Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 30, 2026 2:11 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor
PostNapisane: Wt lip 20, 2010 11:16 pm 
Administrator forum

Marek Kusiakiewicz napisał(a):

- klasa micro truck - zasilanie max. 6,6V, silnik bez limitu

Pakiety inne niż NI-MH lub NI-CD - wymagana twarda obudowa.

Czyli pozostaje 5 cel NiMH/NiCD, bo nigdzie nie widziałem LiFE w twardych obudowach, chyba, że za taką uznamy celkę cylindryczną A123 18650 (kiedyś był ten temat poruszany i jest to jedyna sensowna, a zarazem budżetowa opcja dla modeli 1/18). Z resztą osobiście pozostanę pewnie przy poczciwych NiMH z uwagi na ich wyższą pojemność. Nie zmienia to jednak faktu, że ten zapis trzeba by uściślić.

PS Czy nikt z zawodników stosunkowo licznej klasy TRUCK nie czyta tego forum, czy też wszyscy są za zmianą zasilania :roll:.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr lip 21, 2010 10:38 am 

Moim zdaniem LiFe w metalowych obudowach nie potrzebują jeszcze dodatkowej obudowy. Same w sobie sa wystarczająco bezpieczne a ten dodatkowy plastik w niczym nie pomoże w przypadku mechanicznego uszkodzenia. W przypadku stosowania LiFePo ( chyba tak sie je oznacza) stosowanie twardej obudowy jest uzasadnione. LiFe w metalowych cylindrycznych obudowach można uznać tak samo jak NiCd i NiMh w kwestii bezpieczeństwa. Przepisy powinny być proste i zrozumiałe.

PostNapisane: Śr lip 21, 2010 12:17 pm 

Czy ktoś kiedyś widział płonącego LiFe? Nie sądzę. Po co więc twarda obudowa dla LiFe?

PostNapisane: Śr lip 21, 2010 12:45 pm 
Administrator forum

Przemek,

Rzuciłem hasło z twarda obudową. Jako organizator lub współorganizator zawodów wyznaję zasadę: bezpieczeństwa nigdy za wiele.

Decyzje pozostawiłbym zawodnikom.

Jednak jeżeli przejdzie LI-FE w miekkim opakowaniu - do łądowania worek obowiązkowo.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

PostNapisane: Śr lip 21, 2010 1:29 pm 

wyznaję zasadę: bezpieczeństwa nigdy za wiele.

Cieszę się, że nie jestem sam bo jeszcze rok temu zostałem delikatnie mówiąc wyśmiany na forum za upieranie się przy LiPo wyłącznie w twardej obudowie. Nie popadaj jednak w skrajności, każdy przepis powinien mieć jakieś uzasadnienie a w przypadku LiFe ani twarda obudowa ani worek do ładowania nie ma takowego. Równie dobrze można by nakazać ładowanie NiMH w workach bo są tak samo niebezpieczne jak LiFe. Twarda obudowa może co najwyżej chronić pakiet przed wpływem otoczenia a nie otoczenie przed wpływem pakietu. Mowa cały czas o LiFe, co do LiPo zdania od ponad roku nie zmieniłem czyli twarde obudowy i worki a najlepiej to w ogóle tylko 5xNiMH lub 2s LiFe ale to tylko moje zdanie.

PostNapisane: Śr lip 21, 2010 1:57 pm 
Administrator forum

Miękkie jak miękkie, do micro "miękkich" LiFePO4 nie produkują (chyba, że zaczniemy kombinować z tymi do odbiorników), więc zostają ogniwa cylindryczne http://static.rcgroups.com/forums/attac ... G_0591.jpg wyglądają na solidne w metalowej obudowie, więc raczej nie ma opcji by przebić. W kwestiach bezpieczeństwa pozwolę sobie zacytować jeszcze przepisy BRCA dla mikrusów:

1.10. Cars will be driven by cells/batteries up to a nominal voltage of 7.4v which cannot be replaced after a race has started.

1.10.1. All LiPo/LiFe batteries must be charged using a LiPo/LiFe compatible charger using the industry standard CC/CV (Constant Current/Constant Voltage) charge profile.

1.10.2. LiPo/LiFe batteries may be charged to a maximum voltage per cell of 4.20v for LiPo, and 3.70v for LiFe. Overcharging is a serious hazard and will not be tolerated.

1.10.3. Any competitors found to be charging cells using a charger that is not specifically designed for LiPo/LiFe batteries, or using a charge profile other than the industry standard CC/CV, will be penalised at the event. Any competitor found to have charged LiPo/LiFe to above the maximum voltage values as detailed in 1.10.2 (above) will be penalised at the event.

1.11. Lithium cells must have a voltage cut-off device set to 6v. This device can be integrated into the ESC or fitted as an external component.

W dodatku obecne przepisy pozwalają na start samochodom 1/18 i 1/16 bez uściślenia wymiarów tychże pojazdów (można startować np: modelem E-revo 1/16, który z zadeklarowaną skalą nie ma nic wspólnego i najprawdopodobniej każdy kontakt z takim pojazdem dla mniejszego wozu zakończył by się źle) i tu też z pomocą przychodzą nam przepisy BRCA:

Skala 1/18:
Rozmiary w mm: Maximum Minimum

Całkowita szerokość 184.0mm brak
Rozstaw osi 167.0mm brak
prześwit brak 5mm

Skala 1/16:

Rozmiary w mm: Maximum Minimum

Szerokość całkowita 209.0mm Brak
Rozstaw osi 190.0mm Brak
Prześwit brak 5mm

Oczywiście chodzi o klasę E18 Truck
Poniżej wklejam listę najpopularniejszych modeli jakie odpowiadają przepisom (to na ich podstawie powstały te wymiary):

1/18th Scale
Width: 184.0mm
Wheelbase: 167.0mm
Associated RC18T (4wd Truck): 182mm wide, 154mm wheelbase.
Associated RC18B (4wd Buggy): 182mm wide, 154mm wheelbase.
Associated RC18T2 (4wd Truck): 182mm wide, 167mm wheelbase.
Associated RC18B2 (4wd Buggy): 182mm wide, 167mm wheelbase.
EXOTEK TEK18T (4wd Truck): 182mm wide, 162mm wheelbase.
EXOTEK TEK18X (4wd Truck): 182mm wide, 165mm wheelbase.
XRAY M18T Pro (4wd Truck): 180mm wide, 166mm wheelbase.
XRAY M18T (4wd Truck): 180mm wide, 150mm wheelbase.
HPI Brama 18B (4wd Buggy): 175mm wide, 159mm wheelbase.
LRP Shark (4wd Buggy): 160mm wide, 164mm wheelbase.

Thunder Tiger ZT2 (2wd Truck): 179mm wide, 146mm wheelbase.
Losi Mini-T (2wd Truck): 178mm wide, 142mm wheelbase.
Losi Mini-Desert Truck (2wd Truck): 178mm wide, 164mm wheelbase.
Losi Mini-Desert Buggy (2wd Buggy): 178mm wide, 164mm wheelbase.
EXOTEK MXT (2wd Truck): 178mm wide, 167mm wheelbase.
---

1/16th Scale
Width: 209.0mm - >184.0mm
Wheelbase: 190.0mm - >167.0mm
FTX Roxster (4wd Truck): 185mm wide, 166mm wheelbase.
Kyosho Half-8 (4wd Buggy): 173mm wide, 176mm wheelbase.
FTX Fury (4wd Buggy): 187mm wide, 177mm wheelbase.
Losi Mini-Rammunition (4wd Truck): 209mm wide, 189mm wheelbase.
Losi Mini-Raminator (4wd Truck): 209mm wide, 185mm wheelbase.
Losi Mini-LST (4wd Truck): 209mm wide, 185mm wheelbase.
Losi Mini-LST2 (4wd Truck): 209mm wide, 185mm wheelbase.
EXOTEK LXT (4wd Truck): 209mm wide, 185mm wheelbase.
UK Nationals LRP Shark ST (4wd Buggy with TC wheels): 190mm wide, 164mm wheelbase.
UK Nationals LRP Shark SC ST (4wd Buggy with TC wheels): 190mm wide, 185mm wheelbase.

Tamiya GB01 (2wd Buggy): 181mm wide, 177mm wheelbase.
Tamiya GB02 (2wd Buggy): 184mm wide, 177mm wheelbase.
BRCA Spec EXOTEK MXB (2wd Buggy): 178mm wide, 185mm wheelbase.
EXOTEK MXB (2wd Buggy): 178mm wide, 190mm wheelbase.
Tamiya GB03 (2wd Buggy): 182mm wide, 189mm wheelbase.

Jak jeszcze coś wpadnie mi do głowy to napiszę.

Ostatnio edytowano Śr wrz 01, 2010 11:45 am przez Maciej Nowak, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: Śr lip 21, 2010 9:37 pm 

Zaremba Lesław napisał(a):
...
Nie jeżdziłem ale kupowałem i kupuję opony.
A W Openie nieraz jeden zestaw nie starczał na jedne zawody....Pianki zdecydowanie "szybciej" schodzą i całego sezonu na jednym komplecie nie przejeżdzisz...

A czy ja mówiłem o jeździe na gumach w openie :wink: Mówiłem o jeździe na gumach w standardzie ;>
A że pianki sie szybko ścierają to wiem o tym bo nie raz jeździłem na piankach, 6 celach i silniku 300 na treningach miedzy zawodami (jak sie opanuje szybszą jazde to wolniejsza nie powinna sprawiać trudności - tak mi sie wydaje) :)

Damian,

Albo uczysz sie jeździć w klasie standard na gumowych oponach albo jeździsz w openie na piankach. Z założenia masz w standardzie poznać jazdę i nauczyć sie techniki jazdy (między innymi jazdy na gumowych oponach). ...

Ma Pan całkowitą rację. Może rzeczywiście ten mój pomysł z piankami w standardzie nie był trafiony :)

... Nie jest sztuka jeździć z małymi prędkościami na oponach piankowych które trzymają się wykłądziny jkaby miały kolce.
...

Zgadzam sie z Pańskimi słowami w całej ich rozciągłości :)

Przemek Morawski napisał(a):
Mikro Standard, Open i Truck - 5 cel NiMH lub LiFe 2s
2WD - 4 cele NiMH lub jeden LiPo

Bardzo mi sie podoba pomysł z takim samym zasilaniem w standardzie i openie gdyż ograniczy to kupno z pakietu, kół i silnika tylko do silnika i kół :) JESTEM ZA!

EDIT: a czy ktoś wie czy taki pakiet od odbiornika: http://sklep.rcracing.pl/product_info.p ... ts_id=7663 wytrzyma w openie? (bierzemy ze model jeździ na bezszczotce) czy trzeba by stosowac takie jak kolega zaprezentował zdjęcie kilka postów wyżej. AHA! i czy 1100-1600 wystarczy na jeden bieg? (Tu juz sie muszą wypowiedziec kierowcy opena.

e-mail: damian.rogodzinski@gmail.com

Ostatnio edytowano So lip 24, 2010 10:44 pm przez Damian Rogodziński, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Śr lip 21, 2010 10:31 pm 
Administrator forum

W trucku nie wystarczy 1100mAh (skoro przy 7,2V wychodzi 1200mAh), z resztą trzeba by zrobić testy :). Co do pakietu który zaprezentowałeś, to taniej wychodzi LiFe Nosrama na modele sklep. Niestety nie ma nigdzie żadnych danych dotyczących ich wydajności, a niestety serwa, nawet najlepsze nie pobierają tyle prądu co model micro więc w mojej ocenie należy się spodziewać mniejszej wydajności niż z celek cylindrycznych. http://www.nosram.com/en/products/batte ... v/details/

PostNapisane: Cz sie 12, 2010 8:02 pm 

Drodzy zawodnicy
Piszę z pytaniem w ramach przypomnienia czy są już może jakieś wstępne daty na zbliżający się sezon micro? jest już połowa sierpnia prawie. Aha. I co z finałem sezonu 2009/2010? :)
Pozdrawiam

e-mail: damian.rogodzinski@gmail.com

PostNapisane: Pt sie 13, 2010 2:11 pm 
Administrator forum

Mam nadzieję, że tradycyjnie na ostatnią chwilę zgłosi się więcej organizatorów LM, aczkolwiek na całe szczęście już wiemy, że cykl się odbędzie.

Dlatego też postanowiłem zebrać przepisy, które jak rozumiem podobają się większości.
Kontynuując:

Zmiany E18 Standard:
Pojawia się nowe zasilanie LiFePO4 6,6V

Zmiany E18 2WD
Pojawia się nowe zasilanie w postaci LiPO 3,7V (konstrukcja większości modeli pan-car uniemożliwia instalację akumulatora w twardej obudowie)

Zmiany E18 Open
Pojawia się nowe zasilanie LiFePO4 6,6V + twarda obudowa dla LiPO

Zmiany E18 Truck
Pojawia się nowe zasilanie LiFePO4 6,6V + rozmiary maksymalne
Max Szerokość całkowita 209.0mm
Max Rozstaw osi 190.0mm
Maksymalne napięcie znamionowe pakietu ogranicza się do 6,6V

I zapis o ładowaniu LiXX ładowarką z przeznaczonym do tego celu programem ładowania + worek w przypadku miękkich pakietów.

Czas najwyższy na ostateczną decyzję, proszę o ewentualne głosy sprzeciwu (bo potrzebny jest czas na dozbrojenie :lol: ).

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3