Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So maja 23, 2026 10:04 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn sie 10, 2009 6:53 pm 

Leseser napisał(a):
Ten model jest przeznaczony do nauki do ogarniecia tematu nie bede nim dlugo jezdzil chce tylko sie na nim nauczyc co i jak wiec chce go robic jak najnizszym kosztem bo zamierzam kupis monster-truck ale to za jakis czas.

z tego ro rozumiem to moge sobie kupic takie byle co http://www.allegro.pl/item702735508_ser ... _jr_1.html i to bedzie chulac??

Tak na pewno będzie pasował ( zresztą masz wymiary ) a jak masz zamiar tym modelem się tylko trochę poduczyć to nie ma co inwestować w nie wiadomo jak drogie części / A jak masz zamiar kupić Monster-Trucka to jak najbardziej polecam bo mialem on-rada i off-road to jak najbardziej polecam off-roada Monster Trucka ( nie wiem jak z Buggy i Truggy bo nigdy nie mialem ) - a jak chcesz kupic troche taniej to polecam zamowic ze stanow lub z UK bo wychodzi duzo taniej niz w Polsce ja bede zamawial ten model :
http://www.cenracing.com/cars/gst/gst.html - w Polsce cena około 3 tys. zł a ze stanów z przesyłka wyjdzie mnie okolo 1700-1800zł wiec prawie połowa ceny lub ten model :
http://www.cenracing.com/cars/gsr/gsr50.html - w Polsce cena okolo 2 tys. zł a ze stanów z przesyłka wychodzi około 1200-1300zł
Tylko trzeba znaleźć sklep gdzie przesyłka jest nie droga bo w jednym sklepie przesyłka prawie 200 dolarow a w drugim 90.
Pozdrawiam Luki_Zdzich

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn sie 10, 2009 8:54 pm 

no jeszcze zależy od tego czy cła ani vatu nie dostanie ;) nie jest tak fajnie jak by się mogło wydawać.

a jak chciałeś odpalać silnik, bez dopompowania paliwa do gaźnika...?

z serwem Twój wybór - kupisz tanie i kiepskie, to przy zmianie modelu powróci temat lepszego serwa. kupisz np. hiteca hs-985, pojeździsz w tym modelu i potem przełożysz do Monstera. Twój wybór.

PostNapisane: Wt sie 11, 2009 8:07 pm 

Wiktor Sułek napisał(a):
no jeszcze zależy od tego czy cła ani vatu nie dostanie ;) nie jest tak fajnie jak by się mogło wydawać.

No tak nie wiadomo jak z tym cłem ale ale ja akurat teraz jestem w UK i juz zamawialem jeden model z USA i nie placilem zadnego podatku wiec nie wiem czy to zalerzy od kraju czy od tego jak nadadza przesylke ze sklepu

PostNapisane: Wt sie 11, 2009 9:47 pm 

kolejne pyanie czy wystarczy do mojego modelu 10% paliwko i czy bedzie bardzo duza roznica odczuwalna miedzy 20% i czy jesli bede stosowal 10% to wydluzy jego zywotnosc?

PostNapisane: Śr sie 12, 2009 9:49 am 

10% to zdecydowanie za mało, chyba najniższa wartość w silnikach rc to 16%
zależy jeszcze do jakiego samochody chcesz jak do m. trucka to 20% najmniej..

Lama V3 , Shark 1:18 /EZ Run 5200 kv/ 3s lipo/

PostNapisane: Śr sie 12, 2009 10:47 am 

no ja chce do mojego wiec minimu 16 mowicie no dobra

PostNapisane: Śr sie 12, 2009 3:08 pm 

Kolego ja miałem u siebie takiej samej wielkości silnik i 16% wystarczy zupełnie dla on-roada \ jak będziesz używał 16% to wydłużysz żywotność silnika jak byś stosował 20%

PostNapisane: Śr sie 12, 2009 4:17 pm 

paliwo 5% 10% są to paliwa do silników samolotowych do samochodów minimum 16% ale warto poszukać jakiejś promocji i kupić 25% czasem nie ma wcale wielkiej różnicy

z tego co wiem im więcej nitro tym lepsze smarowanie tzn mniej syfu w silniku

PostNapisane: Śr sie 12, 2009 5:42 pm 

Z tego co mi wiadomo to nie powinno sie do silnka 0.15 stosowac paliwa 25% - moim zdaniel 16% jest najlepsze bo zaduze stezenie nitrometanu moze uszkodzic silnik a co do smarowania to za to odpowiada olej nie nitrometan :D ktorego mieszanka jest dokladnie dobierana przez producenta :)

PostNapisane: Śr sie 12, 2009 6:34 pm 

pewnie skoro doradzacie koledze to wiecie, że zawartość nitra NIE ma wpływu na żywotność silnika?

PostNapisane: Śr sie 12, 2009 7:55 pm 

hmmm to teraz to ja juz wiem ze nic nie wiem :(

to moze poprosze o malutki wykladzik czym te paliwa sie roznia i jakie maja wplywy na silniki

PostNapisane: Śr sie 12, 2009 10:07 pm 

nie ma tu nic do wykładania tylko kiedyś tu na forum był cały temat o zawartości nitro w paliwie i wyszło na to, że jednak nie ma to ze sobą związku :) paliwo składa się z metanolu, nitrometanu i olejów. metanol chłodzi silnik, oleje smarują a nitro odpowiada za osiągi. chcąc zwiększyć ilość nitra w paliwie, musisz zwiększyć też komorę spalania dodając podkładke pod głowicę.

paliwa różnią się od siebie m.in jakością składników i zawartością olejów i wody. ale na naszym rynku nie ma chyba jakiegoś totalnego syfu, który zarzyna silniki po 5L (na BigBangu ludzie jeżdżą po +20L), aczkolwiek są różnice w temperaturze silnika i zużyciu paliwa.

po prostu lej takie paliwo jakie masz w instrukcji (nie firme tylko % nitro) i będzie git :)

PostNapisane: Cz sie 13, 2009 5:45 am 

Wiktor Sułek napisał(a):
pewnie skoro doradzacie koledze to wiecie, że zawartość nitra NIE ma wpływu na żywotność silnika?

A to bardzo ciekawe nie wiedzialem o tym :) zawsze myslalem ze czym wieksze stezenie nitrometanu tym mocniejszy "wybuch" mieszanki w silniku czyli wieksze sily dzialaja na silnik wiecej go obciazaja bardziej nagrzewaja a czym mniejszy silnik tym szybciej sie niagrzewa i nie nadarza z odprowadzanim ciepla ( cos w stylu zamatowac do normalnego auta nie przystosowanego do tego podtlenek azotu silnik moze doslownie rozsadzic i tez myslalem ze tak jest w silnikach modelarskich ze jak dasz do silnika 30% nitro do ktorego powinno stosowac sie np. 10% nitro (zalecane fabrycznie) to moze to szybko zakonczyc jego zywot :D )

No ale jak to nie ma znaczenie to naprawde nie wiedzialem i przepraszam za wprowadzanie w blad :)

PostNapisane: Cz sie 13, 2009 7:03 am 

no dobra to juz wiem ze mam lac 16% tak mi mowil tem moj koles co mymienial mi ten silnik choc z drugej strony po tym jak byl ustawiony silniczek to mam watpliwości czy wogle ma o tym pojecie.

PostNapisane: Cz sie 13, 2009 7:41 am 

to nie chodzi o wlewanie 30% nitro do silnika 2,5ccm tylko tak jak niektórzy robią, wlewają 16% do bigblocka "bo tak taniej i silnik mniej się zużywa" ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona