Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So maja 09, 2026 3:23 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pt mar 13, 2009 2:57 am 

:wink: Hey!
Ja nie będę tu podawał linek do swoich filmów poniważ jest tego zbyt wiele a wszystkie można zobaczyć na mojej stronie. Chciałem zapytać jednak o sprawę z zupełnie innej strony - mianowicie :?: . Czas leci szybko a sprzęt na którym my wszyscy tworzymy owe filmy i galerie multimedialne zmienia się tak szybko że sami nie potrafimy często nadążyć za nowościami i prędkościami z jakimi przychodzi się nam zmierzać. Chodzi mi tutaj o taką sprawę że zwyczajnie nie potrafimy nawet w 50% wykorzystywać sprzętu jaki mamy na swoim biurku nie wspominając już o oprogranowaniu. Jako że mam juz 34 wiosny postanowiłem spisać powolutku jaki to sprzęt komputerowy począwszy od lat 90-tych a po dziś dzień jaki przewinął się przez moje ręce i co dzięki niemu można było robić kiedyś a dziś. Szczególną uwagę wszystkich zwracam na powszechną znieczulicę jaka panuje w swerze jakości dźwięku w naszych PC-tach za sprawą wbudowanych na płytach kodeków AC97 i całą resztę Chińszczyzny która nam wcale nie pomaga.

Bardzo jestem ciekaw waszych opinii po przeczytaniu tych moich wypocin i zapraszam gorąco do pisania odpowiedzi. Myślę że tu pole do popisu będą miały osoby w moim wieku ale nie tylko oczywiście. Sporo osób pyta też mnie bezpośrednio jak i na czym powstają moje filmy i avatary - odpowiedzi znajdziecie na stronie pod linkiem!
Piszcie o swoim sprzęcie i sofcie na jakim pracujecie :?:
Pochwalcie się co pamiętacie z historii PC i jak to wyglądało w Waszym przypadku ??? :D

ZAPRASZAM:
http://www.mojemodele.republika.pl/komputery.html

HB Lightning 2pro EVO Force21 buster HB Lightning Stadium 2pro

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt mar 13, 2009 9:22 am 

No to się pochwalę :) Rok mniej więcej 1997. W komputerze (Pentium 133MHz) karta graficzna Matrox Mystique i nakładana na nią karta do przechwytywania wideo Rainbow Runner. Dysk 4,3 GB Windows 95 OSR2 z obsługą FAT32. Ograniczenie wielkości pliku do 2GB co pozwalało zapisać około 6-7 minut materiału z kompresją MJPEG. Natychmiastowe dokupienie dysku 17GB :) Soft Adobe Premiere 4. Zmontowany materiał renderowany do AVI i odtwarzany na komputerze przez wyjście Rainbow Runner-a nagrywany na VHS. Kamera Hi8 a więc z dźwiękiem HiFi magnetowid również HiFi bo dźwięk od zawsze był dla mnie bardzo ważny, odtwarzanie na amplitunerze z Dolby Pro-Logic na pięciu głośnikach (dziś norma ale to był rok 1997). Kamera niestety nie nagrywała kodu czasowego więc trzeba było pilnować zgrywania do komputera aby podzielić materiał na sceny (ograniczenie do 2GB).
A obecnie? Kamera miniDV, FireWire, Ulead Videostudio, włączam przechwytywanie z podziałem na sceny, za godzinę wracam i materiał zgrany. Szybki przegląd scen, połączenie ich w całość, dorobienie napisów, rendering, autoring DVD, wypalanie i gotowe :)

Zapomniałem dodać, że dźwięk zgrywany oczywiście przez AWE32 :) , ile ona wtedy kosztował? Dwie albo i trzy średnie pensje...

PostNapisane: Pt mar 13, 2009 12:51 pm 

Tia, albo voodoo 2 karta, właściwie akcelerator dokładany do peceta, z kablem pośrednim (z grafiki do karty, z karty do monitora) i quake 1 ;-)

eh... czasy ...

m.

PostNapisane: N mar 22, 2009 12:18 am 

Coś słabo :? Tylko dwie osoby oprócz mnie mogą powiedzieć coś o swoich PC-tach :( Nie wierzę ???
Temat jest dość obszerny a chodziło mi głównie o to aby podzielić się z innymi informacjami na temat oprogramowania jakiego najlepiej używać do montażu klipów, dźwięku a także animacji typu GIF.
Myślę że jeszcze ktoś z Was weźmie udział w dyskusji ? :wink:

PostNapisane: Cz mar 26, 2009 9:08 pm 

Ja mogę trochę podyskutować o grafice bo trochę w tym siedzę. Do sklajania gifów kiedyś używałem IR (Adobe Imageready), lecz teraz zaczynam się bawić FLASHem, większe możliwości, mniejszy rozmiar plików.

Do video polecam Adobe Premiere, a jeśli chce ktoś dodać efekty specjalne, to polecam Adobe After Effect.

Czyli tak:
grafika rastrowa : Photoshop
animacja : Flash
montaż filmów : Premiere
efekty specjalne : After Effect

Sprawdźcie co robią ludzie w After Effect wpisując "Green Screen after effect"

Przykładowy link

PostNapisane: So mar 28, 2009 10:59 am 

piotrokej napisał(a):
grafika rastrowa : Photoshop
animacja : Flash
montaż filmów : Premiere
efekty specjalne : After Effect

Nie każdego stać na parę tysięcy zł na takie programy, czy nie lepiej kupić za nie coś do modelu.
Jest to w pewnym sensie zachęta do, no cóż nazwijmy to po imieniu, kradzieży.
Tym bardziej jest to naganne, że te programy mają swoje odpowiedniki w "wolnym" oprogramowaniu. Gimp, do naszych celów wystarczy całkowicie, przecież nie musimy używać kolorów CMYK.
Jeśli chodzi o film, to systemowy Windows Movie Maker wystarczy w zupełności do relacji z toru. Virtualdub też się nadaje do pracy.

Wielu stara się używać wymienionych w cytowanym fragmencie narzędzi i z bólem muszę stwierdzić, że tylko bardzo niewielki procent może, czy jest w stanie, wykorzystać ich możliwości.

PostNapisane: So mar 28, 2009 12:09 pm 

Ulead Videostudio nie jest drogi a często dodawany w okrojonej wersji do kamer.

PostNapisane: So mar 28, 2009 12:18 pm 

Ulead VideoStudio 11 SE DVD oraz Ulead DVD MovieFactory 5 Launcher dostałem z kartą telewizyjną WinFast 2000 Ekspert za całe 60 zł.

PostNapisane: So mar 28, 2009 7:33 pm 

No, jak sobie też preleciałem pamięcią to aż łezka w oku staje.
1. "komp" - Atari 800 XL z magnedowidem - gra wgrywała się godzinę, magnetofon na poduszce, wszyscy muszą chodzić na palcach żeby nie wyskoczył błąd - a potem nie wyłączanie sprzętu przez kilka dni bo szkoda stracić wgraną grę która np. miała 300 "numerków" na magnetofonie.
Potem przerobiłem na TURBO i to było piękne - 20 gier na jednej kasecie !!!.
Pierwsze próbu w Basicu gdzie program rysował linie i kółeczka na ekranie.

2. Następnie AMIGA 600 - poezja - stacja dysków 3,5 720kb co wydawało się czymś kosmicznym w stosunku do kaset z atarca. Świetna grafika, super dzwięk, stos połamanych joysticków od Sensible Soccer, Lotusa i Mortal Kombat. Turnieje z kuplami cały dzień i noc.
Pierwsze próby w Workbenchu i Deluxe Paint
Pierwsza drukarka HP

3.Era PC - Pierwszą konfigurację paiętam do dziś. Wymarzony sprzęt z ESCOM Computer - rodzice wzięli na raty. Zaszalałem: Pentium 75Mhz, 8 MB RAM, dysk 1GB, Grafika Tseng 2,5 MB, FDD, brak CD, monitor 15" - i AWE32 - jak kumple u mnie usłyszeli jak to gra to szczęka do ziemi - bo Vibra 16 to był standard. szalałem jak głupi bo kumple mieli 500 MB dysku i proski 486 i monitory 14"
I całe noce tylko Warcraft 1 i 2, Fifa, Tomb Raider, Doom, Duke Nukem 3d, 1-szy Need for speed. Wszystko pod DOS'em. Jak się włączyło Windowsa 95 - i odpaliło "teledysk" z płytki windowsa to normalnie Star Treck.
Najfajniejsze w tym wszystkim było kursowanie do kumpli po nowe gry z pudełkiem dyskietek i pakowanie rar'e.m
Potem pierwszy 3Dfx i SB Live! i ....... ach sami wiecie. Turok, Quake, NFS2. do tego 4 głośniki.....

No i pamiętam swoja pierwszą nagrywarkę Samsung 2x2x6 - za ponad 1000 zł - za pieniądze z 18-tki
i płytki po 10 zł. i nagrywanie włąsnych składanek na imprezy - normalnie Bóg byłem heheh.

A potem - posypało się już, lesze gry, szybszy sprzęt, tylko dokładanie ramu, większe dyski itd.
Tylko czy Word chodzi szybciej na Core 2 Duo czy pierwszym Pentium.
W między czasie zabawy kartą telewizyjną i zgrywanie z kamery VHS

Potem gry się znudziły, komp słuzył jako maszyna do pisania i przegrania płyt głównie z muzyką.
I nagle .... stałe łącze.... i kolejne długie tygodnie nieprzespanych nocy. Kopalnie wiedzy, zdjęć, filmów i muzyki dzięki dziwnemu czegoś co się śmiesznie nazywało diviks, empetszy hhhh aaaa. Divx i mp3.

A teraz dwa rdzenie, kilka gb ramu, setki giga dysku, kilkanaści kart, pen-drive'y i inne cuda. Moja komórka ma teraz więcej pamięci niż mój pierwszy PC miało dysk twardy. Moja żona ma więcej muzyki w kieszeni w playerze niż ja miałem na wszystkich płytach i kasetach na wielkiej półce. A gdzie te emocja jak się kaseta wkręciła w magnetofonie czy kilko minutowe szukanie ulubionego teledysku na kasecie VHS przegranego od kumpla co ma satelitę i mtv....
Szkoda tylko że nasze dzieci nie będą wiedziały co to kaseta VHS czy pierwszy walkman. A może nawet będą się uczyć na historii co to CD czy DVD....

A co do edycji filmików: Ulead VM, próbowałem też z Adobe Premiere Elements 7

Traxxas Rally

KDS 450SV CX250SE
Blade Nano CPX Xieda 9958
Yak54 Beast 3D UMX
GG: 5167078

Ostatnio edytowano So mar 28, 2009 10:11 pm przez Maciek Czernik, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: So mar 28, 2009 9:08 pm 

Ja tam preferuje Ulead Studio 11, SonyVegas Movie Studio Platinum, zresztą nie pogardzę również Windows Movie Maker, którym skleja się filmiki szybko i przyjemnie.

PostNapisane: N mar 29, 2009 10:27 am 

Koledzy ale są też wersje trial.

PostNapisane: Cz kwi 02, 2009 6:02 am 

:D Dziękuje wszystkim za takie zainteresowanie tematem :D

Mariusz Szopa napisał(a):
Ulead VideoStudio 11 SE DVD oraz Ulead DVD MovieFactory 5 Launcher dostałem z kartą telewizyjną WinFast 2000 Ekspert za całe 60 zł.

No ja własnie też dostałem oryginalne 3 płyty z produktami Ulead do karty Winfast 2000-DV konkretnie z czego bardzo się ucieszyłem.
Maco napisał(a):
Szkoda tylko że nasze dzieci nie będą wiedziały co to kaseta VHS czy pierwszy walkman. A może nawet będą się uczyć na historii co to CD czy DVD....
- własnie już zadbałem o to żeby moja 9-cio letnia córka jeszcze na własne oczy mogła zobaczyć czym bawił się jej tatuś 10 lat temu. Dość dużo czasu zajęło mi znalezienie płyty glównej z procesorem powyżej 1Ghz mającą slot ISA. Było mi to bardzo potrzebne gdyż niedawno na ebay-u upolowałem też kartę muzyczną o której zawsze marzyłem żeby jeszcze raz usłyszeć te sample i pliki midi zrobione przez Guillemot Maxi Sound - (kosztowała heh 15$/ w Posce 1045zł chcieli jak pytałem)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 42493.html , http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 958b6.html
Karta choć ma lat 7 lub więcej niestety jakością dźwięku i możliwościami dorównuje a nawet przewyższa wszystkie sound blastery produkowane dzisiaj przez Chińczyków. Opisałem ją dokładniej na stronie której adres jest w pierwszym poscie tego tematu. Zamierzam też nagrać próbki dźwiękowe z różnych starszych kart i umieścić na niej do pobrania w formie mp3 - tylko nie wiem co z jakością/dynamiką będzie :? Wracając do tematu starych komputerów to zamierzam na nim zainstalować Windows98 i rzecz jasna DOS-a bo zachowało się trochę płyt TRAXDATA z dosowymi giercami więc będzie co pokazać córuni :wink:

PostNapisane: Cz kwi 02, 2009 10:07 pm 

No proszę temat się rozwija :D . Ja zczynałem od Commodore C116 z magnetofonem. Potem było Spectrum i do tego (pełen wypas) stacja dysków 3" FDD3000.
Dalej Comodore C64 ze stacją 5 1/4 " , Najlepsze było to ,że w czasach kiedy użytkownicy PC zachwycali się pierwszymi windowsami na moim C64 chodził od dawna GEOS (system okienkowy). Potem była Amiga 500 z dyskiem 20MB, Amiga 1200 z dyskiem 400MB i pierwszy pecet DX4 133 (odpowiadał Pentium 60) z dyskiem 850 MB i kartą Savage (pierwsze 3d o ile pamiętam). Potem P 133, P 200 i SB Ave 64 Gold (super karta - jak to brzmiało)- mam ją do dziś tylko nie ma jej do czego wsadzić (ISA).
Tytułów programów jakich używałem niestety nie pamiętam (starość nie radość :D :D )

1/16 Slash/Revo

Jammin CRT.5 electric

PostNapisane: Cz kwi 02, 2009 10:30 pm 

Mój pierwszy komputer to Atari 65XE + interfejs do zwykłego magnetofonu, następnie stacja dysków Atari 1050 i na koniec drukarka Star LC20. Później był już PC w następującej konfiguracji:
Procesor: Intel 286 16MHz
Pamięć: 1MB SIMM (30 pin)
Grafika: VGA
FDD: 5 1/4 cala
Monitor: VGA Mono
Twardego dysku nie było ale był ramdysk powyżej 640kB w którym siedział DOS i NC dzięki czemu nie trzeba było wachlować dyskietkami. Po roku użytkowania doszedł twardziel 40MB (kosztował ponad miesięczną pensję). Później był 386SX 33MHz -> 386DX 40MHz + koprocesor -> 486 DX4 100MHz -> Pentium 90MHz -> AMD K5 133 -> Pentium 233MHz -> Celeron 433MHz -> AMD Athlon 1700XP -> AMD Barton 2500 -> Intel Dual Core E2180. Chyba nic nie pominąłem :)

PostNapisane: N kwi 05, 2009 11:13 pm 

Przemysław Staniewski napisał(a):
No proszę temat się rozwija :D . Ja zczynałem od Commodore C116 z magnetofonem. Potem było Spectrum i do tego (pełen wypas) stacja dysków 3" FDD3000.
Dalej Comodore C64 ze stacją 5 1/4 "...potem P 133, P 200 i SB Ave 64 Gold (super karta - jak to brzmiało)- mam ją do dziś tylko nie ma jej do czego wsadzić (ISA).

Przemku nigdy nie spotkałem się z takim Commodore C116 - możesz mniej więcej opisać cóż to był za kalkulator ??? :D No i Spectrum ze stacją dysków - rzeczywiście wypas, koledzy mieli ale tylko na taśmy z tego co pamiętam :lol: A propo's karty Sound Blaster Awe64 GOLD - hmmm nie jesteś jedynym który zostawił sobie tą kartę - leży u mnie w szafie schowana (nie wiem jeszcze po co ale leży), może nowy gatunek który zasiedli naszą niebieską planetę po nas odkryje ją kiedyś :wink: Mówisz że tytułów już nie pamiętasz - hmmmm, ale chyba mi nie powiesz że np. Moonstone czy Defender of the Crown albo North&South nie pamiętasz ??? :?
Przemek Morawski napisał(a):

Procesor: Intel 286 16MHz
Pamięć: 1MB SIMM (30 pin)
Grafika: VGA
FDD: 5 1/4 cala

No cóż taką pamięć SIMM 30pin kupić w dzisiejszych czasach już bardzo trudno, wiem coś o tym bo chcąc uruchomić dodatkową pamięć w mojej karcie muzyczne SoundBlaster AWE32 poszukiwania owej kości o pojemności większej niż 4MB zajęło mi całą zimę. W Polsce to już jest nie do kupienia, przeglądałem allegro za tym kilka miesięcy bezskutecznie. W końcu jakiś Japoniec na ebay-u wystawił coś takiego i napisał "jakaś pamięć 2x 16MB" !!! http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 2d36f.html była za 1$ więc pogodziłem się z kosztami przesyłki i mam ją już zapakowaną w karcie : http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 1d83f.html
Nie moge się już doczekać aż odpale te wszystkie wynalazki Sound Blastera i zamienię się w słuch :D
Sezon modelarski już się zaczął więc totalny brak czasu na zabawy przy komputerze... :(

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona