Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt maja 05, 2026 3:52 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
 Tytuł: Dobór modelu
PostNapisane: Śr paź 20, 2004 5:14 pm 

Wielokrotnie już poruszałem temat modeli , jakości , serwisu itp. Sam już ,,zaliczyłem,, chyba największą ilość marek modeli i mam pewne zdanie na ten temat. Parę lat temu sam zakup modelu był już wyczynem a zdobywanie części jeszcze większym. Zawodnicy startujacy na zawodach ponoszą większe ryzyko urwania części w modelu i zużycia się . Niestety nikt nie poruszał kwestii naturalnej amortyzacji samochodu spalinowego. Jeżdząc po podwórku prawdopodobnie prędzej uwalę wachacz o krawężnik niż zetrę okładzinę cierną sprzęgła lub igły w kardanach. Dlatego sprawą priorytetową przy zakupie spalinówki powinno być zapewnienie serwisu do modelu. Nie polegajmy tylko na zapewnieniach sprzedawcy - wszyscy oni zapewniają nas że to nie jest problem. On pojawia sie gdy stracimy pierwszą część . Jeżeli ktoś decyduje sie na starty w zawodach do czego zachęcam to powinien brać taki czynnik pod uwagę. Teraz rozwieję pare mitów które krążą wokół mojej osoby i współpracy z Serpentem. Nie mam żadnych profitów z jazdy modelami Serpenta , uważam je za bardzo dobre ,mam zapewniony serwis , dostępność informacji i pewne możliwości o których kiedyś nawet nie słyszałem.
Serpent jest jedyna firmą która cały czas pracuje nad swoimi modelami , wszystkie innowacje które wprowadzą w swoich modelach pojawiaja się u innych. Mógłbym przytoczyć wiele przykładów ale nie o to chodzi.
Nie produkują oni części i akcesoriów które nic nie wnosza do właściwości jezdnych modelu i jego obsługi.
Od tego roku mamy w kraju dystrybutora Serpenta w kraju. Wielu z was zapewne nie zapoznała się z ofertą cenową tych modeli a zapewniam was że jest ona konkurencyjna do innych marek. Czego można spodziewać sie przy zakupie Serpenta:
- pomocy technicznej podczas składania i regulacji modelu
- pomocy technicznej podczas zawodów( z której korzysta wielu zawodników )
- dostępności części zamiennych w rozsądnych cenach
- dostępu do informacji o nowościach i aktualnych ofertach.
nie będę przekonywał o jakości tych modeli - jak wielu jest zawodników tak wiele jest na ten temat poglądów. Jeżeli chcecie wydać pieniądze to warto się zastanowić nad tym co tutaj napisałem. Model Impuls Pro kosztuje już 280$ a jest ze skrzynią biegów i nie jest to wersja ,,bieda,,
Wart przed zakupem zobaczyć jakie modele jeżdzą u nas w kraju , jakie wygrywają , jakie silniki i te wszystkie potrzebne akcesoria.

Napisałem to wszystko , ponieważ wielu forumowiczów w swoich wypowiedziach podnieca się modelami i cenami z HK a nie znaja ofert ze swojego podwórka.
Rozwieję jeszcze jeden mit na temat wałków. Zapoznajcie się z efektem Zyroskopowym i teorie przenieście do modelu. Wałek ma zalety , ale czyż nie warto mieć tego co wygrywa ?

Pozdrawiam wszystkich
Artur Dzierzęcki
DEFENA TEAM SERPENT POLAND

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 20, 2004 6:05 pm 
-=ADA$=-

bez obrazy ale w polsce to ma bardzo ograniczone zastosowanie, pomimo ze to jest swieta prawda, w pelni zgadzam sie z tym co powiedziales, ale nie przesiade sie na on-road tylko dlatego ze czesci sa dostepne, a pozatym co ma do tego efekt zyroskopowy?? Mam to dosyc dokladnie przerobione.

A jeszcze takie pytanie, masz kontakt z przedstawicielem serpenta, to moze wiesz, czy wzrosla sprzedaz serpenta TYLKO przez to ze oferuje czesci od reki?? Bo wiem ze to jest bardzo wazny wskaznik.

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 20, 2004 7:21 pm 

Nie bardzo rozumiem co masz na myśli ze sprzedażą modeli i części. Ja nie poruszałem kwestii handlowej a ty owszem i nie wiem po co. Nie taki był mój zamiar.
nie widzę związku tego wątku z Twoim bagusem a tym bardziej że nie uczestniczysz w zawodach więc nie wiesz o czym pisałem.
Widocznie nie do końca przerobiłeś temat żyroskopowy i mas wirujacych.

Post ten jest skierowany do wszystkich którzy myślą o startach w zawodach a Twój tok rozumowania niestety jest daleki od tego. Jest różnica pomiędzy jazdą po podwórku a jazdą kontaktową po wytyczonym torze. Dałem do myślenia nad wyborem modelu i dostępności części zamiennych. Możliwe że na nasz rynek wejdzie inny dystrybutor innej marki i będzie większy wybór - obecnie tylko jedna marka zapewnia profesjonalne podejście do tego sportu.
Zapewne odpiszesz na mój post, niestety odpowiem Ci dopiero w niedzielę.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 20, 2004 11:06 pm 

Cytuj:
Nie mam żadnych profitów z jazdy modelami Serpenta , uważam je za bardzo dobre

Tutaj przyznam racje, mam 710 od niedawna i chyba sie w nim zakochalem.

Cytuj:
Serpent jest jedyna firmą która cały czas pracuje nad swoimi modelami

To fakt, ze Serpent sie stara i profesjonalnie podchodzi do sprawy ale o dziwo na MS w Brazylii Kyosho pokazalo sie i wypadlo o wiele lepiej.
ALe to chyba dobrze bo niekonczacy sie wyscig producentow tylko wplywa na jakosc jaka wpada w nasze rece.
Pozdrawiam
sn4il

Tytuł:
PostNapisane: So paź 23, 2004 10:58 pm 

Ostatnio jednak Serpent nie odnosi znaczących sukcesów.
Na mistrzostwach świata triumfował z modelem Serpent Excel w zeszłym wieku (1997r.)
Oczywiście za kierownicą nie kto inny niż Lamberto Collari.
W tej chwili Lamberto przesiadł się na Kyosho i jest aktualnym Mistrzem Świata.

Historia

A History Of IFMAR World Champions
IFMAR 1/8th Scale On-Road
Year Champion Country Venue Car
1977 Butch Kroells U.S.A Pomona California Team Associated, K&B
1979 Phil Booth U.K Geneva Switzerland PB Racing, O.P.S.
1981 Arturo Carbonell U.S.A Indianapolis U.S.A Delta, Picco
1983 David Lecat France Carnoux France PB Racing
1985 Rody Roem Holland Tokyo Japan Serpent
1987 Re-Pete Fusco U.S.A Pomona California Team Associated
1989 Lamberto Collari Italy Heemstede Holland BMT/REX
1991 Lamberto Collari Italy Austin Texas BMT
1993 Lamberto Collari Italy Gothenberg Sweden BMT
1995 Lamberto Collari Italy Phuket Thailand Serpent Excel
1997 Lamberto Collari Italy Toluca Mexico Serpent Excel
1999 Adrien Bertin France Clermont Ferrand France Mugen
2001 Kenjii Osaka Japan Sydney Australia Mugen
2003 Lamberto Collari Italy Hamilton U.S.A Kyosho

Tytuł:
PostNapisane: N paź 24, 2004 12:15 pm 

Widzę Jacku , że jesteś bardzo wielkim przeciwnikiem Serpenta. Jednak przypomnę Ci że sam także kiedyś startowałeś modelem tej marki i wówczas nie przypominam sobie żebyś tak się o nim wyrażał.
Wszyscy czołowizawodnicy świata swoje pierwsze kroki stawiali właśnie w Serpencie , tam zdobywali wiedzę i szlify , następnie byli kupowani przez inne koncerny za kasę. W tym roku pierwszy raz były organizowane Mistrzostwa Swiata IC-10. Jak poczytasz repotraże z tej imprezy to dowiesz się ile i jakie modele zakwalifikowały się do finału i dlaczego. Tor był bardzo szybki i techniczny , Serpent miał problemy z przeniesieniem mocy silnika na model i zawodnicy ocenili ten tor jako specyficzny. Idąc dalej tą myślą , w finale były dwa modele 710 i kyosho które zostało skonstruowane specjalnie na tą imprezę. W finale zabrakło Mugenów !!, Asso, Ofny itd. Reasumując Twoim tokiem myślenia - te modele są do BANI???
Przypomnę , że model 710 ma tytuł ME i zdobył wszystkie miejsca medalowe w poszczególnych krajach europy z Polską włącznie. To także o czymś świadczy.
Ostatnimi czasy bardzo dużo wypowiadasz się w kwestii Serpenta a jakoś nie robisz nic żeby udowodnić wyższość innej marki na naszych krajowych torach. Nawet jeżeli traktujesz to jako zabawę to dla przyzwoitości powinieneś coś w tym kierunku zrobić a nie tylko słowem na forum. Mam nadzieje że jak będziesz miał już Mugena to spokojnie z ,,komfortem serwisowym,, zajmiesz sie przenoszeniem swoich teorii na nasze asfalty czego Ci serdecznie życzę.

Tytuł:
PostNapisane: N paź 24, 2004 1:01 pm 

Artur

Nie rozumiem Twoich złośliwości jakie do mnie kierujesz.
Podałem tylko historie wyników w imprezach rangi Mistrzostw Świata IFMAR.
Czy możesz mi odpowiedzieć na to pytanie, o co Ci chodzi?

Napisałeś bardzo długi post do którego chciałem się odnieść. Każdego innego czytelnika zjechał byś jak burego psa, jeżeli miał by inne zdanie na temat marki Serpent.
Nie jest wykluczone, że w przyszłym roku wystartuje 705 (sprzedałem tylko OFNE, Serpent został) ale to już temat na inną rozmowę.
Aby nie wprowadzać nerwowej atmosfery starałem się podać suche fakty dotyczące modeli Serpent i wyników w najbardziej prestiżowej klasie 1/8 on-road w cyklu imprez IFMAR.
Nie chciałem uprawiać demagogii, nie było też moim zamiarem przedstawianie niezrozumiałego marketingowego bełkotu dla czytelników i przyszłych klientów.

Liczę z Twojej strony na konstruktywną dyskusje na forum, a nie na docinki kto i gdzie ma przenosić swoje doświadczenie.
To czy model jest dobry, czy zły ocenią klienci którzy kupią sprzęt. Mam nadzieje, że sprzedacie ich dużo i w ten sposób sport modelarski rozwinie się w Polsce.

Jednakże są też inne marki. Nie tylko Mugen i Serpent.
Staram się być obiektywny i szanuje wszystkich producentów. Są producenci bardziej profesjonalni z dużym zapleczem technicznym, są bardziej utytułowani, są też firmy które produkują modele z pogranicza wyczynu i zabawek. Ty widzisz tylko jedną markę. Ja za to na forum mogę wyrazić swoje zdanie, niekoniecznie takie same jak Ty. Serpent jest dobry, ale inni niewiele odbiegają, albo nawet niekiedy przewyższają jakością wykonania.

Na koniec chciałbym powiedzieć coś czego może nie wiesz, albo nie pamiętasz. Nie model wygrywa tylko kierowca.
Dlatego też Lamberto Collari wygrywał na różnych samochodach, i nie trzymał się kurczowo Serpenta.

Tytuł:
PostNapisane: N paź 24, 2004 2:03 pm 

Jacku panie Jacku .W swojej Ofnie uwaliłeś wachacz bodajże w pierwszych zawodach w sezonie 2004 i pół roku czekałeś na części zamienne . :D :D Jeżeli chcesz jeżdzić Mugenem , kup od razu dwa modele . Drugi będzie na części . Tak zrobił Jerzy M . i bardzo sobie ten system chwali . A części do Serpenta są dostępne na wszystkich zawodach , i to sobie chwalą wszyscy Serpentowcy .

Tytuł:
PostNapisane: N paź 24, 2004 2:18 pm 

Nic nie uwaliłem. To jakieś plotki i pomówienia.
Sprzedałem OFNE bo wygrałem Serpenta 705.

Na pierwszych zawodach jeździłem w Nowym Sączu potem w Kłodzku, byłem też w Jelczu, Rudzie Śląskiej …

Czekałem na zębatkę do skrzyni, ale tylko dlatego, że kupowałem w Tower Hobbies i wybrałem wersje ekonomiczną transportu a nie ekspresową.
Zamówienie złożyłem w pierwszych dniach lipca, a paczka doszła do mnie 31.08.2004. Nigdy więcej u nich nic nie zamówię. Nie mam zamiaru czekać dwa miesiące.

Wiem, że Jurek kupił dwa Mugeny. Zrobił dobry interes. Jeżeli nie będę miał kasy na dwa. To uruchomię w przyszłym roku Serpenta 705 i kupie drugiego na części.

Tytuł:
PostNapisane: N paź 24, 2004 4:51 pm 

Jacku i znowu odnosisz się do mnie typu ,, sprzedacie,,
Ja nic nie sprzedaję!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Przedstawiłem tylko swoją ofertę dla początkujących a moje odpowiedzi kieruję do Ciebie , ponieważ na każdą moją informację i post w którym przejawia się słowo ,,Serpent,, odpowiadasz demonstrując swoją niechęć do tej marki- czego nie rozumiem. Zakończmy już ten temat , mam nadzieje że zmienisz swój pogląd na temat tych modeli i w przyszłym sezonie właśnie 705 będzie Twoim modelem.

Tytuł:
PostNapisane: N paź 24, 2004 5:39 pm 

a gdzie ten dystrybutor jest?
w necie nic nie moge znalesc

Tytuł:
PostNapisane: N paź 24, 2004 7:35 pm 
Raflee

Z czesciami napewno nei ma problemu na zaowdach, jak wiekszosc jezdzi Serpentem... :) A ja jestem oryginalny i mam Mugena :D, a co do czesci - elektryka mam Yokomo SD i czesci sam sobie zapewnilem i jak narazie urwalem tylko wachacz i zwrotnice a po zalozeniu grafiru nic nie urwalem. Wiec ze spalinikami to inna bajka, bo sa ciezsze szybsze itd., ale chyba nie jest tak, ze na kazdycha zawodach sie cos urywa ;) ja mam pol przodu do swojego, niedlugo kupie jeszcze troche czesci albo jeszcze jeden model bez silnika, to zalezy od moich funduszy, bo jeszcze mi do niego kilka rzeczy brakuje ale do stepnego sezonu juz sie wyrobie ;) teraz musze tylko czekac na paczke z silnikiem i moze juz pierwsza jazda bedzie ;)

Na Serpenta sie nie zdecydowalem, poniewaz wypatrzylem tego mugena co mam na ebayu i cena wydawala mi sie niska i za tyle co wtedy mialem nie kupilbym chyba nawet 705, a na moje szczescie okazalo sie ze podwozie jest praktycznie nowe ;)

Musze przyznac ze Serpenty sa naprawde dobre, bo widzilem jak w saczy Gucio uderzyl swoim 705 w opone naprzeciwko sedziow i modelowi nic sie nei stalo... bylem delikatnie mowiac w szoku :D

Zobaczymy jak to bedzie, jak kiedys zrezygnuje z MTX-2, to kupie albo MTX-3 lub jesli juz bedzie to nowszego, lub jakiegos Serpenta... :)

PS. Z tego co wiem to dystrybutor jest w Wawie

Tytuł:
PostNapisane: N paź 24, 2004 8:53 pm 

super jestem z wawy ale i tak wiekszosc sklepow dziala tylko przez internet. ciekaw jestem kosztow modelu bo mnie korci od jakiegos czasu zeby sobie jakis sprawic i moze do Was dolaczyc :D Moze znacie jakis dobry sklep w wawie gdzie mozna pojsc i 'pomacac' zanim sie kupi ;)

Tytuł:
PostNapisane: N paź 24, 2004 9:05 pm 
Raflee

Nie wiem na jakeis zasadzie dziala polski dystrybutor, ale wydaje mi sie ze powinien on miec swoja siedzibe ;)

Tytuł:
PostNapisane: N paź 24, 2004 9:24 pm 

Lokalizacja: Warszawa praga Auto: Academy SP3 1/12, Tunder Tiger TIGER4WDS Associated TC3 Team Kit HPI E10 Drift
ul bitwy warszawskiej 1920 nr 6 tam jest składnica modelarska i tam możesz pomacać te cacuszka :P

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona