałem o zamocowaniu go nad skrzynią biegów ale boje się że będzie za wysoko (poziom paliwa ponad poziomem gażnika ) i na postoju będzie go zalewać ? :) :)

1/16 Slash/Revo

Jammin CRT.5 electric

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt lis 05, 2004 11:04 am 

zamocuj go za tylna wierzyczka, powinien sie zmiescic

Tytuł:
PostNapisane: N lis 07, 2004 11:00 pm 

i jak? zamiesciles? jak rezultaty?

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 09, 2004 7:06 pm 

promian napisał(a):
i jak? zamiesciles? jak rezultaty?

Niestety ten który mam okazał się zbyt duży. Poza tym przemyślałem sprawę i stwierdziłem że aby spełniał swoje zadanie trzeba go będzie zamocować dość wysoko w czym przeszkadzają amortyzatory. Trzeba je ominąć przesuwając zbiornik do tyłu a to spowoduje dodatkowe dość mocne obciążenie tylnich amorków . Tył Savage i tak na orginalny sprężynach dość mocno siada. Co do gaśnięcia to okazało się że podstawowy problem tkwił w złej (fabrycznej) regulacji Low-Speed Needle.
Położenie tej iglicy należy regulować nie od momętu jej całkowitego wkręcenia do oporu ale od momętu kiedy przepustnica zaczyna się delikatnie przycinać przy otwieraniu co oznacza że zamyka dyszę .Jeżeli regulację rozpoczniemy od wkręcenia do oporu mieszanka będzie za uboga co w połączeniu z samoczynnym zubożaniem się mieszanki w 21-ce spowoduje ciągłe gaśnięcie. Teraz silniczek chodzi jak złoto i nie ma siły żeby zgasł (mimo że jest na dotarciu) :D :D

1/16 Slash/Revo

Jammin CRT.5 electric

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 12, 2004 4:54 pm 

Rozwiazaniem problemu za miekkich amorkow w Savage 21 jest wsadzenie czarnych sprezyn z Savage 25. Na allegro jest teraz aukcja z nimi i cena teraz to okolo 10PLN za komplet tak wiec polecam! Mialem kiedys czerwone w swoim S25 ale nie zdaly egzaminu bo model byl po prostu zbyt miekki.

Tytuł:
PostNapisane: So lis 13, 2004 8:16 pm 

Dzięki za info o sprężynach, może uda mi się je kupić :)
Ale oprucz sprężyn będę chyba potrzebował części do roto, bo właśnie dzisiaj nawaliło. Jeszcze niewiem dokładnie co bo niemiałem czasu rozebrać, ale rozleciało się coś przy silniku i nie przekazuje obrotów na wał. Swoją drogą to jakieś straszne badziewie albo ja miałem pecha. Mam nadzieję ,że Hot Bodies robi lepsze modele niż roto bo polecałem znajomemu żeby zastanowił się nad kupnem Dirt Demona

1/16 Slash/Revo

Jammin CRT.5 electric

Tytuł:
PostNapisane: So lis 13, 2004 9:19 pm 

DD bardzo fajny model, trzeba pamietac aby dobreze ustawic zebatki atakujaca i odbierajaca bo mozna je bardzo lawo w DD spilowac.....

Tytuł:
PostNapisane: N lis 14, 2004 1:37 am 

gdybys potrzebowal ten kawalek od roto co jest przy silniku czyli tzw back plate to mam jedna sztuke calkiem nowke zapakowana jeszcze w folie - cena 50 PLN. Druga sprawa... Moze nie to sie nie zepsulo a jedynie one way pekl albo sie zapiekl? sprawdz bo moze nie trzeba bedzie wymieniac calosci

Tytuł:
PostNapisane: N lis 14, 2004 10:10 pm 

Dzięki za dobre chęci ale okazało się ,że back plate jest dobre ,podobnie jak one way, więc zwracam honor Hot Bodies. Cały problem tkwił w odkręconych śrubach tylniego dekla silnika . Jak to zobaczyłem to się wemnie zagotowało :evil: . Zrobił się tak duży luz ,że wypadł czpień łączący tarczę zabieraka z wałem i dlatego nie przenosiło obrotów na wał.
Dobrze że silnik nie odpalił bo przemieliło by go ( czpień) w drobny mak ,a ja z czystym sumieniem wywaliłbym silnik do kosza :( . Śruby od dekla nigdy niewidziały kleju do śrub. Teraz wszystko poskładałem i powinno być o.k. :) Jako ,że to już drugi przypadek fabrycznego feleru w moim Savage radzę wszystkim szczęśliwym posiadaczom nowych modeli dobrze wszystko posprawdzać przed rozpoczęciem jazd, zwłaszcza silnik (regulacja ) i jego mocowanie.

1/16 Slash/Revo

Jammin CRT.5 electric

Tytuł:
PostNapisane: N lis 14, 2004 11:04 pm 
-=ADA$=-

to zglos to do HB bo o ile wiem to co najmniej 2 taki przypadek, tez sie na cos takiego natknelismy, ale juz bylo troche pomielone

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 16, 2004 8:45 pm 

Właśnie zamontowałem dzisiaj nowe sprężyny kupione na allegro. Faktycznie jest spora rużnica w twardości. Jutro jadę testować jak będzie zachowywał się w zakrętach ,bo w czasie ostatniej jazdy (testy po ostatnich przejściach z silnikiem) trochę przesadziłem i zaliczyłem efektowne dachowanie. Zapomniałem że ostre zakręty nie są domeną Savage. Wcześniej jeżdziłem Stadium Fighterem Carsona i zostały mi jeszcze przyzwyczajenia ostrego wchodzenia w winkle. Teraz będzie można pomyśleć wreszcie o dodatkowym zbiorniku paliwa. Apropo zakrętów to chyba zaopatrzenie opon we wkładki powinno też dać niezły efekt ? Tylko czy w terenie niebędzie za twardy ?

1/16 Slash/Revo

Jammin CRT.5 electric

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 16, 2004 9:09 pm 
tomalo

-=ADA$=- napisał(a):
to zglos to do HB bo o ile wiem to co najmniej 2 taki przypadek, tez sie na cos takiego natknelismy, ale juz bylo troche pomielone

wlasnie tak myslalem ze cos mi to przypomina :)

ale to potwierdza stara prawde ze RTR to nie Ready To Run tylko READY TO REBUILD....