Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So kwi 18, 2026 11:18 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 100 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor
PostNapisane: Cz lip 09, 2009 5:14 pm 

właczyłem ładowanie 2,5A tryb Balance
ładowanie sie zaczęło, gdy klikam trzeci przycisk(status -) wyświetlają sie napiecia na celach, teraz mam 3,97v i 3,98v kiedy klikam drugi przycisk(Status +) wyświetlaja sie:
- End voltage 8,4V
- Capacity Cut-Off i tam ustawiłem 5100mah(pstrykałem i zapomniełem dać na te 4800mah)

I teraz pytanie: Ladowarka skończy ładować kiedy jeden z tych warunków zostanie spełniony? czyli np napiecie dojdzie do 8,4V lub przekroczy te 5100mah to ładowarka zakańcza ładowanie?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz lip 09, 2009 6:39 pm 

tak

PostNapisane: Pt lip 10, 2009 9:12 am 

wczoraj była pierwsza jazda(fabryczne naładowanie + ok 2800mah- tyle sie naładowało jeszcze, ale sam zatrzymałem bo cele miały juz po 4,20v i opadał tylko prad), jezdziłem gdzies tak 25min, napiecie na celach po jezdzie to 3,24v i 3,44v, podłaczyłem do pierwszego pełnego ładowania ustawiłem koniec na 4400mah(bo jeszcze w celach coś napewno było) prad 2,5A było to pierwsze ładowanie, dzisiaj napiecie na celach to 4,05v i 4,04v. Teraz jeszcze przez 4 jazdy bede miał odciecie na 3,4v/cell puzniej przestawie na 3,2v/cell i przez pierwsze pieć ładowań prąd bede zwiekszał o 0,1A, przez kolejne 5 o 0,2A, później po 0,5A.

Auto jezdziło bez zadnych zmian w mocy caly czas tak samo, regiel ustawiony na: soft start, timing 0(stopni), odciecie 3,4v/cell, moc jest ogromna jak dla mnie, bączki na najmniejszym gazie(na piasku), wheeli bez problemu, nagrałem nawet filmik moze pozniej wstawie go.

Jak myślicie dobra taktyka czy coś nalezało by zmienić?? nie za duzo 4400mah, bo pakiet ma jeszcze napewno troche?

PostNapisane: Pt lip 10, 2009 9:42 am 

IgorCh napisał(a):
wczoraj była pierwsza jazda(fabryczne naładowanie + ok 2800mah- tyle sie naładowało jeszcze, ale sam zatrzymałem bo cele miały juz po 4,20v i opadał tylko prad)

Zrobiłeś dużą głupotę. Ten opadający prąd to jeden z elementów ładowania CCCV. Rozumiem, że ty ręcznie potrafisz ładować lepiej, niż procesor? Jak ładujesz te pierwsze cykle, nie ustawiaj zbyt małych pojemności, pozwól ładowarce samej zadecydować, kiedy ma przestać ładować. Jeśli chcesz tak dbać o lipole, to niższe odcięcie ustawiaj później, już po kilku ładowaniach.

PS. Te rozjechane cele to może być skutek samodzielnego wyłączenia ładowarki.

PostNapisane: Pt lip 10, 2009 11:26 am 

NIe demonizujmy, na początku cele potrafią być lekko rozjechane,zwłaszcza rozładowane, z czasem to się "dociera". Przerywać jeśli jest taka konieczność można, lipol to przeżyje, ale nie traktujmy tego jako reguły. Na pewno przerwanie poniżej 0.8-1A niewiele już zmienia.
Jak jest czas, to dać ładowarce zrobić swoje.

PostNapisane: Pt lip 10, 2009 12:15 pm 

przerwałem dlatego ze, napisaliście zeby na początku go nie ładować do pełna, cele miały juz po 4,20 a prąd był wtedy 1,5A.

No dobra teraz, drugie(pełne) ładowanie dam żeby ładowarka sama skończyła, przestawie cut-off na 5400mah tak dla bezpieczeństwa gdy by jeszcze chciała ładować.

Aha wczoraj jak ładowałem to zapomniałem dać na balance, właczyłem charge ale napiecia na celach wyrównały sie normalnie, za pól godziny idę na jazdę, jak wróce to pomieze napiecia i napisze co sie dzieje, teraz mam 4,04v i 4,05v.

EDIT:
Juz wróciłem, jezdziłem jakieś 35min, napiecie na celach to 3,36v i 3,52v, właczyłem ładowanie: tryb balance, prąd: 2,6A i wyłaczyłem funkcje wyłaczania przy zadanej pojemnosci, tak wiec naładuje sie do swojego full

Naładował sie do 5076mah czyli to tyle ile zapewnia producęt a cele i tak jeszcze nie były rozładowane do konca, to było wczoraj

Dzisiaj zmierzyłem napiecie na celach i wynosi 4,11v i 4,10v, ładowarka pokauje ze jest 4,16v i 415v.
Czy w tego typu akumulatorach takze opada napiecie?

PostNapisane: Pn lip 13, 2009 3:13 pm 

dzisiaj właczyłem rozładowywanie na ładowarce poniewaz nie mam zabardzo czasu zeby iść na dwór go rozładować, właczyłem i rozładowanie trwało równomiernie az do momętu kiedy rozładowywanie jednej celi zatrzymało sie na 3,60v i prawie stoi zas na drugiej opadło juz do 3,20v czemu tak sie dzieje?

Czy ta cela która ma wyzsze napiecie jest poprostu mocniej naładowana? jezeli tak to chyba wypadało by ją osobno podłaczyć pod ładowarke i obnizyć napięcie do równego poziomu z tą drugą tak?, jak to podłaczyć przez złacze balancera?

EDit:
Teraz wyskoczyło "battery vol error" i "cell low vol" czyli na tej jednej musiało opaść do ponizej 3v jak nie patrzyłem.

Ostatnio edytowano Pn lip 13, 2009 3:48 pm przez IgorCh, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: Pn lip 13, 2009 3:41 pm 

poco lipola rozładowywać na ładowarce ?!

jeździj, ładuj z balanserem i wszystko, poco się tak cackasz to ja nie wiem :roll:

PostNapisane: Pn lip 13, 2009 3:49 pm 

Cackam sie bo lubie mieć wszystko idealnie i tak jak ma być poprawnie

Pomieżyłem napiecia i maja 2,7v i 3,6 czyli jedna cela jest chyba mocniej rozładowana(mam nadzieje ze nic jej nie jest) to w takim razie wymysliłem zeby rozładować drugą do mniej wiecej tego samego poziomu i naładować, moze tak sie wyrównają?

Zrobiłe rysunek jak mysle ze to od środka wyglada:
http://zapodaj.net/35ff21db82a9.jpg.html

ładowarke podłaczył bym tam gdzie zielone strzałki i rozładowałbym ta mocniejsza celle ba potem je normalnie naładował, co o tym wszystkim myslicie? krzywdy raczej pakietowi nie zrobie bo mysle ze moja wiedza jest wystarczająca.

PostNapisane: Pn lip 13, 2009 3:59 pm 

Podładuj i wtedy zbalansuj tylko. Nie kombinuj. Dlaczego ładowarka pozwoliła tak nisko celi sie rozładować?

PostNapisane: Pn lip 13, 2009 4:02 pm 

jak patrzyłem to było 3,60 i 3,20 przyszłem napisałem posta, wróciłem i patrze a tam ten komunikat o niskim napieciu, sprawdziłenapiecie a tam 2,67v i 3,60v

Accucell-6 chyba nie balacuje osobo tylko ładuje z balancowaniem, ładowałem i zakazdym razem sie wyrównywały ale pod koniec rozładowania własnie jedna cela opada tak nisko a druga stoi, dobrze ze to zauważyłem na rozładowaywarce a nie w modelu bo wtedy to chyba by sie głeboko rozładowała i nie było by ciekawie.

PostNapisane: Pn lip 13, 2009 4:19 pm 

A nie ustawiasz poziomu odciecia jak rozladowujesz?

PostNapisane: Pn lip 13, 2009 4:28 pm 

nie ma takiej opcji przy rozładowywaniu wybiera sie tylko ile cell i prad rozładowania, napisane jest 2s i 3v/cell ale jak widac rozładowała jedna celle do 2,6v i wywaliła error, pewnie to jest kiedy sie nie podłaczy złacza balancera i napiecie opadnie do 6v

PostNapisane: Pn lip 13, 2009 10:35 pm 

A nie podlaczyles balansera?! :shock:

PostNapisane: Wt lip 14, 2009 7:54 am 

no niestety ale te uzadzenia nie sa natyle sprytne aby rozladowac kazda cele bez podlaczenia balansera ;/ widac tym razem Twoj blad.Podlacz nastepnym razem balanser i powinno byc wszystko ok.Pozdrawiam.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 100 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona