Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt cze 05, 2026 6:13 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 165 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pt lut 06, 2009 12:23 pm 

To że była wiem. Ale zestawu naprawczego do serwa SFL-10 nie było w niej. Maila jakiś czas temu wysyłałem ale jakoś bez odpowiedzi :? . Na podany telefon już dzwoniłem stąd się dowiedziałem że zestawu brak :(

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt lut 13, 2009 3:53 pm 

Okazało się że będę musiał chyba w Baji wymienić klocki sprzęgła i tu pojawia się pytanie - jakie sprzęgło warto założyć do Baji z silnikiem 26ccm ? żeby charakterryzowało się większą żywotnością niż to standardowe z SS'ki.

Spotkałem się także z opinią w sklepie że do SS'ki dobrze włożyć klocki od baji 5b - chociaż brzmi to trochę dziwnie

PostNapisane: Pt lut 13, 2009 7:51 pm 

Maciek Ostry napisał(a):
Okazało się że będę musiał chyba w Baji wymienić klocki sprzęgła i tu pojawia się pytanie - jakie sprzęgło warto założyć do Baji z silnikiem 26ccm ? żeby charakterryzowało się większą żywotnością niż to standardowe z SS'ki.

Spotkałem się także z opinią w sklepie że do SS'ki dobrze włożyć klocki od baji 5b - chociaż brzmi to trochę dziwnie

Postaram się wyjaśnić dla czego tak robimy.
Okładzina cierna w obydwu zestawach jest podobna.
Dla czego więc zużywają się w różnym stopniu?

Zadaniem szczęk dedykowanych do wersji Baja SS jest przenoszenie napędu przy wyższym poziomie obrotów niż wersja RTR. Zwiększenie poziomu obrotów silnika, przy którym następuje załączenie sprzęgła daje większą moc na starcie.
Mówiąc po ludzku model będzie miał dynamiczne przyspieszenie, większego kopa na starcie. :D
Różnicę w obrotach poziomu załączenia sprzęgła uzyskano przez zastosowanie w wersji Baja SS lżejszych szczęk i sprężyny o większej twardości. Te właśnie różnice powodują rozszerzanie szczęk przy wyższych obrotach silnika.

Praktyka pokazała, że założenie było właściwe, ale jego efektem jest bardzo szybkie zużycie sprzęgła. Dodatkowym powodem przyspieszonego zużycia sprzęgła jest zastosowanie w modelach SS mocniejszego silnika o pojemności 26 w stosunku do wersji Baja RTR gdzie silnik jest mniejszy pojemność 23. Mówiąc wprost pomysł nie sprawdził się chyba ze ktoś kupuje model Baja SS do zawodów w paleniu gumy. :D :) :D

Zalecenia praktyczne:
W modelach Baja SS z silnikiem 26cm zalecamy szczęki i sprężynę z wersji Baja RTR .
Dla czego ?
Taki zestaw wytrzymuje dłużej a duża moc silnika 26 jest w zupełności wystarczająca do dynamicznego startu bez zbędnego zrywania przyczepności. Czas załączenia sprzęgła od 0-100% skuteczności jest krótszy, dzięki czemu tarcie (zużywanie sprzęga) jest mniejsze.
Większa część mocy idzie w odejście modelu. Unikamy niekontrolowanych zerwań przyczepności tylnych kół napędowych.
Rozwiązanie to jest również korzystanie w czasie wyścigu na zakrętach i nawrotach, bo model z napędem 2WD nie wpada w poślizgi przy gwałtownym dodaniu gazu i precyzyjnie z dużą prędkością model wychodzi z zakrętu na prostą. :wink:

Paradoksalnie użytkownikom modeli Baja RTR z silnikiem, 23 którzy chcą zwiększyć dynamikę swojego modelu polecam odwrotną sytuację. Czyli stasowanie szczęk z wersji SS, aby model startował przy wyższych obrotach silnika. Nieco słabszemu silnikowi 23 faktycznie przyda się załączenie sprzęgła przy wyższych obrotach a co za tym idzie większej mocy. Niwelujemy w ten sposób objaw mułowatości wersji RTR szczególnie widocznej przy niewłaściwej regulacji silnika. Wcale nie musimy zmieniać tłumika na hałaśliwy rezonans aby Wasz model widocznie zwiększył osiągi na starcie. :)

Zużyte szczęki:
Jeśli macie wrażenie że na starcie wasz silnik zaczyna dzwonić to najczęściej oznacza że okładzina na szczękach sprzęgła wynosi 0 grubości. :D Metaliczny dźwięk daje znać że metalowy korpus szczęk bezlitośnie trze o metalowy kielich sprzęgła. Mimo to można jeździć do upadłego ale wówczas niebawem poza szczękami może czekać Was wymiana kielicha sprzęgła. :wink:

Warto również wiedzieć że nie koniecznie trzeba wymienić zużyte szczęki na nowe.
Jeśli w Waszej miejscowości jest zakład regeneracji szczęk (takich z prawdziwej motoryzacji) to możecie zanieść tam zużyte szczęki do regeneracji. Polega ona na naklejeniu na metalowe szczęki sprzęgła nowych okładzin ciernych grubości 2,0-2,5 mm.
Nie robimy tego w celu oszczędności kilku zł na nowych szczękach :wink: tylko dla tego że okładziny stosowane w samochodach 1:1 są twardsze dzięki czemu wasze regenerowane szczeki sprzęgła będą miały nieco dłuższą żywotność niż nowe.
Uwaga:
Jeśli okładzina stosowana do regeneracji będzie grubsza niż 2,5mm nie złożycie sprzęgła. Szczęki nie zmieszczą się w kielichu.

PostNapisane: Pt lut 13, 2009 10:40 pm 

Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :D przyda się :)

Mam prośbę mógłby ktoś przenieść ten temat do działu "Petrol" ?? byłbym niezmiernie wdzieczny.

Pozdrawiam

PostNapisane: So lut 14, 2009 12:59 am 

Maciek Ostry napisał(a):
Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :D przyda się :)

Mam prośbę mógłby ktoś przenieść ten temat do działu "Petrol" ?? byłbym niezmiernie wdzieczny.

Pozdrawiam

Maćku myślę zę przenoszenie tematu do "Petroli" jest średnim pomysłem,bo nie kazdy użytkownik Baji moze tam pisać :(

PostNapisane: So lut 14, 2009 4:01 pm 

Przemo Zabłocki napisał(a):
Maćku myślę zę przenoszenie tematu do "Petroli" jest średnim pomysłem,bo nie kazdy użytkownik Baji moze tam pisać :(

Nie wiedziałem :? Ty także Przemku nie możesz? :?
to chociaż podczepić temat tak jak w przypadku poradników do Savage i bodajże LST.
Zawsze mam wątpliwości czy pisać tu czy w dziale petroli :/

PostNapisane: N lut 15, 2009 9:56 pm 

Maciek Ostry napisał(a):
Przemo Zabłocki napisał(a):

Nie wiedziałem :? Ty także Przemku nie możesz? :?
to chociaż podczepić temat tak jak w przypadku poradników do Savage i bodajże LST.
Zawsze mam wątpliwości czy pisać tu czy w dziale petroli :/

No niestety Maćku nie mogę,co do podwieszenia to jesyem jak najbardziej za :D

PostNapisane: N maja 10, 2009 4:05 pm 

Witam, jestem nowy! Chce kupiec pierwszego petrola. Czy ktoś mogłby mi powiedzieć jakie częśći sa niezbedne do kupienia do baji 5b ss? A i czy poradzicie albo dacie linki np; aparatury, akumulatora, serwa najlepiej ze sklepu www.rcwroblik.pl bo mam nieznaczny rabat :D Czy moze lepiej kupić RTR i pare rzeczy pozmieniać? Dzieki za odp

PostNapisane: Pn maja 11, 2009 5:35 pm 

Maciek w RcWróblik wszystko Ci podpowie co trzeba tam zmienić, sam ma Baję ;) Ewentualnie wpadnij na tor przy Trasie Toruńskiej w niedzielę, zawsze jest kilka Bajek u nas, chłopaki startują nimi w zawodach, doradzą coś na pewno.

Pozdro

PostNapisane: Śr maja 13, 2009 10:35 am 

BartoK napisał(a):
Witam, jestem nowy! Chce kupiec pierwszego petrola. Czy ktoś mogłby mi powiedzieć jakie częśći sa niezbedne do kupienia do baji 5b ss? A i czy poradzicie albo dacie linki np; aparatury, akumulatora, serwa najlepiej ze sklepu http://www.rcwroblik.pl bo mam nieznaczny rabat :D Czy moze lepiej kupić RTR i pare rzeczy pozmieniać? Dzieki za odp

Ja osobiście wolałem kupić SS'kę - nie opłacalna jest wymiana części z 5b na 5b ss :).
Co do apki to proponowałbym na początek zwykłą apkę w stylu Aggressor'a na FM'ie + do tego moduł fail safe (u wróblika są ;)) - utrata modelu o takich gabarytach może prowadzić do koszmarnych skutków a ok 70zł za fail safe'a ceną wygórowaną nie jest.

Pakiet najlepiej samemu z cellek zrobić - coś w okolicaach 4200mah styknie :)
Na gazie mam serwko 985 MG Hitec'a - przyzwoicie sobie radzi :)

Przy nadmiarze funduszy można się pokusić o serwko Multiplex Rhino digi 4 - tanie nie jest ale podobno jest o wiele bardziej wytrzymałe niż standardowe od skrętu w SS'ce.

PS: Zapraszamy kolegę w wolny weekend na tor przy Trasie Toruńskiej :D

PostNapisane: Śr maja 13, 2009 7:48 pm 

A co byście powiedzieli na temat takiego zestawu cena troszkę odstrasza :shock: http://cgi.ebay.pl/HPI-BAJA-5B-SS-KIT-1 ... 7C294%3A50
Moim zdaniem serwo jest zbyt słabe jak do baji

PostNapisane: Śr maja 13, 2009 11:14 pm 

Które serwo za słabe? Standardowe od SSki starcza zupełnie na początek. Cena podana w aukcji iście kosmiczna :mrgreen:

PostNapisane: Cz maja 14, 2009 6:17 am 

Temat: HPI 5b Baja RTR - porady, wskazówki...

BartoK napisał(a):
A co byście powiedzieli na temat takiego zestawu cena troszkę odstrasza :shock: http://cgi.ebay.pl/HPI-BAJA-5B-SS-KIT-1 ... 7C294%3A50
Moim zdaniem serwo jest zbyt słabe jak do baji

Z tego co widać w podanym linku EUR 1 470,00 = ok. 6 453,85 zł
W HPI Polska taki zestaw wyjdzie zdecydowanie taniej :)
A jeśli szukasz dodatkowych oszczędności możemy zaoferować testowy model Baja SS - goły lub z wyposażeniem o 20% taniej od cen sklepowych.
Na pokazy Orlen Monster Jam planujemy uruchomić wersję Baja 5T więc SS-ka jest do sprzedania.

PostNapisane: Cz maja 14, 2009 2:35 pm 

A moze ściagnac z USA samą baje 5b ss a cały osprzet dokupic w HPI Polska? Wszyscy pisza o tych tłumikach Jetpro czy to naprawde jest warte swojej kasy - 400 zł no poza fajnym dzwiękiem? Czy są jakieś rzeczy które trzbea raczej wymienic w ss np: wachacze oraz dokupienie ,,skarpet" do amortyzatorów.

PostNapisane: Cz maja 14, 2009 3:10 pm 

Nie radzę podnosić mocy przed wymienieniem kilku części na aluminiowe lub innego wytrzymałego tworzywa.

http://img89.imageshack.us/my.php?image=dscf0818h.jpg jest to półoś hpi "heavy duty", wytrzymała 2,5 litra po czym postanowiła że się zegnie i poprzestawia "kulki" zdjęcie nie jest za dobre ale widać o co chodzi. Półoś zniszczyłem za pomocą baji 5b z silnikiem 23 i sprzęgłem 6000rpm czyli najsłabsza z możliwych wersji.
http://img89.imageshack.us/my.php?image=dscf0820.jpg

pozdr.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 165 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna strona