Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt maja 19, 2026 12:32 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
 Tytuł: Dziwne zjawisko
PostNapisane: Cz wrz 09, 2004 11:03 am 

Jakiś czas temu kupiłem regulator Novaka o taki właśnie
http://www2.towerhobbies.com/cgi-bin/WTI0001P?&I=LXGNG5
używałem go do napędzania zwykłej 500 i niby wszystko ok. Teraz zamontowałem Trinity Green Machine Pro Tuned i dziwne zjawisko, na rewersie silnik osiąga wyższe obroty niż na forward, kombinowałem już na wszystkie sposoby, oszukiwałem nawet regulator i stroiłem go tak, że wciskając maks obroty na bieg wsteczny w aparaturze, regulator widział to jakby kręcił się do przodu (wyeliminowałem w ten sposób wpływ aparatury) i dalej ten sam efekt.
Sam proces strojenia reglera jest bardzo prosty i trudno tu popełnić błąd.
Wciskasz guzik, regulator przechodzi w stan programowania i wtedy tylko w aparaturze przytrzymać neutral, potem forward i rewers, regler sam wykryje koniec strojenia i wraca w stan pracy, no prostsze nie może być.
Czy ktoś ma taki regulator, bawił się nim albo ma jakiś koncept, o co tu chodzi :?:Czy w innych Novakach jest tak samo :idea:
Gdyby nie to, że regler ma ABS poprostu zestroiłbym go tak, żeby rewers jeździł do przodu i po ptakach, a tak kicha.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 09, 2004 1:53 pm 

a zamieniałeś połączenie REG-SILNIK ??

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 09, 2004 3:05 pm 

Jeżeli chodzi Ci o biegunowość silnika i jego zasilanie to tak. Wyczerpałem już chyba wszystkie kombinacje, albo i nie :idea:

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 09, 2004 3:10 pm 

Lokalizacja: Warszawa praga Auto: Academy SP3 1/12, Tunder Tiger TIGER4WDS Associated TC3 Team Kit HPI E10 Drift
może revers masz włączony na aparaturze :idea: :? a jak nie to wymij wszysko PRZECZYTAJ INSTRUKCJE REGLA i podłącz według instrukcji a aparature ustaw tak jak była kiedy ją kupiłeś :D

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 09, 2004 3:50 pm 

W tym silniku jest ustawiony "timeing" (nie wiem jak po polsku) na 27 stopni, wiec w jedna strone bedzie jezdzil lepiej a w druga gorzej. Mozliwe ze u ciebie "end bell" (jak po polsku?) jest obrocony o 180 stopni ( o ile sie da to zrobic w tym silniku). Rozbierales ten silnik sam? Mozliwe ze w fabryce przy skladaniu ktos sie pomylil, ale jesli to jest wersja Pro to znaczy ze byl docierany i testowanu, wiec powinien dzialac dobrze.
I tak jak mowili wczesniej, zobacz czy nie masz ustawionego rewersu w aparaturze, jak dajesz gaz to przyciagasz cyngiel do siebie a jak hamujesz to oddalasz?

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 09, 2004 4:52 pm 
-=ADA$=-

mozliwe ze to jest timing, ale wtedy grzalby sie silnik i regiel, a jesli masz aparature komputerowa, to moze masz balans gaz/hamulec ustawiony inaczej niz 50/50 wtedy cos takiego zachodzi

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 09, 2004 8:15 pm 

Aparaturka, jest z komputerkiem, ale wszystkie kombinacje, już przećwiczyłem, na śmierć natomiast zapomniałem o wyprzedzeniu komutatora, jeszcze to przećwiczę i zobaczę jakie będą efekty.

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 09, 2004 8:33 pm 

No i pomogło, tak się skupiłem na szukaniu błędu w ustawieniach aparatury i regulatora, że nie pomyślałem o timingu, chyba za każdym razem podłączałem silnik tak samo, czyli źle. Wielkie dzięki.
A tak na marginesie, Kuba napisał, że silnik Pro jest fabrycznie docierany i sprawdzany, wczoraj, docierałem go kilkanaście minut mechanicznie, przy pomocy innego silnika, a potem spokojnie już elektrycznie, a mimo to jak go wkręce na obroty to starszne iskry się sypią spod szczotek, szczególnie jak się kręci do tyłu, is this normal :?:

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 10, 2004 2:55 pm 

Chyba tak, u mnie też tak jest, przecież jakość szczotki muszą przekazać napięcie do wirnika, to ze iskrzy to chyba normalne... a ze sie energie na tym traci, to inna sprawa, ale jak do tąd chyba nikt nie wymyślił lepszego rozwiązania w silnikach elektrycznych rc...?

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 10, 2004 5:43 pm 

wymyślili, wymyślili.........a bezszczotkowe silniki to co????? :lol:

MALOWANIE KAROSERII AEROGRAFEM!

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 10, 2004 5:52 pm 

no nie słyszałem ;]

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 10, 2004 9:53 pm 
-=ADA$=-

o ile wiem jest to niekorzystne, poniewaz komutator, i szczotki sie przez to grzeja, i w efekcie zwieksza sie ich opor, niestety niezbyt wiem jak temu zaradzic, zwlaszcza jesli silnik byl prawidlowo dotarty, wydaje mi sie ze nie powinno sie to zdazac, moze ktos bardziej doswiadczony ode mnie sie wypowie, bo ta strone (mocy) RC znam tylko z czystej teorii

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 11, 2004 6:35 pm 

a zrobił ktoś może jakąś chłodniec do samochodu? tak, żeby chłodzić silnik i przeciwstawiać się oporowi... Może jakąś wielki miedziany radiator? Myślałem nad tym, czy by takiego nie zrobić... Dodatkowe wloty powietrza, a może nawet malutki wiatraczek zasilany z malutkiej 12V baterii (waga max. 60g)... Albo na ciekły azot albo hel zamontować zbiorniczek? :D

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 11, 2004 7:43 pm 

Dark_kNight napisał(a):
a zrobił ktoś może jakąś chłodniec do samochodu? tak, żeby chłodzić silnik i przeciwstawiać się oporowi... Może jakąś wielki miedziany radiator? Myślałem nad tym, czy by takiego nie zrobić... Dodatkowe wloty powietrza, a może nawet malutki wiatraczek zasilany z malutkiej 12V baterii (waga max. 60g)... Albo na ciekły azot albo hel zamontować zbiorniczek? :D

Ja do bagusa montowalem wiatraczek. U mnie problemem byl grzejacy sie tylko regiel i musze powiedziec ze efekty byly, ale teraz juz bym sie tego nie podjal, bo za duzo zabawy. Czasami tez autko wariowalo jak wlaczalem wiatraczek. Ogolnie - nie polecam. Lepszym rozwiazaniem jest dziura w miejscu szyby albo jakis wlocik. Teraz w innym modelu mam dziure w miejscu szybki i jest spx.

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 12, 2004 9:31 pm 

No cóż, będę musiał chyba jeszcze go dobrze dotrzeć , może iskrzenie się zmniejszy, szkoda mi silnika, bo troszkę kosztował.
Co do chłodzenia silnika to są specjalne radiatorki zakładane na obudowę, są aluminiowe i bardzo lekkie, miedź lepiej odprowadza ciepło, ale jest bardzo ciężka, spotkałem się też z silnikami które w środku na wirniku miały zamontowany mały wiatraczek, który przewietrzał bebechy, warto poeksperymentować.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona