wicher123 napisał(a):
Witajcie.Mam dziwny dla mnie problem.Auto Hyper 8.5 Pro+GRP 21. Tuned. Mianowicie od dłuższego czasu nie mogłem dostroić silnika by było wszystko ok(oczywiście z dotarciem nie było problemu,dotarty został silnik prawidłowo)
Silnik się dławił przy większej mieszance(normalne) ale przy delikatnym zmniejszeniu mieszanki temp po 3 okr na torze pokazywała w granicach ok 130 st więc wg mnie za dużo.Kilka ładnych godzin próbowaliśmy z kolegami(bardziej doświadczeni ode mnie) ustawić by było ok i nie dało się.Jak już temp. była w miare ok to na wolnych lub wysokich dusił się, gasił więc dłuższych testów zrobić nie mogliśmy ;/ Czarna magia.Dziś na dodatek podczas odpalania zauważyłem że paliwo się cofa z gaźnika.Podpompowuje,paliwo jest w gaźniku, auto na starter próbuje odpalić paliwo się cofa !! no i oczywiście lipa.. i tak w kółko.Kolega wpadł na pomysł obejścia filtra paliwa.Połączyłem przewody tak że filtr paliwa jest wyłączony.(zauważyłem też podczas tej operacji,że była dziurka mała w przewodzie który dochodził do filtra) Po wyeliminowaniu filtra paliwa po pierwsze autko ładnie pali,nie cofa się paliwo,po drugie zrobiłem 3 okrążenia na torze na tych ustawieniach które miałem gdy temp. pokazywała ok 130 a teraz pokazuje 80st. Niestety paliwo się skończyło ale już widzę,że temp jest dużo niższa.Jak wcześniej z filtrem było ok 130 tak teraz ok 80st. Powiedzcie mi czy możliwe że wadliwy filtr paliwa mógł spowodować że silnik się grzał,dusił się, generalnie nie był do wyregulowania??Paliwo się cofało z gaźnika? Dla mnie to dziwne ale z tego wychodzi że tak właśnie chyba jest?? Możliwe to by było??
Dzięki za porady i sugestie w tej sprawie.
Najwyraźniej masz nie szczelny gaźnik albo sam silnik (na przykład pękniecie jakieś małe albo backplate przepuszcza albo wałek na szarpance). Na dzień dobry namawiałbym cie na zakup nowych O-ringów i silikonu wysokotemperaturowego. Musisz zlokalizować którędy silnik bierze powietrze (co nie jest łatwe) i to uszczelnić lub uszczelniać na ślepo co w sumie nie jest jakieś straszne i pracochłonne.
Co do cofającego się paliwa to kolega
vic_firth ma rację, paliwo się cofa wtedy jak w silnik jest za gorący w stosunku do temperatury otoczenia (powietrza) lub temperatury samego paliwa w zbiorniku (z wyjątkiem kiedy silnik pracuje). Jest to raczej normalne zjawisko, moj silnik też cofa paliwo jak go zgaszę i jest gorący tuż po jeździe ma jeszcze paliwo w baku chłodnawe.