Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 02, 2026 10:31 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 218 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 15  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt gru 01, 2009 8:26 pm 

Michał Woszczek napisał(a):
Szukasz taniego pakietu i ładowarki- zajrzyj do Przemka. TU masz prawie darmo, tak Przemku??? Już dostępne??? :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Michał tylko trzeba być na bieżąco z ofertą Przemka bo dnia 24.sierpnia 2009 w temacie:Jaki akumulator i ładowarka.Przemuś Morawski polecał zamiast Li Fe taki tekst:
Morawski napisał(a):
Nie lepiej kupić LiPo 5100mAh 7,4V w twardej obudowie idealnie pasujący w miejsce pakietu NiMH? Jedyne co trzeba zrobić to przelutować wtyczkę w regulatorze na taką jak w pakiecie. Link do pakietu w podpisie.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt gru 01, 2009 8:30 pm 

Przemek Morawski napisał(a):
Michał Woszczek napisał(a):
dopuścić pakiety zgodnie ze standardami np. Efra- to zaoszczędzi kolejnych wydatków zawodnikom, którzy oprócz startów w RP będą startować w krajach gdzie jeździ się już na Lixx.

A ci co nie zamierzają jeździć za granicą (znakomita większość) będą musieli więcej za pakiet zapłacić bo taki z homologacją będzie kosztował 350-400zł. Czyli jednak ma być drogo i mniej dostępnie? Chyba nie tędy droga.

A u Ciebie taniocha 7,90 za dolara....

PostNapisane: Wt gru 01, 2009 8:32 pm 

Zaremba Lesław napisał(a):

A u Ciebie taniocha 7,90 za dolara....

No taniocha, a u mnie po 9.50 i bez vat/cła/FV i jeszcze ZUSu nie płacę!

Lesław, w skrócie, *****! Idź na świeże powietrze! Wódki się napij, pogłaszcz psa.
Co cię to do jasnej ku* obchodzi co kto za ile sprzedaje?

m.

PostNapisane: Wt gru 01, 2009 8:34 pm 

Ryszard Pyrka napisał(a):
Czy jesteś za lub przeciw za dopuszczeniem pakietów LIfE do SPEC, i LiPo do Modi ?

Rysiek,
ja jestem ZA taką zmianą, będzie mnie pier**nia w pitstopie z NIMH.

W końcu liczy się zabawa i my to w Centrum wiemy, do Wrocka też to kiedyś dotrze ;)

m.

PostNapisane: Wt gru 01, 2009 8:38 pm 

Ponieważ Morris jestw tej chwili czołowym zawodnikiem w klasie Spec i Modified a nie ma jeszcze (a może nigdy nie będzie miał) konta na tym forum oddaję mu na chwile swój głos:

---

Witam moim zdaniem poruszony temat o zmianie przepisów w klasie spec ,powinny być dozwolone 5 cell lub li-fe z silnikiem 9.5r i li-po z silnikiem 13.5r .Jeśli chodzi o Modified to powinny być dozwolone 5 cell Ni-Mh ,Li-Fe ,Li-Po z silnikiem bez ograniczenia i do obydwu klasach minimalna waga dopuszczalna 1350 g . Morris Indovino >Jeżeli ma ktoś wątpliwości na temat mojej wypowiedzi prosiłbym o kontakt . Tel ;500335999

---
Mam nadzieję, że adminiistrator nie wytnie mnie za załamanie regulaminu; )
Piotr Niedźwiecki

PostNapisane: Wt gru 01, 2009 9:03 pm 

Panie Piotrze znalazł Pan sobie nową rolę adwokata.A może dopełnić poprzednią misję i opublikować dwie propozycje regulaminów które zostały odrzucone przez LOK.
Gdyby ten regulamin został zatwierdzony ustalanie zmian przepisów wyglądało by zdecydowanie prościej.Może tam trzeba skierować cały wysiłek i starać się przekonać LOK.To też dobre zajęcie dla adwokata.Należało by wciągnąć w to całe środowisko.

PostNapisane: Wt gru 01, 2009 9:05 pm 

Witam
Parę groszy dorzucę w sprawie E-12.W nadchodzącym tygodniu przyjedzie do mnie zestaw LIPO dedykowany do klasy E-12.Jestem bardzo zainteresowany tym aby wprowadzić te akumulatory z prostej przyczyny,jeździmy 8 min i stosując NINH akumulatory niestety po parunastu cyklach ładowania, cele tracą nieznacznie pojemność w skutek czego w 7 min zaczynaja się problemy z zasilaniem,a co za tym idzie trzeba kupować kolejne drogie selekcje.Cena bdb pakietu LIPO do e-12 jest około 1/2 mniejsza w stosunku do NIMH.Ścigam się razem z synem tak więc wyobraźcie sobie ile pieniedzy idzie na same akku.Jeżeli byłaby taka możliwość to dopuśćmy warunkowo LIPO i popatrzmy co z tego wyniknie .Z tego co się doczytałem na międzynarodowych forach to przewaga LIPO nad NIMH jest znikoma i wykozystać to tylko może dobry zawodnik (niższa waga modelu).Mogę nawet zostać królikiem doświadczalnym i jechać na LIPO w zawodach nie licząc się do rankingu ogólnego MP.Myślę że jest to zdrowe rozwiązanie nie szkodące nikomu,a mam nadzieje że przyspieszy to tylko aprobatę wśród zawodników i organizatorów.
Pozdrawiam

PostNapisane: Wt gru 01, 2009 9:12 pm 

Panie i Panowie
Leszku nie wrzucaj nowych wątków i pozwól gogadać sprawę pakietów. Jest szansa na wprowadzenie korzystnych zmian dla zawodników.
Twoją opinnie już znamy.
Pozdrawiam
Rysiek
IDĄ ŚWIĘTA

PostNapisane: Wt gru 01, 2009 9:35 pm 

Panie i Panowie
Michał ja też jestem za LiPo w E 12 mimo że znający się na rzeczy odradzają takie rozwiązanie,
także nie jesteś sam, Piotrek Błazucki też pracuje nad jazdą z LiPo.
Pozdrawiam
Rysiek
IDĄ ŚWIĘTA

PostNapisane: Wt gru 01, 2009 9:40 pm 

Trzymanie sie baterri NiMH jest nieuzasadnione pod zadnym wzgledem.

Pakiety Lipo są latwiejsze w obsludze, tansze ( bo spokojnie mozna miec jeden pakiet zamiast 2 Nimh- brak efektu pamięci), mniej awaryjne. a dla klas typu 540 mozna kupic pakiet 3000mAh 20C i beda wystarczajace za 30-40 dolarów., czy na Allegro za 130zł.

W klasie e12 juz z kilkoma zawodnikami czekamy na pakiety Lipo. I po prostu zaczniemy na nich jezdzic. Selekcjonowane pakiety NiMh są prawie nie do kupienia na swiecie , wiekszosc firm sie z nich wycofuje, a jak sa dostepne to kosztuja nieporównywalnie wiecej niz Lipo.
dodatkowo często kupowane NiMh są stare,,, przykladem niech bedzie MAteusz Studziżba który zakupil 30 ogniw firmy Orion. dziala z nich tylko 12, i to słabo.

Poza tym na najblizszych mistrzostwach swiata i europy ( Niemcy i Wielka Brytania) w klasie e12 bedziemy startowac na Lipo.

Dlatego musimy na nich trenowac.

Z tego miejsca chcialem serdecznie podziękować Panu Jackowi Ochocinskiemu za dopuszczenie na swoich zawodach uzywania Pakietów Lipo i Life.

Zawodnicy sami beda wprowadzac pakiety Lipo i Life , jak działacze beda sie opierac to dojdzie do sytuacji kiedy tak jak
w 2000 roku w Nowym Sączu. Nie pozwalano nam startowac na bateriach NiMh które wtedy wypierały NiCd . Doszlo do sytuacji ze na kontroli technicznej jeden zawodnik zostal zdyskwalifikowany za uzywanie innych bateri niz NiCd. W odpowiedzi na dyskwalifikacje tego zawodnika ( Robert Buda w klasie E10) inni zawodnicy staneli w jego obronie i pokazali ze wszyscy startuja na NiMh.

Opoznianie zmian, ktore nastąpiły w calym modelarskim swiecie zwlaszcza w klasach rozgrywanych przez EFRA jest po prostu glupie i powoduje ze zostajemy w tyle.

Dopuszczenie baterii lipo nawet w trakcie sezonu powinno miec jaknajszybciej miejsce.

PostNapisane: Wt gru 01, 2009 9:41 pm 

Ryszard Pyrka napisał(a):
Panie i Panowie
Michał ja też jestem za LiPo w E 12 mimo że znający się na rzeczy odradzają takie rozwiązanie,
także nie jesteś sam, Piotrek Błazucki też pracuje nad jazdą z LiPo.
Pozdrawiam
Rysiek
IDĄ ŚWIĘTA

Zdaję sobie sprawę że 3,7V może być niekompatbilne z niektórą elektroniką.Ale trzeba kiedyś zacząć i próbować.Zgłaszam sie na ochotnika:)

PostNapisane: Wt gru 01, 2009 9:45 pm 

Od siebie proponuję:

SPEC wprowadzić dodatkowo Li-fe
MODI wprowadzić dodatkowo Li-Fe i Li-Po,jak już ktoś zauważył nadmiar mocy wyklucza jakiekolwiek przeciw wskazania.

W klasie E-12 po za małym epizodem na GP Kłodzka nie startowałem od wielu lat,więc nie chce się wypowiadać.

Proponuję także sporządzić ankietę/karty do głosowania i ostatecznie przegłosować nasze pomysły w Lubawie. Natomiast zmiany jeżeli przyjmiemy jakieś to wprowadzić do życia z początkiem 3 eliminacji MP modeli On road (23-24.01.2010).

PostNapisane: Wt gru 01, 2009 9:56 pm 

Regularnie startuje w tym sezonie w klasie e12 wiec od siebie do dorzuce co nieco, myślę ze wprowadzenie pakietow lipo do klasy e12 jest dobrym pomyslem ze wzgledu na łatwosc obslugi oraz cene. Pakiet do e12 1s mozna kupic za okolo 150zł z przesylka z ebay`a , w polsce jeszcze te pakiety nie sa dostepne ale powoli przebojem beda sie pojawiac u polskich dystrybutorow. Ja proponuje wprowadzic pakiety lipo od kolejnych zawodow (Lubawa) nawet z waga 800g

Tamiya 801xe
Crc Gen-XL

PostNapisane: Wt gru 01, 2009 10:00 pm 

Cytuj:
Ja proponuje wprowadzic pakiety lipo od kolejnych zawodow (Lubawa) nawet z waga 800g

Zawody w przyszły weekend,nie przesadzajmy z pośpiechem.

PostNapisane: Wt gru 01, 2009 10:15 pm 

Patryku z calym poszanowaniem ale chodzilo mi o klase e12 bo w takowej startuje wiec wnioskuje za wprowadzeniem lipo od kolejnych zawodow, pozatym jezeli chodzi o klase e12 wszyscy zainteresowani startem na akumulatorach lipo beda w nie wyposazeni

Tamiya 801xe
Crc Gen-XL

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 218 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 15  Następna strona