Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 18, 2026 1:51 pm

Autor
 Tytuł: co wybrać 1:10
PostNapisane: So kwi 17, 2010 8:48 pm 

pytanie pewnie powtarzane :lol: milion razy

ale, że nie siedzę w temacie to proszę o pomoc

do jazdy po wertepkach dla dzieci - do tej pory męczą DF-02 , ale ogólnie rozłazi się modelik

1:10 buggy/truggy czy jak to się tam nazywa
na pakiety 7,2V (chodzi o rozmiar)
jakieś bezszczotkowe , chociaż się nie upieram :evil:
do kupienia bez aparaturki , bo to mam, podobnie jak pakiety i przyległości

i najważniejsza sprawa - bezproblemowa dostępność części zmiennych/tuningowych w warszawie - nie w necie

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N kwi 18, 2010 6:22 am 

Wszytko z oferty HPI Polska znajdziesz w kilku miejscach w Warszawie.
Dobre ceny - bezproblemowa dostępność części.
Nie polecam nic konkretnego bo jest w czym wybierać.
Modele posortowane cenowo

PostNapisane: N kwi 18, 2010 10:35 am 

"Festiwalu Modelarstwa " czy do oferty HPI zaliczają się też produkty Hot Bodies? jezeli tak to gzie jest te kilka miejsc gdzie można kupować częsci zamienne do ? ja znam tylko jeden sklep w Warszawie (gdzie maja produkty jaki i modele HPI)
A co do pytania, do jakiej kwoty?
Rozumiem że masz pakiet podłużny?
2WD, 4WD?
w Wa-Wie dostęp do częsci bd. mieć firmy Tamiya (tamiya.pl)
Do HPI - tyle iwem :?: RcWróblik
Asso - TitanRc RcWrólik
Kyosoh (wiem że mają model, nie wiem czy mają części) StrefaHobby
ThunderTiger - modelarnia/składnica modelarska (www.sklep.modelarnia.pl)

PostNapisane: N kwi 18, 2010 12:29 pm 

Bender napisał(a):
A co do pytania, do jakiej kwoty?
Rozumiem że masz pakiet podłużny?
2WD, 4WD?

pakiety "dwa słupki po trzy ogniwa" więc chyba podłużne
raczej 4WD
kwota - trudno powiedzieć - ale max 1000 pln, wliczając trochę wzmocnienia konstrukcji

co do kyosho to części jest full ale w necie - mam 1:18 kyosho
tamiya w bluecity - czasem mają problemy (df-02)
reszty się nie orientuję

PostNapisane: N kwi 18, 2010 12:58 pm 

nie zabardzo zrozumiałem więc
pakiet masz ułożone tak:
||| i |||
czy
||||||
co do części mówiłem o sklepach w Warszawie, że chyba strefahobby tak owe posiada
a do 1000zł to samo podwozie? czy podwozie + comob?
Jak samo podwozie to TA B44 (TitanRC sklep jest w Warszawie nie wiem ile maja części do B44 i nie wiem czy mozna odebrac osobisie, )A jak cały zestaw to neistety nie pomogę bo możę być ciękzo ;)

PostNapisane: N kwi 18, 2010 1:58 pm 

Bender napisał(a):
nie zabardzo zrozumiałem więc
pakiet masz ułożone tak:
||| i |||
czy
||||||
co do części mówiłem o sklepach w Warszawie, że chyba strefahobby tak owe posiada
a do 1000zł to samo podwozie? czy podwozie + comob?
Jak samo podwozie to TA B44 (TitanRC sklep jest w Warszawie nie wiem ile maja części do B44 i nie wiem czy mozna odebrac osobisie, )A jak cały zestaw to neistety nie pomogę bo możę być ciękzo ;)

I I
I I
I I

taki układ

chcę kupić samo podwozie , bo resztę narazie mam - w miarę wykruszania się osprzętu będę zmieniał na silnik 3f i lipole

pozdro krzysiek

PostNapisane: N kwi 18, 2010 4:26 pm 

no to jak koniecznie chcesz używać ten pakiet/pakiety co masz to masz Kyosho Lazer zx-5 i Team Losi XXX-4 (bodajże, podobne te nazwy mają) niestety do żadnego z tych modeli w Warszawie za dużego dostępu do części nie masz, a jak byś chciał 2WD to masz Team Associated B4 - Pakiet "batonik" i częsci w Warszawie dostępne, no i co jeszcze..hm... nie wiem chyba tyle z podwozi które mają zwykły pakiet

PostNapisane: N kwi 18, 2010 8:41 pm 

Bender napisał(a):
2WD to masz Team Associated B4 - Pakiet "batonik" i częsci w Warszawie dostępne

brałem to pod uwagę nawet nie rozpoznając kwestii części - ale to 2WD i dzieciakom się wygląd nie podoba za bardzo

może zastanowię się nad jakimś kyosho - bo dobrze sobie radzą z częściami via poczta :?:

PostNapisane: N kwi 18, 2010 8:45 pm 

mimo wszystko lepiej mieć na miejscu :)
poptarz na strefahobby.pl mają model lazera moze i maja zceści, a jak nei to zapytaj czy mogą miec :)

PostNapisane: Śr maja 05, 2010 12:16 pm 

Może już po czasie odpowiadam, ale w odpowiedziach nie ma rozpatrywanej jednej, ważnej sprawy.
Modele które proponujecie: B44, Lazer zx5, Lossi xx4, czy nieproponowany jeszczeTRF-501 albo TRF-511, to sa modele zawodnicze i nie nadają się dla dzieci, do jazdy po podwórku.
Dlaczego? Cena części zamiennych, które zresztą łatwo ulegaja uszkodzeniu, może przewyższyć cenę modelu przy eksploatacji w piachu przez niedoświadczonych prowadzących.
Każdy z tych modeli ma swoje zalety, ale też ma wady. wystarczy niefortunne lądowanie, czy zahaczenie o kamień albo jakas inna sztywną przeszkodę i od razu pękają wahacze (sa węglowe) oraz trzpienie tłoczków amortyzatorów. Wymiana nie jest trudna, ale w amorkach trzeba mieć jeszcze ramkę z dolnym mocowaniem amorka, albo górną część - kapturek. Przy złamanym wahaczu najczęściej od razu pęka, lub wygina się trzpień mocujący wahacz. Kupienie tych części to ok 100 zł i nie zawsze są od razu dostępne.
Dochodzą też koszty: zębatek i talerzyków dyferencjałów, które po jeździe w piachu należałoby za każdym razem wyczyścić, a co jakiś czas wymienić
Nalezy tez pamiętać, że te modele jeżdżą prawidłowo jak się o nie dba i umie ustawić.

Oczywiście wszystko zależy od zasobnosci portfela kupującego, ale dla dzieci proponowałbym z własnego doświadczenia raczej kupienie modelu np DB-01
Model ma rozwiązania przeniesione z TRF-501. Ma takie same elementy napędowe oraz zawieszenia, ale wahacze są plastikowe, więc przy uderzeniu raczej się wyginają niż pękają. Dodatkowo, co jest raczej ważne, paski i dyfry ma całkowicie zasłonięte. To pomaga utrzymać elementy napędu w większej czystości niż każdy z tych modeli, które zostały wymienione jako propozycje. Poza tym ma zasilanie stick packiem, czyli tak samo jak w posiadanym DF-02.

Cena za model, zwłaszcza u oficjalnego dystrybutora, może nie jest niska, ale miałem ten model i przez rok używania go przez mojego syna (w zawodach 4WD Junior i treningach w sezonie letnim i zimowym) rozbierałem dyfry tylko przed zawodami finalowymi i po nich, aby na kolejny sezon było wszystko czyste i prawidlowo pracowało. Nic więcej w eksploatacji z silnikami Cup Machine, czyli słabymi nie wymagało naprawy czy wymiany. Oczywiście nie biorę pod uwagę olei w amortyzatorach czy opon, ale to już inna sprawa i w każdym z proponowanych modeli wymiany tych rzeczy byłyby częstrze.
Przy mocniejszych silnikach trzeba dokupić sprzęgło, bo inaczej będzą się topić zębatki (dyfrów i przekazujące) co zniszczy paski, ale wszystkie części są raczej dostępne bez problemu.

Jeżeli byś chciał kupić model używany , ale w bardzo dobrym stanie za ok 350-400 zł to daj znac na PW.
Ja model syna już sprzedałem, ale znam jeszcze 2 osoby (mieszkaja w Warszawie, więc obejrzysz przed zakupem), których synowie nie będą już jeździć w klasie 4WD junior przechodząc do 4WD open, więc modele są na sprzedaż.

TRF 501X - były 2
TRF-511 :)