Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 23, 2026 1:07 am

Autor
PostNapisane: Cz lip 23, 2009 9:26 pm 

Witam,

Moglibyście mi doradzić, jaką świecę kupić do JPX'a .21? Zakupy będę robił na Amainhobbies, więc proszę o propozycje produktów tam dostępnych. Jako, że producent poleca świece Ofny i O.S a Ofny są niedostępne na Amain'ie to wybieram spośród O.S'ów (chyba, że macie jakieś straszne doświadczenia z tymi świecami :D). Zastanawiam się nad:

O.S. P6 Turbo Glow Plug "Hot"

O.S. P4 Turbo Glow Plug "Super Hot"

ale jeśli macie inne propozycje to byłbym wdzięczny za pomoc. Nie znam się na tym (jeszcze :D), bo te świece mają być na zapas (model jeszcze nie był odpalony).

Pozdrawiam serdecznie

Donat

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt lip 24, 2009 7:17 am 

Na Amain nie ma, ale na ebay są: OS P5. Cały sezon na niej jeżdzę. Świetna. A z tych, co podałeś, to P4 powinna być ok.

PostNapisane: Pt lip 24, 2009 8:59 am 

Dzięki,

Ta świeca (P4) jest polecana przez Ofnę jako "replacement" ale nie byłem po prostu pewien czy ona nie jest zbyt ciepła.

Jeszcze raz dziękuję za radę i pozdrawiam,

Donat

PostNapisane: Pt lip 24, 2009 11:28 am 

Również pozdrawiam i życzę miłej eksploatacji kapitalnego silnika - po 12l dalej sie blokuje na górze i jest niemożliwy do przekręcenia. Jedynie na korbe musisz uważać - u mnie już luz jak cholera.

PostNapisane: So lip 25, 2009 11:32 am 

Andrzej Trzeciak napisał(a):
Również pozdrawiam i życzę miłej eksploatacji kapitalnego silnika - po 12l dalej sie blokuje na górze i jest niemożliwy do przekręcenia. Jedynie na korbe musisz uważać - u mnie już luz jak cholera.

Od razu lepiej się czuję przed docieraniem i regulacją pierwszego silnika! :lol: A z tym blokowaniem to prawda (u mnie też tak jest) - starter box sobie z nim poradzi (mam taki i zasilanie z żelka)? Czy podgrzewałeś silnik suszarką przy pierwszych odpaleniach (jak już się ogrzewa to radiator, czy cały ten "korpus" silnika?)?

Co to znaczy "uważać na korbę"? Jakoś specjalnie się o nią troszczyć, czy po prostu wymieniać co jakiś czas (jeśli tak, to co ile L)?

Pozdrawiam,

Donat

PostNapisane: So lip 25, 2009 2:06 pm 

donat napisał(a):
Andrzej Trzeciak napisał(a):

Od razu lepiej się czuję przed docieraniem i regulacją pierwszego silnika! :lol: A z tym blokowaniem to prawda (u mnie też tak jest) - starter box sobie z nim poradzi (mam taki i zasilanie z żelka)? Czy podgrzewałeś silnik suszarką przy pierwszych odpaleniach (jak już się ogrzewa to radiator, czy cały ten "korpus" silnika?)?

Co to znaczy "uważać na korbę"? Jakoś specjalnie się o nią troszczyć, czy po prostu wymieniać co jakiś czas (jeśli tak, to co ile L)?

Pozdrawiam,

Donat

Starter sobie powinien poradzić. Hmm, w sumie możesz podgrzać silnik przed docierką, nawet lepiej dla niego. Podgrzewaj blok silnika.
Uważaj na korbe - wymieniaj co 10-12l(ja mam coś koło 10-12l na jednej korbie, ale już luz jest). No i pamietaj, ze po odpaleniu daj mu sie rozgrzać. Najgorsze co zrobisz to odpalić i od razu do spodu go. W takim stylu to bedziesz miał luz na korbie po 5l. Teorerycznie RB zaleca wymiane korby zaraz po docierce, ale to juz indywidualnie ocenisz.

Pozdrawiam:)

PostNapisane: So lip 25, 2009 3:05 pm 

Właśnie jadę na docierkę! :D Czyli dać mu się zagrzać z kołami w powietrzu i dopiero wtedy rozpocząć docieranie na kołach, tak? Jaki zakres temperatur powinien być na silniku w trakcie docierania?

Proszę o ekspresową odpowiedź!!! :D

Pozdrawiam!

PostNapisane: So lip 25, 2009 3:41 pm 

Ja miałem 80 o ile dobrze pamiętam przy moim GRP. Weź sobie folię aluminiową. Jak temperatura nie będzie się podnosić to owiń nią radiator i sprawdzaj temperaturę aż się podniesie i jak będzie ok to zdejmij.

PostNapisane: So lip 25, 2009 7:07 pm 

Niestety przeczytałem Pana informację dopiero teraz (czyli po 2 pierwszych bakach docierania), ale akurat temperatura była prawidłowa (80*-90*). Mam pytanie odnośnie pomiaru temperatury - gdzie się ją mierzy? Mam taki termometr, więc nie mam dostępu do samej świecy... Mierzyłem tak, że przykładałem termometr od góry do luki na świecę (do tej "dziury" w radiatorze) najbliżej jak tylko się dało, ale to nadal były 2-3 cm od samej świecy. Mierzyłem także na bloku. Doradźcie proszę gdzie mierzyć.

Kiedyś przeczytałem na forum, że jak się kończy jeżdżenie, to trzeba opróżnić bak i odpalić model, żeby wypalił resztki paliwa, ale co jeśli modelem jeździłem do końca paliwa i zwyczajnie zgasł? Wtedy ten zabieg nie jest konieczny?

Jeszcze jedno... ARO mam dawać tylko jeśli nie będę jeździł przez dłuższy okres czasu (ponad 1 tydzień), czy daje się go zawsze bez względu na długość planowanej przerwy? Macie jakiś sprawdzony sposób na dawanie ARO od strony filtra powietrza tak aby nie wymieniać za każdym razem tego mocującego filtr Zip-tie?

P.S Wiem, że to nie jest pamiętnik tylko forum, ale muszę przyznać, że podczas pierwszego odpalania ciśnienie miałem chyba grubo ponad normą (przydałaby się funkcja mierzenia tętna w termometrach... dla dobra pilota! :D)... :lol:

Pozdrawiam,

Donat

PostNapisane: So lip 25, 2009 7:16 pm 

Mierzysz tam w dziurze od świecy. Przecież to termometr BEZDOTYKOWY :twisted: . Paliwo wypalasz do końca - ja stosuje taką metodę, ze jak jest już maaało paliwa to jeżdze spokojnie - zgasnie na niższych obrotach = mniej pochodzi na sucho.

Aro dawaj pod świece i potem zakręć silnikiem.

Pozdrawiam

PostNapisane: So lip 25, 2009 7:20 pm 

Ja to robiłem tak. Nie wylewałem paliwa w trakcie docierki tylko tłok w dolne położenie po zgaśnięciu silnika i zakończeniu 'sesji' docierania danego dnia. Poczekałem 2h żeby silnik ostygł i zalewałem 2 krople ARO pod świece i tak go zostawiałem. Nie kręciłem silnikiem po zalaniu ARO. I taki tam Pan :D Tylko 16 lat :D

PostNapisane: So lip 25, 2009 7:36 pm 

A możecie mi wyjaśnić czemu tłok powinien być na samym dole? Ze względu na rozszeżalność temperaturową materiałów? Żeby potem dało się ruszyć silnik bez zagrzewania?

Jeśli wymyśliłem kompletną bzdurę to nie bijcie, proszę! :D

Pozdrawiam

PostNapisane: So lip 25, 2009 7:38 pm 

Zeby sie cylinder nie rozszerzył:)

PostNapisane: So lip 25, 2009 8:00 pm 

Żeby tłok się nie zablokował w górnym położeniu po ostygnięciu silnika.

Donat, napisz do mnie na gg 9421417 bo mam do ciebie kilka pytań :)