Zakładam ten temat aby ułatwić zakup , wybór serwa skrętu do naszego petrola.
Aczkolwiek głównie będzie on o tanich(aftermarketowych) serwach.
Chciałbym również usłyszeć opinie od innych , powody usterek itp.
Przede wszystkim o serwach HPI - których dotąd nie miałem w rękach
To zaczynamy :
Serwo Scanner RC SSV9960MG+ metalowe zęby
+ tanie
+uciąg , szybkość
+dobra elektronika
- śruby od serwa niedokręcone , brak gwintu
- trzpienie zębatek serwa
Opinia:
Miałem dwie sztuki SSV9960MG z początku importu jak i tych nowszych. W obu elektronika nigdy nie zawiodła , nie spaliła się
.Natomiast słabe trzpienie wybijały się , krzywiły co powodowało zblokowanie się zębatek serwa.
Często wystarczyło zamocować ponownie trzpień , wyprostować i był spokój na jakiś czas. Może dojść też do ścięcia zębatek - nowy komplet zębatek to 34zł
Defekt ten dział się przy większym obciążeniu , dzwonach w oponę, krawężnik itd.
Prędkość reakcji podana przez producenta została zawyżona - 0.13sec gdzie HS-805BB to 0.14 a Hitec jest szybszy o wiele!
(Reakcja bez obciążenia przy kącie 60stopni)Hitec Hs-805BB+ tanie
+ uciąg , najszybsze serwo w swojej klasie
+dobra elektronika
+ Y - kabel w zestawie
- plastikowe zęby
Opinia:
Hitec współpracując z multiplexem stworzył piekielnie szybkie i mocne serwo dla modeli large scale. Osobiście używałem
je w FG baji - nie doznałem defektów czy uszkodzeń tegoż serwa.Z obserwacji jednak na zawodach i innych imprezach plastikowe zęby poddawały się przy ostrych dzwonach.
Y cabel - Hitec pomyślał o większym poborze prądu i dołożył rozgałęźnik - podłączając zasilanie pod dany kanał zamiast gniazda BATTERY. Pozwoli to na wykorzystanie większych prądów - co za tym idzie? Serwo jeszcze szybsze i mocniejsze.Tower Pro 9805 /MG+bardzo tanie
+ uciąg
+metalowe zęby
- wolne
- duży pobór prądu
- jak to TP świszczy i piszczy ale chodzi
Opinia: Jeśli chodzi o wybór czy BB czy MG - bierzcie z metalowymi zębatkami.Różnica w cenie niewielka a jednak metalowe zęby wytrzymalsze.Serwo stosuję w petrolu 4wd naprawdę ciężkim - serwo nie powala prędkością ale uciąg ma ok.Niestety
przypadłością są różne dźwięki wydawane z serwa(denerwujące). Jak dotąd serwo nie wykopciło się , zębatki metalowe nie padły.
Wymiary serwTower pro : 66x30.2x64.4mm
Hitec - : 66 x 30 x 58 mm
Scanner: 59.1 x 26.9 x 58.0 mm
I tutaj chciałbym podkreślić iż niestety serwa Giant mają różne wymiary. W przypadku mojego modelu (Redcat Rampage/Himoto)
przy TP i musiałem modyfikować płytę serw , zaś przy Scannerze takiego problemu nie było.
Niby niewielkie różnice w wymiarach a tak kłopotliwe..
O ile pamięć nie zawodzi - w modelach Carsona ten sam przypadek - aby zamocować Hiteca/Tower pro trzeba zmodyfikować
płytę serw(dokładnie rozwiercić gniazdo ).
Tym bardziej wydaje mi się klocowate Tower pro - jest strasznie wysokie
Zapraszam do podzielenia się opiniami , spostrzeżeniami.