Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt maja 12, 2026 8:17 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Śr sie 12, 2009 11:04 am 

Witam! Jestem nowy na tym forum. Chcę zbudować takie RC samemu. Jestem w pełni świadomy ile jest przy tym pracy. Czytałem wiele tematów na ten temat. Proszę nie pisać postów typu "Kup lepiej nowe" itp. Chodzi mi dokładnie o plany do modelu elektrycznego w skali 1/10 lub 1/8, terenowego, off road. Jaką aparaturę polecacie, jaki typ silnika. Jakie części musiał bym kupić. Mam dostęp do różnych urządzeń (obrabiarki, frezarki itp.). Wiem, że fabryczne rozwiązania są lepsze, lecz interesuje mnie zrobienie coś samemu. Proszę tylko o plan/schemat, wszystkie części, które będą potrzebne.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr sie 12, 2009 1:01 pm 

Sorry że spytam ale jeżeli ty SAM chcesz zrobić SWÓJ własny oryginalny model to na jakie licho prosisz NAS o zrobienie planu?

Sam musisz sobie to zaplanować i zdecydować co tak na prawdę chcesz (1/8 czy 1/10).
Polecę Ci raczej tego większego (czyli 1/8) ze względu właśnie na gabaryty, choć osobiście sam mam te dwie skale.
Silnik jaki? No jak to jaki? Mamba Monster :roll:

Aparatura? No to zależy ile masz pieniędzy (zresztą z silnikiem/reglem to samo)
Sam ostatnio miałem ten sam dylemat i wybrałem w końcu Sanwe mx-3 40MHz i jestem z niej naprawdę zadowolony.

Pozdrawiam, i zastanów się czy jest sens!

PostNapisane: Śr sie 12, 2009 2:23 pm 

Dzięki za odpowiedź. Co do tego planu to chodzi mi o przykładowy, jak to wygląda i to właśnie na nim będę się wzorował. No i w skali 1/8.

PostNapisane: Śr sie 12, 2009 6:52 pm 

to ściągaj instrukcję od byle 1/8, zobacz sobie exploded view i masz schemat ;)

PostNapisane: Śr sie 12, 2009 7:44 pm 

Wielkie dzięki! Tylko dokładnie jakie części polecacie, cena nie ma znaczenia, tylko z zdrowym rozsądkiem.

PostNapisane: Śr sie 12, 2009 9:29 pm 

Czekaj Czekaj. Chcesz ten samochód zrobić od podstaw samemu czy kupić wahacze od xt8, plyte od 8ighta, plastiki od jammina a wieze ,steringplate sam wyprodukować? Bo jak narzie nie rozumiem :wink:
Moim zdaniem, najpierw popatrz na intrukcje jakiegoś bdb modelu np XT8 :D na podstawie jego częsci wyprodukuj swoje. Musisz użyc sporo wyobrażni bo lepiej nie budować bardzo podobnego modelu od sklepowego tylko coś całkiem innego :wink: W tedy jak wygrasz nim zawody, ktoś się ciebie spyta: Jakim modelem jechałeś? A Ty powiesz Hurlimann Fauna i Flora to oczy mu wyjdą z orbit. Każdy bedzie chciał mieć też Hurlimana Fauna i Flora, więc robisz je na zamówienie, i już się rozwija firma tak samo jak Juraj Hudego.

PostNapisane: So sie 15, 2009 8:35 am 

drewpol napisał(a):
Witam! Jestem nowy na tym forum. Chcę zbudować takie RC samemu. Jestem w pełni świadomy ile jest przy tym pracy. Czytałem wiele tematów na ten temat. Proszę nie pisać postów typu "Kup lepiej nowe" itp. Chodzi mi dokładnie o plany do modelu elektrycznego w skali 1/10 lub 1/8, terenowego, off road. Jaką aparaturę polecacie, jaki typ silnika. Jakie części musiał bym kupić. Mam dostęp do różnych urządzeń (obrabiarki, frezarki itp.). Wiem, że fabryczne rozwiązania są lepsze, lecz interesuje mnie zrobienie coś samemu. Proszę tylko o plan/schemat, wszystkie części, które będą potrzebne.

pytania, które zadajesz świadczą, że nie masz zielonego pojęcia jak wygląda model. Z takim zakresem wiedzy tródno będzie zaprojektować a potem zbudować model. Może najpierw pobaw się czym gotowym, a potem załapiesz co jest newralgiczne i wymyślisz coś swojego
... pewnie będzie to coś co już dawno spece od modeli wymyślili, zaprojektowali, przebadali, narysowali w CADzie i zaprogramowali wektorowo na CNC

ale jeśli nadal chcesz budować sam to sam zaprojektuj. Gotowych planów raczej nie znajdziesz

PostNapisane: So sie 15, 2009 8:44 am 

Od podstaw to możesz zbudować samolot albo łódkę, samochodu jeśli ma JEŹDZIĆ nie da się. Nawet jeśli już coś zbudujesz to będzie się to TOCZYĆ. Różnicy między jazdą a toczeniem się nie muszę chyba tłumaczyć?

PostNapisane: So sie 15, 2009 12:14 pm 

Da się -> http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b67 ... 2e43d.html

Tylko czy jest sens?

PostNapisane: So sie 15, 2009 12:56 pm 

Ja chyba łapie o co koledze chodzi ale też zgodzę się z Tomasz Ostrowski bo dobrze mówi najpierw jakiś gotowy model do nauki do zobaczenia dlaczego jedna część jest tu a druga tu w brew pozorom może się to wydawać proste ale jak masz robić własny model to lepiej na nim mieć już gotowe rozwiązania a nie wiercić dziesiątki niepotrzebnych otworów przestawiać elementy z miejsca w miejsce.

Co istotne dziwią mnie wypowiedzi że nie ma sensu robić modelu na własną rękę, jest i to naprawdę wielka frajda choć jestem totalnie jeszcze zielony to już sam planuje budowę własnego modelu :) Tak jak kolega mam dostęp do wielu maszyn frezarek, laserów, krawędziarek i takich tam ale najpierw muszę się trochę z tym zapoznać koledze radzę to samo.

Jedno wiem na pewno skala to minimum 1/8

PostNapisane: So sie 15, 2009 2:50 pm 

Od 2004 roku na tym i innych forach wielu już było takich co się zarzekali że sami model samochodu rc zrobią. I co? Słuch po nich zaginął a modele nie powstały. Ktoś totalnie zielony, kto nie miał w ręku modelu z prawdziwego zdarzenia nie ma pojęcia jak skomplikowanym przedsięwzięciem jest budowa samochodu rc od podstaw. Co innego samolot czy łódka choć śmigłowców rc też się nie buduje tylko kupuje. Dostęp do CNC nie gwarantuje sukcesu, trzeba jeszcze nazywać się np. Juraj Hudy. Radzę wylać sobie kubeł zimnej wody na łeb i zbierać pieniądze na coś gotowego co już jeździ i skupić się na tym aby to coraz lepiej jeździło, chociażby poprzez samodzielne dorobienie części tuningowych.

PostNapisane: So sie 15, 2009 3:42 pm 

Leseser napisał(a):
Co istotne dziwią mnie wypowiedzi że nie ma sensu robić modelu na własną rękę, jest i to naprawdę wielka frajda choć jestem totalnie jeszcze zielony to już sam planuje budowę własnego modelu :) Tak jak kolega mam dostęp do wielu maszyn frezarek, laserów, krawędziarek i takich tam ale najpierw muszę się trochę z tym zapoznać koledze radzę to samo.

Jedno wiem na pewno skala to minimum 1/8

frajda jest, ale na frezarce obudowy dyfra nie wytniesz
można zrobić płytę, wieżyczki amorów i w zasadzie wszystko, większość elementów trzeba kupić gotowych

najprościej zrobić elektryka 2wd w skali 1:12, tu mając laser można poszaleć wycinając elementy z węgla, ale dyfer i zwtornice i tak trzeba użyć gotowe

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/81848592e675aea5.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e25913c3a2fa4386.html

to efekt dwóch wieczorów chwilowego zapału, nawet się toczyło :D

PostNapisane: So sie 15, 2009 3:49 pm 

Posłuchałem rad kolegów wyżej. Jednak nie ma sensu na razie robić jakiegokolwiek modelu. Zakupiłem HSP Xstr Buggy na początek. Może i nie jest to jakaś super maszyna, ale spełnia wszystkie moje oczekiwania. W najbliższym czasie kupię coś lepszego i postaram się zrobić taki model.

PostNapisane: So sie 15, 2009 7:26 pm 

Może trochę źle zostałem zrozumiały ja nie chce wszystkiego robić sam. Sam to zrobię takie rzeczy jak płyta podłogowa, wieżyczki amorów, uchwyt silnika, niektóre części przeniesienia napędu i zawieszenia. Reszta będzie z kupnych części. I z tego co zrozumiałem to kolega który zaczął ten temat ma podobny plan.

I nadal podtrzymam wersję że jeśli nie miało się modelu i nie bawiło się przy nim trochę to nie ma sensu zaczynać robić własnego bo podziurawimy podłogę jak sito albo co gorsza zupełnie ją zepsujemy.

PostNapisane: So sie 15, 2009 8:59 pm 

Drożej wyniesie cię taki składany model niż używany porządnej firmy. Warto szukać modeli od zawodników, sezon letni właśnie się kończy więc niedługo pojawią się ciekawe oferty sprzedaży. Po ilości postów wnioskuję, że jesteście nowi na forum i w rc w ogóle więc obalam mit o "modelach katowanych na zawodach". Zawodnicy jak nikt inny dbają o swoje modele, wymieniają zużywające się elementy i zwykle nie stosują półśrodków.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona