Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 02, 2026 9:48 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: N mar 28, 2010 5:25 pm 

A ja myślę Grzegorzu że to będzie jeszcze trudniejsze, bo chętni do tej klasy już w większości okrzepli w 540-tce, więc liczyć trzeba tylko na nowe dusze.
A co do przepisów technicznych dla tej klasy to w tej postaci nie uwzględniają stopniowego nabierania umiejętności. Jest tylko wrażenie że dba się o portfele rodziców a to za mało żeby nazwać to klasą dla początkujących.

Jeden problem to brak ograniczenia pakietów do tz stick (może powinna być lista dopuszczonych najtańszych rozwiązań),
Drugi to silniki (tu też lista) są takie, które dają osiągi bardzo bliskie 540-tce przy 6 celach
Trzeci problem to nadawanie tytułów Mistrza Polski w Kadecie.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N mar 28, 2010 5:56 pm 

Tu Marcin zgoda, że wielu co uciekło do klasy 540 nie wróci do Kadeta ale jak zobaczysz na klasyfikacje 540-tki to znajdziesz tam kilka podwozi wanienkowych i myślę, ze Kadet byłby dla nich dobrym jak nie lepszym miejscem. Ale generalnie zgoda, odpływ do klasy 540 był duży.

W sprawie przepisów Kadeta, z racji tego że też przeszliśmy tą klasę chętnie podzielę się swoimi spostrzeżeniami. Dla mnie dwie rzeczy należałoby rozważyć:
- zgadzam się, że tylko stick pack 6 cel i żadne selekcje,
- silnik zastanowiłbym się czy nie 27T i też byłbym za listą dopuszczonych DOBRZE/TRWALE OZNAKOWANYCH!!! silników

PostNapisane: N mar 28, 2010 8:15 pm 

Andrzej.
Może już teraz obraź się i nic nie pisz.
Ale jak już piszesz to rób to rzetelnie.
W sprawozdaniu z zebrania piszesz że analizowaliście przepisy i regulamin punkt po punkcie.
I nikt na to nie wpadł aby wpisać "okres dostowawczy" zmian przepisów.
Nie wierzę. Ale jak widać wiara tutaj nie ma zastosowania.

Co zaś do autorskiego pomysłu z klasą Kadet.
I tu też mam wątpliwości co do prawdziwości tego stwierdzenia.
Kojarząc fakty z przeszłości, Twoje wcześniejsze wypowiedzi twierdzę ze nie jest to Twój pomysł.
Zapis w regulaminie o tym że klasa Kadet jest rozgrywana tylko w sezonie halowym połączona z "parciem" OSM na organizowanie takiej klasy w ramach zawodów off-road w trakcie negocjacji z LOK w sierpniu 2009 roku i inne fakty skłania mnie do postawienia takiej tezy.
Andrzeju.
Obaź się . Będzie mniej wpadek.
Albo traktuj ludzi poważnie.

PS. Przypominam że za nie całe dwa tygodnie syn mój "kończy" swoją przygodę z modelarstwem.
Dlatego moje pisanie jest już typowo "społeczne".
PS II. Co do osoby p.Niedźwieckiego. Napiętnuję jego sposób działania którym wykazał się nie raz. I nie są to osobiste amimozje. I nie zmuszaj mnie do upublicznienia opini osób związanych z OSm o tym panu.

PostNapisane: N mar 28, 2010 8:23 pm 

Cytuj:
Ale tak jak powiedział Grzegorz akumulatory tylko stick pack 6 cel a nie selekcje i silniki tylko DOBRZE OZNACZONE.

Nie wiem czy ktoś chce skorzystać z doświadczeń innych. Ale Paweł jeźdźił 3 lata w klasie Top Stock. Byli, są i będą tatusiowie którzy uważają że zakup "topowego" sprzet zapewni ich dzieciom zwycięstwa przy braku umiejętności.
Dlatego proponuję zastanowić się czy nie lepsza droga to ograniczenie przełożenia całkowitego przy okreslonych silnikach. O sukcesie zawodnika zacznie w większym stopniu decydować "czystość" jazdy jak i umiejętność reakcji na sytuacje na torze.
To tak pod rozwagę.

PostNapisane: N mar 28, 2010 9:00 pm 

Grzegorz Ogonowski napisał(a):
Największe schody to czekają Pana w konfrontacji z OSM, które jest kompletnie przeciwne tej klasie i ma swoją wizję.

Wydaje mi się, że wręcz przeciwnie. Wizja Grzegorzu poległa w ciągu mijającego sezonu. Teraz trzeba jakoś z tego wyjść ...

A tak swoją drogą Kadeta w Nowym Sączu (2009) "położyły" dwie, no góra cztery osoby. Jeśli teraz jednej osobie uda się go wskrzesić , to chwała za to!
Tylko przepisy jasne, czytelne i możliwe do egzekwowania!

Tomasz Wójcik - Tarnów

PostNapisane: N mar 28, 2010 9:04 pm 

Są przepisy na stronie KMK. http://rccars-poland.eu/files/sekcja/pr ... e_2010.pdf

PostNapisane: N mar 28, 2010 9:08 pm 

tadeusz żelazo napisał(a):

Nie wiem czy ktoś chce skorzystać z doświadczeń innych. Ale Paweł jeźdźił 3 lata w klasie Top Stock. Byli, są i będą tatusiowie którzy uważają że zakup "topowego" sprzet zapewni ich dzieciom zwycięstwa przy braku umiejętności.

Podstawą przepisów klasy Kadet powinno być ograniczenie prędkości.
Jeżeli przepisy pozostaną nie zmienione w tej kwestji to rzeczywiście bez większego znaczenia są inne ograniczenia.

Janek jeździli w Top stocku (1 sezon), Kadecie (2 sezony) A najciekawsze doświadczenie przeżyliśmy w Klasie Start silnik 27T przełożenie 8,0 (w/g przepisów)
Janek pożyczył swojego TRF-a bratu i okazało się że przy tej prędkości podwozie nie miało żadnego znaczenia. Dwóch zawodników (tt-01 i trf) jechało bez rozbijania i liczył się tylko tor jazdy.

Nie jestem za tym żeby dopuścić takie podwozia do Kadeta, chciałem tylko zauważyć że jeśli ograniczy się prędkość to ilość wydanej kasy przestaje mieć znaczenie, zbędne stają się aluminiowe elementy, ogranicza się wydatki na połamane części. A umiejętności zdobywa się też mniej boleśnie i moim zdaniem szybciej. Dodatkowa zaleta to że zawodnik po osiągnięciu pewnego poziomu poprostu przestanie interesować się klasą Kadet.

PostNapisane: N mar 28, 2010 9:09 pm 

Zaremba Lesław napisał(a):
Są przepisy na stronie KMK.

Nie wiem, czy to była odpowiedź dla mnie? Panie Lesławie, ja to wiem. Problem w tym, że nie można ich uważać za jasne i możliwe do egzekwowania (myślę o Kadecie)

Tomasz Wójcik - Tarnów

PostNapisane: N mar 28, 2010 9:22 pm 

Ale zostały zatwierdzone na CKM i klamka zapadła.O tym napisałem,że pojawiły się bez konsultacji...Teraz to zmiany chyba na następny sezon halowy....Dla mnie nie ma znaczenia zawartość merytoryczna bo to klasa z której Filip wyrósł,ale o formę w jaki sposób się pojawiła.Ogarnia mnie strach,że mogą się takie zjawiska powtarzać w innych klasach.Tym bardziej,że na Walnym P.Bernady domagał się prawa ustalania przepisów przez sędziów.A niejeden z Nas wie ile to bubli w historii zawdzięczamy znanej parze sędziowskiej....Kolejny raz pokazano,że to nie zawodnicy mają prawo decydować .Pewnie ktoś napisze,że pozostałe klasy były konsultowane...,ale przecież chodzi o całokształt,a nie o fragment demokracji.
Przydało by się wyjaśnienie w sprawie klasy MT,która nie jest ujęta w przepisach technicznych.Czy wypadła z MP,czy pojawi się znienacka....

PostNapisane: Pn mar 29, 2010 7:45 am 

Przydało by się wyjaśnienie w sprawie klasy MT,która nie jest ujęta w przepisach technicznych.Czy wypadła z MP,czy pojawi się znienacka....

o ile sie nie mylę to na KMK ustalilismy że klasa Start wypada z rywalizacji MP a w zamian pojawia się podział na kat. wiekowe w klasie Buggy
niestety nie pamiętam co z klasą MT a w protokule nie ma tego ale mysle że ta klasa sama siebie zweryfikuje frekfencją
pozdrawiam

krzysztof

Ostatnio edytowano Pn mar 29, 2010 9:58 am przez Krzysztof Skrzypiec, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pn mar 29, 2010 7:56 am 

Nie ma przepisów,nie ma klasy.....

PostNapisane: Pn mar 29, 2010 8:17 am 

Nie ma przepisów,nie ma klasy.....

A Formuła?

Skoro jest promocyjna tzn. eksperymentalna i brakuje przepisów to może jest możliwe dopuszczenie modeli E10 GT

Jest wtedy szansa że coś z tego zostanie w przyszłości, zwiększy się ilość chętnych, a przyszłość klasy określą zawodnicy.

PostNapisane: Pn mar 29, 2010 8:32 am 

skrzypiec patryk napisał(a):
o ile sie nie mylę to na KMK ustalilismy że klasa Start wypadaja z rywalizacji MP a w zamian pojawia się podział na kat. wiekowe w kalsie Buggy
niestety nie pamiętam co z klasą MT a w protokule nie ma tego ale mysle że ta klasa sama siebie zweryfikuje frekfencją
pozdrawiam

krzysztof

Klasa IC-10 Start ma przepisy to jest w MP.Nie bardzo wiem co ma wspólnego klasa Start On-road z podziałem na grupy wiekowe w Off-road.
Chyba coś po staremu zamieszane te przepisy.

PostNapisane: Pn mar 29, 2010 9:09 am 

skrzypiec patryk napisał(a):

o ile sie nie mylę to na KMK ustalilismy że klasa Start wypadaja z rywalizacji MP(...)

Według przepisów sportowych myli się Pan. pkt. 1.3.2

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona