Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz cze 04, 2026 7:53 am

Autor
PostNapisane: Cz sie 19, 2010 11:28 am 

Witam

Jestem bardzo ciekawy waszych opinii o modelach Kyosho Inferno VE oraz HPI Vorza?
Które z tych aut, waszym zdaniem jest lepsze do jazdy po torze? Może w przyszłośći do zawodów?
Czy cena Vorzy idzie w raz z jakością - coś mało się o Vorzy słyszy na forum.
Przyznam, że chyba trochę bardziej przemawia do mnie Inferno VE.
Chyba ogólnie wiadomo, że Kyosho jest troszkę lepszą firmą niż HPI ale ta Vorza może jest wyjątkiem?

Pozdrawiam

Nie cierpię ę, ą, ż, ć, ś itp.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn sie 23, 2010 11:07 pm 

Jako, ze zostałem wezwany do tablicy, to zaczynam.
Po pierwsze, nie będę porównywał modeli Hpi i Kyosho, gdyż Inferno VE jest zdecydowanie tańsze od Vorzy. Wniosek jest taki, że wszystko to, co mamy lepsze w hpi, a trochę tego jest, wynika z tego, że za to zapłaciliśmy. Nie napiszę też o tym jak w praktyce sprawdza się Vorza, bo nigdy jej nie miałem w rękach. Skupię się na Inferno VE.
Zacznę od tego, że jestem w stałym kontakcie z dwoma sztukami Inferno. Właścicielem obydwu jest mój brat. Oboma sporo jeździłem i jestem na bieżąco z każdą napotkana usterką. Więc po kolei.

Modele od marca/kwietnia są w użyciu średnio 2 godz. tygodniowo.
Teren, to typowy offroad, cos w rodzaju toru dla BMX-ów, czyli dużo dalekich skoków. Co za tym idzie sporo miękkich lądowań, ale dużo tez tych twardych (pikowań, salt i koziołków)

W ciągu całego okresu użytkowania jedyne usterki, jakie się pokazały to:
Zaraz na początku pękł jeden kardan, musiała to być wada fabryczna, bo do tej pory się to nie powtórzyło.
Pękło jedno mocowanie plastikowe wahacza, to akurat nic dziwnego, przy tym co modele przechodzą.
W jednej zwrotnicy wykonanej z aluminium wyrobił się gwint i podczas jazdy wkręcała się śruba ją mocująca. W pozostałych jest OK. Może w tej pierwszej za późno zastosowany został klej do gwintów.
Jakiś miesiąc temu przestał działać jeden silnik. Został odesłany na gwarancji, po dwóch dniach przyszedł nowy, lepszy, z modelu MP9e wartości 170 euro. Swoją droga ciekawy jestem, jakby to wygladało u Nas w kraju.
Z usterek, to by było na tyle.

Wady:
Dwusatelitowe dyfry – w modelu, który kosztuje tyle pieniędzy taka oszczędność nie powinna mieć miejsca.
Brakuje robaczków w wahaczach do regulacji wychylenia wahaczy. Niby *****, ale denerwująca.
Servo skrętu - na plastikowych trybach, poszło do wymiany, bo zmieliło zębatki.
Brak stabilizatorów – nie ma za to problemu z ich zamontowaniem, bo miejsce na nie jest przygotowane.
Większość śrub jest krzyżakowych.

Zalety:
Bardzo i to bardzo wytrzymała, sztywna płyta. Wszystkie wahacze całe. Buda zero pęknięć. Na wszystkich kielichach napędowych nie widać nawet ułamka milimetra wyrobienia od dogbone’ów.
Amortyzatory mimo tego, że są to zwykłe rtr-owe amortyzatory, nie ciekną ani górą, ani dołem.
OK. 20-25 min jazdy na pakietach Lipo 4s
Ani razu regulator nie wyłączył się z przegrzania.
Model świetnie jeździ i rewelacyjnie lata. Jest b. dobrze wyważony i przewidywalny w locie.
Dużym plusem jest to, że mamy do dyspozycji ogromną ilość części tunningowych z pokrewnych modeli Inferno.
Masę części możemy bardzo tanio kupić na Ebay. Kompletne dyfry, całe mosty napędowe (wahacze, półosie, dyfry, wieżyczka, amortyzatory).
Bardzo dużo sklepów/osób kupuje, a później sprzedaje Inferno na części. Ostatnio brat kupił komplet kardanów za 5 euro, gdzie normalnie kosztują 40 euro.

To tyle o Inferno VE

O Hpi mogę powiedzieć tylko tyle, ile można wyczytać z opisu, czy zobaczeć na zdjęciach.
Amortyzatory BigBore – na pewno jakościowo lepsze niż te w Inferno.
Osłony wieżyczki amortyzatorów z przodu. Uważam, że to świetna sprawa w buggy.
Z tego, co widzę, to chyba ma regulowana wanienkę na pakiety.
Servo na metalowych trybach na pewno będzie lepsze od tego z Kyosho
Aluminiowe belki mocujące wahacze wyglądają na, na prawdę mocne i solidnie wykonane. Do tego mocowanie jest na śrubę, a nie na e-clipy.
Pytanie tylko, czy za cenę Vorzy nie lepiej kupić używane zawodnicze podwozie i samemu dokonać konwersji?

To tyle.
Pozdrawiam

PostNapisane: Pn sie 23, 2010 11:39 pm 

Dzięki za tak szybką i wyczerpującą odpowiedz :D
Czyli rozumiem że Inverno VE model godny polecenia - jeśli chodzi o jakość cena.
Z wad, które zostały przytoczone żadna nie jest jakimś wielkim problemem ( jeśli chodzi o servo to w prawie każdym RTR-że jest do wymiany). Zalety zaś są bardzo mocne - faktycznie model wygląda na wytrzymały i oczywiście dostępność części... - jak dla mnie to nie muszę kupować w Polsce. A Twój model gdzie zsostał zakupiony? W Niemczech?

Na początku zastanawiałem się tylko nad Vorzą (ale jak zobaczyłem tego Inferno to od razu mi się bardziej spodobał) - dlatego prosił bym też użytkowników Vorzy o jakąś wypowiedz.
Co do konwersji to też ostatnio zacząłem brać to pod uwagę ale powiedzmy że limitem jest cena Vorzy - a tu muszę dokupić wspomnianą konwersje ( pewnie coś ok 100$ ) no i zestaw BL - jak znam życie to ok 700 - 800 zl do modelu 1/8

Jeszcze raz dzięki vic_firth za szybką odpowiedz na moje PW

Pozdrawaim

PostNapisane: Wt sie 24, 2010 1:03 am 

Oba Inferno kupione zostały w niemczech. Jeden w sklepie. Drugi zaś kupiony był na ebay z masa cżęści zapasowych jak i tunningowych, z paragonem, z którego wynikało, że I właściciel miał go niecały miesiac. Na modelu nie było nawet jednej ryski, a kosztował troche ponad 300 euro.
Ja własnie jestem na etapie konwersji na BL swojego truggy. Zakupiłem zestaw do X2, kosztował mnie niecałe 40 euro. Produkuje je Ansmann Racing i z tego co widziałem, maja zestawy do różnych modeli. Chyba te same są w Proximie, ale nie mam pewności bo nie podaja producenta. Wygladają tak samo, tylko cena jest troche wyższa.
Ostatnio czytałem na zagranicznych forach bardzo pozytywne opinie o combach Xerun z HobbyWinga. http://sklep.rcracing.pl/product_info.p ... ts_id=7950 i http://sklep.rcracing.pl/product_info.p ... ts_id=7949. Ja w zasadzie jestem juz zdecydowany na te pierwsze z reglem 150A.
Pytanie tylko, czy bierzesz pod uwage nowe podwozie, czy uzywane. Czasami aukcje na ebay kończa sie, na na prawde śmiesznych kwotach.
Pozdrawiam.

PostNapisane: Wt sie 24, 2010 1:58 am 

No właśnie przed chwilą oglądałem te Xeruny - wyglądają całkiem niezle :)
Jeśli chodzi o modele "zawodnicze", konwersje itp - to moim zdaniem ja nie wykorzystam wszystkich możliwości modelu profesjonalnego. Może za jakiś czas zdecydował bym się na wystąpienie w zawodach, ale ze względu na charakter mojej pracy - na pewno nie będę mógł wystąpić w 70% zawodów. Chodzi mi o to że chciał bym dobry model do jazdy po torze dla zabawy, pościgania się w weekendy i raz na jakiś czas na zawody - tak dla odmiany. W sumie tylko przez te ""raz na jakiś czas na zawody"" zastanawiam się nad kupnem buggy 1/8. Wydaje mi się że to jedyna klasa która mogła by mnie zainteresować.
Nie mam nic przeciwko modelom używanym na pewno wezmę je pod uwagę.
Wracając do konwersji - muszę się jeszcze troszkę podszkolić i poczytać na forum (wiem że było tego dużo) ponieważ jeszcze się dokładnie na ich temat nie wgłębiłem i muszę nadrobić zaległości :) - żeby wiedzieć o czym mówicie hehe.
Narazie Vorza albo Inferno. O buggy było wiele tematów, ale nie znalazłem zbyt wiele na temat właśnie tych dwóch wyżej wymienionych.
Jak tylko zbierze się więcej opinii o tych modelach to będę mógł zebrać wszystko do kupy i się na coś zdecyudować

Pozdrawiam

PostNapisane: Wt sie 24, 2010 8:35 am 

To ja podepnę się pod ten temat jeżeli można...
Czy konwersje BL do modelu np. takiego:
http://allegro.pl/item1197901640_kyosho ... uning.html
to są standardowe/uniwersalne konwersje czy czy dedykowane do konkretnych modeli?
(tu znalazłem np. taką: http://www.radiocontrolzone.com/showthread.php?t=257203 )

bosz... ślepy jestem pod spodem wymieniono modele do których to pasuje :))

Czy przy tego typu konwersjach trzeba o czymś jeszcze pamiętać/dokupić?

PostNapisane: Wt sie 24, 2010 1:29 pm 

Witam.
Jesli chodzi o tą konwersję z Kyosho to jest to cały kompletny zestaw części, który jest montowany w Infrno VE. Do niego podłączamy tylko silnik i elektronike. w sprzedazy sa tez zestawy do konwersji dedykowane pod konkretny model. Chodzi tu głównie o najwazniejszy element czyli mocowanie silnika, które zastepuje nam jedno z mocowań centralnego dyfra. Jeśli nie znajdziemy konwersji dedykowanej do naszego modelu możemy zrobic inaczej. Szukamy modelu, który ma najbardziej zblizone mocowanie śr. dyfra do naszego modelu, chodzi tu głównie o rozstaw śrub mocujących je do płyty i wysokość. Ja tak właśnie zrobiłem i u siebie w VRX-1 zamontowałem konwersję do Jammina x2.
Musimy pamietac, że nie we wszystkich konwersjach mamy mocowanie po regiel, wtedy musimy coś wykonac samemu. Mam co prawda koncepcje na wykonanie takiego mocowania ale rozważam też, czy nie zamontować mocowania pakietów własnie z Kyosho, mocowanie to ma również miejsce pod ESC. Do tego pakiety są ułożone równo w środku płyty, przez co model staje sie lepiej wywazony.
viewtopic.php?f=19&t=50971 tu jest troche zdjęć z przemiany VRX-a.

PostNapisane: Wt sie 24, 2010 5:06 pm 

dzięki za informacje....
coraz częściej zastanawiam się nad kupnem jakiejś używki spalinowej i dokupienie konwersji
Choć przyznam że wolałbym jednak coś gdzie można zastosować napęd z bagusów 1/10

PostNapisane: Wt sie 24, 2010 11:24 pm 

W sumie elektycznych buggy troche nam sie teraz pojawiło na rynku. Ciekawym modelem może byc np. Caster Racing, wystepuje jako RTR oraz KIT PRO. Wydaje mi się, że jeżeli chodzi o wykonanie i uzyte materiały, to bije on na głowę Kyosho i Hpi. No może Kyosho bardziej :) Wszystkie brace'y, tray'e i plate'y są tutaj aluminiowe. Tylko ciekawe jakiej firmy napęd jest w wersji RTR. Bo akurat Orion Vortex to solidna marka.

PostNapisane: Śr sie 25, 2010 6:32 am 

No właśnie zawisłem na tym modelu Caster Racing - wygląda naprawdę na godny uwagi. Mocne aluminiowe podwozie i części, szczególnie w wersji pro. Właśnie szukam do niego konwersji. Obił mi się o oczy jakiś temat na forum o tym modelu - żeby nie robić offtopa poszukam go i pozwole sobie tam umieścić moje pytania na ten temat :)
A tutaj nadal czekam na wypowiedzi użytkowników Vorzy.

Pozdrawiam

PostNapisane: Śr sie 25, 2010 7:01 am 

Jeżeli szukasz użytkowników modelów Caster Racing to polecam forum na http://www.rcplanet.pl/.
Z tego co wiem to tworzą Caster Racing Team i dla członków mają niezłe rabaty.

XRAY XT8, SH 28 P8
E- Firestorm 10T [LiFe Power!]