Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz lip 09, 2026 5:53 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Cz kwi 23, 2009 2:07 pm 

Cóż poszperałem trochę w necie i znalazłem 2 modele, które mnie na prawdę zaciekawiły:
http://www.nitrotek.pl/A3010T.htm
http://www.nitrotek.pl/A2003T.htm

Jeden jest elektryczny z silnikiem bezszczotkowym i pakietami LiPo, natomiast drugi jest spalinowy. Oba modele wykonane są mniej więcej na tych samych częściach - większych różnic brak.

I tak się teraz zastanawiam - który byłby lepszy i tańszy w eksploatacji... Elektryk → cena pakietów LiPo + ładowarka + ładowanie (choć tu raczej niewiele zżera pieniędzy) Spaliniak → cena paliwa.

Z tego co widzę to ceny są dość wysokie... Do tego jeszcze należy zaliczyć fakt, że ze spalinowymi modelami nie miałem dotychczas do czynienia....

Jestem otwarty także na inne propozycje, budżet: ~ 750zł max.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz kwi 23, 2009 2:15 pm 

mam ten model spalinowy.jest nawet spoko. Po lesie se radzi idealnie.

Jak byś chcial, to moge ci go sprzedac z paliwem i grzalka i jakimis kluczami - jednym slowem rtr, duzo taniej. Tylko 2 czesci bys musial zamowic z nitrotek.pl bo zostaly uszkodzone ( przez moje uzytkowanie w pewnym sensie ) gg - 383355

PostNapisane: Cz kwi 23, 2009 2:32 pm 

A opinia twoja jaka? Polecasz kupić, czy lepszy byłby elektryk? I ile pali?

PostNapisane: Cz kwi 23, 2009 2:39 pm 

ja miałem fire wolfa i jedzie nawet 50 km/h jest bardzo szybki ale za to
jest mało wytrzymały pięknie łamią się wachacze dlatego sprzedałem...
nb16 i fire wolf mają taką samą konstrukcje części itp
kolego co ma NB16 ile rzeczy ci się w modelu połamało ? ;p
ja na twoim miejscu brałbym e-firestorma świetny model no i nie chińczyk jak te dwa
taka jest moja opinia ...
Pozdrawiam i życzę udanego wyboru modelu ;]

PostNapisane: Cz kwi 23, 2009 3:17 pm 

Pękło mi tylko mocowanie wahacza bo uderzylem przy duzej predkosci w cegłe. A druga rzecz to ta część co łączy tlumik z silnikiem - zaraz za kolankiem ;] Uszkodzilem ją ja sam przez przypadek bo przy wykrecaniu tlumika srubka mi pekla, i zostala w srodku tego mocowania :) Ogolnie model fajny :)

jako minus to dodam, ze w modelu T - truggy karoseria jest nie wycięta do końca, musialem osobiscie wycinac miejsce na grzałke, oraz szarpanke + dla lepszego chlodzenia otwor na przedniej szybie.

Jako plus napewno dostęp do częśći - na nitrotek znajduje sie chyba kazda czesc do tego modelu. Jak za tą cene to polecam.

e-firestorm standardowo bedzie napewno wolniejszy, no i koszta by mu wieksze wyszły. Zalezy od skali. Jak mu nie przeszkadza mala skala ( 1/16 ) to niech bierze cos z tych dwóch :) Ale wiadomo, apetyt rośnie w miare jedzenia. Wiec potem zachce sie wiekszej skali. Tak jest w moim przypadku :)

Podsumowując, jesli to bedzie twoj pierwszy model, a chcesz sie nim bawic to polecam tą bezszczotke :) Praktycznie nic mi sie tak bez przyczyny nie popsulo, ale jednak przy spalinie ZAWSZE cos sie znajdzie do roboty :)

Ostatnio edytowano Cz kwi 23, 2009 3:20 pm przez mac_gd, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Cz kwi 23, 2009 3:20 pm 

zgadzam się z tobą całkowicie ;]
części do tych modeli WSZYSTKIE i dowóz w 2 dni nie? ;p

PostNapisane: Cz kwi 23, 2009 3:21 pm 

Koszta wysylki co prawda troche wysokie, ale za to szybko są na miejscu. To sie zgodzę. Model rowniez zamawialem na allegro w cenie 500zł -- wiec poszukaj czasem jest duzo taniej nowy kupic

Ostatnio edytowano Cz kwi 23, 2009 3:22 pm przez mac_gd, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Cz kwi 23, 2009 3:22 pm 

[quote="mac_gd"
e-firestorm standardowo bedzie napewno wolniejszy, no i koszta by mu wieksze wyszły. Zalezy od skali. Jak mu nie przeszkadza mala skala ( 1/16 ) to niech bierze cos z tych dwóch :) Ale wiadomo, apetyt rośnie w miare jedzenia. Wiec potem zachce sie wiekszej skali. Tak jest w moim przypadku :)
[/quote]

Będzie wolniejszy ale skala fajna no wiesz na trawkę będzie się dało pojeździć...
a z kółeczkami 1/16 tylko asfalt i nawierzchnia bez żadnego zielska (przeszkód)
Pozdro ;d

PostNapisane: Cz kwi 23, 2009 3:24 pm 

By dorownal firestorm predkoscią do tych troszke kasy trzeba by wlozyc. No ale cos za cos.

PostNapisane: Cz kwi 23, 2009 3:40 pm 

Ja tam wyczynów żadnych nie robię ;) Mam swojego Bonzera. Skoro części są ogólnodostępne, a model fajny i tani. To czemu nie? ;) Z resztą właśnie zastanawiałem się nad czymś mniejszym - łatwiej można taki model schować i przetransportować.

Mam jeszcze pytanie - w spalinówce na zbiorniczku zamontowanym z samochodem ile czasu możesz pojeździć bez dopełniania?

PostNapisane: Cz kwi 23, 2009 3:56 pm 

ponad 10 min

PostNapisane: Cz kwi 23, 2009 4:03 pm 

Przy skali 1:10 i w dol tylko elektryki, przy 1:8 mozna sie zastanawiac jeszcze, ale juz niedlugo tez tylko elektryki.
Przy spalinowym poza paliwem musisz doliczyc swiece, grzalke do swiecy, olej do silnika i do filtra, wiecej narzedzi, kase na remonty silnika (czesto padaja szarpanki albo one way), czasem trzeba miec starter box. Do spalinowego tez trzeba miec dobra ladowarke, bo ladujesz akumulatory w aparaturze, grzalce i w odbiorniku (kupowanie ciagle AA wyjdzie drogo). Do tego model spalinowy bardziej sie brudzi, wymaga czestszego i bardziej pracochlonnego mycia.
Jak kupisz bezszczotke, to silnik jest praktycznie wieczny, chyba ze go spalisz przez zle dobrane przelozenie. Lipo z dobra ladowarka sa bezobslugowe.

PostNapisane: Cz kwi 23, 2009 4:34 pm 

OK, w takim razie wezmę tego elektryka. Dołączona do niego ładowarka da radę przez jakiś czas? Miałem sobie najpierw ładowarkę załatwić, ale razem z modelem wyjdzie mnie to za drogo... I teraz już sam nie wiem - albo model albo ładowarka? ;)

PostNapisane: Cz kwi 23, 2009 4:37 pm 

skoro dają ją do zestawu, to narazie możesz sie i z taką pobawić :)

PostNapisane: Cz kwi 23, 2009 4:41 pm 

No to OK ;)

Ostatnie pytanie i temat do zamknięcia. Teraz pytam raczej z ciekawości (samochód już wybrałem i raczej tego nie zmienię). Który z dwóch podanych niżej modeli jest lepszy?
http://www.nitrotek.pl/A2012T.htm
http://www.nitrotek.pl/NBC-E.htm

Na pierwszy rzut oka widzę, że różnią się silnikiem i pakietami (nie licząc budowy).

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona