Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So maja 02, 2026 4:49 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt mar 10, 2009 9:52 am 

Podsumujmy to co zostało napisane w temacie o zawodach we Wrocławiu:
1. Nowa klasa STD Rookie - przepisy jak dla mikro standard z ograniczeniem wiekowym do 16 lub 15 lat (do ustalenia)
2. Zmiana zapisu o szerokości tylnych opon w Open tak aby modele 2wd mogły w niej startować

I to byłoby na tyle. Zapraszam do dyskusji.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt mar 10, 2009 2:55 pm 

Marek Kusiakiewicz napisał(a):

- OPEN (2WD + 4WD). W 4WD więkasza szerokość tylnych opon. Zasilanie: max 7,4V (LiPo), silnik max 380
- Truck - bez zmian
- Standard (silnik max 280, 5 cel, opony gumowe)
- Standard ROOKIE - max wiek 15lat. Silnik max 180, 5 cel, opony gumowe

To jest kompletna i precyzyjna propozycja na nowy sezon i tego się trzymajmy...
Przemek nie "wypłukuj" tego co istotne...

PostNapisane: Wt mar 10, 2009 4:25 pm 

Powiem szczerze, ze w przyszlym sezonie mialem zamiar zaczac jezdzic w openie i pozostac przy 2WD... Jakos caly poprzedni sezon w 2WD w pelni przejechal: Kuba, Marek, Drahomir i Pawel, natomiast tak jak mowil p. Przemek: nie jest wcale tak ze na zawody przyjezdza pol grupy- tak bylo tylko we Wroclawiu...Nadal pozostaję przy tym zeby byly nastepujace klasy:

- OPEN (2WD + 4WD) -więkasza szerokość tylnych opon. Zasilanie: max 7,4V (LiPo), silnik max 380- bl oczywiscie
- 2WD- tak jak teraz
- Truck - zmiana: dopuszczenie pianek
- Standard (silnik max 280, 5 cel, opony gumowe)
- Standard ROOKIE - max wiek 15lat. Silnik max 180, 5 cel, opony gumowe

jesli bedzie inaczej, po prostu nie bede jezdzil w dwoch klasach :(

jeszcze mam pytanie: gdzie moge zobaczyc zdjecia modeli 2wd Czechow? I czy faktycznie czolowe miejsca zajmuja ich 'samorobki 2wd' czy xray'e? Pozdrawiam! :D

EDIT: czy mozemy od nowego sezonu wprowadzic ranking E12 na Lidze Mikro? o ile beda startowac?- bo wtedy zdecydowal bym sie- na open i E12 - raczej nie zaleleznie od tego czy zostanie usuniete 2WD.

IC-8 BUGGY: Xray XB808 2010 specs + NOVA PLUS 4 / RB K9
IC-8: Kyosho Evolva + Nova
E12: Xray XII LINK + Nosram 4,5T + GM 95 + KO PDS-951 + NiMH
E18 2WD: Robitronic Scalpel + CS 10000

PostNapisane: Wt mar 10, 2009 5:53 pm 

Zróbmy czas wszystkich klas na 6min.

GG 8022719

PostNapisane: Wt mar 10, 2009 6:07 pm 

Grzegorz Nóżka napisał(a):
Zróbmy czas wszystkich klas na 6min.
jeździłem w standardzie w zeszłym sezonie- jestem jak najbardziej za 6-oma minutami...- przy 3 grupach eliminacyjnych i dwoch finalach- jak latwo policzyc zaoszczedzimy- 36 min- to sporo

IC-8 BUGGY: Xray XB808 2010 specs + NOVA PLUS 4 / RB K9
IC-8: Kyosho Evolva + Nova
E12: Xray XII LINK + Nosram 4,5T + GM 95 + KO PDS-951 + NiMH
E18 2WD: Robitronic Scalpel + CS 10000

PostNapisane: Wt mar 10, 2009 11:03 pm 

to nie jest mój post, Marek jeśli masz tak moderować, to po prostu usuń. Ja się pod tym nie podpisuję więc sam wykasowałem. Albo całość, albo nic.

Pozdrawiam

Ostatnio edytowano Cz mar 12, 2009 12:53 pm przez Michał Woszczek, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Śr mar 11, 2009 9:06 am 

Michał Woszczek napisał(a):
Przemek, dyskusja z Tobą jest bez sensu, jak na razie jesteś w opozycji do wszystkiego i wszystkich na raz, łącznie z sobą a jeśli chociaż jeden punkt zmian podoba ci się (ten o ładowarkach) to na razie nie pisz już nic więcej i poczekaj na wypowiedzi innych.

Michał, przeczytaj mój pierwszy post w tym temacie. Przeczytałeś? To powiedz mi teraz czy jestem w opozycji do proponowanych zmian? Pisałem już, że jestem przeciwko likwidacji klasy 2wd i włączeniu jej na siłę do open. Jednocześnie jestem za poszerzeniem open o 2wd. Dlaczego bronię 2wd? Dlatego, że jest to jedyna klasa w której jeździ się czysto bo specyfika tylnego napędu w mikro nie pozwala szarżować. Nie czarujmy się, w open często jest taka sama młócka jak w truckach. Zresztą jeździsz E12 to chyba wiesz że "trochę" inaczej się tam jeździ niż w modified czy spec. Możliwość startu 2wd na 6 celach i BL w open pokaże czy czy zawodnicy 2wd chcą pozostać przy starej formule czy przejdą właśnie do open. Oczywiście niech będą twarde zasady, minimum 5 startujących i nie ma zmiłuj jak będzie 4, niech wtedy ta 4 startuje w open.
I na koniec Michał, czy w zdaniu o ładowarkach nie czujesz ironii? Jeśli nie to podpowiem, że byłem i jestem przeciwny LiPo ale jak będzie LiPo dopuszczone to ok, ale niech będą zachowane jakieś podstawowe zasady bezpieczeństwa ładowania i zabezpieczenia pakietu w modelach. Przy okazji, jak to jest rozwiązane u Czechów?

PostNapisane: Śr mar 11, 2009 9:59 am 

No to mam pytanie po co klasa 2wd osobno.Tylko po to,żeby zawodnicy mogli dostać puchaty.W Opem np.Wojtek Bukryj jeżdzi na 5 celach i nie proponuje z tego powodu osobnej klasy dla 4wd.Są zawodnicy ,którzy jeżdżą na bezszczotkach ,ale i tacy co na 300 zwykłych.
Co do młucki to jeśli na krętym i ciasnym torze jest pięciu albo dziesięciu zawodników,a tor pokonuje się w 8- 9 sekund staje się ciasno.Mogę Cie zapewnić,że przy 10 Skalpelach na niektórych torach było by tak samo.
Przecież można zacząć z niższego pułapu i dążyć do czołówki....
Co do LiPo u Czechów to nie ma żadnej ekstra policji do kontroli.

PostNapisane: Śr mar 11, 2009 10:21 am 

Jeśli chodzi tylko o puchary to może ich w 2wd nie być albo niech to zależy od organizatora czy je funduje czy nie. Niech będą dyplomy po to żeby sobie za 20-30 lat powspominać dawne czasy. Niech będą tylko puchary na zakończenie cyklu. Jeżeli brak pucharów ma uratować klasę 2wd to niech tak będzie. Co do oszczędności czasu to usunięcie 2wd nic nie pomoże bo nie będzie czasu na naładowanie pakietów między rundami a LiPo ładują się długo o ile mają być dopuszczone. Padła propozycja skrócenia biegów w standardzie do 6 minut, zamysł był taki aby początkujący zawodnicy dłużej jeździli nabierając tym samym więcej doświadczenia. Może więc rookie niech jeżdżą nadal 8 minut a "dorosły" standard 6 minut? I proszę nie zarzucać mi, że w ten sposób chcę zadbać o juniorów o nazwisku Morawski, nie o to mi chodzi, chodzi o wszystkich juniorów.

PostNapisane: Śr mar 11, 2009 1:11 pm 

No to myślę,że debata dobiegła do końca....Teraz trzeba by było zebrać wszystkie wnioski na papierek i w sobotę znależć chwilę na demokratyczne podjęcie decyzji.

PostNapisane: Śr mar 11, 2009 3:30 pm 

1 Czy akku LiPo traktujemy tak samo jak LiFe i je dopuszczamy ( technologia prawie taka sama, ale te drugie są bezpieczniejsze ( w metalowych obudowach).
2. Uważam że nakaz stosowania worków na LiPo nie zastąpi oleju w głowie, wytyczne dotyczące zasad bezpieczeństwa mogę przygotować ( dane od producenta KOKAM).
3.W akku LiPo zalecałbym stosowanie przewodów z wtyczkami, odradzałbym stosowanie konektorów bezpośrednio przylutowanych do ogniw( możliwość zwarcia w serwisie, przy wypadnięciu pakietu z modelu)

PostNapisane: Śr mar 11, 2009 3:37 pm 

Dodałbym jeszcze obowiązek stosowania balansera w czasie ładowania (bez podtekstów, że zwiększy mi to wpływy ze sprzedaży ładowarek, chodzi o bezpieczeństwo).

PostNapisane: Śr mar 11, 2009 3:43 pm 

Raczej ładowarki z obsługą lipo, jak ktoś będzie ładował ładowarką bez tego to ukarać.

Balancer też się przyda.
m.

PostNapisane: Śr mar 11, 2009 6:13 pm 

Właśnie chodzi o to żeby ładować z balanserem, w przypadku mocno rozjechanych cel ładowarka bez balansera może przeładować jedną z cel.

PostNapisane: Śr mar 11, 2009 7:51 pm 

Moje zdanie:
2WD powinno zostać
OPEN bez scalpela, sinlik do 380, li po
TRUCK można przemyśleć kwestię pianek
Standart - chyba bez zmian, nie wydaje mi się aby zaistniała potrzeba jakiś zmian
Rookie - powinno być dla wszystkich zawodników którzy zaczynają, bo ograniczenie do 15 lat jest chyba złym pomysłem. Wiadomo ze niektórzy zaczynają później. Moze po zajęciu 1 miejsca w jednej z eliminacji awans do STD.

HB Ve8 + Xerun 150A !!!
Xray XII Link
Xray M18Pro
LRP Shrak

Ostatnio edytowano Pn mar 16, 2009 7:28 pm przez Szymon Madziara, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona