Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt cze 05, 2026 1:47 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 218 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 15  Następna strona
Autor
PostNapisane: Śr gru 02, 2009 2:17 pm 

A tak przy okazji zapraszam wszystkich znających język niemiecki do zapoznania się z tym dokumentem. Jest to potwierdzenie wprowadzenia w trybie natychmiastowym zmian do przepisów technicznych w niemieckim związku obejmujący również sprawę akumulatorów LiPo i LiFe.
Piotr Niedźwiecki

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr gru 02, 2009 2:26 pm 

No i git, sporo logiki, co ciekawe, LiFe dopuszczają ładowanie do 7.4V a nie 7.2 :)
Ale pewnie u nas sie nie da tak, prawda...? Róbcie głosowanie i jedziemy z koskem zamiast tracić czas na rozdrabnianie się na atomy. Bezlicencyjni jak trzeba to zamilkną, zobaczymy co powiedzą licencjonowani. Choć zaznaczam, że nasza skromna grupa kilkuosobowa nie zrobi licencji i nie będzie startować w HMP do czasu dopuszczenia ogniw, więc koło się zamknie.

PostNapisane: Śr gru 02, 2009 2:42 pm 

;)

Ja mam licencję przed nosem POL-1231, więc raczej mi nikt prawa do głosu nie odbierze ;)
Co prawda jej nie opłaciłem ale mam taki ładny kartonik.

Panie Piotrze, mimo braku możliwości startu w Lubawie jak i innych imprezach, do mnie też można wysłać email :-)
pod adres pol-1231@abram.pl (trafi napewno).

m.

PostNapisane: Śr gru 02, 2009 2:46 pm 

Przeczytane na stronie OSM'u (komunikat z dn. 22.09.2009) – 41 DNI TEMU !!!: napisał(a):
...W najbliższych dniach przedstawimy propozycję zmian w przepisach sportowych i technicznych do konsultacji przez środowisko modelarskie. Zaproponujemy aby wyniki prac nad nowymi przepisami, po ogłoszeniu zmian przez EFRA, zostały wprowadzone jak najszybciej, wyjątkowo w środku sezonu halowego. Także w najbliższym czasie zaproponujemy wielopoziomową umową sponsorską dla wszystkich producentów i dystrybutorów związanych z modelarstwem kołowym. Zamierzamy także przygotować jasny i przejrzysty system finansowania organizacji zawodów w randze eliminacji i finałów Mistrzostw Polski. W oparciu o zatwierdzony kalendarz sezonu halowego wystąpimy do Ministerstwa Sportu o środki finansowe, które wspomogą wszystkich organizatorów zawodów. Po przedstawieniu naszych propozycji zaproponujemy spotkanie leaderom środowisk modelarskich, w celu omówienia dalszej współpracy przy organizacji zawodów modelarskich.

Będziemy także wspierać wszystkie kluby oraz środowiska modelarskie w działaniach na rzecz utworzenia struktury klubowej w sporcie modelarskim. Postaramy się zdecentralizować organizację rywalizacji sportowej i oprzeć ją o silne kluby organizujące zawody w swoich regionach. Zamierzamy dołożyć wszelkich starań aby przygotować i uprościć system szkolenia sędziów i instruktorów tak, aby w możliwie najbliższym czasie każdy region mógł rozgrywać zawody na różnych poziomach w oparciu o sędziów ze swoich regionów.

Piotrze, w pierwszym zdaniu jest zapisane to co przedstawicie "w najbliższych dniach" :), później cały ciąg obietnic i deklaracji. Co się okazuje - powtórka z historii - Polacy potrafią gadać, a Niemcy już to dawno wprowadzili :) :) :)

Różnica między naszymi krajami jest taka, że oni mają wypracowany sposób wprowadzania zmian i ich głosowania, mają strukturę klubową i przejrzystą strukturę organizacyjną Federacji, a w kraju zwanym Polska, w którym przyszło nam żyć mamy struktury wojskowe poprzedniego systemu pn. LOK/CKM, rozgrywające modelarzy za pomocą pozyskanych publicznych pieniędzy i dbające o to, aby środowisko nie zorganizowało się w sposób „normalny” – przynajmniej dla kraju europejskiego.

Ile czasu musi upłynąć aby to zrozumieć ??? Można liczyć, że bardziej „w najbliższych dniach…”, czy też zamierzacie się łudzić kolejny sezon i liczyć na „ewolucję” w STRUKTURACH ?

... jeszcze jedna ważna sprawa - Piotr, pytałeś się może Przewodniczącego CKM, czy wyniki takiego głosowania zaakceptuje bezwarunkowo, czy też skonsultuje to z "Biurem Prawnym", tak jak napisany przez Modelarzy nowy Regulamin Sekcji ?

KYOSHOblog

PostNapisane: Śr gru 02, 2009 3:13 pm 

Adaś,
ależ ja czytam także inne tematy i na Twoje listy będę w miarę możliwości odpisywał. Proponuję więc aby dyskusję na tematy nie związane z tym tematem prowadzić w innym miejscu, a ja chętnie ustosunkuję się do wszystkich sformułowań zawartych w cytacie, sam również posłużę się najróżniejszymi cytatami. ;) Chyba, że z jakiś powodów zależy Ci aby temat LiFe i LiPo nie został dokończony??
Piotr Niedźwiecki

PostNapisane: Śr gru 02, 2009 3:59 pm 

Poniżej treść listu który przesłałem do zawodników klasy E-12, którzy wzięli udział w zawodach w Obornikach Śląskich oraz wpisali się na zawody do Lubawy.

----

Witam,

w środowisku toczy się intensywna dyskusja nad zmianami technicznymi w klasie E-12, ostanie wypowiedzi można znaleźć np. na forum RCAuto - viewtopic.php?f=26&t=45831

Bardzo proszę o dokładne przemyślenie oraz odpowiedź na dwa poniższe pytania:

1. Czy jesteś za wprowadzeniem do przepisów technicznych klasy E-12 następującego brzmienia pkt. 5?

"Dopuszcza się stosowanie akumulatorów LiPo 1S (w twardej obudowie) o napięciu nominalnym 3,7 V lub maksymalnie 4 cel NiCd lub NiMH SUB-C ogniw o napięciu nominalnym 4,8 V. Niedopuszczalna jest wymiana akumulatorów podczas biegu"

TAK / NIE

2. Czy jesteś za wprowadzeniem powyższych zmian od najbliższych zawodów, tj. od II Eliminacji HMP OnRoad w Lubawie w dniu 12-13.12.2009?

TAK / NIE

Odpowiedzi proszę nadsyłać w terminie do 4.12.2009 do godziny 23.00 na adres:

p.niedzwiecki@osm-rc.pl

Wynik głosowania zostaną ogłoszone 5.12.2009 do godziny 20.00

PostNapisane: Śr gru 02, 2009 4:20 pm 

Poniżej treść listu który przesłałem do zawodników klasy E-10 TC Modified, którzy wzięli udział w zawodach w Obornikach Śląskich oraz wpisali się na zawody do Lubawy.

-----

Witam,

w środowisku toczy się intensywna dyskusja nad zmianami technicznymi w klasie E-10 TC Modified, ostanie wypowiedzi można znaleźć np. na forum RCAuto - viewtopic.php?f=26&t=45831

1. Czy jesteś za wprowadzeniem do przepisów technicznych klasy Modified następującego brzmienia pkt. 7?

"Dopuszcza się stosowanie akumulatorów LiPo 2S (w twardej obudowie) o maksymalnym napięciu nominalnym 7,4 V lub LiFe o maksymalnym napięciu nominalnym 6.6 V lub maksymalnie 5 cel NiCd lub NiMH SUB-C ogniw o napięciu nominalnym 6,0 V. Niedopuszczalna jest wymiana akumulatorów podczas biegu"

TAK / NIE

2. Czy jesteś za wprowadzeniem powyższych zmian od najbliższych zawodów, tj. od II Eliminacji HMP OnRoad w Lubawie w dniu 12-13.12.2009?

TAK / NIE

p.niedzwiecki@osm-rc.pl

PostNapisane: Śr gru 02, 2009 4:44 pm 

Piotr Niedźwiecki napisał(a):
Adaś,
...Chyba, że z jakiś powodów zależy Ci aby temat LiFe i LiPo nie został dokończony??
Piotr Niedźwiecki

Ależ Piotruś :)

Moja odpowiedź to oczywisty OT jeżeli chodzi o temat dyskusji, ale skoro podajesz przykład Federacji niemieckiej jako jaskółkę postępu to uznałem za stosowne napisać, że to ma swoje znacznie głębsze przyczyny. My w 40 milionowym kraju głosowanie mail'owe i prośby do Pana Pułkownika aby łaskawie się zgodził, a u nich głosowanie na Walnym Zgromadzeniu. Może dla Ciebie to mała różnica, dla mnie kolosalna, jak między rasowym arabem, a zebrą :) ... i w związku z tym próbuję wyciągnąć informację, czy faktycznie pokładacie prawdziwą nadzieję w tym, że zebra wygra Wielką Pardubicką ? :) - możesz zresztą nie odpowiadać, załatw co uznajesz aktualnie za ważne - a tu się zasadniczo różnimy.

Za OT przepraszam i już nie piszę w tym temacie.

KYOSHOblog

PostNapisane: Śr gru 02, 2009 4:55 pm 

Witam moim zdaniem poruszony temat o zmianie przepisów w klasie spec ,powinny być dozwolone 5 cell lub li-fe z silnikiem 9.5r i li-po z silnikiem 13.5r .Jeśli chodzi o Modified to powinny być dozwolone 5 cell Ni-Mh ,Li-Fe ,Li-Po z silnikiem bez ograniczenia i do obydwu klasach minimalna waga dopuszczalna 1350 gi

Popieram propozycje przepisów jak napisał Morris. Waga bez względu na typ zasilania powinna być taka sama. Mówimy tu o równych szansach dla każdej z propozycji. 1350 będzie najlepszym wyborem. Co do silników również. Jeżeli life i nimh mają bardzo zbliżone parametry pracy to jak najbardziej silnik 9.5 może zostać. Co do lipo nie ma innej opcji jak 13.5.

(poprzednie konto uleglo awarii)

PostNapisane: Śr gru 02, 2009 4:58 pm 

Poniżej treść listu który przesłałem do zawodników klasy E-10 TC Spec, którzy wzięli udział w zawodach w Obornikach Śląskich oraz wpisali się na zawody do Lubawy.

-----

Witam,

w środowisku toczy się intensywna dyskusja nad zmianami technicznymi w klasie E-10 TC Spec, ostanie wypowiedzi można znaleźć np. na forum RCAuto - viewtopic.php?f=26&t=45831

1. Czy jesteś za wprowadzeniem do przepisów technicznych klasy E-10 TC Spec następującego brzmienia pkt. 7?

"Dopuszcza się stosowanie akumulatorów:
1. do stosowania z silnikiem bezszczotkowym o uzwojeniu typu Y i minimum 9,5 zwoja dopuszcza się stosowanie akumulatorów LiFe o maksymalnym napięciu nominalnym 6.6 V lub maksymalnie 5 cel NiCd lub NiMH SUB-C ogniw o napięciu nominalnym 6,0 V.
2. do stosowania z silnikiem bezszczotkowym o uzwojeniu typu Y i minimum 13,5 zwoja dopuszcza się stosowanie akumulatorów LiPo 2S (w twardej obudowie) o maksymalnym napięciu nominalnym 7,4 V.
Niedopuszczalna jest wymiana akumulatorów podczas biegu"

Dodatkowo w punkcie 6 w sekcji dotyczącej silników bezszczotkowych zmieniamy popunkt dotyczący uzwojenia na następujące brzmienie:

"- uzwojenie typu Y (gwiazda) minimum 9,5 lub13,5 zwojów"

TAK / NIE

TAK / NIE

p.niedzwiecki@osm-rc.pl

PostNapisane: Śr gru 02, 2009 5:11 pm 

Adam Różycki napisał(a):
... My w 40 milionowym kraju głosowanie mail'owe i prośby do Pana Pułkownika aby łaskawie się zgodził, a u nich głosowanie na Walnym Zgromadzeniu....

Ja po prostu uważam, że jedno nie wyklucza drugiego. Z różnych powodów sprawa demokratycznych władz nie została zrealizowana ani rok temu, ani miesiąc temu, a nawet gdyby sprawa nowego regulaminu na tym etapie została załatwiona pozytywnie to i tak w tym momencie nie byłoby takiej władzy która byłaby władna podjąć taką decyzję. Ja cały czas mam nadzieję, że uda się w krótkim czasie dokończyć sprawę regulaminu do końca - ale to oczywiście w innym temacie. :)
Natomiast sprawa zasilania jest ważna dla większości zawodników i powinna być załatwiona szybko. A odwołanie się do decyzji najbardziej zainteresowanych nawet przy w pełni demokratycznej władzy nie jest czymś niewłaściwym.
Mamy okazję podjąć decyzje, które będą najbardziej z możliwych demokratyczne i to czy to wykorzystamy zależy w tym momencie już tylko od samych zawodników w poszczególnych klasach. Takie działania należy wspierać a ja staram się tylko pomóc w sformalizowaniu i fizycznym przeprowadzeniu głosowania.
Piotr Niedźwiecki

Piotr Niedźwiecki

PostNapisane: Śr gru 02, 2009 5:21 pm 

No to teraz pełna mobilizacja i odpowiedzi na ankiete do Piotra w zadanym terminie. Im wiecej opdowiedzi tym bardziej reprezentatywny głos woli naszej społeczności :!:

No team!

PostNapisane: Śr gru 02, 2009 5:46 pm 

Ja po prostu uważam, że jedno nie wyklucza drugiego. Z różnych powodów sprawa demokratycznych władz nie została zrealizowana...
Piotr Niedźwiecki

No właśnie,a gdyby skupić się właśnie na tej demokratycznej władzy to tak jak było planowane ,na walnym zebraniu w styczniu decyzje mogły by zapaść demokratycznie.
A tak tamta sprawa nie wypaliła to tutaj szuka Pan popularności.Jeśli przeczytał Pan wszystko pod podanym linkiem to pewnie wie Pan,że jest to dokument określający też pewne parametry baterii.Może od tego zacząć.Stworzyć dokument,a potem pytać o akceptację...
Życzę,żeby w tym temacie poszło lepiej niż w sprawie Regulaminu bo aktywność pańska wzrosła strasznie.
Prosiłbym też jeśli Pan może wytłumaczyć Adamowi Smukowi,jak istotna jest sprawa licencji,bo jest Pan jedną z nielicznych osób która na ten temat wie najwięcej.
A i czy czytał Pan nowe przepisy sportowe bo jak się okazało jeszcze w paru kwestiach postępował Pan niezgodnie w Obornikach.
Pozdrawiam.
ps.taka forma głosowania daje w zasadzie gwarancję sukcesu.

PostNapisane: Śr gru 02, 2009 5:55 pm 

Natomiast sprawa zasilania jest ważna dla większości zawodników i powinna być załatwiona szybko.
Piotr Niedźwiecki

Jestem dwa razy na NIE!- odesłałem ankietę

Szybko, to dla mnie znaczy na najbliższy sezon, a nie w trakcie sezonu. Jest to bardzo nie w porządku w stosunku do zawodników, którzy stosuja się do skleconych, jak zwykle na kolanie przepisów, i zakupili sprzęt i elektronikę zgodnie z tymiż przed rozpoczęciem sezonu halowego.

PostNapisane: Śr gru 02, 2009 6:05 pm 

Etam, mam nadzieję że większość nie podda się złym wiatrom tylko logicznie, bez zawiści podejdzie do tematu rozwoju. Przecież nikt nikomu nic nie zakazuje, tylko rozszerza możliwości.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 218 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 15  Następna strona