Na wstępie, z racji, że jest to mój pierwszy "poważny" post serdecznie wszystkich witam

Przepraszam również za napisanie go tutaj, ale z braku uprawnień nie mogę zrobić tego gdzie indziej.
Przechodząc do sedna:
Mam model Tamiya Porsche Cayenne S Transsyberia na nieco niepopularnym podwoziu DF-01. W pełni stockowy. Regulator TEU-101BK.
Nie bardzo wiem teraz od czego zacząć opisywać mój problem, więc zacznę tak:
Dzisiaj dostałem pakiety GP3000, które przeszły zabieg "powiększania mocy", w zestawieniu: ===
Po założeniu pakietu postanowiłem trochę rozruszać maszynkę, gdyż dawno nie jeździła na dworze (śniegi). Podczas jazdy, przez nie uwagę kolegi, który w tym czasie prowadził, doszło do wjechania w kałuże. Od razu odłączyłem baterie, ale po oględzinach stwierdziłem, że woda nie dostała się do wanienki w znacznym stopniu - podjąłem decyzje kontynuowania jazdy. I w pewnym momencie auto zatrzymało się jakby bateria padła, z tą różnicą, że nie było tego "pipania z szarpaniem". Po dokładniejszych oględzinach zauważyłem że w pobliżu dziurki z diodą i przyciskiem do ustawiania regla znajdowała się woda. Dodam, że dioda na reglu szybko pulsowała.
1. Co mogło ulec zniszczeniu: regiel czy slinik?
2. Czy mogę sprawdzić działanie silnika poprzez podłączenie go do styków baterii?
3. Co mogło być przyczyną? Woda czy przerobiony pakiet (spalenie regulatora)?
Trochę się rozpisałem, ale jakoś mnie tak poniosło...
Pozdrawiam