Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt maja 19, 2026 2:06 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt paź 05, 2004 7:44 pm 

dzś odebrałem ją z poczty - jeszcze nie zainstalowana, ale już mi się ręce trzęsą, żeby to zrobić :D

Mamba - to silnik bezszczotkowy do modeli w skali 1/18 - średnica 20 mm długość - 32 mm - czyli silniczek jest mniej więcej taki, jak 180-ka (no może deko większy) co ma spore znaczenie szczególnie w Xrayu, bo tam przy zamontowaniu opcjonalnego silnika 300 nie można założyć pin`ów mniejszych niż 19 - myślę, że przy tym silniku da się założyć 17, a może nawet 15? (powinno się dać po założeniu opcjonalnego spur`a z 42 zembami - oryginalny ma 36).

wybrałem silnik 5400 Kv, bo wydaje się najlepszym kompromisem między momentem a maksymalnymi obrotami (najwolniejszy silnik to 4200 Kv, a najszybszy 8000 Kv - czyli przy napięciu 12 V - np. z 3 cel Li-Ion lub Li-Poly - powinien się wkręcać na 96 000 obr/min!!!!)
Ja planuję jeździć na 2 celach Li-Ion (tak jak totychczas) - więc 5400 x 7,2 = 38 880 obr/min. - w zupełności mi to styknie :-))

dalsze wrażenia po montażu :-))

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 05, 2004 8:54 pm 
Raflee

To ja czekam na pierwsza relacje z jazdy :)

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 05, 2004 11:08 pm 

podejście I:

pin: 23
miejsce: ulica przed moim blokiem
godzina: 22:30
uczestnicy: ja + paru gapiów
samochód: Xray M18

jako, że po podłączeniu silnika do regulatora (regulator dostarczony razem z silnikiem, no bo zwykły nic nie zdziała) wydawało mi się, że silnik "siakoś tak wolno się kręci" :wink: więc założyłem profilaktycznie największy dostarczony z Xray`em pin - 23. Po zamontowaniu silnika w podwoziu robię test w domu (samochód trzymam w ręku) - obroty? NIEWYOBRAŻALNE :!: :!: :!: :!: wychodzę przed blok - v-max - nie do określenia (boję się, że stracę kontrolę i przywalę w krawężnik - szkoda byłoby to zrobić już pierwszego wieczoru...); okazuje sie, ze po prostu silnik pracowal b. cicho jak na osiagane obroty - dlatego na poczatku wydawalo mi sie, ze nie za wysoko sie wkrecal - tymczasem w rzeczywistości osiagnal pewnie ok. wyliczonych przeze mnie wczesniej 38 000...., pakiet i silnik (!) nieco się grzeją :evil:

odczucia: v-max niewyobrażalna, ale za mało momentu (przesadziłem z pin`em)

wnioski: wracam do domu zmienić pin na mniejszy...

podejście II:

poczatkowo mialem zalozyc najmniejszy pin od Xray`a - czyli 17, postanowiłem jednak zrobić coś radykalniejszego - założyć metalową 15 od Micro RS4.

pin: 15
miejsce: ulica przed moim blokiem
godzina: 23:00
uczestnicy: ja + paru ludzi wyprowadzających psy
samochód: Xray M18

odczucia: prędkość daje się już opanować :) ulga :!: jest na poziomie pośrednim między tym, co udawało mi się wykręcać na standardowych (tzn. szczotkowych) silnikach 180 a tym co osiągałem na również standardowej 300 Oriona; moment jest chyba większy niż poprzednio, ale mógłby być jeszcze trochę większy - 300 Oriona chyba lepiej przyspieszała i zrywała przyczepność...; silnik i pakiet - chłodne :D

wnioski: taka kombinacja chyba jednak najlepiej by się sprawdziła na torze (ew. pin 17, ale nie więcej, bo i tak nie byłoby gdzie wykorzystać v-max)

Podsumowanie pierwszych testów: obroty, nawet przy zastosowaniu zaledwie 2 cel Li-Ion (7,2 V) są bardzo wysokie; trochę gorzej (np. w porównaniu ze "szczotkową" 300 Oriona) z momentem, może dołożenie 3-ciej celi (12 V) poprawiłoby moment? Ale jakie wówczas byłyby prędkości maksymalne :?: :wink: Aha - byłbym zapomniał - ciekawa sprawa, że po odjęciu gazu (w pozycji neutralnej) samochód praktycznie nie hamuje silnikiem - układ napędowy toczy się tak gładko, jakby nie było zamonwowanego w nim silnika - silnik, gdy nie jest do niego przyłożone napięcie obraca się swobodnie, nie stawiając żadnego oporu... trochę niepewnie też działa wsteczny - dopóki samochód się nie zatrzyma nie ma możliwości wrzucić "wstecznego" - jeżdżąc po drogach publicznych lepiej mu nie ufać...

Dalsze "przygody" Mamby i szczegółowe recenzje - już niebawem - ale już z "toru" nad Wisłą

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 06, 2004 2:55 pm 

My takie silniki 3 fazowe robimy. Jest to rewelacja. A na jakich akkusach jeździsz :?:

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 06, 2004 3:10 pm 
Raflee

A na zwyklym akusie sie da :)?

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 06, 2004 4:47 pm 

X-ray napisał(a):
My takie silniki 3 fazowe robimy. Jest to rewelacja. A na jakich akkusach jeździsz :?:

myslalem, ze moj opis nie byl az tak dlugi, ale chyba byl :wink:

jezdze na 2 celach Li-Ion, 1900 mAh, noname (7,2 V), na innych tez sie da, ale silniki bezszczotkowe i Li-Iony wydaja sie byc do siebie stworzone - Li-Ion nie da takiego prądu jak NiMH czy tym bardziej NiCd o tej samej pojemnosci, ale bezszczotkowce, dzięki minimalnym stratom energii mniej zuzywaja pradu = maja mniejszy apetyt...
dla porownania, najwiekszy dostepny pakiet NiMH do Xray`a ma 1250 mAh a i tak jest wiekszy i ciezszy od 1900 Li-Ion, na ktorym jezdze..., gdyby Li-Ion mial ta wielkosc/wage to pewnie mialby z 2300 - 2500 mAh, a Li-Poly - jeszcze wiecej...

co do pytania Raflee - tak - na zwyklych akusach tez mozna jezdzic

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 08, 2004 12:36 am 

RafalPie - ile taki silnik kosztuje? Gdzie go mozna kupic?
Jak mozesz to prosze rowniez napisz jak ksztaluje sie cenowo zakup tego x-ray wraz z takim osprzetem jak u Ciebie. Powoli zaczynam sie zakochiwac w micro. Mialem swego czasu HPI Micro RS4 ale szybko mi sie znudzil i sprzedalem. Teraz jak przeczytalem co robiles z tym bezszczotkowcem to znow zapragnalem miec swoje "mini". Jak masz jakies ciekawe linki itp to rowniez bede wdzieczny.

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 08, 2004 7:25 pm 

wiec tak, znalazlem go tu:

http://www.rchobbies.org/mamba-brushless.htm

ale oni niestety, nie wysylaja do naszego swietnego kraju..., wiec kupilem drozej bezposrednio u producenta:

http://www.castlecreations.com/products ... ba-25.html

wtedy, kiedy ja zamawialem nie bylo ich jeszcze na TH, ale teraz juz maja:

http://www2.towerhobbies.com/cgi-bin/WT ... VPROFIL=++

co do "ciekawych" linkow:

http://www.one18th.com/forums/forumdisplay/f-168.html

koszt:
podwozie - ok $ 100
silnik+regiel - ok $ 120 - 140
serwo (HS81MG) - ok $ 35
poloski alu. - ok. $ 30 - 40
plytka pod "big blocka" - ok. $ 15
odbiornik - ja kupilem za $35
akusy - Li-Ion 1800 - ok. 10 $, NiMH 1250 - ok. $ 20
kola piankowe (polecam!!!) - ok. $ 10
-------------------------------------------------------------------------------------
RAZEM: od $ 335 do 395

tyle musisz wydac na wstepie (nie liczac kosztow przesylek i "prowizji" posrednikow w USA)
Xray ma na prawde solide podwozie, niewymagajace natychmiastowych inwestycji w upgrade`y.
Ja wymienilem poloski na aluminiowe, bo mialem nie najlepsze doswiadczenia z tymi plastikowymi w Micro RS4, ale byc moze nawet tego nie trzeba bylo wymieniac - kto wie?
Jesli chcesz jezdzic na innych silnikach niz stock`owe 180 musisz dokupic plytke do ktorej mozna montowac silniki klasy 180, 280 i 300.
Kolejna sprawa - pianki - sa przyczepniejsze, trwalsze, lzejsze (lepsze przyspieszenia, v-max)
warto tez zainwestowac (zamierzam to zrobic najszybciej jak sie da) w regulowane elementy podwozia (regulacja toe-in`u z przodu i tylu oraz opcjonalne wahacze z przodu zapewniajace mniejszy caster - 6 zamiast seryjnych 12 stopni)

to na poczatek :-) jak sie juz nieco "odkuje" to planuje dokupic grafitowa plyte podlogowa ($50), dyfry kulkowe (2x$25) + one way`a do driftu ($25)

Tytuł:
PostNapisane: So paź 09, 2004 11:29 am 

dzieki za wyczerpujacy opis! Mam nadzieje, ze bedziesz jutro ze swoim autkiem w Ursusie!!

Tytuł:
PostNapisane: So paź 09, 2004 2:43 pm 

zalezy od pogody, ale dzis jeszcze, korzystajac z chwili bez deszczu, na pewno bede nad Wisla, miedzy mostami - wlasnie laduje pakiety

Tytuł:
PostNapisane: N paź 10, 2004 1:22 am 

dzis to ja nie moglem bo czasami to i wlasna kobieta trzeba sie zajac, prawda?

p.s jutro mam nadzieje, ze w Ursusie bedziesz bo koniecznie chcialbym zobaczyc Twoje cudenko w akcji... chce miec takiego samego ale najpierw na zywo musze to cos zobaczyc.

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 13, 2004 9:17 pm 

testy "torowe":
Mialem okazje podczas weekendu i wczoraj posmigac troche po "torze" .
(tu jest opis toru i link do filmiku zrobionego jeszcze zanim nabylem Mambe
http://www.rc-auto.ng.pl/forum/viewtopic.php?t=2648 )

Wrazenia: przy zastosowaniu silnika 5400 kV najlepiej sprawdza sie najmniejszy dostarczany przez Xray`a pin - 17. Zapewnia spora predkosc (trudno mi tak "na oko" powiedziec - moze 40 km/h?), a z drugiej strony - wystarczajacy moment do jazdy po dosyc ciasnym i powolnym torze. Do samej jazdy po torze wystarczylby pin 15, ale jak juz sie troche nudze monotonna jazda w kolo lubie sobie troche posmigac na luzie (freestyle :lol: ), a do tego 15 jest troche za wolna - 17 spisuje sie idealnie.
Teraz juz jestem pewien - silnik bezszczotkowy, na ktorym jezdze ma mniejszy moment niz szczotkowa 300 Oriona. Nie wydaje mi sie jednak, zeby moment w silniku bezszczotkowym tak bardzo byl uzalezniony od zastosowanego przelozenia - ten typ po prostu tak ma... Przy zmianie pin`a z 23 na 15 nie zanotowalem jakiegos oszalamiajacego wzrostu momentu (owszem, jest, ale nie jest on proporcjonalny do roznicy w ilosci zebow w tych dwoch pin`ach). Jednak ten niewysoki moment wydaje sie byc zaleta, a nie wada - szczotkowa 300 zbyt latwo zrywala przyczepnosc przy nieostroznym dodawaniu gazu (mowie o jezdzie po asfalcie) - w zasadzie nie trzeba bylo niczym obklejac opon zeby bawic sie w drift :D , za to silnik bezszczotkowy zapewnia maksymalne przyspieszenia, na granicy zerwania przyczepnosci, jednak duzo rzadziej zdarza sie ja zerwac niz poprzednio - zastanawiam sie nawet, czy regulator obrotow zastosowany w tym silniku nie ma jakiegos ASR-u :?: Nie zdziwilbym sie, bo jest on dosyc rozbudowany - oprocz standartowego "strojenia" (max. wychylenie gazu do przodu i do tylu oraz punkt neutralny) mozna w nim programowac nastepujace rzeczy:

1. sposob hamowania:
a) proporcjonalny hamulec i bieg wsteczny,
b) proporcjonalny hamulec i brak wstecznego,
c) forward to brake to reverse nie umiem tego przetlumaczyc na polski, ale polega to na tym, ze przy naciskaniu hamulca kola od razu kreca sie do tylu...

2. Sila hamowania/wstecznego biegu:

a) 25 % tego co na biegu do przodu,
b) 50 % ....
c) 100 % ...
* wydalwaloby sie, ze ta funkcja dostepna jest przeciez w wiekszosci aparatur (EPA) - jednak kiedy ustawia sie ja z aparatury - wowczas nie dziala (przynajmniej w mojej - JR XS3), mimo, ze z innymi reglami dzialala... dlatego wiec mozliwosc programowania sily hamowania jest jednak przydatna :wink:

3. minimalne napiecie przy ktorym odcinane jest zasilanie (dla ochrony akumulatorow):

a) brak odciecia,
b) odciecie przy 4 V
c) odciecie przy 6 V (dla 2 cel Li-Po)
d) odciecie przy 9 V (dla 3 cel Li-Po)
e) odciecie przy 12 V (dla 4 cel Li-Po) - ciekawe, ze producent udostepnil ta funkcje mimo, ze pisze, ze nie ponosi odpowiedzialnosci za uzywanie 4 cel Li-Po...)

4. wyprzedzenie:
a) male (do spokojnej jazdy treningowej - zapewnia maksymalna dlugosc pracy akumulatora)
b) normalne (zapewniajace podwyzszona moc i nadal dlugie przebiegi)
c) wyscigowe (jeszcze wiecej mocy/krotsza jazda na 1 pakiecie)
d) extremalna (max. mocy, max. zuzycie pradu)

5. Moc startowa:
a) mala,
b) srednia
c) duza

Ja jezdze na 2 celach Li-Ion (1900 mAh) - maja one chyba podobne wlasciwosci jak Li-Po. Mam ustawione odcinanie pradu przy spadku do 6 V (a wiec dla 2 cel LI-Po). Wyprzedzenie mam ustawione na wyscigowe. Na tych ustawieniach jezdzilem chyba z godzine (bede to musial zmierzyc na zegarku), a i tak nie doszlo do odciecia pradu!!!!! balem sie jezdzic dluzej, zeby nie rozladowac calkowicie akusow (Li-Ion`ow nie wolno rozladowywac do konca, bo ulegaja one wowczas nieodwracalnemu zniszczeniu) tak wiec na jednym pakiecie mozna jezdzic baaaaaaardzo dluuuuuuuuugo :D

musze tez przyznac, ze brakuje mi tego hamowania silnikiem po odjeciu gazu jakie znam z silnikow szczotkowych - tu tego nie ma, probuje sie jakos przyzwyczaic oraz eksperymentuje z aparatura (np. tak trymuje gaz, zeby w polozeniu neutralnym delikatnie ciagnal do tylu - dzieki temu przy odjeciu gazu do pozycji neutralnej uzyskuje delikatny efekt hamujacy)

uwaga - dla wytrwalych (tych, co doczytali do konca :wink: ) - nagroda - na zyczenie wysylam filmik na e-maila z ostatnich jazd po torze z nowym silnikiem (filmik ma 17 MB) - prosze tylko o podanie adresu e-mail (niestety nie mam swojej strony, na ktora moglbym go wrzucic i udostepnic do downloadu :cry: )

kontakt: rafalpie3@o2.pl

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 13, 2004 9:35 pm 

Wszystko jak zawsze przeczytalem(ciekawie nawet to piszesz :) ) wiec porosze filmik na stabik4@wp.pl z gory dzieki.Teraz mam za darmoche na wp 256MB miejsca w skrzynce...Po prostu wp is the best :)

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 14, 2004 11:02 am 

Najlepszy to jest czas jazdy............... :shock: poprosze filmik na Kanon45@o2.pl

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 14, 2004 11:48 am 

No wlasnie czas jazdy jest naprawde kosmiczny to czy nie lepiej sobie ustawic to wyprzedzenie extremalne no bo i tak bardzo dlugo jezdzisz :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona