Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 26, 2026 4:53 pm

Autor
PostNapisane: Śr paź 06, 2004 8:23 am 

Witam,

czy spotkaliscie sie moze z jakims artykulami o regulacji aluminiowych sprzegiel?? Ja wlasnie zakladam takie do swojej TruckZilli ale chcialbym miec pewnosc, ze bedzie dobrze ustawione abym pozniej nie musial co chwila wyciagac silnika bo nie mam na to sily. Za kazdy link lub dobra rade bede bardzo wdzieczny.

ponizej sprzeglo jakie zakladam:

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... 46656&rd=1

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 06, 2004 11:16 am 

hi stukam z uczelni :) wiec bedzie szybko :) zatem zerknij tu

jesli sie nie wyswietla
http://www.savage-central.com/gate.html?name=Forums&file=search&mode=results
wejdz na savage central wpisz w wyszujkiwaniu aluminium clutch i poczytaj ..

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 06, 2004 6:34 pm 
-=ADA$=-

ogolnie sprzegla alu sie nie reguluje, jedyna szansa to wsadzic twarde sprezyny, albo zrobic troche lzejsze klocki ( nawiercic) co do sprezyn to osobiscie jezdze na mugen 1.1 i sa doskonale, o ile wiem na alu sprzegle tez swietnie sie spisuja, dlatego pewnie jak bede mial jakis przyplyw gotowki to nabede alu klocki, aha pamietaj ze wymagaja one wiecej pracy niz zwykle, co kilka jazda warto zdjac clutch bell i obciac te resztki ktore sie zetra ( jak zobaczysz to zrozumiesz o czym mowie :D) powodzenie, podobno fajnego kopa daja

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 06, 2004 8:31 pm 

dzieki za wszelki uwagi! Wlasnie zalozylem to sprzegielko i wyglada super!! Mam nadzieje, ze bedzie smigal az milo!

hansio - w niedziele ostro dajemy?!

p.s zalozylem ale jest problem... :(

jak teraz te sprezynki zalozyc??? i jedna rzecz mnie zastanawia. Czy faktycznie powstanie taka sila aby te klocki sie rozwarly? Teraz ledwo nawet kombinerkami rozwieram to sprzeglo. Czy znacie jakas stronke gdzie jest pokazane step by step jak to sie robi. W, ktore dziurki wkrecic srubki dociazajace? Te blizsze konca??

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 07, 2004 12:30 am 

hansio napisał(a):
hi stukam z uczelni :) wiec bedzie szybko :) zatem zerknij tu

jesli sie nie wyswietla
http://www.savage-central.com/gate.html?name=Forums&file=search&mode=results
wejdz na savage central wpisz w wyszujkiwaniu aluminium clutch i poczytaj ..

niestety nic tu nie znalezalem... Mam "No matches found to your query" tak wiec cos dziwnego sie dzieje.

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 07, 2004 9:15 am 

ok wbijaj sie na www.savage-central.com wybierz forums potem to juz jest zwykle forum phpbb wiec tak jak tu wybierasz search
albo klikasz tu o ile dziala http://www.savage-central.com/gate.html?name=Forums&file=search i jw aluminium clutch duzo wynikow :)
woogole to fajne forum jest duzo informacji nt savage -ow zill itd...
promian napisał(a):
jak teraz te sprezynki zalozyc??? i jedna rzecz mnie zastanawia. Czy faktycznie powstanie taka sila aby te klocki sie rozwarly? Teraz ledwo nawet kombinerkami rozwieram to sprzeglo. Czy znacie jakas stronke gdzie jest pokazane step by step jak to sie robi. W, ktore dziurki wkrecic srubki dociazajace? Te blizsze konca??

NO wiec bardzo prawdopodobne ze aluminiowe sa lzejsze i sprezynki beda za twarde. Jezeli wolno lapie to trzebaby dociazyc konce klockow zeby zwiekszyc sily dzialajace na poszczegolne (klocki) wynikajace z obrotow. najfajniej jakbys zrobil jakies fotki bo nie bardzo mam pojecie jak to wyglada aczkolwiek zwiekszenie masy klocka(na "zewnatrz" - dalej od srodka osi obrotow ) powinno spowodowac ze wieksza sila odsrodkowa bedzie dzialac na klocek.. Foto foto : ) plus na SC duzo pisze :) wiec tu cos sie dowiesz tam poczytasz bedzie dobrze.. Mam nadzieje ze posmigamy w niedziele :wink: ja jak zwykle ... tylko na sekunde :)

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 07, 2004 1:39 pm 
-=ADA$=-

aluminiowe musza byc ciezsze bo sa z gestszego materialu, a jesli chcesz zeby lapaly wczesniej to wkrec srubki w zewnetrzne otwory ( blizej konca) a jesli chcesz zeby pozniej lapaly to albo blizej albo wogule, wtedy najpozniej beda lapac, ale tu tez jest trik jesli ustawisz ze bada bardzo pozno lapaly, moze sie zdarzyc ze beda sie slizgac!!

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 07, 2004 8:45 pm 

dzieki Wam chlopaki za dobre rady! Wkrecilem te srubki w najbardziej wysuniete do gory otwory i mam nadzieje, ze bedzie ok! Teraz mam lekki problem aby to sprzeglo zalozyc bo te sprezynki sa wyjatkowo twarde i az nie chce mi sie wierzyc, ze kiedykolwiek bedzie taka sila odsrodkowa aby zalapalo... ale pewnie sie myle i nie zdaje sobie sprawy jakie sily dzialaja na sprzeglo. W niedziele posmigamy rzecz jasna ale nie rozumiem dlaczego masz hansio wpadac tylko na sekunde! Nie rob jaj i wez tez amara!

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 07, 2004 8:51 pm 

spokojnie pisalem ze tylko wpadam na sekundke na forum bo non stop stukam z uczelni w niedziele bedziemy w pelnym zakresie godzin ... ;) btw te sprezynki moga tez lekko zmieknac pod wplywem temperatury..
jak nie bedzie dzialac dobrze to trzeba kombinowac... urzadzi sie narade i cos sie poradzi : )

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 07, 2004 11:50 pm 

w zestawie ze sprzegielkiem mialem kilkanascie malych srubek do regulacji. W samym sprzegle byly po dwa otworki w kazdym "skrzydelku". W otworek najbardziej wysuniety ku gorze wkrecilem najwieksze mozliwe srubki... zalezy mi aby lapalo mozliwie najwczesniej tak wiec w druga dziurke (po srodku) wkrecilem mniejsze srubki. Dzieki temu calosc jest troszke ciezsza i jesli dobrze zrozumialem bedzie znacznie szybciej lapac... Tak?

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 08, 2004 1:06 pm 
-=ADA$=-

zgadza sie, powinno lapac dosyc wczesnie

Tytuł:
PostNapisane: So paź 09, 2004 11:32 am 

jutro w Ursusie bedzie test... zobaczymy...