Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz cze 04, 2026 3:36 am

Autor
PostNapisane: Cz maja 13, 2010 10:30 am 

Witam!

Nie bardzo wiedziałem w jakim dziale dać moje pytanie, więc trafiło na "Co wybrać"

Znudziło mi się przepłacanie za sprężone powietrze w sprayu, które tak naprawdę dobrze przedmuchuje tylko na samym początku, gdy opakowanie jest pełne.

Dojrzałem już do zakupu małego kompresora. I mam w związku z tym pytanie:

Kompresor do przedmuchiwania modelu przy czyszczeniu, oraz żeby potem w domu się przydał (na przykład przy przedmuchiwaniu instalacji podlewającej przed zimą),
świetnie gdyby był nie za głośny. Dodatkowo jakieś pompowanie piłek, materacy - ale to już naprawdę mało istotne.

Przeglądając serwis na "A" znalazłem trzy typy kompresorów, które jak myślę są w zakresie mojego zainteresowania:

Kompresor 8bar, bez zbiornika, typu walizeczka, 6,5kg
http://www.allegro.pl/item1029379258_ko ... 8_bar.html

Kompresor 8bar, ze malutkim zbiornikiem 3,8litra, 9kg - wygląda na dosyć poręczny
http://www.allegro.pl/item1023323146_ko ... lekki.html

Mały kompresor BASS, 8bar, zbiornik 10litrów, waga nieznana
http://www.allegro.pl/item1025841890_sp ... niczy.html

Jestem pewien że wiele osób tu używa własnych kompresorów. Na ile warto iść w stronę porczności kosztem zbiornika,
na ile warto jednak postawić na rozwiązanie ze zbiornikiem? Na początek (tak jak pisałem) jest to, żeby kompresor był lepszy niż puszka ze sprężonym powietrzem :) Czy taki bez zbiornika mi to zapewni? Jakie będą wady rozwiązania bezzbiornikowego?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz maja 13, 2010 12:09 pm 

Sam przymierzam się do tego kompresora Senco MINI 3,8l bo jest dość cichy i mniejszy od większości 24l jakie idzie spotkać na Allegro. Jeśli masz w okolicy sklep Castoramy to polecam się tam przejść bo akurat w nich są produkty SENCO w tym ten mały kompresor. Używam do tej pory kompresora przeze mnie zrobionego z agregatu lodówkowego, który jest cichy ale napełnianie butli jest strasznie powolne, a po tym jak zobaczyłem i potestowałem tego malucha SENCO to w sam raz nie tylko do mieszkania w bloku się nadaje ( 69dB do średnio 85dB w 24l to duża różnica w "hałasie" )

PostNapisane: Cz maja 13, 2010 6:49 pm 

Chrószcz Sławomir napisał(a):
Witam!

tylko senco - chwilę miałem go do dmuchania i kupię takie coś jak będę w castoramie

PostNapisane: N maja 16, 2010 9:16 pm 

chris*666 napisał(a):
tylko senco - chwilę miałem go do dmuchania i kupię takie coś jak będę w castoramie

Za waszymi radami skoczyłem do castoramy. Faktycznie senco 3,8L jest bardzo cichy, ale nie wiem, czy to
jest dobry zakup. Po naładowaniu powietrza starcza na jakieś 10 przedmuchiwania, i potem znowu ładowanie.

To na takie spokojne czyszczenie modelu - psik, łyk kawy, psik... albo taki styl oszczędny - jak z powietrzem z puszki,
lekko psikać bo zaraz braknie. O jakimś malowaniu, przedmuchiwaniu instalacji nawadniającej raczej trzeba zapomnieć
piłkę dopompować to jeszcze ujdzie.

Jutro jak znajdę czas spróbuję jakiegoś BASS'a 10L pomacać. Muszę tylko zobaczyć gdzie stoją.