Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt cze 05, 2026 2:23 am

Autor
PostNapisane: Wt maja 05, 2009 11:50 am 

Jak w temacie. Chodzi mi o coś większego niż silnik Mamby, co pchnie sprawnie Mini LST w każdym terenie i się nie zmęczy. Przeszukałem forum i dowiedziałem się co nie co, ale nie wiem na 100%, jaki silnik mogę podłączyć pod stary ESC Mamby (25A ciągłego, 50A chwilowego). Na ile ma tutaj znaczenie sensorowość/bezsensorowość? Nie mogłem się doszukać, jakiego typu silniki ten ESC obsługuje. Czy mogę podłączyć któryś z tych silników?

Novak Micro 13.5T, Tekin Redline Mini, Xcelorin, Venom V20L

1. Czy te silniki mają wystarczający uciąg dla Mini LST?
2. Czy mogę je podłączyć pod ESC Mamba 25?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt maja 05, 2009 3:31 pm 

M obsluguje szczotkowe i bezszczotkowe, sensorowe i bezsensorowe motorki.

Pusc wynalazek na 3S. Szukaj mozliwie duzego motorka biorac pod uwage max prad podany przez producenta. Przeszukaj dokladnie HobbyCity. Znalazlem tak kilka mies temu swietny motorek pod M o off-road za kilkanascie $. Nie przesadz z kv. Motorka szukaj tez u fruwaczy. W tych rozmiarach do wyboru, do koloru.

Np taki wynalzaek http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=4198

PostNapisane: Cz maja 14, 2009 7:06 pm 

Problem z kontem usunięty, mogę tu w końcu pisać. Przede wszystkim dziękuję Maciolusowi za rady w PM, wiem już trochę więcej. Proszę o więcej sugestii, linków. Przeszukałem sporo sklepów, ale jak dotąd link z Hobby City z postu wyżej to najkorzystniejsza oferta. Z tego co pomierzyłem w modelu, nie wpakuję raczej niczego większego niż 24 mm średnicy. Dobrze by było, żeby silnik miał wałek 2 mm, ale jeśli będzie miał 3-3,17 mm, też chyba sobie z tym poradzę.

BTW, próbował ktoś puszczać ESC Mamba 25 (albo Sidewinder) na 4S LiPo? Czy jest jakaś metoda, aby zrobić to bezpiecznie?

PostNapisane: Cz maja 14, 2009 8:13 pm 

Jest - zastosowac UBEC :)

Joe Ford z CC:
It will work on 4s with BEC and no cap installed, but we will not cover the ESC under warranty if something happens when running on 4s. Make sure your batteries are more than capable of the current draw. 20C rating and 1500mah+.

PostNapisane: Cz maja 14, 2009 10:46 pm 

No właśnie, też myślałem o UBEC. Coś mi się kojarzyło, że o tym czytałem, kiedy szukałem info o konwersji Sava na BL. Ludzie wtedy ujeżdżali go na 4S + Mamba Max z ubec'em właśnie. Tylko w tym przypadku jest kwestia opłacalności, skoro nie chcę wymieniać regla. Pytam, bo w polskich sklepach znalazłem kilka fajnych silniczków do 15 lub 18 V, ale o niskim kV 3000, więc przydałoby się podbić napięciem.

PS: Co oznacza "cap" w wypowiedzi pana z CC (no cap installed)?

PostNapisane: Cz maja 14, 2009 11:08 pm 

zewnętrzny kondensator, skrót od capacity

Robert

PostNapisane: N lip 05, 2009 11:45 pm 

Temat wrócił. Wcześniej nie było czasu zająć się sprawą. Niestety obecnie nie mam możliwości zamówienia gratów z USA czy HK, więc poszukałem trochę po polskich sklepach. Znalazłem ciekawy silniczek Robbe, 3000 kV, zasilanie 3-4S, prądy mieszczą się w limitach małej starej Mamby. I teraz pytanie: chciałbym puścić go na 4S, czyli trzeba dołożyć UBEC. Na co zwracać uwagę przy jego wyborze? Przeglądałem trochę sklepów, ale nie łapię się jeszcze do końca w ich parametrach.

PostNapisane: Pn lip 06, 2009 4:53 am 

Ostatnio czytalem troche na temat jakosci dyferencjalow w mini LST, dokladniej braku jakosci. Czy jestes pewien, ze chcesz zglebiac temat?

Jakie ma rozmiary ten motorek.

Zadbaj zeby UBEC byl switching i mial regulacje napiecia 5 lub 6V.

PostNapisane: Pn lip 06, 2009 8:17 am 

Wiem , że chcesz jezdzic na duzo wyzszym napieciu ale ten silnik mam w m18mt http://www.sklep.rcracing.pl/product_in ... ts_id=6219 i jest piekielnie mocny jak na xraya ukrecil 3 oski przy pierwszych metrach

Co do silnika turnigy miałem w sharku 3900kv i dyfry mi pozyly cale 3 jazdy ;/ alesilnik spoko jak za ta cene

....I zaczynamy wszystko od nowa ... ;] moze ktoś ma niepotrzebne podwozie do rally game 1:8 ?

PostNapisane: Pn lip 06, 2009 6:51 pm 

Maciolus napisał(a):
Ostatnio czytalem troche na temat jakosci dyferencjalow w mini LST, dokladniej braku jakosci. Czy jestes pewien, ze chcesz zglebiac temat?

Jakie ma rozmiary ten motorek.

Zadbaj zeby UBEC byl switching i mial regulacje napiecia 5 lub 6V.

To taki silnik.
Też czytałem o dyfrach, ale ludzie mieli problemy głównie wtedy, gdy pozbywali się środkowego dyfra i wstawiali spool'a. Wiem, że dyfry zabija właśnie moment. Jest też możliwość zamówienia dyfrów metalowych, może uda się to potem zorganizować w późniejszej przyszłości. Obecnie mam 2 zestawy dyfrów do dyspozycji (standardowe i kulowe 3Racing, czyli bez szału ;)), więc przy spokoju na cynglu może trochę pożyją ;)

Czy np. taki UBEC będzie pasował?

Michał Witek napisał(a):
Wiem , że chcesz jezdzic na duzo wyzszym napieciu ale ten silnik mam w m18mt http://www.sklep.rcracing.pl/product_in ... ts_id=6219 i jest piekielnie mocny jak na xraya ukrecil 3 oski przy pierwszych metrach

Co do silnika turnigy miałem w sharku 3900kv i dyfry mi pozyly cale 3 jazdy ;/ alesilnik spoko jak za ta cene

Widziałem ten silnik Graupnera, tylko:
1. Cena
2. Rozmiar. To jest klasa Mamby (180), a MLST to jednak ciężki stwór jak na 1:18 i zależy mi bardziej na sprawności w terenie niż Vmax.

PostNapisane: Pn lip 06, 2009 7:57 pm 

Bardzo fajny motorek. Upewnij sie, ze Ci sie fizycznie zmiesci. Specyfikacja na M Micro Pro. Tyle tylko, ze jest warty 20$ a nie 160zl :/

UBEC w sam raz. Cena w porzadku.

PostNapisane: Pn lip 06, 2009 9:43 pm 

Ależ temat się szybko zmienia... Właśnie się okazało, że mogę zamówić tego Turnigy z HobbyCity. Wyniesie on łącznie 83 zł, więc nie ma sensu szukać innego. Niemniej, dzięki wszystkim za pomoc :)