Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 27, 2026 11:59 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt gru 22, 2009 9:11 am 

Sądzę osobiście że dla 11 latka saturn wystarczy bez problemu zestaw bezszczotkowy dopiero gdy opanuje model , jakiś kolega sprzedaje team asso b44 za 400 zł z kołami i budą.
Więc dobra ale na wszystko 1200 zł starczy ,a gdyby kupił tylko jeden pakiet lipo to by się w 1000zł wyrobił.
Ale kolega chyba napisał że ma 1000 zł na model z apką ? Rozumiem ze na zasilanie masz jeszcze 500 zł ?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt gru 22, 2009 9:39 am 

Podejrzewam że kolega ma 1000zł na wszystko.Nie wiem jak wy ale ja mając 11 lat nie miałem nieograniczonego dostępu do gotówki.Spalina a elektryk to dwa inne światy.Jeżeli Cię ciągnie do spalin to uzbrój się w cierpliwość czytaj dużo i w razie problemów pytaj ludzi.Za 1000zł kupisz dobrą używaną spalinkę bo nowej to nie za bardzo.Jak chcesz nową to dozbieraj jeszcze kaski i kup sobie jakiegoś Traxxasa(bardzo dobre modele dla początkujących).W elektryku będzie Ci łatwiej z obsługą jednak to nie to samo.Jeżeli masz chęci do nauki to się nauczysz wszystkiego co spalin dotyczy bez problemów.

Pozdrawiam

PostNapisane: Wt gru 22, 2009 12:53 pm 

Moim zdaniem trophy 3,5 był by dobry na początek jest w cenie i jak na początek nie miał by kłopotu z częściami . Co o tym myślicie ? Pozdrawiam Juras

PostNapisane: Wt gru 22, 2009 8:45 pm 

Ojjiojoj
Chłopie jesli masz 11 lat i uważasz ze stac cie na spaline to
1. jestes rozpieszczonym gowniarzem ( tata ci daje cały czas kasiore)
2. masz jakis złoty biznes na ktorym sie dorabiasz ( trawka,bimber itp)
3. nie masz pojecia jake to wydatki
ja obstawiam 3.
Nie mysl ze kupujac model wydasz 1000zł i troche benzyny ( to nie kosiarka )
Choc sam nie mam spalin to jednak nie raz byłem na poligonie to najczesciej posiadacze spalin je posiadaja bo lubia ciagle cos wymieniac :).
jesli chcesz jezdzic i nie wydawac potem duzo $$$$ kup elektryka ( za 1tys. mozesz sobie pozwolic na naprawde niezły model.
jesli lubisz tylko wydatki i naprawianie kup spaline ( za 1tys. kupisz w miare poprawny model uzywany albo najtansze nowki)
ps pamietaj ze magiczny rtr w spalinach to jedynie model z aparatura. Dolicz koszt: grzałek, zapasowych swiec, star box, dodatkowego akumulatora, kluczy itp)
ps2 jak masz jeszcze jakies pytania do mnie pisz na gg w podpisie
pozdr.

Micro-t BL/lipo

PostNapisane: Wt gru 22, 2009 9:38 pm 

Ktoś napisał kiedyś na forum ,
"Wiecie jaka jest największa różnica między modelem elektrycznym i spalinowym ?
Taka że modelem elektrycznym jeździmy kiedy my chcemy , a modelem spalinowym wtedy kiedy chce model "

PostNapisane: Wt gru 22, 2009 10:50 pm 

Wyso52 napisał(a):
Ktoś napisał kiedyś na forum ,
"Wiecie jaka jest największa różnica między modelem elektrycznym i spalinowym ?
Taka że modelem elektrycznym jeździmy kiedy my chcemy , a modelem spalinowym wtedy kiedy chce model "

Osobiście znam trochę inną wersję tego powiedzemia:
Wiecie jaka jest największa różnica między modelem elektrycznym i spalinowym ?
Taka że modelem elektrycznym jeździmy w przerwach kiedy go nie ładujemy , a modelem spalinowym wtedy kiedy mu pozwolimy!
A teraz na poważnie.
Tak czytająć,rysuje się obraz spaliniaka jako modelu bardzo awaryjnego,generalnie tematu tabu,magii i tajemnych zaklęć.
Mocno upraszczająć jaka jest różnica pomiędzy modelelem elektrycznym a spalinowym? Generalnie w źródle napędu.To cóż jest tak awaryjne, silnik nitro? Bo reszta modelu praktycznie to samo,zaznaczam upraszczając!
Chłopak pyta,sam zaznaczył że pyta.Dlaczego padają zaraz te trochę niemiłe epitety.....
Jako dorośli zdajecie sobie sprawę,że on tego modelu sam nie kupi,nie podejmie decyzji,tylko zrobi to ojciec...
Czy to może tak typowa nasza polska cecha zawiść?
Dlaczego pyta? A może kieruje nim chłopięca ciekawość,może radość posiadania czegoś o czym marzy...
Chyba trafił w dobre miejsce?

PostNapisane: Wt gru 22, 2009 11:34 pm 

Jedyne co może być bardziej awaryjne w spalince to silnik. Jeśli chce jeździć off-road to nie ważne czy elektryk czy nitro i tak ulec może zawieszenie/dyfry. Obsługi się nauczy choćby z forum-jeśli by czegoś nie wiedział to może pytać/z instrukcji i zaleceń producenta/jeśli z jego regionu ktoś jeszcze zajmuje się modelarstwem to może się poradzić od innych, miejscowych modelarzy.
OFF-TOP:modele na uwięzi mają silnik na eter?Mam w piwnicy silnik 0,8cm i on chyba jest na eter ;)

PostNapisane: Śr gru 23, 2009 9:22 am 

Wyso52 napisał(a):
Po pierwsze , nie żebym Cię obrażał ale wg mnie dla 11 latka spalina to za dużo.
Wiem że chodzi o szpan przed kumplami z klasy bo oni śmieją się z elektryków ale z moimi było tak samo a gdy zobaczyli jak to smiga to im szczena opadła.
Ale przejdźmy do rzeczy , w 1000 zł ze spaliną porządną NOWĄ się nie zmieścisz , a elektryka kupisz już konkret.
A jeżeli byś się decydował na używkę elektryka to już za 400zł można mieć podwozie zawodnicze i w pozostałych 600 zł spokojnie się wyrobisz .

A od spalin to już nie ja jestem.

Sorka za to co powiem, ale pieprzysz trzy po trzy. lol Mam 13 lat, pierwszy model spalinowy dostałem jako 8 latek i jakoś sobie radziłem.

PostNapisane: Cz gru 24, 2009 12:51 pm 

Też tak myślę że za 1000 zł na początek można już kupić coś fajnego . Albo mógłby sobie poczekać i kupić używany model ze wszystkim .

PostNapisane: Cz gru 24, 2009 12:53 pm 

Więc pozbieraj sobie kasę i kup sobie późnej coś lepszego naprawdę nie ma sensu kupować sobie taki model . Pozdrawiam Juras

PostNapisane: Cz gru 24, 2009 1:17 pm 

Dziękuję za porady o modelu. Przeczytałem bardzo uważnie razem z moim tatą.
Teraz czekam tylko na model. :D
Życzę wam udanych Świąt Bożego Narodzenia.

PostNapisane: Cz gru 24, 2009 1:22 pm 

Da sobie chłop rade, kurcze, nie róbcie ze spalin modeli nie do ogarnięcia, wszystko jest dla ludzi.
A szczególnie, że tata zajmował się modelarstwem i nie ważne czy to modele latające czy nie, będzie mniej więcej wiedział o co chodzi i na pewno Ci pomoże. Poza tym jeśli będziesz miał świadomość, że to co kupiłeś kosztowało dużo pieniędzy i może się w kilka minut popsuć i nie będziesz starał się być mądrzejszy od instrukcji i rad innych to model będzie Ci długo służył.

Tylko miej na uwadze to, że paliwo kosztuje nie mniej niż 100zł, czasami lubi spalić się świeca, kończą się oleje, zacierają się łożyska, palą się serwa, sprzęgła i czasami coś się lubi złamać itp. itd. Także wybierając model kieruj się przede wszystkim ceną i dostępnością części zamiennych. I tutaj w naszym kraju jedną z najlepszych propozycji firm jest HPI, a konkretny model to Firestorm - http://rcwroblik.pl/Model+Firestorm,57614084,01,i2.html

Niestety, na początek musisz jeszcze troche pozbierać/odwiedzić babcię/ciocie/dziadka/pogadać z tatą/mamą żeby coś dołożyli :) Jak będziesz miał ok. 1200-1500zł będzie Cię stać na zakup pierwszej spaliny ze wszystkimi potrzebnymi do niej ***** (grzałka, termometr, paliwo itp.).

Pozdrawiam i Wesołych Świąt :)

PostNapisane: Cz gru 24, 2009 2:02 pm 
Administrator forum

Albo np: http://modele.sklep.pl/product_info.php ... ts_id=4442 od razu z grzałką w komplecie. I wysyłka gratis :)

PostNapisane: Cz gru 24, 2009 10:19 pm 

Mateusz.
Radze Ci kupić e-Firestorm Flux.
Wmieścisz sie w 1000zł, kupisz zestaw RTR i bedziesz mógł śmigać.
Miałem kiedyś Sprint2 z tym silnikiem i powiem szczerze. LATAŁ !!

Tamiya TL-01

GG:7372442

PostNapisane: So gru 26, 2009 12:53 pm 

Dostałem model auta spalinowego GS Racing XUT. Jest to model w skali 1:8 truggy, wczoraj było powyżej 11*C dotarliśmy go i pojechaliśmy nim troche pojeździć :D . Do modelu dostałem paliwo Byron,narzędzia,skrzynkę narzędziową,oleje do zalewania silnika i filtra powietrza,termometr,grzałkę,butelkę do paliwa. Myślę że będę zadowolony. :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona