Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt maja 19, 2026 3:53 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 14, 2004 6:54 pm 

kanon45 napisał(a):
Najlepszy to jest czas jazdy............... :shock: poprosze filmik na Kanon45@o2.pl

filmik wysle jutro (z pracy - tam mam lepszy upload :wink: )

Kuba Stabiszewski napisał(a):
No wlasnie czas jazdy jest naprawde kosmiczny to czy nie lepiej sobie ustawic to wyprzedzenie extremalne no bo i tak bardzo dlugo jezdzisz

moze i masz racje, ale ja mam mentalnosc emeryta :lol: chodzi mi o to, ze emeryci wiecej pucuja i dbaja o te swoje samochody niz nimi jezdza - ja podobnie - sporo jezdze, ale jeszcze wiecej czasu przeznaczam na "dopieszczanie" moich malenstw :D - nie chcialbym od razu na poczatku "przemeczac" Mamby - na pewno z czasem poeksperymentuje rowniez z maksymalnym wyprzedzeniem - na razie pozostane przy drugim od gory (wyscigowym) - przy tej konfiguracji moge sie cieszyc dluga jazda - czas ten moge poswiecic na trenowanie techniki jazdy po torze - a ze jest chlodno i silnikowi oraz pakietowi nie grozi przegrzanie - tym lepiej 8)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 14, 2004 7:23 pm 

Ja tez prosze o filmik na bujaka11@wp.pl :wink:

Pozdrawiam,
Marcin

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 14, 2004 7:59 pm 

Lokalizacja: Warszawa praga Auto: Academy SP3 1/12, Tunder Tiger TIGER4WDS Associated TC3 Team Kit HPI E10 Drift
je tesz poprosze fotki seq88@o2.pl

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 15, 2004 4:34 pm 

Musze przyznac, ze autko smiga bardzo ladnie :wink:

Pozdrawiam,
Marcin

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 21, 2004 9:53 pm 

a oto link do filmiku z mini-t wyposażonym w Mambe 8000 - przy 30 - 40 mph (nie km/h) wystarczy tylko dodać gazu, a model idzie "na gume" :-)

http://www.beatyourtruck.com/videos/BYT ... vement.zip

a to oryginalny opis:

"A guy turned up at our outdoor track last week with a mini T with the mamba 8000 brushless motor and 3 LiPo cells. I have never seen anything so fast before. At about 35 / 40 MPH he would open the throttle fully and the car would lift the front wheels so fast it flipped onto it's back. He said it would go to 65 MPH with 30min run times!

Pointless really having so much power in a RWD buggy that flips under full power. What you need is a 4WD touring car with low centre of gravity and good handling. M18!

I've just ordered one!

Here is a link for a mamba 8000 powered mini T video. You can see how easily it flips but it's so fast!"

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 22, 2004 2:59 pm 

hehehehee niedługo może będzie mini quake z mambą 8000kv i 4 cele lipol :lol: :lol:

Tytuł:
PostNapisane: N paź 24, 2004 10:19 pm 

coraz bardziej zaczynaja mi sie podobac male zeczy(bez skojarzen :lol: ) tez mysle o jakims micro :D
oczywisicie tez chetnie chce zobaczyc ten filmik :D
moj mail: salvationofblade@wp.pl

Tytuł:
PostNapisane: N paź 24, 2004 11:00 pm 

salvationofblade napisał(a):
oczywisicie tez chetnie chce zobaczyc ten filmik :D
moj mail: salvationofblade@wp.pl

filmik jest juz dostepny ONLINE pod adresem:
http://www.rcracing.aplus.pl/download.php?view.10

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 01, 2004 5:24 pm 

Gwoli uzupełnienia - coś dla tych co lubią liczby: przy okazji obrad nt. przepisów do klasy micro, miałem okazję zmierzyć na hamowni modelarskiej prędkość maksymalną xray`owi napędzanemu Mambą. Przy zasilaniu 7,2 V i zębatkach 17 pin i 36 spur licznik pokazał prędkość w granicach 55 km/h - nie wiem czy pomiar uwzględniał opór powietrza, ale wynik był całkiem zadowalający :D

Podczas tego weekendu miałem model ze sobą na wsi, gdzie jeździłem nim po normalnej drodze - założyłem nieco większy pin (19) więc teoretycznie, zakładając, że silnik osiągał takie same obroty jak z 17-ką, prędkość powinna sięgać ok. 61 km/h - nie wiem czy taka rzeczywiście była, ale mój modelik dzielnie stawiał czoła Fiatom 126 p :lol:

Jeździłem też na pinie 23, ale wydaje mi się, że 7,2 V to za mało do tego przełożenia i silnik nie osiągał maksymalnych obrotów. Teoretycznie, przy zastosowaniu pinu 23 v-max powinna wynieść 74,4 km/h (liczone z proporcji: 17/55 = 23/x , x = 74,4 km/h).

Proporcję można też użyć do teoretycznego wyliczenia prędkości przy napięciu podniesionym z 7,2 V do 10,8 V (3x3,6 V).
Założenie: przy napięciu 7,2 V model osiąga 55 km/h.
7,2 /55 = 10,8/x , x = 82,5 km/h.

Mając wyliczone te dwie teoretyczne prędkości można pokusić się o wyliczenie prędkości maksymalnej przy jednoczesnym zastosowaniu napięcia 10,8 V i pinu 23. Można to zrobić na dwa sposoby:

Sposób 1:

zakładamy, że przy pinie 23 i napięciu 7,2 V model powinien osiągnąć 74,4 km/h (co wyliczyliśmy powyżej).

7,2/74,4 = 10,8/x , x = 111,6 km/h - zacna prędkość, nieprawdaż :?: :wink:

Sposób 2:

zakładamy, że przy pinie 17 i napięciu 10,8 V model powinien osiągnąć 82,5 km/h (również wyliczyliśmy to parę sekund temu)

17/82,5 = 23/x , x = 111,6 km/h - wynik taki sam, czyli teoretycznie nie popełniliśmy błędu...,

Idąc dalej tym tropem możemy się zabawić w wyliczenie teoretycznej prędkości Xray`a napędzanego Mambą 8000 kV i trzema celami Li-ion (10,8 V) - teoretycznie prędkość powinna wynieść 165,3 km/h - to już jest 100 mph :!: , a na trzech celach możliwości Mamby się nie kończą - niektórzy maniacy prędkości montują 4 cele, co daje napięcie 14,4 V - przy tym napięciu i pinie 23 teoretyczna (podkreślam słowo "teoretyczna") prędkość modelu mogłaby sięgnąć.... 220,4 km/h :!: :!: :!:

Już niedługo będę miał 3 cele Li-Ion, więc będzie można część z tych teoretycznych rozważań zweryfikować w praktyce... Wydaje mi się, że 111 km/h jest nie do osiągnięcia (choćby z uwagi na opór powietrza, który rośnie w sposób kwadratowy w stosunku do przyrostu prędkośći, ale nawet jeśli model będzie jeździł "tylko" 80 km/h to i tak będę zadowolony :D

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 03, 2004 11:58 pm 

Po przeczytaniu powyzszego az wlos na glowie staje... Zamowilem wlasnie sobie HPI Micro RS4 bo nigdzie nie moglem wyszukac X-Ray'a. Mam nadzieje, ze zrobilem w miare dobrze i pomozecie pozniej z radami abym mogl go odpowiednio przerobic. Jesli ewentualnie macie namiary (w szczegolnosci RafalPie) gdzie mozna teraz w USA szybko sciagnac M18 to bede wdzieczny. Tak sie zapalilem na takie cacko, ze jeszcze bym go wzial. Dzieki z gory za pomoc.

Aha... Bede jeszcze wdzieczny za linki do wszystkich rzeczy, ktore masz w swoim modelu bo chcialbym od razu do swojego wlozyc to samo. Silnik prosilbym o Mambe 8000kv i li-pol 14,4V bo chce miec od reki najwiekszego mozliwego "twardziela". Autentycznie slogan "bo lubie male" zaczyna sensownie brzmiec i dla mnie!

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 04, 2004 4:43 pm 

Nie wiem czy micro rs4 to dobry model do modyfikacji na tym poziomie bo ma napęd przenoszony paskiem :? Pozatym poszukaj promian gdzie znaleźć mambę bo jest napisane :wink: . Jeśli chodzi o xraya to możesz go przecież kupić w polsce. Jest u nas dystrybutor tej firmy. A w stanach najlepiej na ebay :)

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 04, 2004 4:47 pm 

To HPI Micro sprzedam na allegro a x-ray'a biore dla siebie.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 04, 2004 5:36 pm 

Mam pytanko jak jest różnica między 5400 a 8000 jeśli chodzi o złużycie prądu?? :?

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 04, 2004 8:28 pm 

promian napisał(a):
Aha... Bede jeszcze wdzieczny za linki do wszystkich rzeczy, ktore masz w swoim modelu bo chcialbym od razu do swojego wlozyc to samo. Silnik prosilbym o Mambe 8000kv i li-pol 14,4V bo chce miec od reki najwiekszego mozliwego "twardziela". Autentycznie slogan "bo lubie male" zaczyna sensownie brzmiec i dla mnie!

juz o to pytales..., juz na to odpowiadalem... :wink:
na pierwszej stronie tego tematu podalem linki i kosztorys. zakupów w usa nie robie, bo nie mam opracowanych sposobow na bezclowe przesylki (kupilem tam tylko Mambe, bo nie bylo jej w HK),
Zakupy robie w HK, bez zadnych tam kombinacji alpejskich, sa tam trzy dobre sklepy:

http://www.rcmart.com/catalog/ - chyba najszerszy asortyment, ale i najdrozsze przesylki (faktem jest jednak, ze sa zawsze solidnie opakowane),

http://shopping.rcmodel.com.hk/ - mniejszy asortyment, brak opisow towarow na stronie, ale jesli wiesz czego potrzebujesz to nie jest problem, troche tansze przesylki niz z rcmart`a

http://www.rc-mushroom.com/ - rowniez tanszy od rcmarta jesli chodzi o przesylki i ekspresowo dostarczaja przesylki... (ekspresowo nie w sensie ceny, bo opcje expresu oferuje kazdy sklep, chodzi mi o to, ze nawet zwykle przesylki migiem dochodza do adresata - moj rekord to 5 dni!)

co do Ursusa - mialem tam ze soba Xray`a z Mamba, ale to co widziales to byl Micro RS4 z Big Blockiem Oriona (Xray jest nizej zawieszony i nie daloby sie nim tam jezdzic - prawde mowiac Micro RS4 tez sie nie dawalo...

promian napisał(a):
Modele on-road sa praktycznie calkowicie pozbawione jakiekolwiek widowiskowosci

byl dzis na forum wystarczajaco goracy dzien, wiec nie bede tego komentowac...

kanon45 napisał(a):
Mam pytanko jak jest różnica między 5400 a 8000 jeśli chodzi o złużycie prądu??

obawiam sie ze na razie nikt na tym forum ci na nie nie odpowie, bo nikt nie ma obydwu tych silnikow..., na pewno 8000 zzera wiecej pradu niz 5400. ostatnio czytalem ze koles majacy 3 cele li-po 1050 mAh twierdzil, ze jezdzi na nich pol godziny zanim regulator odcina mu prad (regulator ma funkcje ochrony baterii li-po przed nadmiernym wyczerpaniem, ktore jest dla nich zabojcze). Ja na moim 5400 mam tez pol godziny jazdy na li-ion`ach i to ciekawe, ale zarowno na 1900 mAh jak i na 1250 mAh... jest to dziwne, ale tak wlasnie kilkukrotnie zmierzylem czas.... czesciowo za ten fakt odpowiada to, ze 1900 jest wieksza i ciezsza, ale to nie tlumaczy do konca tego "fenomenu", przypuszczam, ze ta 1900 moze miec troche mniej niz 1900 :wink: niedlugo bede mial 1800 innego producenta a za jakis czas rowniez 2000 od jeszcze innego - wtedy bede mogl powiedziec cos wiecej...

Tytuł:
PostNapisane: N lis 21, 2004 9:39 pm 

Chciałem się zapytać jaka jest różnica między silnikiem np. 10T single a 10T double???
Mają tą samą cenę.

RafalPie- czy ten silnik Mamby można wsadzić do modelu 1/10???
Czy się to opłaca??? Będzie szybko śmigał?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona