freekamil napisał(a):
Może być tak, że silnik dostaje lewe powietrze. Sprawdź dokręcenie radiatora oraz czy dobrze przylega gaźnik do bloku. Posprawdzaj wszystkie miejsca łączenia przewodów, oraz czy w czasie pracy silnika nie idą bąbelki przewodami.
Hmm było to przy docieraniu ze sie zalewał cały model ale wszystko co moglem to dokreciłem posprawdzałem itp.
Maciek Bogusławski. napisał(a):
Cześć. Swieca pada dlatego, bo silnik ma za duzą temperarure czyli dostaje za duzo powietrza. Aby temu zaradzić, musisz iglice hsn wkręcić o 1/8 obrotu. Musisz ją rególować bardzo małymi ruchami, bo z tego co czytałem, Twój silnik jest dość trudny w rególacj. Pamiętaj max 1/8 obr. a najlepiej o 1/16. Aha nie masz co się dziwić, że grzałka padła po 40 minutach ciągłego jej używania, bo mało jest takich grzałek które jeszcze by działały. A co do świecy to najlepiej kup OS'a R5, to jest najpopularniejsza świeca chyba na rynku i najbardziej uniwersalna. Jakiej firmy jest paliwko na którym jezdzisz?
Z tym sie moge zgodzic za duze temperatury silnika, z wypowiedzi niektórych forumowiczów wywnioskowałem ze "dachowanie modelu" tez ma wpływ na świece chociaż nie mam pojecia.
Do grzałki nie mam pretensji ale myślałem ze ona poszła jak świeca nie chciała żarzyć dlatego kupiłem druga, ale na koncu okazało ze to wina świeczki -,-
Świece co uzywam i jaka była pierwotnie w modelu to
http://www.rcwroblik.pl/Swieca+SH+5,57614193,01,i2.htmlteż ma oznaczenie R5
Paliwo
http://www.rcwroblik.pl/Paliwo+Big+bang ... 01,i2.html (kolor Różowy)
Basic ustawienia czyli śruba HSN wykrecona zgodnie z krawedziami i zalecaja krecic 1,5 obrotu a nawet na 1 obrót tez nie jest dobrze :/ pół tez nie bo zalewa i gaśnie przy ruszaniu
Cholera by wzieła ten silnik

Kamilpl napisał(a):
ja do ustawień fabrycznych nie wracam bo silnik nie działa dobrze na nich w moim silniku...
Zrób tak jeśli model nagrzewa się do wysokich temp to daj więcej paliwo-1/8 obrotu.Jeśli model zalewa się to zwiększ powietrze tzn ta srubka przy gazie.Jeśli gaśnie przy ruszaniu to ma za mało paliwka...i się będzie nagrzewał
Hmm rozumiem ale igilica od powietrza gdzie na jałowym biegu mi nie ucieka jest ustawiona na 1mm ciezko przy tym manipulowac, gorzej jeszcze jak model osiaga topowa predkosc maksymalna (speed fajny gdyby nie cholerna skoki temp)