Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So kwi 25, 2026 1:10 pm

Autor
PostNapisane: Cz lut 28, 2008 4:14 pm 

Jakie opony do Traxxas'a Revo są najlepsze do jazdy w dość ciężkim terenie? Standardowe raczej nie nadają się do niczego.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz cze 17, 2010 2:44 am 

Witam

Pozwolę sobie odgrzać ten umarły temat.
Czytałem dużo o orginalnych oponach do e-revo brushless 1/10 i wynika z tego, że nie są one najlepsze.
Czy może mi ktoś doradzić, które będą dobre?
1 Chodzi mi o to czy wszystkie opony Traxxas'a są słabe, czy tylko ten model montowany seryjnie w E-Revo? ( słaba guma czy bieżnik )
2 Czy opony od HPI (np. Savage ) są dobre (czy dobrze się na nich jezdzi)? Bo czytałem że można je zastosować w E-Reviaku (hex 17mm)?
3 Czy opony firmy Proline takie jak: Badland - do off road'u, Bow Tie - uniwersalne (tor), Road Rage 40 - on road to dobry wybór?
4 E-Revo ma koła 3,8'' - taki rozmiar to mają koła off road - a w jakim rozmiarze powinienem szukać kół na asfalt?

I na koniec tak aby nie przeciągać struny spytam się, które modele i firmy opony wy polecacie.

Pytam bo właśnie czekam na przesyłkę z modelem i chciał bym za wczasu dokupić koła z oponami.

Pozdrawiam

Nie cierpię ę, ą, ż, ć, ś itp.

PostNapisane: Cz cze 17, 2010 5:21 am 

grani napisał(a):
Witam

Pozwolę sobie odgrzać ten umarły temat.
Czytałem dużo o orginalnych oponach do e-revo brushless 1/10 i wynika z tego, że nie są one najlepsze.
Czy może mi ktoś doradzić, które będą dobre?
1 Chodzi mi o to czy wszystkie opony Traxxas'a są słabe, czy tylko ten model montowany seryjnie w E-Revo? ( słaba guma czy bieżnik )
2 Czy opony od HPI (np. Savage ) są dobre (czy dobrze się na nich jezdzi)? Bo czytałem że można je zastosować w E-Reviaku (hex 17mm)?
3 Czy opony firmy Proline takie jak: Badland - do off road'u, Bow Tie - uniwersalne (tor), Road Rage 40 - on road to dobry wybór?
4 E-Revo ma koła 3,8'' - taki rozmiar to mają koła off road - a w jakim rozmiarze powinienem szukać kół na asfalt?

I na koniec tak aby nie przeciągać struny spytam się, które modele i firmy opony wy polecacie.

Pytam bo właśnie czekam na przesyłkę z modelem i chciał bym za wczasu dokupić koła z oponami.

Pozdrawiam

sam sobie odpowiedziales na pytanie odnosnie kol.

1.wg mnie wszystkie sa takie(nie testowalem tych najnowszych z nowym revo 3.3)
2.erevo ma hex 14 natomiast erevo bl ma hex 17.Niestety o oponach od savage nie mam pojecia.
3.Proline bardzo dobra marka.Badlands tak jak zam zauwazyles w ciezki teren,bow tie na tor i road rage asfalt.Wszystko moge to potwiedzic poniewaz mam te 3 komplety.
4.Zmierz sobie linijka ile maja oryginaly i tyle.Wartosc jest podana w calach.Jeden cal to 2,54cm.Wielkosc kol zalezy od Twoich upodoban i tego czy sie smieszcza na zwrotnice z wachaczem.
5.proline

PostNapisane: Cz cze 17, 2010 7:32 am 

Zobacz tutaj. Jesteśmy świeżo po dostawie.
Znajdziesz wszystkie typy felg i opon. Są też gotowe sklejone koła.

PostNapisane: Cz cze 17, 2010 12:34 pm 

Ok to będe celował w proline :wink:

A odnośnie tych opon ze strony HPI - na przykład z tego linku http://www.hpi.pl/sklep/product_info.ph ... s_id=33383 to z kąd mam wiedzieć jaki jest ich rozmiar albo takie mają hexy? Czy to, że napisane jest np 1/18 lub 1/10 buggy lub truggy powinno wszystko wyjaśnić? Czy takie koła pasują do E-Revo BL?
Według mnie to mało informacji na tej stronie stronie :?

I mógł by ktoś się jeszcze wypowiedzieć na temat opon do Savage?

Pozdrawiam

PostNapisane: Cz cze 17, 2010 1:02 pm 

grani napisał(a):
A odnośnie tych opon ze strony HPI - na przykład z tego linku http://www.hpi.pl/sklep/product_info.ph ... s_id=33383 to z kąd mam wiedzieć jaki jest ich rozmiar albo takie mają hexy? Czy to, że napisane jest np 1/18 lub 1/10 buggy lub truggy powinno wszystko wyjaśnić? Czy takie koła pasują do E-Revo BL?

To są koła pasujące do każdego modelu Buggy w skali 1:8.
grani napisał(a):
I mógł by ktoś się jeszcze wypowiedzieć na temat opon do Savage?

Przepraszam ale nie wiem czy będą ci odpowiadać. To bardzo indywidualna sprawa.
Kół do Sava jest kilka rodzajów.
Napisz w jakim terenie chcesz jeździć (zawody, zabawa, skoki, asfalt, uniwersalne)?

PostNapisane: Cz cze 17, 2010 2:02 pm 

Oj coś nie wyszło z tymi cytatami :oops:

Przepraszam ale nie wiem czy będą ci odpowiadać. To bardzo indywidualna sprawa.

Nie jestem doświadczonym modelarzem wiec narazie chodzi mi o typ opon na których auto nie będzie się zachowywało jak na lodzie ( takie są podobno orginały od e-revo) nie mam jakiś specjalnych wymagań. Wiem, że nikt mi nie powie, że akurat te będą dla mnie najlepsze.
Chodzi mi o to czy kupić oponki do off roadu z tymi ''kolcami'' czy z bieżnikiem bardziej przypominającym traktor.

Kół do Sava jest kilka rodzajów.
Napisz w jakim terenie chcesz jeździć (zawody, zabawa, skoki, asfalt, uniwersalne)?

Problem w tym, że jeżdził będę ogulnie po każdym typie nawieżchni :D dlatego wiem że muszę kupić co najmniej dwa lub trzy komplety kół.

Teren off road - to będzie głównie ziemia (tor motokrosowy), trawa, średni piasek. (do głębokiego piasku wiem co kupc :twisted: )
Tor - powierzchnia ubita - dość twarda
Czy jest coś na te obydwa rodzaje powiezchni jednocześnie?

On road - asfalt - nasz polski - z dziurami :lol: i polbruk

Aha wszystko tylko do zabawy, ale warto mieć dobrze dobrane oponki :)

Jak by coś fajnego było z HPI to morze też bym się zdecydował ponieważ są chyba bardziej dostępne.

I jeszcze jedno - jaki najmniejszy rozmiar kół i opon jest sens wkładać do tego typu samochodu? (wysokość - szerokość)

Pozdrawiam

PostNapisane: Cz cze 17, 2010 2:26 pm 

Sam przy okazji przejrzałem ofertę kompletnych kół do Monsterów i Tragusów. :)
Najlepsza oferta pod względem uniwersalności i ceny wydaje się taka
Koła były testowane na ostatnich zawodach Modelcars w Łodzi. Wszyscy byli zadowoleni z jakości i ceny.
Inne koła do Monsterów i Tragusów - dedykowane dla zawodników.

Ostatnio edytowano Cz cze 17, 2010 3:10 pm przez HPI Polska, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Cz cze 17, 2010 2:49 pm 

A swoją drogą HPI mogłoby wreszcie postarać się o dokładniejsze opisy produktów- bo to ce jest na stronie sklepów jest delikatnie rzecz biorąc mało przydatne

PostNapisane: Cz cze 17, 2010 3:03 pm 

Wiem - pracujemy nad tym.
W większości produktów w sklepie są linki do strony producenta. Tam znajdziecie szczegółowe opisy.
Brak linków pojawia się tylko w niektórych produktach.

PostNapisane: Cz cze 17, 2010 4:05 pm 

oponki uniwersalne,ktore szybko sie nie zetra na roznych powierzchniach(uwazam ze to wazna sprawa//oponki z kolcami sa bardzo fajne jednak na asfalcie chwila i ich nie masz,nie mowiac o tym gdybys chcial czasmi przyboksowac kolami),po ktorych bedziesz jedzil,dobre by byly:
1. "PROLINE 30 Series Dirt Hawg Tire M2 part number 113600"
2. "PROLINE Trencher 3.8" (40 Series) All Terrain Tires"
3. "PROLINE Masher 3.2" All Terrain Tires"

To wg mnie sa opony uniwersalne.

PostNapisane: Cz cze 17, 2010 5:33 pm 

Do off roadu zdecydowałem się już na Badlandy, które raczej nie nadają się na asfalt itp. W takim wypadku potrzebuje jeszcze czegoś bardziej on road. Wybiorę chyba te Pro Line Dirt Hawg Tire - faktycznie wyglądają na takie, którymi można pokatać po różnych twardych nawierzchniach
Zastanawiam się jeszcze nad Pro Line Road Rage http://www.modelsport.co.uk/index.php?C ... emID=29853 ale te chyba nadają się tylko na czyściutki asfalt - inaczej będą się ślizgać - ale oczywiście mogę się mylić.

Jeszcze zapomniałem się spytać czy 30 series nie będą za małe? Czy lepiej 40 series.
Osobiście wolał bym mniejsze - ale tam chyba trzeba przejściówki na hexy bo mają 12mm

Pozdrawiam

PostNapisane: Cz cze 17, 2010 10:25 pm 

road rage sa na czysty asfalt.Troche piasku na asfalcie i odrazu poksuja,nawet na zwyklym trwadym plaskim pisaku cienko sie na nich jezdzi poniewaz nie maja bierznika,za to na asfalcie jest cudowanie.Wlasnie dzisiaj wracam z 1,5 godzinnego smigania.Ja np wole 40 series poniewaz na nich model bardzij mi sie podoba.30 series sa dla mnie za male(pod wzgledem wygladu a nie wlasciwosci i pasowania) ale co nie oznacza ze moga sie Tobie podobac.Jak kupisz 30 series to bardzo latwo znalesc felge do tych opon z hexem 17 badz zadziej z 23,natomiast do 40 series raczej hex 23 a zadko 17. hexy

PostNapisane: Pt cze 18, 2010 12:03 pm 

Wygooglowałem zdjęcia E--Revo z oponami 30 i 40 series. Masz rację te 40-stki poprostu wizualnie lepiej pasują do tego auta. Szczegulnie ta konfiguracja Pro-Line 40 Series Road Rage and Axial 8 Spoke Oversize. Ja chyba do on roadu jednak wybiorę któreś z tych bardziej uniwersalnych opon, choć nie ukrywam że te Road Rage są bardzo kuszące.

Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam