Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 18, 2026 10:59 am

Teraz jest Pn maja 18, 2026 10:59 am

Autor
PostNapisane: Cz wrz 02, 2010 10:33 am 

Witam.

ostatnio przeniosłem się z modelarstwa lotniczego do samochodowego i zastanawiam się nad napędem elektrycznym do samochodu 1/10 (być może short course truck), albo 1/8
Pierwsze co zobaczyłem, to że nikt nie podaje mocy silników, maksymalnego prądu jaki obsłuży regulator,
dlaczego wszyscy operują parametrem kV, który nic nie mówi o mocy silnika, a jedynie o jego obrotach ?

Poczytałem sobie trochę o rekomendacjach na stronie castle creations
m.in. http://www.castlecreations.com/support/ ... isory.html
dlaczego silnik 4600 jest polecany tylko do 2wd (a nie do 4wd) ? za wysokie obroty, za mały moment obrotowy? przecież to można skorygować odpowiednim atakiem/odbiorem.
polecany jest 2650 do 4wd, ale czy w takim razie model nie będzie znacznie wolniejszy od tego 4600? (w końcu znacznie mniej obrotów przy tym samym napięciu)
i znów, czy w takim razie prędkość max. mogę sobie podnieść większym atakiem/mniejszym odbiorem ?
dlaczego żaden silnik nie ma podanej maksymalnej mocy, ani regulator - pozwoliłoby to wybrać model konkretnie dla siebie.

tu silniki są opisane
http://www.castlecreations.com/products ... otors.html
na dole nawet podany maksymalny prąd i napięcie (dla większości to 120A - czyli max moc mają ~3kW), ale znów, większość silników różni się tylko minimalnie kV - przecież tak małe różnice spokojnie można skorygować odpowiednim atakiem/odbiorem. po co tyle wersji silników i dokładnych opisów (1800kv, 1600kv, 1580kv)

jak to jest z tymi silnikami ? czym się kierować przy wyborze ?
(no i teraz trudniejsze, jak je porównać z silnikami innych producentów, jak często jedynym parametrem jakim się chwalą ludzie jest nic nie mówiące kV) ?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So wrz 04, 2010 9:48 pm 

i ? :)
wszyscy, wydawałoby się, tak płynnie operują parametrami silników (głównie kV, czasem zwojami), tak śmiało polecają jedne lub drugie, ale jeśli chodzi o jakieś dane szczegółowe i wytłumaczenie, to jednak nikt nic nie wie ?

PostNapisane: N wrz 05, 2010 11:49 am 

nie rozumiem twojego pytania, wszyscy operuja kV bo kazdy wie oco chodzi , zazwyczaj producent slnika czy regulatora podaje jego inne parametry niz kV , jezeli chodzi o dobór silników to 4600 równie dobrze nada sie do modelu 4wd jak i 2wd, kwestia przełożenia, do modeli większych i ciezszych daje sie mniejsza ilośc obrotow na volt ze wzgledu , że te silniki maja wiekszy moment obrotowy a obroty silnika wtedy zwieksza się podanym napięciem, bo zauważ , że znaczna ilośc silnikow o obrotach poniżej powiedzmy tego 2800-3000kV obsluguje nie do 3S a już do 4 a nawet 6S a więc załużmy ze regulator i silnik z zestawu 4600 obsłuży pakiety do 3S i prąd ciągły 80 A co daje moc 888Wat i max obroty na pakiecie 3S 51060rpm natomiast silnik złużmy 2200kV z zestawu mamba monster na pakiecie 6S i pradzie ciągłym 120A daje moc 3024wat i obroty 48840rpm co nie jest dużo mniej a moc jest dużo większa tak więc w tym samym modelu na zestawie mamba monster można dać dużo niższe przełożenie, co przekłada się na większa prędkość max zachowując dośc dobre przyśpieszenie i co najwazniejsze, na takim zestawie jest mniejsze prowdopodobieństwa, że przegrzejesz i spalisz silnik.
Że akurat firma castle creations nie chwali sie tak parametrami swoich zestawów to już chyba każdy się przyzwyczaił jednak inni producenci pisza te parametry o które ci chodzi. Ja ostatnio założyłem topic, gdzie chciałem własnie porównac dwa regulatory obrotów, pisałem sporo meili do ludzi i uzyskałem odpowiedź, że regulator GM Genius sport 120R jest parametrami bardzo podobny do regulatora Mamba Max Pro a paramtery GM'a znaleźc to już nie problem.
mogę się mylić bo sam mam nie duże doświadczenie z modelami elektrycznymi ale mam nadzieje, że moja wypowiedź chociaz troche ci pomoże, jednak jeżeli ise myle, prosze kolegow z większym doswiadczeniem o wyprowadzenie mnie z błędu.

PostNapisane: Pn wrz 06, 2010 8:12 am 

dzięki za odpowiedź, bardzo przybliżyło mi ten temat.
co do kV, w lotnictwie używa się go tylko do doboru śmigła (większe kV, mniejsze śmigło - żeby nie przekroczyć dopuszczalnej mocy silnika), ale do określania mocy używa się watów:)
stąd moje pytania, bo tu widzę że mało kto watami operuje w celu określenia mocy silnika, lub amperami, co by określić maksymalny prąd, który może pobierać.

w każdym razie dzięki, rozjaśniło mi to trochę w głowie :)

PostNapisane: Pn wrz 06, 2010 12:51 pm 

co do okreslenia mocy to na pewno każdy używa tu Watów a do okreslenia pradu kazdy używa amperów :) hehe no ale tak samo jak w lotnictwie paramter "obroty na volt" tak samo to sie ma w autkach, tam wiedziałeś ze np silnik o paramterze 5600kV nie dalby rady napedzić smigla o srednicy 30 cm ale 4000 juz by dal rade tak samo tutaj , jak model jest duży i cięzki to silnik 5700 , mimo dośc dużej mocy maja zbyt maly moment obrotowy i zbyt duzo obrotow by dac rade duzemu modelowi jednak silnik 3000kV doskonale sobie z nim poradzi, ja aktualnie sam stoje przed wyborem regulatora i silnika do modelu E-maxx i juz od tego głupieje bo wszyscy pisza ze silnik 4600 Mamby na ten przyklad bedzie za słaby , ale za to zestaw NOVAK HV MAXX z silnikiem 4400 bardzo dobrze sobie w nim radzi , natomiast zestaw Mamba monster max 2200Kv w e-maxie to przerost mocy prawie na kazdym przelozeniu i w kazdej konfiguracji wiec teoretycznie ma 4-5 KM po uwzglednieniu jego sprawności ale.. no własnie ale ktos mi mówil ze 14 kilogramowego modelu benzynowego w skali 1:6 po przeróbce pod ten własnie silniki to nie ruszy , mimo ze silnik benzynowy w tym modelu ma 2,5KM czyli silnik elektryczny o prawie dwa razy takiej mocy nie da rady ??czyżby rynek modelarski sam sie nakręcał ??
dlatego powiem ci tak...jak sam nie spróbujesz to nie bedziesz wiedział :)

PostNapisane: Cz wrz 09, 2010 9:40 am 

Dobór silnika zawsze jest trudny. Same kv nie wystarczy. Do cięższych modeli potrzebny jest też moment obrotowy, nie tylko moc. Silnik MM 4600 padnie jak go włożysz do E-maxxa. Ale już puszka 60mm wystarczy. Emax śmiało jeździ na dwupolowym KD 3660 2700kv. Można włożyć MMM 2650kv, który też ma puszkę 60mm ijest silnikiem czteropolowym (o ile pamiętam). czteropolowy ma większy moment niż dwupolowy. Większy moment, mniejszy pobór prądu.
MMM 2200kv nie dźwignie właśnie modeli 1/5 ze wględu na brak momentu. Do nich ludzie wkładają silniki 45mm średnicy i pakiety 6-8s. A w E-maxxie ten silnik robi rzeźnię, szczególnie na 6s. E-maxx to mały model. Ja mam MMM 2200kv w Summicie. Prawie 6kg masy i daje radę na 4s. Ale dwupolowe silniki z puszką 74mm padały.
Zasada z kv jest taka, że im mniejsze kv tym większy moment a mniejsza moc. Im większe kv tym mniejszy moment a większa moc. Mniejsze kv to większa ilość zwojów. Ale to chyba już wiecie. Jak to ,że do napędu 2WD jest potrzebny mniejszy moment niż do napędu 4WD.
Generalnie aby dobrać silnik należy sporo poczytać, i pooglądać co ludzie wkładają do swoich modeli.
Ja do SC 1/10 włożyłbym silnik w granicach 3000kv puszka 54mm na 3s lub nawet 4s. Mam HPI MT2 z najtańszym silnikiem 3350kv za 15$ i śmiga jak szalony a silnik lekko ciepły. Jakieś 300W mocy max.
Ale modele Traxxasa są jakby większe od modeli innych firm w tej samej skali. Do nich silnik z puszką 60mm.
Tyle moich przemyśleń.

Sportwerks Turmoil BL conv KD Ezrun
Nowy projekt DTX Warhead Quad BL conversion MMM
Kyosho HOR BL

PostNapisane: Śr wrz 22, 2010 11:43 pm 

Witam kluczowa sprawa to przełożenie to nim '' regulujemy'' zależność pomiędzy tym co chcielibyśmy uzyskać a co możemy z danego silnika z odpowiednim przełożeniem nawet MM 4600 pociągnie ten 14 kilowy model bo przełożenie zwiększy wielokrotnie jej moment obrotowy ale co za tym idzie zmniejszy dokładnie o tą samą ilość obroty na kołach i będziemy mieli spychacz he he a nie model sportowy chodzi o to zęby wykorzystywać daną moc silnika ale nie przekraczać jego momentu obrotowego nie od dziś wiadomo że żeby szybko jeździć potrzebna jest moc a mocą zaczadza się przed skrzynie ( przełożenie ) i teraz od ''drugiej strony '' dobieranie silnikato tak jak zmiana przełożenia w danych warunkach przecież nie jedziemy pod gore z przyczepka na 5 ani na autostradzie na 1 rożne silniki mają rożny moment i obroty i 3a je optymalnie dobrać POZDRAWIAM

Było
Traxxas
E-REVOMMMneu1717 1580kv6s2p 123
E-REVOMMMneu1515 2200kv4S2pA123
Revo2,5
Tamiya
CC-01Pajero
Twindetonat
TrailMasterMT
PredatorP240

PostNapisane: Cz wrz 23, 2010 9:28 am 

jeśli dobierasz silnik do powiedzmy to sobie nietypowego pojazdu to wychodzisz od masy pojazdu. Względem niej dopasowujesz moc silnika.
W klasach on-road przy wadze ok. 1500g dla początkujących dobiera się silniki o mocy 100W dla średnio zawansowanych okolice 200-300W, klasy bez ograniczeń na silnik stosują silniki o mocy 600-800W.
Drugim ograniczeniem które się bierze pod uwagę to jaką moc jest w stanie przenieść dany typ napędu. W konstrukcjach 2WD mniej niż w 4WD bo szybciej zerwą przyczepność. W modelach off-road przy podobnym stosunku mocy do masy pojazdu stosuje się silniki o mniejszym Kv (mniejsze obroty) a większym Kt (moment na amper) większym momencie obrotowym.

Jeśli już zdecydujesz się na jakiś model lub kilka i chcesz do niego dobrać zestaw napędowy to oceniasz swoje umiejętności, masę modelu, rodzaj i typ przeniesienia napędu - z tego otrzymujesz moc jaka da Ci satysfakcję z jazdy.

Potem czas na pakiety jak wiesz już jakie zmieścisz i jakie jest napięcie zasilania to wiesz jaki prąd potrzebujesz by daną moc uzyskać. To właśnie otrzymałeś dane dla regulatora, napięcie pracy i prąd.

Teraz silnik. Czytasz jaki jest zakres użytecznych przełożeń Twojego modelu, wiesz już jaki prąd, sprawdzasz jakie dane co do prędkości podaje producent i forumowicze, opowieści forumowiczów dzielisz przez dwa :) i masz wszystko co potrzeba do wyboru silnika.
Od producenta zakres prędkości i wielkość silnika jaki możesz włożyć oraz zakres przełożeń z tego liczysz Kv. Od strony zasilania ampery i moc jakie ma znieść silnik.

I jesteś w domu.

Co do CC i ich specyfikacji to poszli na skróty i podają Ci do do jakiego pojazdu (onroad, offroad, 2WD, 4WD) wkładać bo dość dobrze się orientują w temacie przełożeń, mas i przyczepności poszczególnych klas modeli.

Robert

PostNapisane: N paź 09, 2011 7:35 pm 

Jak piszą koledzy wyżej do cięższych modeli stosuje się jak najmniejsze Kv i mała poprawka im mniejsze Kv tym większy moment obrotowy a mniejsza prędkość, nie moc. Taki silnik będzie się mniej grzał ze względu na większą powierzchnie i rozmiary a prędkość możemy zwiększyć po przez odpowiedni dobór przełożenia

GG 9378867
https://picasaweb.google.com/pszemeczek49
http://www.youtube.com/user/pszemeczke

PostNapisane: Pn paź 10, 2011 7:10 pm 

hehe, sam sobie zaprzeczyłes, piszesz ze mniejsze kv to mniejsza predkosc a zaraz za tym ze mozna predkosc przelozeniami zwiekszyc :) no chyba ze chodziło ci o prędkośc brotowa silnika, to tak, im mniej kv tym mniejsza predkosc obrotowa silnika, prawda jest taka, ze fakt im mniejsze kv tym wiekszy moment a mniejsza moc bo zazwyczaj im jest mniejsze kv tym silnik pobiera mniej prądu (I) a co za tym idzie moc (P=U*I) jest mniejsza, chociaz patrząc po rozpisce silników NEU lub CC silnik 1800kV bierze tyle samo pradu co 2200kV jedna troche to uzasadnia fakt ze silnik 1800 ma wieksza puszke :) a co do predkosci ... nie wiem czy e-maxx albo e-revo na silniku CC1800 nei bylby szybszy od popularnego CC2200kv :) , kwestia przelożenia, chociaz przy zasilaniu 6S oba osiagaja taka predkosc ze model jest nie do opanowania a opony balonuja jak szalone :)

poczekaj, czytam jeszcze raz.. poprawka mala , jak sie mniej bedzie grzał ze wzgledu na wieksza powierzchnie ? on sie mniej grzeje nie dlatego ze ma wieksza powierzchnie odprowadzajaca cieplo, chociaz w jakims malym stopniu pewnie te, ale ze wzglegu na to ze ma wiekszy moment obrotowy (czyli siłe z jaka obraca osią ) to tak jak przecient facet mialby niesc worek kartofli poniesie ale po 30 metrach sie bedzie pocil, ale za to typowy psycholog ( czyli jakis koks) po 30 metrach nawet go nie odczuje ze niesie :)

PostNapisane: N wrz 22, 2013 8:14 pm 

Przeczytałem całość i teraz co wg was oznacza ciężki samochód 1, 1.5, 2 kg ? Potrzebuję dobrać silnik do Savage XS, czy to jest ciężki pojazd ? Są na pewno cięższe. Pytanie czy celować w silnik o kV ~5700 (CC) czy może bliżej 4000-4300kV (Ezrun) (jazda amatorska, LiPo)?

PostNapisane: N wrz 22, 2013 8:22 pm 

Ciężki model to od 4kg wzwyż...
XS to 1:12 więc mały i lekki.
Zdecydowanie CC, ale 4600kv.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss