Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 6:50 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
 Tytuł: Zatarty :(
PostNapisane: Cz kwi 01, 2010 7:43 pm 

Witam.
Na początek chciałem powitać wszystkich.
A problem mam następujący.
FORCE 0.32 dość często przy pracy na wolnych obrotach gasł, więc auto pojechało na regulację silnika (do serwisu), tam zostało wyregulowane i było super, tyle że przez jakies 1,5 baku :(, po tym okresie silnik starcił moc, zgasł i stanął dęba :(, nie można obrócić wałem, (w serwisie po zdjęciu głowicy okazało się że tłok "zespawał" się z cylindrem).
Serwis twierdzi, że to zrobi (nie wiem jak, poza wymianą tłoka i cylindra nie widzę sposobu, a twierdzą że naprawa 60-80 PLN).
Nawet jeśli uda się uruchomić ten silnik, boję się że już nie będzie miał właściwej kompresji, a co za tym idzie osiągów itd..
Serwis który wykonywał regulację opowiada jakieś niestworzone moim zdaniem opowieści o tym, że spaliny, że olej się zapiekł itp...
Moim zdaniem winny całemu zajściu jest skład mieszanki za ubogi :(, (świeca z białym proszkowym nalotem na żarniku, gdzieś wyczytałem że to objaw zbyt ubogiej mieszanki) - mam rację?

Co zrobić?? godzić się na naprawę, która prawdopodobnie nic nie da (tzn. silnik będzie pracował, ale pewnie zamiast 3+KM, będzie miał 1+KM :(, czy też żądać zwrotu n[. 1/2 kosztów zakupu nowego silnika?
Nadmienię że silnik ma przelot - 2l Byron 20%.
Czy dobrym wyborem do Mutilatora Pro będzie ten silnik
http://rcwroblik.pl/Silnik+spalinowy+4% ... 31,i2.html

Pozdrawiam
Zaq

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł: Re: Zatarty :(
PostNapisane: Cz kwi 01, 2010 9:26 pm 

Nie rozumiem jak tłok mógł zespawać się z tuleją :roll: . Co do silnika SH są to dobre, mocne ale paliwożerne silniki.
Jaka była temperatura jak jeździłeś po tej regulacji w serwisie?? Nie przegrzałeś czasem ostro silnika??

PostNapisane: Cz kwi 01, 2010 9:50 pm 

Za "zespawanie" jest winna moim zdaniem zbyt uboga mieszanka, autko polatało troszkę na pełnym gazie (mam sporo miejsca na takie zabawy), i silnik się przegrzał i stanął :(, nie mam termometru, dlatego strojenie silnika zleciłem serwisowi :(.

Pytania
1. Czy efekt końcowy to ewidentna wina zbyt ubogiej mieszanki?
2. Czy biały nalot na żarniku świecy to objaw zbyt ubogiej mieszanki?

Co do silnika - Force .32 też nie był zbyt ekonomiczny, a ten SH jest dośc ciekawy cenowo, nie jestem zawodnikiem (przynajmniej na chwilę obecną), więc potrzebuję silnika do zabawy, smigania w gronie kolegów pasjonatów.
Ew. silnik Graupner'a Nitro Bull też 0.28 - jakieś opinie?

Pozdrawiam
Zaq

PostNapisane: Cz kwi 01, 2010 9:53 pm 

SH według mnie byłby lepszy bo są do niego na prawdę tanie zestawy naprawcze a do GM nie wiem czy są.
Jaką temperaturę miał silnik przed zgaśnięciem?? Co do białego nalotu to ci nic nie powiem bo sam się z takim czymś nie spotkałem :D

PostNapisane: Cz kwi 01, 2010 10:07 pm 

Kolego teremometr podstawa dzisiaj ja po wyregulowaniu dwa kółka i ok ,nastepne ,130 i tak kilka razy wiec podstawa termometr inaczej nie dasz rady ja tez mam silnik o małym przebiegu a cuda sie dzieją moim zdaniem to silnik twój nie nadaje sie do niczego po prostu zatarty i nawet po tym jak zacznie pracowac to i tak nic z niego nie wyciągniesz\ kup nowy sh ok moze byc bardzo dobre silniki, i nadmienie jeszcze ze jak chcesz posmigac to kup termometr i poradz sie kogos jak reguulowac silnik a nie jest to trudne
Pozdrawiam

Micro rock crawler
Lama v4 tuning xtreme
Kyosho inferno ve
GG17862669

PostNapisane: Cz kwi 01, 2010 10:10 pm 

Jak już pisałem, nie mam pojęcia, nie mam termometru :(, ale do następnego silnika sobie kupię - taniej wyjdzie niż co 2l nowy silnik :)
Ale gość w serwisie regulował silniczek i jego obowiązkiem w sumie było ustawić optymalny skład mieszanki.

Pozdrawiam
Zaq

PostNapisane: Cz kwi 01, 2010 10:33 pm 

kalaf5 napisał(a):
Kolego teremometr podstawa dzisiaj ja po wyregulowaniu dwa kółka i ok ,nastepne ,130 i tak kilka razy wiec podstawa termometr inaczej nie dasz rady ja tez mam silnik o małym przebiegu a cuda sie dzieją moim zdaniem to silnik twój nie nadaje sie do niczego po prostu zatarty i nawet po tym jak zacznie pracowac to i tak nic z niego nie wyciągniesz\ kup nowy sh ok moze byc bardzo dobre silniki, i nadmienie jeszcze ze jak chcesz posmigac to kup termometr i poradz sie kogos jak reguulowac silnik a nie jest to trudne
Pozdrawiam

Teraz już wiem, że bez term ani rusz. Ale miałem nadzieję że jesli ktoś prowadzi znany serwis RC to da sobie radę z regulacją, jak widać się pomyliłem :(.
Teraz mądrzejszy o te kilka postów, zakupię term i sam będę regulował, a że nie trudne to wiem, z grubsza taki silnik działa jak turbo-benzyna ( za mało paliwa - wysoka temp spalania, za duzo - nie dopala, za mała moc itd.. ) - generalnie jak działa silni spalinowy wiem :), a resztę można doczytać, albo poradzić się kogoś z większym doświadczeniem.

OK, dzięki za info co do obecnego silnika, jutro przekażę im żeby go nie naprawiali, bo ja go nie chcę :(.
A nowy brać SH 0.28, ale 6 czy 8 portów?

Pozdrawiam
Zaq

PostNapisane: Cz kwi 01, 2010 10:52 pm 

może być też taka sprawa, że do komory silnika dostało się trochę piachu i zrobił się nalot na tłoku. Ja tak miałem ostatnio. Najlepiej to rozbierz sobie ten silnik, wyciągnij tuleję i tłok i zobacz czy na tłoku nie ma żadnego nalotu. Jeśli jest to wystarczy go leciutko przepolerować...
zobacz sobie tutaj, to jest temat jaki ja założyłem, kiedy miałem podobnie
http://rcauto.feen.pl/viewtopic.php?t=370

pozdro

PostNapisane: Cz kwi 01, 2010 11:14 pm 

benyt napisał(a):
może być też taka sprawa, że do komory silnika dostało się trochę piachu i zrobił się nalot na tłoku. Ja tak miałem ostatnio. Najlepiej to rozbierz sobie ten silnik, wyciągnij tuleję i tłok i zobacz czy na tłoku nie ma żadnego nalotu. Jeśli jest to wystarczy go leciutko przepolerować...
zobacz sobie tutaj, to jest temat jaki ja założyłem, kiedy miałem podobnie
http://rcauto.feen.pl/viewtopic.php?t=370

pozdro

Różnica w Twoim i moim przypadku jest taka, że u Ciebie tłok się ruszał w pewnym zakresie, u mnie stoi dęba i po zdjęciu głowicy okazało się że porusza się razem z tuleją :(, więc na pewno nie jest to kwestia kilku ziarenek piachu, zreszta filterek myty i nasączany AFO (osobiście to robiłem przed tygodniem)

Pozdrawiam
Zaq

PostNapisane: Pt kwi 02, 2010 8:09 am 

ja też myłem filter i nasączałem go Ultimate Racing, a piach był stopiony, więc może coś podobnego masz. A jeśli nei to współczuje, pozostaje tylko zestaw naprawczy :/

PostNapisane: Pt kwi 02, 2010 11:33 am 

Raz ustawionego silnika nie trzeba regulować? Bzdura. Ilość tlenu w jednostce objętości powietrza zależy od wielu czynników m.in. od temperatury zasysanego powietrza. Regulować trzeba cały czas i nie można się tu zdać w 100% na wskazania termometru, obserwacja pracy silnika jak wchodzenie na obroty, ilość dymu, wydawany dźwięk powiedzą więcej niż suchy pomiar temperatury który do tego jest obarczony dużym błędem. Tu nie ma układu wtryskowego jak w prawdziwym samochodzie, gdzie jest mnóstwo czujników i komputer dozujący dawkę paliwa.

PostNapisane: Pt kwi 02, 2010 1:11 pm 

Również jeśli serwis , w którym ustawiali ci silnik nie zalecił ci kupna termometra jako podstawowego narzędzia przy prawidłowej eksploatacji silnika tym bardziej dla początkującego człowieka wstępującego w te hobby - nie jest wiarygodnym partnerem do współpracy no chyba że liczy , że znowu klient przyjdzie i tym razem go więcej skasujemy :mrgreen:

PostNapisane: Pt kwi 02, 2010 4:09 pm 

No cóż po półtora roku to różne rzeczy z silnikiem mogły się stać. Z tego co się orientuje zdarza się zablokowanie tłoka z tuleją najczęściej pod wpływem brudu/pyłu/piasku który dostanie się przez nieszczelny filtr powietrza. Twój musiał niezle dostać w du... że po 2L Byrona coś mu się stało - rzeczywiście termoment to w pierwszej kolejności. Jeśli chodzi o Forca 32 to moim zdaniem warto do silnika kupić po prostu zestaw naprawczy gdyż Ofny naprawia się bez problemów a silniki tej marki są dobre i trwałe. Zakup nowego cylindra i tłoka na pewno mniej cię wynieszie niż zakup silnika SH za 499zł. Druga sprawa jest taka że Forca32 nigdy bym nie zamienił na silnik SH :wink: - bo to po prostu są gorsze silniki i mniej wytrzymałe na stres :lol: :D

P.S osiągi będą owszem ale po zakupie nowego, tu mają cenę w miarę tylko coś z wysyłką im się chyba pomyliło : http://cgi.ebay.pl/NEW-OFNA-RAVAGER-4-6 ... 20b03cdf6f

HB Lightning 2pro EVO Force21 buster HB Lightning Stadium 2pro

PostNapisane: Pt kwi 02, 2010 10:27 pm 

DZIAŁA :)
Rozebrali, coś tam z plejem było ponoć nie tak ( jakiś nagar i tłok stanął ), oczyścili, poskładali i zapyla jak dawniej :)
Więc zakup SH odroczony :)

PostNapisane: So kwi 03, 2010 3:24 am 

No to teraz ratuje ciebie zakup termometru i nauka regulacji silnika.
Inaczej zabijesz go ponownie. A ponieważ silnik i tak już jest lekko uszkodzony to możesz na nim potrenować.
Tak jak już napisali koledzy wcześniej. Silniki nitro trzeba zawsze regulować. Jeżeli niema się wiedzy na ten temat to można go załatwić po kilku litrach a jak się dba to mogą przeżyć nawet i 30 litrów.

Człowiek się głupi rodzi i głupi umiera.
Jedni tylko trochę bardziej inni mniej.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona