Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So cze 13, 2026 1:17 pm

Autor
PostNapisane: Pt cze 18, 2010 11:20 am 

Panowie, podpowiedzcie co robic ( czy moze nic nie robic )

Mam model, ktory został odpalony przez wlasciciela ( nówka, bez dotarcia był ) , wlasciciel po odpaleniu postawil model na ziemi , dał trochę gazu , model mu sie zalał ( był na fabrycznych ustawieniach do docierania ) i zgasł . A ze był to prezent dla jego małoletniego syna - stwierdzil,ze skoro to zgaslo i sie nie odpaliło po 30 sekundach prób , nie nadaje sie toto dla dzieciaka
Silnik pracowal moze w sumjie 30 sekund

Model wpadł w moje ręce - sprawdzilem kompresje ( idealna ) , dotarłem go najlepiej jak umialem , wygłaskałem , wypiesciłem

Model jest dotary, idzie pieknie, ale na fabrycznych ustawieniach ( np. 3 obroty "w tył" na regulacji wysokich obrotów, wiec bogato ) , bogato ustawione są wysokie i niskie obroty

Model na początku mulił , podczas pierwszych prób jazdy na 50% gazie, gasł, zalewając sie - norma
Teraz sie dotarł i na tych samych ustawieniach idzie piknie , ale dymu jest sporo , po kilku dobrych prostych i ostrym gazowaniu na zakretach silniczek łapie 110-120 stopni , przy normalnej jezdzi trzyma sie kolo 90 , czyli wszystko piknie .

Chcialem podregulowac na lepsze osiągi , ale jak wkrecam nawet 1/4 obrotu wysokie obroty, to model po dodaniu gazu gasnie . Podobnie jst z niskimi obrotami . Model jedzie na tych bogatych ustawieniach bardzo dobrze, ale czlek chcialby wiecej :)

Dodam,ze po dotarciu model wylatał jedynie 2-3 zbiorniczki, wiec moze jeszcze za wczesnie sie wzniecac ,ze mam problemy z regulacja ?

Jakis pomysł ? moze swieca po docieraniu ma dosc ?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt cze 18, 2010 11:39 am 

Na pewno musisz zmienić świece i nie kręć po 1/4 obrotu tylko 1/8
Pozdrawiam

Micro rock crawler
Lama v4 tuning xtreme
Kyosho inferno ve
GG17862669

PostNapisane: Pt cze 18, 2010 11:43 am 

chudej napisał(a):
...Chcialem podregulowac na lepsze osiągi , ale jak wkrecam nawet 1/4 obrotu wysokie obroty, to model po dodaniu gazu gasnie . Podobnie jst z niskimi obrotami . Model jedzie na tych bogatych ustawieniach bardzo dobrze, ale czlek chcialby wiecej :)
...Jakis pomysł ? moze swieca po docieraniu ma dosc ?

Może świeca "ma dość" - po dotarciu nie zaszkodzi wymienić, ale jedno jest pewne - GX-15 to silnik typu "standard" i nie wyciśnie się z niego za wiele, jeżeli jeździ dobrze na standardowych ustawieniach i ma temp. 120 stopni to próby "podręcania" mogą skończyć się tylko jednym - zakończeniem jego żywota. Ale jak cyt. "człek chciałby więcej" ... to są silniki, które więcej mogą, tego jednak nie zniesie Twój model :(

KYOSHOblog

PostNapisane: Pt cze 18, 2010 12:07 pm 

no dobra, to nie kombinuje , tylko zmienie swiece i zostawiam tak jak jest
Jezdzi dobrze , wiec żebym nie "doprawił"

dzieki Panowie za sugestie