Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 02, 2026 10:08 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pt lis 13, 2009 9:27 pm 

Wiem że postów o tej tematyce było b. dużo, ale niestety nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na pytania które mnie nurtują.
Miałem parę modeli QD(po prostu zabawek) i od 2 lat czytam "namiętnie" fora internetowe i poradniki - wszystko co daje wiedzę o R/C.
Chciałbym aby ktoś mi doradził jakie podwozie kupić żeby zrobić z niego model który jeździłby po różnych nawierzchniach: od równego asfaltu poprzez dziurawy beton, glinę, żwir, etc. na pisku skończywszy (odpowiednik rajdówki w rzeczywistym WRC). Najczęściej spotyka się podwozia TT-01, TL-01, TB-01 i CE-10. Zastanawiam się które najlepiej nadaje się na bazę do budowy rajdówki?? Istnieje wiele innych podwozi jak np. TB Evolution V i mam pytanie jakie kupić żeby mieć pewność że lepszego wybrać nie mogłem. I co musiałbym zmienić w podwoziu żeby zrobić z niego odpowiedni model do rajdów??
Proszę o odpowiedź jak najwięcej rad i uwag.
Z góry dziękuje.
Z poważaniem,
FredS.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So lis 14, 2009 12:09 am 

Malo czytales chyba zadne z powyzszych nienadaja sie na rajdowke oczywiscie jezdzic sie da ale ilosc wlozonej pracy i pieniedzy bedzie niewspolmierna do przyjemnosci z jazdy.
Jesli chcesz malo serwisowac i miec model ktory spelni powyzsze wymagania czyli od jazdy po rownym asfalcie lub dywanie do szutrow (oczywiscie takich w miare mozliwosci on-roada wiadomo ze buggy go objedzie na luznych nawierzchniach) dodatkowo z pelna mozliwoscia regulacji i ukladem przeniesienia napedu znoszacym mocne silniki to team losi xxx-s.

PostNapisane: So lis 14, 2009 8:53 am 

Strada TC 1/10 RTR Electric Touring Car With 2-Pin EU 240V Charg
RTR E10 with NISSAN SKYLINE R32 GT-R (Painted/200mm/CE- 3pin)
Koła lub opony typ Rally

PostNapisane: So lis 14, 2009 2:08 pm 

Bardzo dziękuje za odpowiedzi.
Czytałem b. dużo a podałem tylko przykładowe najczęściej wybierane modele.
http://www.defena.pl/sklep/product_info ... %20II.html czy ten model jest odpowiedni i może wie ktoś jak z częściami do niego??
I jeszcze jedno: chciałbym do tego modelu włożyć silnik http://www.lrp.cc/en/products/electric- ... t/details/ z regulatorem http://www.lrp.cc/en/products/electroni ... e/details/ czy nie jest to czasem za mocny silnik i co musiałbym zmienić żeby układ napędowy wytrzymał?? Chciałem jeszcze włożyć jakiś dobrze zabezpieczony pakiet Li-PO 4800mAh czy można więcej??

PostNapisane: So lis 14, 2009 3:08 pm 

do tego modelu kup ogumienie a potem idź na trasę rally jak się okaże, że to prędkość modelu jest ograniczeniem a nie Twoje umiejętności to wtedy zmieniaj silnik i regulator.

Robert

PostNapisane: N lis 15, 2009 1:33 am 

Tylko w sklepie Defena już tego modelu nie kupisz. Już bardzo dawno temu wycofali się z Losi. Sprawdź tutaj:

http://www.scorpio-polska.pl/podrobnost ... &kat_typ=0

Nie wiem, czy dostaniesz ten model w innym polskim sklepie, poszukaj.

PostNapisane: N lis 15, 2009 11:39 am 

Właśnie szukałem i znalazłem tylko ten 1 sklep;/ czyli losi xxx-s jest najlepszą bazą do budowy modelu rally??

PostNapisane: N lis 15, 2009 1:47 pm 

Każdym modelem on-road możesz jeździć rally.
Modele na pędzane paskiem ze względu na zabrudzenia nie są preferowanym rozwiązaniem.
Dodatkowe zabudowanie układu przeniesienia napędu pociąga za sobą dodatkowe koszty. I tak jest właśnie w proponowanym przez Ciebie modelu.

Pytanie po co przepłacać.
Czy nie lepiej kupić model napędzany na wałek który jest o połowę tańszy i nie wymaga dodatkowych zabezpieczeń.

Z praktycznego punktu widzenia w czasie użytkowania modelu Rally (wyścigu) większe znaczenie będą miały opony ich jakość i stan niż model jakiego używasz.
W skali całego sezonu nie bez znaczenia są też ceny części zamiennych oraz ich dostępność.
Reszta to tylko marketing :wink:

PostNapisane: N lis 15, 2009 3:06 pm 

Festiwal Modelarstwa napisał(a):
Każdym modelem on-road możesz jeździć rally.
Modele na pędzane paskiem ze względu na zabrudzenia nie są preferowanym rozwiązaniem.
Dodatkowe zabudowanie układu przeniesienia napędu pociąga za sobą dodatkowe koszty. I tak jest właśnie w proponowanym przez Ciebie modelu.

Pytanie po co przepłacać.
Czy nie lepiej kupić model napędzany na wałek który jest o połowę tańszy i nie wymaga dodatkowych zabezpieczeń.

Z praktycznego punktu widzenia w czasie użytkowania modelu Rally (wyścigu) większe znaczenie będą miały opony ich jakość i stan niż model jakiego używasz.
W skali całego sezonu nie bez znaczenia są też ceny części zamiennych oraz ich dostępność.
Reszta to tylko marketing :wink:

Jak na razie to sam marketing leje się z Pana wypowiedzi. Model napędzany wałkiem bez osłony zębatek (Maverick i E10) nie wymaga dodatkowych zabezpieczeń? Przerabiałem to, zębatki muszą być osłonięte, inaczej co chwilę trzeba wydłubywać z nich kamyki.

XXX-S ma już fabrycznie zabudowany napęd, więc to jest tak naprawdę model, który nie wymaga dodatkowych zabezpieczeń. A reszta udogodnień i jakość wykonania tylko wzmacnia jego pozycję i cena tych udogodnień jest łącznie bardzo atrakcyjna.

FredS, wejdź tu: http://www.slipstreamrcshop.co.uk/elect ... .php?cat=2 i zobacz, na który model możesz sobie pozwolić, do którego są dostępne gotowe osłony innerbody/raincover i problem z głowy. Jeszcze sprawdź, w którym modelu można uzyskać rozsądny prześwit ok. 2 cm. Chyba że lubisz rzeźbić w plastiku, bo do "tanich" modeli na wałek będziesz musiał dostrugać osłony na same zębatki albo na całą wanienkę.

PostNapisane: N lis 15, 2009 4:14 pm 

:) W swoim poście pisałem o różnicy wałek – pasek.
Napęd na wałek nie wymaga specjalnej osłony. Pasek - tak

Jeśli chodzi o szczegóły to w modelu E-10 napęd jest całkowicie osłonięty.

W modelu Strada jedynie zębatka zdawcza/odbiorcza mogła by być do wysłonięcia.
Wystarczy 15 minut zabawy z plastikową butelką od CocaColi i opalarką a będziesz osłonka lub całą wewnętrzna karoseria :wink: .
Sugeruję jedynie że ponoszenie kosztu kilkuset zł za osłonę paska w XXX-S jest dość drogim rozwiązaniem.
Oczywiście każdy może mieć inne zdanie.

PostNapisane: N lis 15, 2009 4:46 pm 

E10 nie proponowałbym do rally bo się w tym temacie nie sprawdził. Był jeździł i szybko się go pozbywano.

Z modeli które dają radę w tym temacie niezależnie od klasy (s2000 czy WRC) to TC4, XXX-S HPI Rally RS4 i TA-04 (ten ostatni coraz mniej popularny), w S2000 TF-5 jest też częstym wyborem.

Były są i jeżdzą DF-03RA, TT-01, Cyclone-S, TC-5, TB-01/02 ale ich awaryjność lub brak uniwersalności eliminuje je powoli z rally, albo są jednostką na jeden rodzaj nawierzchni (jako drugi, trzeci model), albo niszowym rozwiązaniem. Jakoś obecnie nie są bardzo popularne ani w Wawie ani w Toruniu, gdzie są dwie najbardziej rozwinięte ligi rally.

XXX-S nie dlatego jest świetny do rally że ma osłonę na pasku ale dlatego, że jest mało awaryjny, ma tak umieszczone łożyska, że się szybko nie zacierają, ma tak zrobiony układ kierowniczy, że nie nie blokuje, ma tyle miejsca na pakiet, że można stosować różne rozwiązania, jest tak wyważony, że nie trzeba strasznie główkować z rozmieszczeniem elektroniki, ma takie własności regulacyjne, że sprawdza się na każdej trasie.
Jak chcesz kupić jeden model i jeździć nim wszędzie to właśnie XXX-S powinien być pierwszym branym pod uwagę. Jak wolisz TC-4 też się sprawdzi.

Robert

PostNapisane: N lis 15, 2009 8:20 pm 

Nie wiem w końcu co wybrać:/ bo jednak wałek napędowy ma sporo plusów w rally. ale jeśli zabudowa paska jest tak dobra w xxx-s. hmmm dylemat.

PostNapisane: N lis 15, 2009 8:50 pm 

Pan Dariusz proponuje E10 bądź Stradę zamiast XXX-S (jeżeli dobrze zinterpretowałem)? Deczko dziwne porównanie, Łoś a E10 to chyba trochę inna liga. XXX-S ma zabudowany pasek-brak problemów z syfem w napędzie. Jeżeli chodzi o TC4, to też dobry model. Można się uprzeć, wstawić długi wahacze do wersji 200mm i uzyskać jeszcze większy prześwit. Decyzja należy do Ciebie. Łoś ma chyba troszkę mniejszy promień skrętu, ale TC4 ma lepszy dostęp do części. Oba sprawdzą się dobrze, trzeba je tylko odpowiednio przygotować.

PostNapisane: N lis 15, 2009 9:59 pm 

Jestem wdzięczny za waszą pomoc. Prosił bym jeszcze o wypowiedź tych forumowiczów którzy korzystali z losi xxx-s i TC-4 i mogą się o nich wypowiedzieć w oparciu o doświadczenia.

PostNapisane: N lis 15, 2009 10:05 pm 

co chcesz konkretnie wiedzieć na temat tych dwóch konstrukcji?

Robert

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona