Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N cze 21, 2026 6:24 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt kwi 28, 2009 8:11 am 

i właśnie do tego trzeba dojśc a z tego co czytałem słyszałem to fasst nie ma homologacji EFRA chyba że sie mylę ( podobnie jak telemetria spektrum) proszę mnie poprawic jeśli sie mylę .

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt kwi 28, 2009 8:16 am 

Tomasz Świątecki napisał(a):
... Sporo się tam nauczyłem i bardzo dziękuje sędziemu Panu Janowi Matukinowi za wszelkie porady i objaśnienia - było sporo pytań odnośnie tych startów puszczanych przez serwisantów. Zrozumiałem nowy system i chwalę takie postanowienia - modele same sobie włączały czas na pętli co rozwiązało problem tłoku na początku wyścigu !!! ......

Widzę,że lans wiecznie żywy.Szkoda,że P.J.M.zawracają głowę sędziowaniem.Przecież jest królem w serwisie.....
Co do startów i włączania pomiaru czasu to drogi Kolego tak było zawsze.W eliminacjach każdy zawodnik sobie uruchamia pomiar czasu.Dlatego w eliminacjach głównym kryterium oceny jest ilość okrążeń i czas dojazdu.
Natomiast w finale zawodnicy stają na polach startowych wywalczonych w eliminacjach.Pomiar czasu uruchamia pierwszy przecinający antenę od AMB.Następuje bezpośrednia walka pomiędzy zawodnikami.
Jeśli było inaczej to było nieprawidłowo

PostNapisane: Wt kwi 28, 2009 8:18 am 

Jacek Pietrzak napisał(a):
i właśnie do tego trzeba dojśc a z tego co czytałem słyszałem to fasst nie ma homologacji EFRA chyba że sie mylę ( podobnie jak telemetria spektrum) proszę mnie poprawic jeśli sie mylę .

Był pewien okres kiedy w Niemczech nie dopuszczano Fasta.Zobaczymy co będzie teraz na ME.Zadam kolegom pytanie zwrócą uwagę.
No właśnie zapomniałem jeszcze dodać telemetrii w wyliczance urządzeń z 2,4 G.
Ps.nowe spectrum też chyba pracuje na 2 kanałach.

PostNapisane: Wt kwi 28, 2009 1:28 pm 

Zaremba Lesław napisał(a):
Tomasz Świątecki napisał(a):
... Sporo się tam nauczyłem i bardzo dziękuje sędziemu Panu Janowi Matukinowi za wszelkie porady i objaśnienia - było sporo pytań odnośnie tych startów puszczanych przez serwisantów. Zrozumiałem nowy system i chwalę takie postanowienia - modele same sobie włączały czas na pętli co rozwiązało problem tłoku na początku wyścigu !!! ......

Widzę,że lans wiecznie żywy.Szkoda,że P.J.M.zawracają głowę sędziowaniem.Przecież jest królem w serwisie.....

Panie Lesławie, można kogoś nie lubić, czuć niechęć lub wręcz odrazę ale trzeba mieć w tym wszystkim jakiś umiar. Nawet zakładając, że Pana walka z LOKiem jest w tzw "słusznej sprawie" to akurat na tych zawodach Pan nie był i nie wie Pan jaki był poziom sędziowania Pana J.M.. Posądzanie Tomka Świąteckiego o robienie, jak Pan to nazwał "lansu" nie jest poparte żadnym merytorycznym argumentem i w związku z tym jest (tak myślę) znacznie poniżej możliwości Pana intelektu. Proszę się na mnie nie gniewać za powyższe ale ja byłem na tych zawodach i życzyłbym sobie aby każda kolejna impreza była na podobnym poziomie sędziowania i organizacji.
Z góry informuję, że nie zamierzam ciągnąć tego wątku, po prostu jako uczestnik zawodów w Piasecznie nie mogłem się tym razem zgodzić z Pana postem.
A co do startu z pomostu to jest to nowość w off-road; w poprzednim sezonie były starty lotne. Również uważam, że zmiana jest in plus.

PostNapisane: Wt kwi 28, 2009 2:04 pm 

Artur Krizar napisał(a):
... Posądzanie Tomka Świąteckiego o robienie, jak Pan to nazwał "lansu" nie jest poparte żadnym merytorycznym argumentem ........

Tak to jest niezbity dowód ,że trudno mnie zrozumieć.Ja nie pisałem o "lansie" Tomka tylko sędziego,który uwielbia drylować pomiędzy stolikami i błyszczeć elokwencją.Co do opisu zawodów to niektórzy pisali jednak krytycznie o braku serwisu o braku obserwacji toru czy zajęcie się kwestią zakłóceń.To są obowiązki sędziego...
ps.
Czy ta "nowa"forma startu dotyczyła finału? Czy można poznać szczegóły i czy zostały te zmiany naniesione aneksem do przepisów...?

Ostatnio edytowano Śr kwi 29, 2009 11:43 am przez Zaremba Lesław, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Wt kwi 28, 2009 2:12 pm 

Artur Krizar napisał(a):
... Posądzanie Tomka Świąteckiego o robienie, jak Pan to nazwał "lansu" nie jest poparte żadnym merytorycznym argumentem ........

Tak to jest niezbity dowód ,że trudno mnie zrozumieć.Ja nie pisałem o "lansie" Tomka tylko sędziego,który uwielbia drylować pomiędzy stolikami i błyszczeć elokwencją.Co do opisu zawodów to niektórzy pisali jednak krytycznie o braku serwisu o braku obserwacji toru czy zajęcie się kwestią zakłuceń.To są obowiązki sędziego...
ps.
Czy ta "nowa"forma startu dotyczyła finału? Czy można poznać szczegóły i czy zostały te zmiany naniesione aneksem do przepisów...?

Przyponina mi sie scena z "REJSU" Piwowskiego. Tam jest scena w której S. Tym piosenki nie usłyszał ale proponuje kolegę śpiewaka przenieść do sekcji gimnastycznej. Pan na zawodach nie był ale sugeruje Pan, że J.M. tylko brylował między stolikami i nic nie robił.
Miałem już nie pisać w temacie ale wywołał mnie Pan, Panie Lesławie do odpowiedzi.

PostNapisane: Wt kwi 28, 2009 2:29 pm 

Artur Krizar napisał(a):
...
Przyponina mi sie scena z "REJSU" Piwowskiego. Tam jest scena w której S. Tym piosenki nie usłyszał ale proponuje kolegę śpiewaka przenieść do sekcji gimnastycznej. Pan na zawodach nie był ale sugeruje Pan, że J.M. tylko brylował między stolikami i nic nie robił.
Miałem już nie pisać w temacie ale wywołał mnie Pan, Panie Lesławie do odpowiedzi.

Ponad sześć lat jeżdżę na zawody i J.M.znam z różnej strony...No być może Jan Matukin w Piasecznie przeżył katarzis,bo wielu było grzeszników,którzy się nawrócili ( Magdalena,Judasz czy Barabasz ).Choć w tej kwestii będę zawsze niewiernym Tomaszem...

Ps.Czy Pan czyta tylko moje posty, a kolegów którzy startowali nie.Z nich więcej wynika o pracy sędziów niż z moich.Ja wyciągam tylko wnioski analizując słowo pisane.Jeśli ktoś pisze,że krzesła dla sędziów obserwatorów świeciły pustką,że brakowało serwisu,że wyniki były żle podawane,a z drugiej strony czytam ze JM pomógł w boksie i nauczał.To co o tym myśleć. Fajny ziomal...

PostNapisane: Wt kwi 28, 2009 4:17 pm 

Leszek w Finale startowalismy normalnie z pol startowych co do startowania w eliminacjach jest jeden minus start lotny mial to do siebie ze zawodnicy rozjezdzali sie po torze i bylo luzniej teraz jeden po drugim wyjezdzamy z boksu i jet ciasniej ale jakos nie bylo tragedii co do przepisow chyba nie ma czegos takiego w bo zostal wymyslony podczas zawodow przez jednego z zawodnikow i odrazu wykorzystany przez sedziego

PostNapisane: Wt kwi 28, 2009 5:17 pm 

Wydaje mi się,że nie jest to dobre rozwiązanie bo w wypadku awarii modelu w czasie zjazdu z podestu,sędzia musi to widzieć i opóżnić start następnego.Większe niebezpieczeństwo kolizji.
Można eksperymentować np.tak jak w Stanach ,wszyscy razem z uchylnej rampy.Ciekawe jakie było uzasadnienie takich startów?

PostNapisane: Wt kwi 28, 2009 7:15 pm 

Wydaje mi się,że nie jest to dobre rozwiązanie bo w wypadku awarii modelu w czasie zjazdu z podestu,sędzia musi to widzieć i opóżnić start następnego.Większe niebezpieczeństwo kolizji.
Można eksperymentować np.tak jak w Stanach ,wszyscy razem z uchylnej rampy.Ciekawe jakie było uzasadnienie takich startów?

Dobrze to ujołeś. To Ci się tylko wydaje. ;-)

PostNapisane: Wt kwi 28, 2009 8:52 pm 

Paweł Rosiński napisał(a):

Dobrze to ujołeś. To Ci się tylko wydaje. ;-)

Tak wydaje mi się,że ja to "ująłeś"...to nie to samo co moje nazwisko....

PostNapisane: Śr kwi 29, 2009 8:01 am 

Tak to jest niezbity dowód ,że trudno mnie zrozumieć.Ja nie pisałem o "lansie" Tomka tylko sędziego,który uwielbia drylować pomiędzy stolikami i błyszczeć elokwencją.Co do opisu zawodów to niektórzy pisali jednak krytycznie o braku serwisu o braku obserwacji toru czy zajęcie się kwestią zakłuceń.To są obowiązki sędziego...

Po pierwsze ortografia :wink:
Po drugie:

Wiem że nie mam aż takiego stażu jako zawodnik żeby w tej kwestii się wypowiadać ale jednego jestem pewien. Uważam że poziom sędziowania w Piasecznie był wysoki a Pan Jan Matukin zawsze był tam gdzie powinien. Obserwował tor, upominał, był w strefie serwisowej nie raz i nie dwa. Przedłużał starty (czas techniczny) jeśli zawodnik miał problem z pchełką lub inny - sam to widziałem, po prostu był z zawodnikami tak jak to powinno być. Ktoś tu napisał własnie o problemie zamiany pchełki 6 z 9 - ja trafiłem jako pierwszy na to własnie. Odrazu zauważyłem że numer pchełki jest odwrotnie naklejony i zgłosiłem to do sędziego J.M który zaraz zajął się sprawą. Prawdopodobnie gdyby nie on pojechałbym na czyjeś konto... :lol:
Piszę to wszystko z perspektywy zawodów organizowanych przez HPI w których jeździłem cały zeszły sezon i wierzcie mi - poziom sędziowania jaki znałem dotychczas a jaki był tutaj to tak jakby porównywać piekło i niebo. Na HPI nikogo nie interesuje czy masz problem czy nie, ostatnio miałem taką sytuację że nikt z mojej grupy nie usłyszał z powodu słabego nagłośnienia i dużej ilości gapiów że już zaczyna się nasz bieg - musiałem prosić o łaskę sędziego żeby pozwolił mi wyjechać na tor i zamiast 4-rech jechało nas dwóch bo reszta zwyczajnie nie zdążyła (na HPI nie masz podanej tabelki z godzinami kiedy jedziesz). Nagminne są też takie sprawy gdzie pchełki nie liczą i tylko zainteresowane/zaprzyjaźnione osoby mają dodawane kółka a inne już nie - patrz screen
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... e2abc.html

A.Grzelak miał dodane okrążenie choć jego tabela czasów wcale nie wskazuje iż pchełka nie policzyła ???
Z kolei M.Effort miał problem z pchełką ale nich tak zostanie, chłopak się nie zaintersował bo zaczyna dopiero karierę więc można olac. Ja miałem to samo na I i II Eliminacjach 2008. Ciekawe
jaka wojna byłaby tu na forum gdyby na MP ESS zdarzały się takie sytuacje :lol:

Proszę Pana Zarembę żeby uszanował moją opinię w kwestii oceny sędziowania w Piasecznie i z racji
swojej nieobecności na zawodach zostawił ten temat i dał swobodę wypowiedzi innym. :wink:

HB Lightning 2pro EVO Force21 buster HB Lightning Stadium 2pro

Ostatnio edytowano Śr kwi 29, 2009 8:28 am przez Tomasz Świątecki, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: Śr kwi 29, 2009 8:18 am 

[quote][Ktoś tu napisał własnie o problemie zamiany pchełki 6 z 9 - ja trafiłem jako pierwszy na to własnie. Odrazu zauważyłem że numer pchełki jest odwrotnie naklejony i zgłosiłem to do sędziego J.M który zaraz zajął się sprawą. Prawdopodobnie gdyby nie on pojechałbym na czyjeś konto...
/quote]

Tomek cos mi sie zdaje ze J.M kiepsko sie zajol tym tematem i to bardzo kiepsko gdyz w sobote drugi bieg pojechalem z pchelka prawidlowo oznakowana jako nr.6 (tak dostalem ja od osoby wydajacej pchelki)
podczas biegu nie uslyszalem ani razu swojego wyniku i po zakonczeniu biegu tez nie padlo moje nazwisko z haslem "skonczyl"
wiec pobieglem do sedziego w budyneczku (bodaj p.Bernaty) i zglasilem problem po chwili namyslu sedzia oderwal emblemat z nr 6 i ku jegogromnemu zdziwieniu ukazal sie nr 9
wiec defakto byly dwie pchelki zarejestrowane jako nr9
to jest nie do pomyslenia!! caly dzien nie mialem pojecia ile kolek zrobilem i jakie czasy bo byl to moj pierwszy bieg ktory udalo mi sie ukonczyc bo w poprzednim byly zaklucenia i nie ryzykowalem dalszego rozawalania modelu.

FLOTA:
Hovawart Enormous Dolce Vita zwana Dolly
Napędzana na 4 kudłate Łapy
dodatkowo w zestawie kilkadziesiąt małych szpilek gryzących wszytko na swej drodze:)

PostNapisane: Śr kwi 29, 2009 8:47 am 

czytam i czytam i ataki Pana Lesława w strone Pana Matukina sa naprade śmieszne a nawet powiedział bym irytujace mialem sie nie wypowiadac ale niewytrzymałem pisania bzdur przez człowieka ktory cos tam cos tam słyszał jak u nas w rzadzie :) niewidze w tym nic złego jesli P.Jan pogadał z zawodnikami w boksach na torze był trzymany porzadek moze oprócz serwisu ale i tak jest o niebo lepiej niz w zeszłym roku. pozatym naprawde modelarstwo kolowe zrobilo tymi zawodami wielki krok do przodu pod kazdym wzgledem. Jedno co mi sie nie podobało to brak interwencji na zakłócenia jakie powstawały i to jest wielkim minusem uwazam ze po pierwszym zgłoszeniu powinien byc powtórzony bieg a aparatury które mogą powodowac równiez takie zakłócenia nie dopuszczane do zawodów rangi Mistrzostw Polski. Pozatym zawody uwazam za udane zarówno pod wzgledem pogody jak i atmosfery organizacja tez ze strony ESS równiez poprawila sie wzgledem wczesniejszych imprez. Oczywiscie kryrtycy na tym forum wytkną wiele niedopatrzen bo i bez takich nie moze sie obejsc organizujac taka impreze jest to wkalkulowane.

PostNapisane: Śr kwi 29, 2009 9:48 am 

Panowie depozyt aparatur i wyegzekwowanie tego od zawodników i sprawa będzie załatwiona należy tego przestrzegać bo zawody rangi MP to nie są już zawody z 50 zawodnikami jak kiedys ale 100 i więcej jak to było w Piasecznie

pozdrawiam
krzysztof

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona