Wojciech Taperek napisał(a):
p.s.1 absolutnie nieche wywolac tu burzyliwej dyskusji bajowcow o wyzszosci ich modelu.
zauwazam tylko ze 4wd stanowi realne zagrozenie dla baji
Zwróć uwagę, że Pan Ryszard z Poznania, który wygrał I Eliminację jechał bają RTR z pudełka zasilaną motorkiem 23.
Przygodę z patrolami na zawodach zaczynałem od Baja RTR.
Obecnie jeżdżę wersją SS z czysto testowych powodów i uważam, że RTR jest to wersja bardzo dopasowana do naszych realiów.
W kolejnych zawodach pewnie wyciągnę z magazynu wersję Baja T.
Kątem oka w czasie wyścigu zerkałem jak jechał Stiepa i chętnie spróbuję również tego rozwiązania.
Strasznie kręci mnie praca zawieszenia w tym modelu która jest wyraźnie inna od wcześniejszych wersji.
Na krajowych torach wydaje się, że nie ma gdzie wykorzystać mocy silników 26 a napęd 4WD w praktyce niewiele daje, bo modele tego typu najczęściej więcej ważą.
Charakterystyka toru na Malince, miękkie podłoże daje doskonałą przyczepność. Dobrze wyregulowany silnik 26 i opony na takim torze potrafią postawać Baję na dwóch kołach.
Inaczej będzie na torze twardym, w takim przypadku moc silnika i napęd 2WD zdecydowanie utrudniają pokonywanie zakrętów.
Pytam, więc o model 4WD w kontekście uzyskanego wyniku z czystej ciekawości.
Jestem zwolennikiem teorii, że każdy model jest dobry, jeśli się nie psuje i dojeżdża do końca a wyścig wygrywa zawodnik.
Stad moje zainteresowanie tematem dla czego taki wynik ?.
Będę wdzieczny za info od Bartka na forum lub Priv .