Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So maja 02, 2026 4:21 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 153 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Następna strona
Autor
PostNapisane: Śr wrz 23, 2009 4:32 pm 

Przykre jest tylko to ,że nawet my o niczym nie wiedzieliśmy....i dlatego ta transparemtność jest mało transparentna....

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr wrz 23, 2009 4:42 pm 

Piotr Niedźwiecki napisał(a):
.
Zapraszam więc do zapoznania się z projektem kalendarza (od wczoraj na stronie OSM)i krótkim komunikatem związanym z kalendarzem.

Piotr Niedźwiecki

Po przeczytaniu krótkiego komunikatu na stronie OSM,nasuwają się takie wnioski...OSM jako nowa organizacja wiodąca w modelarstwie,chcąca działać inaczej niż LOK w stosunku do organizatorów powinna stworzyć swoisty zapis w którym będzie mowa o prawach i obowiązkach organizatora i organizacji wiodącej...
No chyba,że wtej kwestii nic się nie zmienia i dalej będzie tak jak było....
Ustalenie jednolitych warunków dla wszystkich da łatwiejszą możliwość podjęcia decyzji...
PS.skończyły się czasy kiedy podejmowano decyzję o ożenku na podstawie opisu lub fałszywego malunku,tym bardziej,że jak to napisał Rysiu,Panna jest uboga.

PostNapisane: Śr wrz 23, 2009 6:11 pm 

Ryszard Pyrka napisał(a):
Pisanie o tym co było rok, dwa, trzy lata temu co zrobił ten czy inny, nie pomoże

OSM - NIE mylić z ATA

rozumiem przez to, że np. powstająca klasa E10TC Junior nie będzie klasą , w której bedzie można jeździć po okazaniu paragonu ze sklepu ATA? Może nie zabrzmiało to poważnie, ale pytanie jest poważne.

Tomasz Wójcik - Tarnów

PostNapisane: Śr wrz 23, 2009 10:02 pm 

Szanowni Panowie piszący w imieniu OSM.
Zawarta umowa jest dla Was przede wszystkim wielkim egzaminem.
Waszych intencji, celów czy też zdolności organizacyjnych.
I jak na razie jedyne co pokazujecie to wielki blamaż.
Skoro umieszczacie w kalendarzu w terminie 24-25 pażdziernik w Poznaniu I eliminację Halowych Mistrzostw Polski, to nie publikujcie informatora na zawody w tym samym czasie i miejscu pod inną nazwą. I nie kompromitujcie się całkowicie pisząc że będą rozgrywane według przepisów OSM chociaż zapisy umowy stanowią inaczej. Bo nawet aneks na to nie pozwala.
Jeżeli uważacie że pozwala - to bardzo się cieszę. Bo od razu odsłaniacie swoją prawdziwą twarz.
A ja łudziłem się że zachowacie chociaż minimum przyzwoitości.
O innych sprawach nie chce mi się pisać, mimo posiadania dużego zasobu wiedzy.
Z poważaniem.
Tadeusz Żelazo

PostNapisane: Cz wrz 24, 2009 12:15 am 

Witamy wśród żywych P. Tadeuszu... :D :D :D :D

PostNapisane: Cz wrz 24, 2009 6:41 am 

Panie i Panowie
Ci co niechcieli gadać z LOKiem na temat organizacji zawodów mają teraz możliwość wźiąć udział bez LOKu. Nie dostaliśmy ŻADNYCH Pieniędzy z LOKu ani Ministerstwa. Jeżeli dostaniemy jakie kolwiek będą one przekazane w całości do rozliczenia poszczególnym organizatorom kolejnych eliminacji. Tak więc w tej chwili możemy liczyć tylko na siebie na wzajem. Więc proszę włączcie się wszyscy bez wyjątku. Jak najlepiej z korzyścią dla modelarzy przeprowadzić cały cykl halowy. Nie mamy monopolu i jesteśmy szczerze otwarci.
Pozdrawiam
Rysiek

Rysiu,zamiast konstruktywnego i transparentnego działania w formie określenia warunków organizacji zawodów,mamicie wirtualną kasą,no i ta krecia robota za plecami np.na Naszym terenie.Nie udało się naciągnąć w ślepo Zaremby to za jego plecami staracie się dogadać.Tak jak bym to już przeżywał.A my chcemy robić zawody,tylko chcemy znać warunki....Może coś merytorycznie bez powoływania się na mistykę wiary.

PostNapisane: Cz wrz 24, 2009 9:34 am 

Ja również witam Pana Tadeusza!

Paweł Żelazo napisał(a):
Szanowni Panowie piszący w imieniu OSM.
Zawarta umowa jest dla Was przede wszystkim wielkim egzaminem.
Waszych intencji, celów czy też zdolności organizacyjnych.

Dokładnie tak traktujemy podpisanie tej umowy. Dołożymy wszelkich starań aby cykl zawodów w randze HMP osiągnął wszystkie cele sportowe, organizacyjne i był jak najlepiej wspominany przez zawodników. Natomiast jestem pewien, że nie ustrzeżemy się błędów i pomyłek.

Przyznam jednak, że pomimo jawnej niechęci niektórych piszących na tym forum do OSM, miałem nadzieję, że dla dobra modelarstwa (nie OSM, ATA, LOK czy kogokolwiek innego) spotkamy się chociaż przez jakiś czas z konstruktywną krytyką. Pisanie o blamażu, utracie twarzy, kompromitacji i minimum przyzwoitości w przypadku pomyłki pisarskiej (natychmiast poprawionej) nie służy budowaniu. Przecież wystarczy napisać, że "w tym informatorze jest chyba jakaś pomyłka" i wtedy albo przepraszamy i z całą pewnością możemy wtedy wyjaśnić przyczyny błędu. Mam wrażenie, że dla niektórych osób (broń Boże nie mam nikogo konkretnego na myśli) ważniejsze jest "popisywanie" się na forum niż podjęcie się konkretnych zadań.
Jeżeli Pan Zaremba pisze, że trzeba przygotować zapis o prawach i obowiązkach organizatora to ja się z tym jak najbardziej zgadzam, ale wyobrażam sobie (ach znów ten problem z wyobraźnią), że dostanę od Pana Lesława propozycję takiego tekstu. Żeby nie było wątpliwości kto go napisał może być on wcześniej opublikowany na forum. Przecież jeżeli go wykorzystamy to chyba dobrze, a jeżeli nie to przecież zawsze może się przydać w przyszłości, gdy ...
Problem jest tylko taki, że przyłożyć się i znaleźć pomyłkę, błąd a nawet niekonsekwencję w jakimś dokumencie jest bardzo łatwo o tyle stworzyć coś w całości jest dużo trudniej. Poza tym trzeba mieć trochę odwagi aby poddać się później ocenie "opinii publicznej".
Piotr Niedźwiecki

PostNapisane: Cz wrz 24, 2009 10:09 am 
Administrator forum

Panie Piotrze,

Wraz z podpisaniem umowy wzięliście na swoje barki WSZYSTKO - włącznie ze stworzeniem i opublikowaniem takiego wzoru umowy z Organizatorem.

Panie Piotrze, kiedy ja zaczynałem organizować zawody w Kłodzku - myślałem że eliminacja MP to jakaś ranga, wyróżnienie - i prosiłem sie o możliwośc zorganizowania takiej imprezy.... za własną kasę :( Opłacałem sędziów, noclegi, wyżywienie. Przejżałem na oczy po dłuuuugim czasie i stwierdzam z całą stanowczością że żaden sędzia, działacz nawet nie wspomniał o tym że są jakieś pieniądze na pracę sędziego, ich przejazd, nocleg, wyżywienie.

Z całym szacunkiem do Państwa działaności - nie chciałbym za IKS lat napisać tego samego o Was.
Dlatego inicjatywa z taka umową powinna wyjść od WAS. To Wy macie się wystawić na publiczną krytykę.
Na zasadach: zawodnicy sa dla Was a nie Wy dla zawodników. My, zawodnicy - damy sobie radę sami jeżdżąc w zagranicznych imprezach, w zagranicznych klubach.
Od Was teraz zależy jak sie potoczą sprawy przepisów - technicznych i sportowych. Czy będziecie słuchać głosów środowiska zawodników i korzystać z poddpowiedzi czy tylko wysłuchacie i zrobicoe po swojemu jak nieboszczyk LOK.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

PostNapisane: Cz wrz 24, 2009 11:25 am 

Panie Marku,

zgadzam się, ale .... :wink:

Jeżeli środowisko modelarskie chce nas potraktować jako "ciało" obce, koncentrując całą swoją aktywność na krytyce każdego ruchu, każdym najmniejszym potknięciu to nie rozumiem celu takiego działania, czemu to ma służyć. Potraktowaliśmy podpisanie tej umowy jako szansę nie tylko dla OSM ale dla całego modelarstwa i pewnie naiwnie oczekiwałem (po raz kolejny) że środowisko modelarskie zechce się włączyć do prac nad zmianami. Dlatego np. zaproponowaliśmy zmianę przepisów od nowego roku (wiem, że nie jest to najlepsze rozwiązanie) ale mamy czas aby przedyskutować zmiany, rozpatrzyć wszystkie pomysły. Nie uważam, że zjedliśmy wszystkie rozumy i teraz to MY będziemy rządzić. Znalazłem masę fajny propozycji zmian, które uważam, że trzeba wprowadzać np. zawodnicy zagraniczni na Mistrzostwach Polski. Możemy to zmienić ale lepiej i szybciej będzie wtedy kiedy zrobimy to razem.
Piotr Niedźwiecki

PostNapisane: Cz wrz 24, 2009 11:31 am 

Cytuj:
Pisanie o blamażu, utracie twarzy, kompromitacji i minimum przyzwoitości w przypadku pomyłki pisarskiej (natychmiast poprawionej) nie służy budowaniu.

Wszystko zależy od poczucia odpowiedzialności.
Może warto aby materiały przed upublicznieniem były sprawdzane przez jedna, dwie osoby.
Bo publikując jakieś materiały bierze się za jego treść odpowiedzialność.
Dlatego co najmniej śmieszne żeby nie powiedzieć żenujące się pisanie o pomyłce pisarskiej.
Jeżeli i inne sprawy będziecie Panowie załatwiali bez poczucia odpowiedzialności, licząc na to że wszystko można zgonić na pomyłkę - to to faktycznie bedzie jedna wielka pomyłka.
Tadeusz Żelazo
PS.
Chyba do Was Panowie nie dotarło że jesteście na "świeczniku". Wasze działania będą oceniane i recenzowane. Wasze "pomyłki???" nagłaśniane.
Dlatego może na razie dajcie sobie spokój z "odgryzaniem". Więcej uwagi i staranności poświęcie swoim działaniom.

PostNapisane: Cz wrz 24, 2009 11:34 am 
Administrator forum

Panie Piotrze,

Jest forum - chyba największe w Polsce - mozna te propozycje wypisać i czekać na odzew.
Ludzie widząc że chcecie zmienić coś wspólnie z nimi - wezmą udział w dyskusji. Narazie słyszymy od Pana że jest dużo pomysłów.
Pytanie - Jakich?

Piszmy, dyskutujmy, krytykujmy, obrzucajmy sie błotem jak trzeba jeżeli to ma przynieść jakiekolwiek korzyści.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

PostNapisane: Cz wrz 24, 2009 11:49 am 

Cytuj:
stworzyć coś w całości jest dużo trudniej.

Pewnie tak.
Ale jak Wy załatwiacie sprawę kalendarza?
Piszecie że chętni mogą się zgłaszać ?
A może to do Was należy wykonanie pierwszego kroku i kontakt z ewentualnym organizatorem ?
Ale po co ?
Łatwiej napisać żeby się zgłaszać. A jak się nie zgłoszą to będzie mozna powiedzieć - nie było chętnych.
I po sprawie.
Tyle tylko że podpisując umowę zobowiazaliście się do przestrzegania obowiązujących w LOK przepisów sportowych.
A tam jest zapis o ilości eliminacji ?
A może do tego ma służyć aneks do umowy ?
Aby naginać przepisy według swoich potrzeb ?

I sprawa najważniejsza.
Podpisując umowę odpowiadacie nie tylko za upowszechnianie wśród młodych modelarstwa. Odpowiadacie również za "wyczyn". Bez względu na to czy bedzie pisany przez dużą czy małą literę. Tym bardziej że już minął miesiąc z zadaklarowanego czasu na wprowadzenie Polaka na wyżyny rywalizacji w modelarstwie kołowym. A czas szybko biegnie.
Tadeusz Żelazo

PostNapisane: Cz wrz 24, 2009 1:13 pm 

Mam pytanie do przedstawicieli OSM na temat zapowiadanego spotkania w Nowym Sączu. Może nie doczytałem, ale czy bedziecie w nim uczestniczyć? Czy jest jakiś plan spotkania? Jeśli nie ma, a w spotkaniu chcieliby wziąć udział przedstawiciele środowisk modelarskich z Polski, OSM i LOK, to chyba najwyzszy czas by taki plan opracować, choćby na tym forum.

Tomasz Wójcik - Tarnów

PostNapisane: Cz wrz 24, 2009 1:53 pm 

Tomasz Wójcik napisał(a):
Mam pytanie do przedstawicieli OSM na temat zapowiadanego spotkania w Nowym Sączu. Może nie doczytałem, ale czy bedziecie w nim uczestniczyć? Czy jest jakiś plan spotkania? Jeśli nie ma, a w spotkaniu chcieliby wziąć udział przedstawiciele środowisk modelarskich z Polski, OSM i LOK, to chyba najwyzszy czas by taki plan opracować, choćby na tym forum.

Jak najbardziej przedstawiciel lub przedstawiciele wybierają się na to spotkanie. Inicjatywa tego spotkania a także plan spotkania wyszedł z inicjatywy Adama Rózyckiego i jest dostępny np. http://rccars-poland.eu/?q=node/136.
Piotr Niedźwiecki

PostNapisane: Cz wrz 24, 2009 2:08 pm 

Piotr Niedzwiecki napisał(a):
... Jeżeli Pan Zaremba pisze, że trzeba przygotować zapis o prawach i obowiązkach organizatora to ...

Panie piotrze nie mogę tworzyć ,żadnych dokumentów skoro nie uczestniczyłem w żadnych spotkaniach czy rozmowach i nie znam Waszych plenipotencji.
Od Was jako następców,najemników czy jak to nazwać ,LOK-u (ta sprawa jest trochę niejasna) oczekujemy konkretnych posunięć,a nie wykładu o tworzeniu świata ,czy metodach malarskich -transpatentność,ani też nie oczekujemy komunikatów w stylu póżnego Gierka.My jako potencjalni organizatorzy interesujemy się sprawami dla Nas istotnymi.Postaram się je wymienić.
1.Sprawa sędziów-czy dalej sędziowie "słuszni"będą kursować po kraju,czy Ci Panowie będą narzucani organizatorowi,
2.Polska nie jest jeszcze krajem tak bogatym,żeby każdy klub miał AMB.A więc nasuwa się pytanie jak ta sprawa będzie rozwiązana.Czy będzie jakaś opłata od udostępnienia.
3.Czy wpisowe za zawody zostaje u organizatora?Czy zmienią się LOK-owskie ,chore z punktu widzenia organizatora,stawki wpisowego,czy mogą być dowolnie ustalane przez nich.
4.Czy jeśli potencjalny organizator ma halę ,a nie posiada wykładziny to czy może liczyć na pomoć i jak to by było finansowane.
5.Sprawa pucharów w czyjej leży gestii...
6.Przejmujecie całą schedę po LOK w kwestii przepisów,czy będą one modernizowane i przez kogo?
7.Jak planujecie szkolenie sędziów.
8.Dobór klas na dane zawody,lista jest tak ogromna łącznie z jakimiś Formułkami,które mają się kiedyś sprzedawać.
9.Czy stawiacie warunki co do wielkości hali i toru...
10.w jaki sposób chcecie zdobywać srodki publiczne skoro do pierwszej imprezy teoretycznej zostało niewiele czasu.
11.Czy będą tworzone umowy-porozumienia z lokalnymi środowiskami w kwestii organizacji.Ta kwestia jest dość istotna gdyż w wielu krajach Europy to Kluby są organizarorami,one ponoszą koszty i uzyskują zyski.One rozmawiają z lokalnymi władzami tak aby jak najmniej finansów wypłynęło poza region.Któtko OSM-owi nic do lokalnych władz.Dokument o którym piszę powinien być dokumentem w rękach klubu.
W związku z tym ,że piszecie Panowie o braku pieniędzy wydaje mi się ,że powyższe 11 problemów jest dość istotna,
Sceptycyzm Nasz wynika z dwókrotnego walnięcia dupą o beton po kontaktach z OSM.Do pierwszego związanego z listem otwartym, w dość znacznym stopniu przyczynił się Pan Piotr,a teraz niebezpiecznie znowu pojawił się na horyzoncie...
A więc Panowie więcej merytoryki mniej teorii (tych spiskowych też)
No i pamiętajciw ,zawsze macie punkt 11.28 regulaminu,no chyba,że coś zmienicie...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 153 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Następna strona