Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 1:12 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
PostNapisane: So paź 03, 2009 6:49 pm 

U mnie nastąpiło dziwne wytarcie się okładzin, mianowicie, tylko jedna stroną się zużyła, a druga była w połowie ztarta. Dobrym patentem jest sprzęgło z tekstolitu (całe) :)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So paź 03, 2009 7:25 pm 

Co do regeneracji sprzęgła to zastosowałem taki patent : kupiłem sprężynkę od skutera honda 3szt. za 9 zł. na 1000 RPM, a psrzęgło zregenerowałem sam. Zamiast okładziny hamulcowej założyłem szczęki z tekstolitu. Efekt? dzięki sprężynce sprzęgło złapuje na małych obrotach co przełożyło się na to że wypaliłem już 10l paliwa a zużycie minimalne no i równomierne. Cierpi na tym przyspieszenie więc raczej rozwiązanie to kierowane jest do osób lubiących po prostu pośmigać. Koszty są śmieszne bo klej którego nazwy nie pamiętam :lol: kosztuje za 250ml chyba ze 20zł, a teksolitowy wałek lub rurę też za parę złoty można kupić. To naprawdę działa!!!. Wracając do tematu mogę wysłać panu sam cylinder do pooglądania zwłaszcza że model jest rozebrany, ale szczerze mówiąc wątpie aby pan chciał się na takie rozwiązanie zgodzić.

PostNapisane: So paź 03, 2009 8:28 pm 

Miras, mógłbyś sprawdzić jak nazywa się ten klej?

PostNapisane: So paź 03, 2009 9:06 pm 

Przed chwilą założyłem nowe łożyska i uszczelki.
http://img96.imageshack.us/i/dscf1621.jpg/ Tak wyglądało łożysko zaraz po zdjęciu z wału. Puściła uszczelka, do łożyska doleciał syf zmielił się i w rezultacie łożysko się zniszczyło
http://img443.imageshack.us/i/dscf1625j.jpg/ Zamontowane i nasmarowane nowe łożyska

PostNapisane: N paź 04, 2009 10:02 am 

No więc ten klej to BEKO ALLCON 10 KLEJ KONSTRUKCYJNY. Fotki kleju i zregenerowanego sprzęgła ze sprężyną 1000rpm na www.picasaweb.google.pl/mirasfoto77/CYLINDERBAJI5B# Są tam też foty nieszczęsnego cylindra może jakieś wnioski?pozdrawiam :D

PostNapisane: N paź 04, 2009 11:55 am 

To na bank nie jest wada silnika:)
A jesteście pewni że nie nastąpiło przegrzanie, syf wpadł do silnika przez filtr?
Odpowietrzenie baku nie zapchane?

PostNapisane: N paź 04, 2009 1:28 pm 

Kolego Bartku tak jak pisałem problem dotyczy zarówno mojego jak i znajomego samochodu. Takie zaniedbania zdarzają się osobą które nie mają pojęcia o tym jakie powinno się przeprowadzać czynności serwisowe. Modele od początku jeżdżą na ustawieniach fabrycznych silnika, a temperatura rzadko przekracza 85 stopni. Gdyby problem dotyczył tylko mojego wozu to rozumiem ale skoro jest ich więcej to znaczy że nie ma powtarzalności jakości tych aut. A silnik po rozebraniu był zupełnie czysty.

PostNapisane: N paź 04, 2009 7:37 pm 

Mój też nie był przegrzany, cały czas jeździł na ustawieniach fabrycznych i również był czysty. Może jakaś wadliwa partia materiałów z których zostały zrobione silniki?

PostNapisane: Wt maja 25, 2010 3:25 pm 

Moja propozycja
- jak reklamujesz model NIE KORZYSTAJ Z WARUNKÓW GWARANCJI
- jest coś takiego jak NIEZGODNOŚĆ TOWARU Z UMOWĄ KUPNA - i to obejmuje 2 lata od daty zakupu. Bez względu na postawnowienia gwarancji... *nie trzeba akceptować gwarancji.
Jak to działa:
Kupując model nowy jest zawarta umowa kupna - model jest nowy i ma działać prawidłowo... w tym przypadku jak coś siada... reklamujesz z tytyłu niezgodności, ponieważ model miał działać sprzedawca *uwaga NIE DYSTRYBUTOR tylko firma ta u kturej model się nabyło ZOBOWIĄZANY jest do doprowadzenia towaru to stanu w jakim winien się znajdować w ciągu 2 tyg. A jak n ajlepiej to załatwić... wysłać sprzęt jeśli przez 2 tygodnie odpowiedzi nie dostaniesz - to reklamacja jest AUTOMATYCZNIE uwzględniona.
Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie kodeksu cywilnego z dnia 27 lipca 2002r. (Dz. U. 141 poz. 1176 art. 8)
Zachęcam też do zapoznania się z KC

Tak naprawdę większość tych firemek... ach... szkoda słów na to co oni wyprawiają z klientami...

PostNapisane: Wt maja 25, 2010 4:02 pm 

Moja propozycja to nie rób odkopów po ponad pół roku ;)

PostNapisane: Wt maja 25, 2010 10:36 pm 

FajnyUzytkownik z punktu widzenia prawa masz racje ale jest kilka ale.
Teraz będę niesyty adwokatem diabła (taka nasza rzeczywistość)

1) Posługując się „Niezgodnością towaru z zakupem” robisz świństwo sklepowi gdzie się zaopatrujesz. Po kilku takich numerach sklep nie będzie z tobą gadać albo przestaną handlować z HPi czyli siak czy owak dostaniesz po dupie ty, czyli klient. A środowisko RC w twoim rejonie będzie ci wdzięczne za odcięcie dostępu do części.
2) Są dwa orzeczenia sadowe odnośnie tej ustawy wydane o ile dobrze pamiętam w Warszawie które się wykluczają wzajemnie. Pierwsze mówi że jeżeli dany przedmiot nie spełnia jakiś funkcji podanych w instrukcji to możesz skorzystać z niezgodności z zakupem. I niema to znaczenia czy po prostu niema jakiejś funkcji czy coś padło. A druga, że jeżeli sprzęt spełniał dane funkcje przed naprawą a teraz nie działa to jest po prostu zepsuty i nie możesz z tej ustawy zkorzystać. Szczerze mówiąc dla mnie to drugie orzeczenie jest bardziej logiczne.
3) Modele przeważnie psują się mechanicznie więc łatwo udowodnić klientowi jego winę i podciągnąć pod uszkodzenie mechaniczne lub normalne zużycie mechaniczne. Zresztą sami wiecie ile jest usterek z powodu błędów projektowych a ile ze swojej winy.

Oczywiście możesz się bawić dalej drogą prawną. Pytanie czy masz czas i pieniądze na takie zabawy.

Łatwiej ci korzystać z gwarancji. Zbierać rachunki i stare części a potem sprawe skierować do PIH lub Rzecznika Praw Obywatelskich, ekspertyza części, szukanie innych użytkowników którzy mieli podobny problem i zabawa w wymiana sprzętu na nowy wolny od wad na wielokrotność napraw lub wady ukryte. Ale do tego trzeba mieć kupę czasu, kasy i nerwów.

Niestety na nierzetelnych dystrybutorów czy też importerów jest tylko jeden sposób. Nie kupować u nich lub nie kupować bubli. Jak kogoś zacznie bić po kieszeni to zacznie się zastanawiać co zmienić żeby klienta przyciągnąć lub splajtuje. Niestety w naszym społeczeństwie jest to trudne do zrealizowania. Na zachodzie jak pójdzie fama że ktoś źle działa to momentalnie spadają mu obroty. U nas jeszcze długo tak nie będzie.

:arrow: Łukasz Krupka
Temat może i stary ale niestety ciągle prawdziwy.
A znajomości prawa nigdy za wiele.

Człowiek się głupi rodzi i głupi umiera.
Jedni tylko trochę bardziej inni mniej.

Ostatnio edytowano Śr maja 26, 2010 5:31 am przez XAX, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Wt maja 25, 2010 11:24 pm 

kiersno napisał(a):
Standardowe sprzęgło od HPI (CY) na sprężynce 6000 wytrzymało mi 5 litrów. Sprzęgło zregenerowałem, ciekawe ile przejedzie na nowych okładzinach :)

Straszne rzeczy tu czytam. Dobrze że nie wpuściłem się w HPI baję, sprzęgło na zdjęciu ma już za sobą 5L a model kupiłem używany więc zakładam iż ma więcej niż 8L, obecnie wygląda ono tak więc chyba jeszcze daleka droga do wymiany: http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... f693959ca4
Słyszałem też że w baji zębatka odbiorcza podczas jazdy potrafi mieć temp 90'c - jak to możliwe ??? :lol: :shock: :shock: :shock:

HB Lightning 2pro EVO Force21 buster HB Lightning Stadium 2pro

PostNapisane: Śr maja 26, 2010 7:48 pm 

Fakt sprzęgło długo nie wytrzymuje w Baji w porównaniu do innych modeli. Ja zużyte sprzęgło proponuję zregenerować. Jest to najtańsza z możliwych opcji i zarazem bardzo dobra ponieważ okładziny w zregenerowanym sprzęgle będą lepszej jakości niż standardowe. Sam na takim jeżdżę od tego sezonu i jestem zadowolony.
Tomaszu- z tego co widzę twoje sprzęgło jest w bardzo dobrej kondycji i jeszcze długo ci posłuży :wink:
Co do nagrzewania się zębatki odbiorczej- jest to bzdura.

pozdr.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2