Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt cze 09, 2026 5:33 pm

Autor
PostNapisane: Wt lip 20, 2010 9:01 pm 

Witajcie.Mam dziwny dla mnie problem.Auto Hyper 8.5 Pro+GRP 21. Tuned. Mianowicie od dłuższego czasu nie mogłem dostroić silnika by było wszystko ok(oczywiście z dotarciem nie było problemu,dotarty został silnik prawidłowo)
Silnik się dławił przy większej mieszance(normalne) ale przy delikatnym zmniejszeniu mieszanki temp po 3 okr na torze pokazywała w granicach ok 130 st więc wg mnie za dużo.Kilka ładnych godzin próbowaliśmy z kolegami(bardziej doświadczeni ode mnie) ustawić by było ok i nie dało się.Jak już temp. była w miare ok to na wolnych lub wysokich dusił się, gasił więc dłuższych testów zrobić nie mogliśmy ;/ Czarna magia.Dziś na dodatek podczas odpalania zauważyłem że paliwo się cofa z gaźnika.Podpompowuje,paliwo jest w gaźniku, auto na starter próbuje odpalić paliwo się cofa !! no i oczywiście lipa.. i tak w kółko.Kolega wpadł na pomysł obejścia filtra paliwa.Połączyłem przewody tak że filtr paliwa jest wyłączony.(zauważyłem też podczas tej operacji,że była dziurka mała w przewodzie który dochodził do filtra) Po wyeliminowaniu filtra paliwa po pierwsze autko ładnie pali,nie cofa się paliwo,po drugie zrobiłem 3 okrążenia na torze na tych ustawieniach które miałem gdy temp. pokazywała ok 130 a teraz pokazuje 80st. Niestety paliwo się skończyło ale już widzę,że temp jest dużo niższa.Jak wcześniej z filtrem było ok 130 tak teraz ok 80st. Powiedzcie mi czy możliwe że wadliwy filtr paliwa mógł spowodować że silnik się grzał,dusił się, generalnie nie był do wyregulowania??Paliwo się cofało z gaźnika? Dla mnie to dziwne ale z tego wychodzi że tak właśnie chyba jest?? Możliwe to by było??
Dzięki za porady i sugestie w tej sprawie.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt lip 20, 2010 9:51 pm 

To całkiem normalne że jezeli układ zasilania paliwem jest nie szczelny to będą działy się cuda.
Po prostu zaciągał sobie powietrze z paliwkiem i mieszanka była za uboga.
Pozdrawiam

Micro rock crawler
Lama v4 tuning xtreme
Kyosho inferno ve
GG17862669

PostNapisane: Wt lip 20, 2010 10:00 pm 

Dobra ale tak, wąż nieszczelny naprawiłem podpiąłem pod filtr paliwa i paliwo nadal się cofało(fakt że nie robiłem testów jeśli chodzi o jazdę) dopiero wyeliminowanie filtra paliwa skutkowało tym że paliwo już nie cofało się :) i tak ma być.Morał z tego jaki? Uszkodzony filtr paliwa? ;/

PostNapisane: Wt lip 20, 2010 10:12 pm 

Gaźnik cofał Ci paliwo przy pierwszym odpaleniu w ciagu dnia, czy którymś z kolei?
Jeśli to drugie albo trzecie z kolei odpalenie, to występuje u Ciebie „vapour lock” – parowanie paliwa w zbyt rozgrzanym gaźniku. U mnie czasami się to pojawia, gdy przekroczę 130 st.
Spróbuj pilnować temp. w okolicach 110-118 st i zobacz czy nie będzie lepiej.
Może po prostu czeka Cie uszczelnienie silnika.
Silikon za 4,60 i do roboty :D
Mój silnik po ośmiu litrach zaczął łapać lewe powietrze i nie nadawał się do niczego, chociaż wcześniej pracował i regulował się wzorowo. Nie szukałem, w którym miejscu puszcza, tylko uszczelniłem gaźnik, dysze HSN i backplate, i jest jak dawniej.
Pozdrawiam.

PostNapisane: Wt lip 20, 2010 10:28 pm 

Powiem tak, przy pierwszym razem raczej było ok, przy drugim pewnie też ale jak już pojeździłem,potestowałem to za każdym razem się cofało ;/
Może faktycznie to od temperatury ;/ Była widocznie za wysoka :(
Zobacze teraz na spokojnie,najpierw odetnę dojscie przez filtr i popatrze jak się auto sprawuje, później jak będzie temp w granicach 110-120 przewody polecą przez filtr paliwa i zobacze co jest z tym cofaniem paliwka.Dzięki za sugestie. Na marginesie, silnik mój przejechał może 2 litry z tym głównie na dotarciu.Dwa,3 zbiorniczki paliwka na jeździe to chyba nie jest dużo.Piszesz że u Ciebie po 8 litrach łapał ja mam niewiele tych literków wypalonych ;)

PostNapisane: Wt lip 20, 2010 10:37 pm 

Mysle, że szczelność silnika nie zależy od przejechanych litrów. Silnik może łapać lewe powietrze " na dzień dobry".
Operacja nie jest trudna, a na pewno nie zaszkodzi. Załatw sobie tylko klucz "7" do odkręcenia dyszy HSN, denaturat i silikon.

PostNapisane: Śr lip 21, 2010 6:23 pm 

wicher123 napisał(a):
Witajcie.Mam dziwny dla mnie problem.Auto Hyper 8.5 Pro+GRP 21. Tuned. Mianowicie od dłuższego czasu nie mogłem dostroić silnika by było wszystko ok(oczywiście z dotarciem nie było problemu,dotarty został silnik prawidłowo)
Silnik się dławił przy większej mieszance(normalne) ale przy delikatnym zmniejszeniu mieszanki temp po 3 okr na torze pokazywała w granicach ok 130 st więc wg mnie za dużo.Kilka ładnych godzin próbowaliśmy z kolegami(bardziej doświadczeni ode mnie) ustawić by było ok i nie dało się.Jak już temp. była w miare ok to na wolnych lub wysokich dusił się, gasił więc dłuższych testów zrobić nie mogliśmy ;/ Czarna magia.Dziś na dodatek podczas odpalania zauważyłem że paliwo się cofa z gaźnika.Podpompowuje,paliwo jest w gaźniku, auto na starter próbuje odpalić paliwo się cofa !! no i oczywiście lipa.. i tak w kółko.Kolega wpadł na pomysł obejścia filtra paliwa.Połączyłem przewody tak że filtr paliwa jest wyłączony.(zauważyłem też podczas tej operacji,że była dziurka mała w przewodzie który dochodził do filtra) Po wyeliminowaniu filtra paliwa po pierwsze autko ładnie pali,nie cofa się paliwo,po drugie zrobiłem 3 okrążenia na torze na tych ustawieniach które miałem gdy temp. pokazywała ok 130 a teraz pokazuje 80st. Niestety paliwo się skończyło ale już widzę,że temp jest dużo niższa.Jak wcześniej z filtrem było ok 130 tak teraz ok 80st. Powiedzcie mi czy możliwe że wadliwy filtr paliwa mógł spowodować że silnik się grzał,dusił się, generalnie nie był do wyregulowania??Paliwo się cofało z gaźnika? Dla mnie to dziwne ale z tego wychodzi że tak właśnie chyba jest?? Możliwe to by było??
Dzięki za porady i sugestie w tej sprawie.

Najwyraźniej masz nie szczelny gaźnik albo sam silnik (na przykład pękniecie jakieś małe albo backplate przepuszcza albo wałek na szarpance). Na dzień dobry namawiałbym cie na zakup nowych O-ringów i silikonu wysokotemperaturowego. Musisz zlokalizować którędy silnik bierze powietrze (co nie jest łatwe) i to uszczelnić lub uszczelniać na ślepo co w sumie nie jest jakieś straszne i pracochłonne.

Co do cofającego się paliwa to kolega vic_firth ma rację, paliwo się cofa wtedy jak w silnik jest za gorący w stosunku do temperatury otoczenia (powietrza) lub temperatury samego paliwa w zbiorniku (z wyjątkiem kiedy silnik pracuje). Jest to raczej normalne zjawisko, moj silnik też cofa paliwo jak go zgaszę i jest gorący tuż po jeździe ma jeszcze paliwo w baku chłodnawe.

PostNapisane: N paź 03, 2010 12:37 pm 

mam skromne doswiadczenia w rc ale taki problem mialem raz i oazalo sie ze mialem dziurke w przewodzie nie paliwowym a przewodzie biegnacym do tlumika przez co bylo zasysane powietrze i nie bylo cisnienia paliwo z silnika do baku. hehehe. krotkie ciecie przewodu i auto smiga