Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 27, 2026 4:40 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 124 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt mar 03, 2009 7:01 pm 

Marek Kusiakiewicz napisał(a):
Michał, a może 12-tki dadzą sobie spokój, co?

Ja myślę, że szukasz dziury w całym i jesteś dość niechętny na jakiekolwiek zmiany (jak większość polskiego społeczeństwa) i zanim zrozumiesz, że nikt tu nikogo nie chce obrażać, jedynie chcemy aby coś co zostało stworzone przez modelarzy i dla modelarzy było jak najlepsze, musisz jeszcze kilka krytycznych postów napisać.

Poza tym, jak pisze Adami ja o tym pisałem, dopóki czegoś nie przetestujemy na własnej skórze, nie będziemy wiedzieć czy to jest dobre czy złe. Chyba, że zagwarantujesz Nam w jakiś sposób, że w swoich poglądach jesteś nieomylny? Chyba nikt tego nie zagwarantuje nikomu.

Co do wieku- wydaje mi się, że 15 lat to dobra granica. Szesnastolatkowie już powinni ścigać się z lepszymi- szybciej gonią czołówkę.

Także Marku- więcej wiary w to, że inni na prawdę chcą dobrze i chcą pomóc i nikt nie ma zamiaru targać się na autorytety, każdy ma inne ważne sprawy na głowie.

;pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt mar 03, 2009 8:39 pm 
Administrator forum

Adam Różycki napisał(a):
Adam,

Wszystko OK. Tylko jest jak zwykle tylko...
W nowym sezonie jak najbardziej - teraz taki podział wypaczy wyniki w rankingu

Marku,

Nie żebym się jakoś specjalnie upierał ale jak popatrzeć na ranking klasy standard i to że klasyfikacja tak czy tak jest rozdzielona, a dodatkowo są to ostatnie zawody to Twój argument jest trochę "słaby". Otóż z czysto matematycznego punktu widzenia nawet po dokonaniu w ostatnich zawodach podziału na dwie klasy, oddzielnie startujące nie wpłynie to na jakiekolwiek wypaczenie całości klasyfikacji. Więcej, wpłynie na to że rywalizacja w grupie ROOKIE nabierze koloru, bo Ci młodzi będą faktycznie rywalizować między sobą, a "starzy wyjadacze" zajmujący w rankingu i tak czołowe lokaty będą mogli pokazać jak wygląda czysta walka między nimi. Gdzie tu wypaczenie ?... :)

Dodatkowo te ostatnie zawody mogłyby być swoistym testem przed następnym sezonem :)

Myślałem że tego argumentu nie będę musiał wyciagać ale jednak jestem do tego zmuszony :)
Rozstrzeliwujemy LOK i sędziów LOK-owskich za nieprzestrzeganie przepisów, a co chcemy sami zrobić na koniec sezonu?

Uważam że sezon trzeba skończyć tak jak się go zaczęło, a o zmianach zacząc dyskutować natychmiast po jego zakończeniu.

I nie mówie że taki podział jest zły. Jest bardzo dobry. Jest to coś o czym mówiłem w zeszłym roku jeżeli chodzi o klasę E-10 TC 540 (posty do znalezieni na forum)

Michale, nie jestem przeciw - chce dokończyć sezon zgodnie z przepisami.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

PostNapisane: Śr mar 04, 2009 2:25 am 

Mar, zgadzam się bo sam o to walczę,ale jest kilka ale...

Pamiętaj, że Micro Liga jest jak "Nihil Novi" z 1505 r ne. i jednocześnie jest jak gwarancja suwerenności... Jeśli mamy coś robi lepiej to po prostu róbmy.

Jeśli finał MPLM jest sposobnością ku przetestowaniu nowych rozwiązań to chyba wszyscy z mózgiem grzechoczącym w czaszce się zgodzą. Jeśli przyszły sezon ma być 10% lepszy niż poprzednie to ja się zgadzam.

Właśnie dlatego, ze nie jesteśmy Lokiem, pajęczyną myjących się rąk i ludzi, którzy kradną 300k pieniędzy modelarzy, może to jest środek na znalezienie "Zaginionej Arki". Czego nie zjesz tego nie posmakujesz... A zawodnicy, myślę że zrozumieją wysiłki tych którzy coś chcą zmienić na lepsze...

Myślę, że dla Rookie propozycja jest ok, reszta z chęcią zobaczy jak to jest. I nie ma co pier....ć, że tak czy srak, Veni, Vidi, Vici

"Per Aspera Ad Astra"- kto zna tłumaczenie, ten wie

PostNapisane: Śr mar 04, 2009 10:53 am 
Administrator forum

Michale, ja mam całkiem inną choć podobną propozycje.
Puśćmy juniorów i seniorów osobno i tyle.

Nie wpłynie to na zawirowania wyników końcowych a nie będzie problemu z tym czy ktoś jest poczatkujący czy zaawansowany.

PostNapisane: Śr mar 04, 2009 11:18 am 

Michale, ja mam całkiem inną choć podobną propozycje.
Puśćmy juniorów i seniorów osobno i tyle.

Nie wpłynie to na zawirowania wyników końcowych a nie będzie problemu z tym czy ktoś jest poczatkujący czy zaawansowany.

Marek, najpierw wyciągasz armaty w stylu porównań dyskutantów do LOK'u, a sam nie zachowujesz się inaczej. Zrób po prostu ankietę, daj się wypowiedzieć jak widzą to sami zainteresowani, ew. wyślij do nich mail'e. Uszanuj ich zdanie i zrób tak jak będzie z tej ankiety wynikało. Jak na razie jesteś jedyną osobą w tym temacie, która albo jest przeciw albo ma swoje propozycje, nie poparte zdaniem innych.

Przypomnę, propozycja brzmiała:

Rozegrać ostatnią, finałową eliminację ligi mikro wprowadzająć podział klasy std na std Rookie i std. Przy czym klasa Rookie przewidziana jest dla chętnych, którzy nie ukończyli 15 lat, czyli w zamyśle - początkujących. Jeżeli ktoś jest młodszy niż 15 lat może startować w klasie std (nie musi w rookie - to się nazywa wolność wyboru)

Wprowadzenie tej klasy w ostatniej eliminacji nijak nie wpłynie na ogólną klasyfikację, ani nie wprowadzi jakichkolwiek elementów wprost negatywnych, co więcej - wygląda na to, że większość opiekunów młodych zawodników jest za takim podziałem. Są też dodatkowe argumenty za, tj.:

1. Oddzielenie początkujących od zawodników doświadczonych, bez zamykania tym pierwszym drogi do klasy std.
2. Sprowadzenie rywalizacji na tory sportowe, a nie werbalne wulgaryzmy w stos. do młodszych, mniej doświadczonych zawodników.
3. W końcu ci doświadczeni będą mogli rywalizować bezpośrednio ze sobą, a nie zrzucać winę za swoje niepowodzenie na przeszkody w postaci "niedoświadczonych".

Rozumiem Marku, że bronisz tu pewnej zasady, a jako przykład łamania tej zasady podajesz LOK. Zważ tylko na jeden dość istotny niuans. W przypadku ligi mikro podejmowana jest dyskusja, a intencją jej uczestników są pozytywne zmiany uzyskane przy aproacie większości. W przypadku LOK chodziło raczej o interesy tego lub innego dystrybutora, a sami zawodnicy nie mieli, nie mają i nie będą mieli nic do powiedzenia ! Każda zasada dotycząca życia społecznego, niezależnie mądra czy też głupia może być zmieniona, ważne jest aby to środowisko było motorem tej zmiany i aby zmiany te odbywały się przy aprobacie tego środowiska. Jeżeli Twoja propozycja podziału zyska aprobatę to ok - ale odwołaj się przy tym do głosu zawodników, nie tylko do swojego autorytetu, bo możesz paść ofiarą rykoszetu swoich własnych strzałów :)

KYOSHOblog

PostNapisane: Śr mar 04, 2009 7:46 pm 
Administrator forum

Po rozmowie z Adamem - mam następująca propozycję:

Klasa ROOKIE STANDARD.
Jeżeli junior zechce wystartować w finałach MP Ligi Micro w Kobierzycach w grupie Micro Standard (z doświadczonymi zawodnikami) deklaruje to na e-mail admin@rcauto.pl (imie, nazwisko, podanie klasy STANDARD) i nie jest klasyfikowany w generalnej klasyfikacji z JUNIORAMI (przy podziale na kategorie wiekowe)

Jeżeli Junior chce byś sklasyfikowany w generalce z JUNIORAMI w podziale na kat. wiekowe - deklaruje start w klasie ROOKIE.

Czekam na e-maile

PostNapisane: Śr mar 04, 2009 8:18 pm 

A co bedzie jesli do klasy ROOKIE zgłosi się kilku początkujących zawodników w wieku powyzej 15 lat? Rozumiem ,iż nie będa mogli jezdzic w tej klasie, ale bedą "zawalidrogami" klasie. standart. Więc co to zmieni? W/G mnie tylko i wyłacznie przyznawanie nagród za klasę ROOKIE i za STANDART - równie dobrze mozna przyznac nagrody za finł A i finał B i będzie dokładnie to samo.

PostNapisane: Śr mar 04, 2009 8:42 pm 
Administrator forum

Własie nad tym chcemy podyskutować.

Czy robić zmiany już teraz czy dopiero od nowego sezonu.

PostNapisane: Cz mar 05, 2009 10:30 am 

Mariusz Dykas napisał(a):
A co bedzie jesli do klasy ROOKIE zgłosi się kilku początkujących zawodników w wieku powyzej 15 lat? Rozumiem ,iż nie będa mogli jezdzic w tej klasie, ale bedą "zawalidrogami" klasie. standart. Więc co to zmieni? W/G mnie tylko i wyłacznie przyznawanie nagród za klasę ROOKIE i za STANDART - równie dobrze mozna przyznac nagrody za finł A i finał B i będzie dokładnie to samo.

Musimy rozdzielić tutaj dwa tematy- jeden dotyczy ostatniej eliminacji ligi mikro trwającego sezonu i tutaj Marek poprosił zainteresowanych o wypowiedzi w tej sprawie. Moim zdaniem, wynik tych wypowiedzi powinien przesądzić, czy startować podczas tej ostatniej eliminacji z klasą ROOKIE.

Drugim tematem jest przyszły sezon i rozumiem, że powyższa wypowiedź tego właśnie dotyczy. Jeżeli tak, to uważam, że w przyszłym sezonie powinien być następujący podział:

- klasa STD ROOKIE:
dopuszczeni są wszyscy zawodnicy poniżej 16 roku życia (obecnie juniorzy) bezwarunkowo oraz warunkowo na okres jednego sezonu osoby bez ograniczeń wiekowych, które nigdy wcześniej nie startowały w lidze mikro. Dodatkowo powinien istnieć zapis w przepisach, że osoby, które w poprzednim sezonie zajęły miejsca 1-3 w generalnej klasyfikacji klasy ROOKIE w sezonie następnym nie mogą startować w tej klasie (tak jak osoby pow. 16 lat niezależnie od zajętego miejsca w sezonie poprzednim) oraz zapis, że osoba która w bieżącym sezonie wystartowała choć raz w klasie STD nie może startować w klasie ROOKIE (przejście odwrotne powinno być możliwe).

- klasa STD:
na zasadach jak do tej pory ale już bez podziału na kategorie wiekowe.

- klasa OPEN:
bez zmian (ew. można się zastanowić nad dopuszczeniem akumulatorów LiPo - co jest praktykowane zarówno w Czechach jak i w Niemczech).

Podział taki ma wiele zalet:
1. Nie obciąża dodatkowymi nagrodami organizatora.
2. Stwarza warunki do rywalizacji zawodników mniej więcej na tym samym poziomie sportowym.
3. Likwiduje sztuczny podział na kategorie wiekowe i puchary za n-te miejsce tylko dlatego, że ktoś jest juniorem.
4. Powstaje klasa dedykowana dla początkujących, co w założeniu ma się przyczynić do zachęcenia "nowicjuszy" do startowania w zawodach.

I jeszcze na koniec drobna uwaga dot. tematu startów ew. zgłoszeń "nowicjuszy" do klasy STD. Takie zjawisko jest obecnie i będzie w przyszłości możliwe. Być może tzw. "zawalidroga" będzie startował w klasie razem z "wyjadaczami" ale, o ile ten "zawalidroga" będzie dorosły to być może wyzywanie go temu "wyjadaczowi" z klasy STD nie przyjdzie tak łatwo i zastanowi się on, że ze swoim doświadczeniem powinien raczej spróbować w openie, a nie gonić w STD-dzie za pucharkami.

KYOSHOblog

PostNapisane: So mar 07, 2009 7:49 pm 

To ja mam jedno pytanie. W przepisach nie znalazłem zapisu że nie mogę Scalpelem wystartować w klasie Open. 6 cel, silnik 300, szerokość opon ok. Więc mogę?? :D Może mały teścik stworzenia jednej klasy open?

PostNapisane: So mar 07, 2009 8:06 pm 

Arturze, teścik jednej klasy open widziałeś w Pabianicach. Jeździły modele 4wd, 2wd na 6 celach i truck na piankach. Żaden z modeli nie był faworytem, o zwycięstwie decydowała tylko ręka.

PostNapisane: So mar 07, 2009 8:09 pm 

Artur Dzierzęcki napisał(a):
To ja mam jedno pytanie. W przepisach nie znalazłem zapisu że nie mogę Scalpelem wystartować w klasie Open. 6 cel, silnik 300, szerokość opon ok. Więc mogę?? :D Może mały teścik stworzenia jednej klasy open?

Przychylam się do tego.
Tym bardziej, że Czesi tak właśnie jeżdżą i co dziwne często wygrywają modele 2wd- samoróbki.

PostNapisane: So mar 07, 2009 8:22 pm 

Michał Woszczek napisał(a):
Artur Dzierzęcki napisał(a):

Przychylam się do tego.
Tym bardziej, że Czesi tak właśnie jeżdżą i co dziwne często wygrywają modele 2wd- samoróbki.

Czyli mogę się szykować??
Od strony przepisów nie ma przeciwskazań?

PostNapisane: So mar 07, 2009 8:25 pm 

Artur, w przepisach LOK nie ma przeciwwskazań aby wystartować Scalpelem w open ale jeśli przeczytasz przepisy Ligi Mikro to z tego co pamiętam jest tam zapis o szerokości tylnych opon w open co dyskwalifikuje Scalpela. Osobiście uważam, że nie jest to dobry zapis, podobnie jak zakaz jazdy na BL w 2wd.

PostNapisane: So mar 07, 2009 9:07 pm 

1. Nadwozie.
Dopuszczone są wyłącznie karoserie dedykowane przez producentów dla klasy E-18.
Karoseria musi być na czas wyścigu trwale związana z resztą modelu, z przodu nie może być przycięta powyżej dolnej lini zderzaka. Karoseria musi zakrywać od góry wszystkie koła.
Karoseria musi być pomalowana w ten sposób, aby przednia szyba, oraz przednie boczne szyby były odsłonięte Wszelkie otwory w karoserii muszą wynikać ze zgodności z oryginałem oraz posiadać otwory na antenę, zamontowanie spoilera jak i zamocowanie nadajnika AMB. Żadna część podwozia nie może wystawiać poza obrys karoserii. Wystawać mogą elementy łączące podwozie z karoserią (słupki) oraz antena.
Spoiler nie może być zamontowany na dachu i wystawać powyżej jego linii oraz nie może być szerszy niż szerokość podwozia.

2. Podwozie.
Dozwolony jest dowolny model zbudowany w podziałce 1:18, z napędem na jedną dowolną oś (2WD) lub z napędem na dwie osie (4WD). Nominalny rozstaw osi – 150 mm.

3. Silnik.
Klasa E-18 Standard.
Model może być napędzany tylko jednym silnikiem szczotkowym typu 180.
Klasa E-18 Open.
Model może być napędzany tylko jednym dowolnym silnikiem typu 370 lub mniejszym.

4. Regulator prędkości.
Dopuszcza się regulatory elektroniczne i mechaniczne. Zabronione jest używanie w czasie wyścigu biegu wstecznego.

5. Ogumienie.
W klasie E-18 Standard dopuszczone są wyłącznie opony gumowe o maksymalnej szerokości 18 mm.
W klasie E-18 Open dopuszczone są opony gumowe i piankowe o maksymalnej szerokości 18 mm.
W modelach posiadających napęd na jedną oś dopuszcza się opony piankowe o maksymalnej szerokości 25 mm

6. Akumulatory.
D opuszcza się stosowanie akumulatorów niklowo-kadmowych Ni-Cd oraz niklowo-wodorkowych Ni-MH o rozmiarach AAA, AA i 2/3A o napięciu nominalnym 1,2 V na element.
Niedopuszczalna jest wymiana akumulatorów podczas biegu .
Klasa E-18 Standard.
Modele mogą mieć do 5 elementów akumulatorów o maksymalnym napieciu baterii 6 V (nominalne).
Klasa E-18 Open.
Modele mogą mieć do 6 elementów akumulatorów o maksymalnym napieciu baterii 7,2 V (nominalne).

Pozwoliłem sobie wkleić przepisy techniczne. Nie wynika z nich że nie można modelem 2WD startować w Open. Mało tego, jest to dozwolone z póżniejszym zapisem o szerokości opon w tych modelach. Może żle interpretuję przepisy?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 124 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona