Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz maja 07, 2026 2:28 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt lip 27, 2010 9:25 pm 

Witam,

brawo kolego widzę że przydała by się umiejętność czytania ze zrozumieniem. DAS MODEL najpierw reklamował dzwonił i próbował załatwić sprawę polubownie potem poruszył sprawę na forum. A co do znajomości prawa to i owszem czasem każdemu przydała by się jego znajomość ale w tym wątku chodzi o prawo handlowe więc bez tych złośliwości bo to nie przystoi.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt lip 27, 2010 9:39 pm 

Jan Matukin napisał(a):
Tak - zdarzyło się.
Po pierwszym cyklu ładowanie/rozładowanie ładowarka przestała rozpoznawać jedną z cel.
Skontaktowałem się ze sprzedawcą, poinformowałem go o usterce, odesłałem towar i po krótkim czasie dostałem nowy sprawny.
Dodam, że sklep jest w Polsce.

A czy ktoś tu twierdzi że każdy sklep postępuje w ten sam sposób? Mowa tu o konkretnym sklepie a nie o wszystkich. W twoim przypadku trafił się uczciwy sprzedawca (sklep) który pewnie wie o tym że jeżeli trafi na upierdliwego klienta to w przypadku takiego głupiego pakietu może mieć więcej problemów niż to warte.

Jan Matukin napisał(a):
Ale po stwierdzeniu usterki nie wymiotowałem na forum, nie obrażałem sprzedawcę i nie straszyłem go babajagą - za takie coś mógłby mnie puścić z torbami w sądzie. Założyciel tematu pisze o złamaniu prawa konsumenta - rozumiem, że zna całe prawo, nie tylko konsumenta.

Chyba nie twierdzisz że w powyższym przypadku sklep ma większe prawa niż konsument? Bo jeżeli tak twierdzisz to chyba nie znasz prawa.
Głównym problemem w Polsce jest właśnie to że przeciętny konsument nie zna swoich praw, a sklepy i prywatni sprzedawcy chętnie to wykorzystują. Faktem jest też to że prawo to dość ciężko wyegzekwować, ale dla chcącego nic trudnego. Czasami trzeba sprzedawce nauczyć szanować klienta, żeby wiedział ze sprzedając "shit" trzeba się liczyć z konsekwencjami. W przypadku kolegi DAS_MODEL ja bym odpuścił bo nie mam czasu na użeranie się ze sklepem dla 5dych, ale gdyby to było 150zl to już bym nie odpuścił.

PostNapisane: Śr lip 28, 2010 10:01 pm 

Jan Matukin napisał(a):
vic_firth napisał(a):
...Czy komuś z Was zdarzyło się, żeby sklep wymienił Wam napuchniętego, albo rozpadniętego Lipola, albo takiego, w którym padła jakaś cela?....

Tak - zdarzyło się.
Po pierwszym cyklu ładowanie/rozładowanie ładowarka przestała rozpoznawać jedną z cel.
Skontaktowałem się ze sprzedawcą, poinformowałem go o usterce, odesłałem towar i po krótkim czasie dostałem nowy sprawny.
Dodam, że sklep jest w Polsce.
Ale po stwierdzeniu usterki nie wymiotowałem na forum, nie obrażałem sprzedawcę i nie straszyłem go babajagą - za takie coś mógłby mnie puścić z torbami w sądzie.
Założyciel tematu pisze o złamaniu prawa konsumenta - rozumiem, że zna całe prawo, nie tylko konsumenta.

Z tym, że ja nie piszę o nowym pakiecie, tylko o aku, które miało już za sobą parenaście, jak nie więcej cykli ładowania.
W którym to miejscu tego wątku DAS_MODEL obraził sprzedawcę?
Z Twojej wypowiedzi można by wnioskować, że autor wątku, oczerniał, obrażał, wyzywał bezpodstawnie od najgorszych właściciela jak i obsługę, i nie potrafił się wysilić na napisanie więcej niż trzech zdań w tym temacie. Gdybyś nie zauważył, autor dość długo wzbraniał się nawet z podaniem nazwy sklepu, w którym sytuacja ta zaistniała. Ja w tym nie widzę bezpodstawnie rzucanych oskarżeń, lecz zwykłą, rzetelną opinię na temat obsługi klienta.
Gdyby tego typu zachowania były ścigane przez prawo, to myślę, że cała ekipa pracująca przy programie „Uwaga”, już dawno miałaby wyroki na koncie.

PostNapisane: Wt sie 10, 2010 1:18 am 

Czytając powyższe wypowiedzi i dodając własne doświadczenia mogę wysnuć wniosek że najlepszym wyjściem jest ... allegro - kupujesz duuuużo taniej niż w sklepie, montujesz sam - jak coś zepsujesz masz pretensje do jednej osoby, dzięki ocenie sprzedaży potencjalny sprzedawca dba o swój wizerunek wysyła w 24godziny po zaksięgowaniu wpłaty a nie w 24 dni jak niektóre sklepy :evil: Owszem zawsze można znaleźć lewy towar, ale w końcu zawsze można poprosić o więcej zdjęć, opis przedmiotu w mailu etc :)

PostNapisane: Wt sie 10, 2010 7:54 am 

oski84 napisał(a):
Czytając powyższe wypowiedzi i dodając własne doświadczenia mogę wysnuć wniosek że najlepszym wyjściem jest ... allegro - kupujesz duuuużo taniej niż w sklepie, montujesz sam - jak coś zepsujesz masz pretensje do jednej osoby, dzięki ocenie sprzedaży potencjalny sprzedawca dba o swój wizerunek wysyła w 24godziny po zaksięgowaniu wpłaty a nie w 24 dni jak niektóre sklepy :evil: Owszem zawsze można znaleźć lewy towar, ale w końcu zawsze można poprosić o więcej zdjęć, opis przedmiotu w mailu etc :)

Święte słowa, szkoda tylko że nie wszystko jest na allegro i często trzeba "polować" na konkretne rzeczy

PostNapisane: N paź 17, 2010 6:26 pm 

Dla równowagi - w skrócie:
Reklamowałem jakiś czas temu,zakupiony w sklepie Rc Team z Wrocławia zestaw combo firmy Nosram. Reklamacja została uznana ale sklep nie mógł oddać mi silnika jaki był w zestawie ,bo nie był już produkowany. Kwota rzędu 120 zł.Zaproponowali, że mają fajny silnik zamiast reklamowanego tzn.Sport Blau Graupnera za ok.175,90zł.
Więc zgodziłem się na dopłatę 55,90zł.Jakoś się złożyło że czekałem ponad 4 tygodnie.......Sporo i byłem nieźle poirytowany........ale i tak już praktycznie po sezonie więc studziłem się jak mogłem i dałem na luz.. Kiedy już wysyłano mi silnik dostałem informację że dostanę go już bez żadnej dopłaty (na kórą się przecież zgodziłem).Trochę się zdziwiłem ale nie oponowałem. Bez względu na fakt czy ten bonus jest za długie oczekiwanie na silnik (4 tygodnie) a na uznanie regulatora (3 miesiące),czy z powodu innych czynników mam chociaż ze strony firmy jakikolwiek gest. Przecież mógł postąpić jak "jaśniepan" właściciel wcześniej opisanego sklepu. Mógł, ale stało się inaczej. I nie chodzi o te 50 złotych, tylko o to że nie poczułem się jak intruz, i nikt mnie nie zbył tak hamsko i ciemnot nie wciskał.Sprawa postawiona jasno, i na końcu miłe zaskoczenie. Czyli jednak można coś zrobić w takich przypadkach, postawić zadowolenie klienta na odpowiednim miejscu. Do wyboru pozostawiam wszystkim sposób obsługi i załatwienia sprawy przez oba sklepy. Wybór należy do Was wszystkich.

PostNapisane: N paź 17, 2010 7:47 pm 

To ja też coś dodam z własnych doświadczeń. Po pierwsze omijam już sklepy ponieważ zupełnie inaczej wygląda sprawa reklamacji towaru kupionego przez internet a zupełnie inaczej kupionego w sklepie od ręki. W Sosnowcu jest tylko jeden sklep link: http://www.rc4max.pl/ którzy wszyscy z okolic Śląska już poznali nie koniecznie z dobrej strony, ja poznałem odrazu od tej złej :? :? :?

kupiłem tam pakiet li-po od ręki za 130zł do modelu mikro (Shark 1:18) 1800mAh 7,4V i niestety po tygodniu w którym zrobiłem może 3 cykle ładowania jedna cela spuchła i pakiet przestał działać jak należy. Poszedłem do jego "magnificencji" i powiedziałem jak się sprawy mają. Usłyszałem oczywiście standardowe wytłumaczenie czyli że wina ładowarki i moja ponieważ doprowadziłem do nadmiernego wyładowania pakietu/celi i wymiana nie wchodzi w grę.

- gdybym zwyczajnie wszedł na stornę sklepu i kupił ten pakiet przez internet a następnie poszedł go odebrać prawdopodobnie po 7 dniach miałbym prawo zwrócić go w pudełku bez podawania przyczyny i tłumaczeń dlaczego ! :wink: moja wina nie pomyślałem

niczym nie zrażony w tym roku poszedłem zakupić sobie pakiet do modelu nitro tzw. piramidkę 1600mAh Nimh, jego "magnificencja" podał mi pakiecik firmy nosram za 68zł więc pognałem zadowolony do domu. Podłączam do ładowarki (Turningy C-6), ustawiam program na NiMh - prąd ładowania 500mAh i wychodzę. Po około 4h przychodzę, patrzę a pakiet przyjął zaledwie 350mAh - stwierdziłem że może był naładowany więc mogło tak się zdarzyć. Przypadkowo jednak złapałem miernik i zapiąłem żeby sprawdzić napięcie, okazało się że pakiet naładowany miał zaledwie 5,9V podczas gdy inne używane przezemnie już ponad rok miały zawsze po ładowaniu prawie 7V co było dla mnie jasne iż jedna cela w nowo zakupionym pakiecie nie pracuje. Na drugi dzień udałem się ponownie do jego "magnificencji" wyjaśnić sprawę zabierając ze sobą miernik żeby nie było że się czepiam. Zrobiono mi wielką łaskę że dostałem droższy pakiet Intellect - za dopłatą oczywiście a ten okazał się sprawny i do dziś jeździ w savie.

Reasumując moje doświadczenia z rc4max są następujące: oprócz paliwa kupiłem tam dwie rzeczy i obie były uwalone od początku. Nie boje się otwarcie pisać o firmie którą mam dwie ulice od domu, mam w rodzinie prawnika i to wystarczy... :wink:

HB Lightning 2pro EVO Force21 buster HB Lightning Stadium 2pro

PostNapisane: N paź 17, 2010 9:00 pm 

Od tego są fora żeby opowiadać ludziom co ich może spotkać tu i tam:D

PostNapisane: Pn paź 18, 2010 12:42 pm 

Tomek, ja również nie lubię tego sklepu, sprawa wyglądała tak. Jak jeszcze byłem poczatkującym kupiłem u nich paliwo, że nie mieli Tornada to wziałem JETS'a. Otwieram paliwko w garażu a na dnie bańki jakiś osad, wyglądał jak rdza, myśleliśmy że poprostu coś z bańką i normalnie jeździliśmy. Po 1L silnik nie chciał odpalić, okazało się że był tak zawalony syfem że nie miał prawa (Prawdopodobnie wina producenta paliwa). Wyczyściłem silnik, pojechałem do RC4MAX. Tam jak zwykle gadka, Musimy odesłać do dystrybutora itd.. Zostawiłem to paliwo. Po tygodniu nawet go nie wysłali!. Postraszyłem ich troche opinią w necie i odrazu się zrobili mili, szef zaprosił do siebie na kawę i powiedział że dostaniemy paliwo. Chociaż do dziś go nie dostałem to czekam, ale podejżewam że jak dostaną Tornado (bo teraz nie maja) to oddadzą. Szef też opowiadał o pakietach, że przychodzili do nich ludzie że coś jest z nimi nie tak, Podobno kupił jakiś miernik i mierzy komputerowo czy pakiet jest sprawny. To na tyle, ogólnie nie polecam sklepu ale nie które rzeczy mają tanio. Za to polecam sklep RCWORLD, tam zawsze robią reklamacje, zwrot itd...

Pozdrawiam, Aleks.

96'

Zamienie Nitro buggy \/ Na Baje! Lub Sprzedam!

Hyper 8.5 Pro Kit | Blue Bird BMS-630 MG | Blue Bird BMS-631 MG | Hyper .21 |Tornado 25%

Ostatnio edytowano Wt paź 19, 2010 8:21 pm przez Flinston, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pn paź 18, 2010 1:17 pm 

DAS_MODEL - tak jak ktos napisal. Zglos sprawe przez rzecznika praw konsumenta. Nie ustalaj nic na gebe.
Opisz problem a komunikacje ze sklepem zachowaj mailowa i listowna za potwierdzeniem odbioru.

Sprawa jest jasna i do wygrania na poziomie urzedu.
I nie marnuj czasu na dyskusje... takie kwestie zalatwia sie urzedowo, dodatkowo ta kwestia pozostaje dla ciebie bezkosztowa.
W swojej chistorii wygralem pare reklamacji ktorych sprzedawca/dystrybutor staral sie nie uznac wlasnie przy wspolpracy z RPK.

a swoja droga szkoda, kurcze taki fajny sklep...

PostNapisane: Pn paź 18, 2010 2:19 pm 

smithpl napisał(a):
DAS_MODEL - tak jak ktos napisal. Sprawa jest jasna i do wygrania na poziomie urzedu.

...

Niestety mylisz się. Przeczytaj dobrze co napisałem o stanowisku i zapisach firmy HPI Polska- wszystko jest jasne.
Urząd nie ma nic do tego, sprawdziłem to i kropka- w sprawie gwarancji jako takiej. Nie jest to wygodne dla konsumenta ,ale tak jest.

PostNapisane: Pn paź 18, 2010 3:19 pm 

faktycznie, zapomnialem ze podlaczyli ci nie zgodnie z gwarancja.
Kwestia tylko kto naruszyl warunki gwarancji.... dowiadywales sie?

http://www.federacja-konsumentow.org.pl ... p?story=30

PostNapisane: Pn paź 18, 2010 10:50 pm 

Drodzy koledzy...

Gwarancja... rękojmia... to narzędzia w ręku sprzedawcy/producenta.

Nam, klientom ustawodawca dał o wiele potężniejszą broń. Jest to "Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego z dnia 27 lipca 2002 r. ", polecam się z nią zapoznać - jest krótka i zwięzła. Ustawa wprowadza ta bardzo wygodny dla klienta instrument a mianowicie "Niezgodność towaru z umową".

Najważniejsze, to rozpoczynając procedurę reklamacyjną powoływać się na "niezgodność z umową". Gwarancja nie ma tu nic do rzeczy. Punkt 1 paragrafu 4 tej ustawy mówi o tym, że "w przypadku stwierdzenia niezgodności przed upływem sześciu miesięcy od wy- dania towaru domniemywa się, że istniała ona w chwili wydania.". Z tytułu niezgodności towaru z umową możemy go reklamować przez 2 lata!!!

Czym jest sama niezgodność ? Otóż między innymi w najprostszych słowach, jest to fakt, że towar różni się od tego czego moglibyśmy się spodziewać po towarze tego typu.

Art4.pkt3
"domniemywa się, że towar konsumpcyjny jest zgodny z umową, jeżeli nadaje się do celu, do jakiego tego rodzaju towar jest zwykle używany, oraz gdy jego właściwości odpowiadają właściwościom cechującym towar tego rodzaju. Takie samo domniemanie przyjmuje się, gdy towar odpowiada oczekiwaniom dotyczącym towaru tego rodzaju, opartym na składanych publicznie zapewnieniach sprzedawcy, producenta lub jego przedstawiciela; w szczególności uwzględnia się zapewnienia, wyrażone w oznakowaniu towaru lub reklamie, odnoszące się do właściwości towaru, w tym także terminu, w jakim towar ma je zachować. "

" Na równi z zapewnieniem producenta traktuje się zapewnienie osoby, która wprowadza towar konsumpcyjny do obrotu krajowego w zakresie działalności swojego przedsiębiorstwa, oraz osoby, która podaje się za producenta przez umieszczenie na towarze swojej nazwy, znaku towarowego lub innego oznaczenia odróżniającego. "

Dla swojego dobra warto przeczytać całą ustawę.

W przykładowej sytuacji, jeżeli sprzedawca montuje bez zastrzeżeń silnik do modelu, to klient ma prawo domniemywać, że silnik ten jest właściwy by w tym modelu pracować. Umowa polegała na zakupie silnika do konkretnego modelu terenowego i klient miał prawo przypuszczać że silnik będzie w nim pracował prawidłowo
zarówno ze względu na warunki elektryczne, jak i warunki pracy zamontowanego silnika.

Ja oczywiście nie odnoszę się tutaj do konkretnego przypadku. Panów z Wróblika bardzo cenię, Pana poszkodowanego klienta nie znam. Mój post ma na celu pokazania 'broni' jakiej klient może zawsze użyć i która zwykle jest skuteczna.

Jedyny problem z w/w ustawą, że sprzedawcy jej nie znają.

Podam przykład gdzie sam skorzystałem z w/w ustawy. Zamawiałem rower - przy wyborze wielkości ramy, sprzedawca tylko spojrzał na mnie, stwierdził, że jestem podobnego wzrostu do niego i dobry dla mnie będzie taki rozmiar jak dla niego. Odebrałem rower i okazało się, że jednak rama jest zbyt duża. Oczywiście problem - bo rower został sprowadzony specjalnie dla mnie. Ktoś może powiedzieć, że klient powinien wiedzieć jak dobrać dla siebie ramę, ale właśnie nie - klient nie musi tego wiedzieć, jeśli zwraca się z tym do sprzedawcy. (co innego jak klient przyjdzie i poprosi o konkretną ramę numer 24).

Próba rozwiązania mojego problemu w oparciu o gwarancję czy rękojmię była z góry skazana na niepowodzenie bo rower był przecież sprawny. Czarodziejskie słowo to "Niezgodność towaru z umową" - moja umowa ze sprzedawcą zakładała, że rower będzie odpowiedni dla mnie, tymczasem nie był. Nie spełniał nawet podanych w instrukcji zaleceń dotyczących rozmiarów. Sprzedawca oczywiście ustawy nie znał, był nawet na tyle bezczelny, że nie odebrał listu poleconego z pisemną reklamacją - ale interwencja u rzecznika praw konsumenta pozwoliła sprawę szybko pchnąć do przodu. Od 2 lat użytkuję swój rower, niestety smród pozostał i nic już w tamtym sklepie nie kupię.

PostNapisane: Wt paź 19, 2010 8:28 pm 

Drogi kolego Sławku, to wszystko prawda, poniekąd poruszyłem tę kwestię ,ale czy doczytałeś się oficjalnej odpowiedzi firmy HPI-Polska w tym poście?
Nie i zapewne nie doczytacz. W izbie hadlowej powiedziano mi że firma nie dając stosownych (wcześniej wymienionych) np.pisemnych gwaracji, tym samym nie daje żadnej gwarancji i wcale nie musi. Tylko że nie informuje niestety o tym lub pokątnie zastawia się paragonem który jest tylko dowodem sprzedaży i nie stanowi podstawy prawnej do roszczenia gwarancyjnego lub niezgodności w/w. I co możesz zrobić? Ja naprawdę nie mam siły i czasu tracić go bezpowrotnie o 50 zł. Po prostu w innym wymienionym sklepie dostałem bonus w podobnej wysokości. Mam wybór. Jestem nieco mądrzejszy na przyszłość i tym postanowiłem się podzielić, bo mam po kokardę "jaśniepanów"myślących że klient to ciemnota tylko dlatego że kupuje zwykłą szczotkę synowi a nie HI-END za 600 zł. A sam jak wykazałem ma braki w podstawowych pojęciach modelarskich. Nie ma o co już bić piany tylko uważać należy na takich sprzedawczyków i ich sklepy.
Może fajnie by założyć jakiś prosty ranking sklepów, ale nie po to by "wyrzygiwać" jak tu niektórzy piszą swoje frustracje ale by stale podnosić poziom o szczebel wyżej.
W dobie internetu dobre i złe wiadomości roznoszą się błyskawicznie i o to chodzi. Jeżeli jakiś sklep będzie miał nagminnie złe opinie to wiadomo będzie już z założenia że należy go szerokim łukiem omijać. Dobre przyciągną klientów. Czy nie o to chodzi.............?

PostNapisane: Pn lis 08, 2010 4:40 pm 

Kilka dni temu zakupiłem sobie zestaw wkrętaków HEX Turningy w sklepie albo lepiej to ująć "Pseudosklepie":
http://allegro.pl/srubokret-imbus-hex-1 ... 58740.html

Pełen zapału rozpocząłem odpakowywanie sprzętu i oto co zobaczyłem:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 1c2e7.html

W opisie aukcji sprzedawca zapewnia że sprzęt jest w 100% i NOWY !
Był to ostatni mój zakup w http://www.rc-lipol.pl i ostrzegam wszystkich przed zakupami pod tym adresem.
Towar otrzymałem listem priorytet bez FV o której zapewniał sprzedający w opisie !
Jeśli nie zwróci mi całej kwoty za towar + koszty przesyłki które poniosłem zgłoszę sprawę do Federacji Praw Konsumenta w Katowicach przy ul.Mickiewicza 4

HB Lightning 2pro EVO Force21 buster HB Lightning Stadium 2pro

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona