Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 27, 2026 6:04 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 124 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona
Autor
PostNapisane: N lut 22, 2009 7:25 pm 

Michał, jeśli chodzi o nagradzanie zwyciezców to niestety juniorzy wrócili z niczym, puchary zgarnęli seniorzy w obydwu klasach. Doszło nawet do paradoksu, że junior który w STD zajął 5 miejsce dostał puchar a a pierwsza trójka juniorów nie dostała. Jeśli trzymamy się podziałów na kategorie wiekowe to trzeba nagradzać najlepszych w każdej klasie. Jest to bardzo mobilizujące dla młodych zawodników. Może nie w truckach gdzie zwykle jest trzech czy czterech juniorów ale w standardzie gdzie jest ich więcej a do tego jeżdżą z seniorami-wyjadaczami uważam, że podział jest potrzebny.
Jeśli chodzi o wąską prostą dla trucków to z końca podestu gdzie stałem biorąc pod uwagę kąt widzenia miała ona szerokość modelu i trochę, z początku podestu może i było lepiej. Co do szybkości w truckach, klasę chcą uzdrawiać osoby które w niej nie startują a to błąd. Osobiście uważam, że zbyt wiele udziwnień, zbyt trudne do przejchania hopy (jak ta we Wrocławiu) są przyczyną kraks. Jazda musi być płynna, obejrzyjcie filmy z zawodów zagranicznych, tam jest dużo przeszkód ale prostych przeszkód typu 10cm hopa. Spowalnianie na siłę za pomoca karkołomnych przeszkód do niczego dobrego nie prowadzi.

Na koniec pytanie, kto podczas biegu ma prawo wejść na tor? Proszę o odpowiedź.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N lut 22, 2009 9:29 pm 

Przemek Morawski napisał(a):
Michał, jeśli chodzi o nagradzanie zwyciezców to niestety juniorzy wrócili z niczym, puchary zgarnęli seniorzy w obydwu klasach. Doszło nawet do paradoksu, że junior który w STD zajął 5 miejsce dostał puchar a a pierwsza trójka juniorów nie dostała. Jeśli trzymamy się podziałów na kategorie wiekowe to trzeba nagradzać najlepszych w każdej klasie. Jest to bardzo mobilizujące dla młodych zawodników. Może nie w truckach gdzie zwykle jest trzech czy czterech juniorów ale w standardzie gdzie jest ich więcej a do tego jeżdżą z seniorami-wyjadaczami uważam, że podział jest potrzebny.

Witam,
Generalnie zgadam się z opinią, że podział jest potrzebny, ale nie podział typu "junior"-"senior". Ważniejsze wydaje się takie skonstruowanie przepisów aby ci "starzy wyjadacze" nie mogli startować w klasie, która w zamyśle przeznaczona jest dla początkujących. Klasa standard powinna być zamknięta dla "łowców pucharów". Nie wiem czy powinno to być uregulowane przepisami czy też sami "wyjadacze" powinni wstydzić się te puchary odbierać ale myślę, że jeżeli przy następnej eliminacji czy nawet finale nagrodzonego "wyjadacza", który rywalizował faktycznie z początkującymi dziećmi powitałoby huralne "buuuuuuuuuuuuu....!!!", zastanowiłby się oni sami czy puchar w klasie standard to splendor czy też po prostu wstyd, szczególnie dla ludzi, którzy są zawodnikami od wielu lat i zawodnikami niejednokrotnie utytułowanymi...to tyle na dobranoc :)

KYOSHOblog

PostNapisane: N lut 22, 2009 9:30 pm 

Teraz już wiem, że rozwiązanie z Wrocławia Tobie nie odpowiada.

Jeśli chodzi o wąską prostą dla trucków to z końca podestu gdzie stałem biorąc pod uwagę kąt widzenia miała ona szerokość modelu i trochę, z początku podestu może i było lepiej. Co do szybkości w truckach, klasę chcą uzdrawiać osoby które w niej nie startują a to błąd. Osobiście uważam, że zbyt wiele udziwnień, zbyt trudne do przejchania hopy (jak ta we Wrocławiu) są przyczyną kraks. Jazda musi być płynna, obejrzyjcie filmy z zawodów zagranicznych, tam jest dużo przeszkód ale prostych przeszkód typu 10cm hopa. Spowalnianie na siłę za pomoca karkołomnych przeszkód do niczego dobrego nie prowadzi.

Odbyłem kilka eliminacji w Truckach, nawet mam dwa puchary ;)

Moje osobiste zdanie jest takie, żeby nie przechodząc w skrajność zapewnić reanimację klasy. Kiedyś w truckach jeździły trzy grupy, teraz ledwo dwie... Jestem przeciwnikiem robienia z tej klasy Trialu, ale jeżeli piszesz o trudnej technicznie hopie, to (to jest moje zdanie) albo zrezygnować w ogóle z przeszkód, albo zrobić tak jak piszesz i dać dwie hopki po 10 cm. Tylko czy to wtedy będzie truck? To zawodnik dostosowuje się do toru.

Duża hopa na prostej była dwuetapowa. Zobacz kto wygrał. Mateusz, Andrzej i Patryk. Obserwowałem i sędziowałem te wyścigi i wiesz dlaczego wygrali? Pokora. Mateusz mocno zwalniał, żeby powoli i płynnie przeskoczyć. Większość natomiast blokowała spust i... czekała co będzie.

Prosta wbrew pozorom nie była wąska, miała 1,20 m szer.

Na koniec pytanie, kto podczas biegu ma prawo wejść na tor? Proszę o odpowiedź.

serwisant

I pewnie chodzi ci o sytuację, w której nie do końca się orientuję, że ktoś komuś coś tam. Wybacz, ale nie możesz za to winić organizatora. Przy dużej ilości ludzi przebywających w obrębie toru, ciężko jest wyłapać osoby postronne. Powodem zamieszania są również zawodnicy startujący w kilku klasach. Zwłaszcza gdy budzą się 30 sek przed startem i szukają serwisanta. To również wprowadza zamęt.

PostNapisane: N lut 22, 2009 9:42 pm 

Nawiązując jeszcze do wypowiedzi Adama. Uważam, że docelowo za jakiś czas powinna zostać klasa STD, ale tylko dla nowicjuszy (rookie class jedna max dwie grupy). Trzon powinna stanowić klasa Open (2 do 4, 5 grup), tak jak jest np. w Czechach. Tam przepisy są tak skonstruowane, że razem jeżdżą 2wd, open, modele na kołach gumowych i piankowych oraz samoróbki. Nie wierzę, że pierwsza dziesiątka z klasy STD nie da sobie rady w Open. Za bardzo się chyba ciućkamy.

PostNapisane: N lut 22, 2009 9:57 pm 

Mimo, że nie startuję w klasie Truck pozwolę sobie zabrać głos. W Pabianicach w niedzielę tuż po zawodach Ligi Mikro odbyły się zawody 1/12 i 1/18 "Total open". Mateusz Purgał wystartował swoim Truckiem na piankowych kołach i szedł jak burza, zrobił o 2 kółka więcej niż najlepsi w sobotę w Openie. Jazda bez hopek i innych przeszkód według mnie stała by się czystsza. Lecz trzeba by sobie zadać pytanie czy torowa jazda terenówką ma sens, powstał by drugi i pewnie szybszy Open, który od oryginalnego Open`a różniłby się tylko tym że po bokach modelu znajdowałyby się większe, szersze koła.
Co do serwisu, odblaskowe kamizelki mogłyby pomóc, wtedy wiadomo by było kto serwisuje w danym biegu, lecz sam czasem przechodząc obok toru i widząc leżący obok mnie model i brak reakcji serwisantów podnoszę go i zapewne robi tak więcej osób, więc zabranianie pomocy w obsłudze toru przez przypadkowe osoby jest trochę bezsensu.

PostNapisane: N lut 22, 2009 10:04 pm 

Michał Woszczek napisał(a):
Duża hopa na prostej była dwuetapowa. Zobacz kto wygrał. Mateusz, Andrzej i Patryk. Obserwowałem i sędziowałem te wyścigi i wiesz dlaczego wygrali? Pokora. Mateusz mocno zwalniał, żeby powoli i płynnie przeskoczyć. Większość natomiast blokowała spust i... czekała co będzie.

A potem ktos dostal od takiego kogos w d***(za co niby mialy byc kary stop&go) i za zwrocenie uwagi takiej osobie dostał stop&go...

Prosta wbrew pozorom nie była wąska, miała 1,20 m szer.

Wg. przepisow powinna ona miec minimum 1,5m

PostNapisane: N lut 22, 2009 10:18 pm 

Adam Różycki napisał(a):

Witam,
Generalnie zgadam się z opinią, że podział jest potrzebny, ale nie podział typu "junior"-"senior". Ważniejsze wydaje się takie skonstruowanie przepisów aby ci "starzy wyjadacze" nie mogli startować w klasie, która w zamyśle przeznaczona jest dla początkujących. Klasa standard powinna być zamknięta dla "łowców pucharów". Nie wiem czy powinno to być uregulowane przepisami czy też sami "wyjadacze" powinni wstydzić się te puchary odbierać ale myślę, że jeżeli przy następnej eliminacji czy nawet finale nagrodzonego "wyjadacza", który rywalizował faktycznie z początkującymi dziećmi powitałoby huralne "buuuuuuuuuuuuu....!!!", zastanowiłby się oni sami czy puchar w klasie standard to splendor czy też po prostu wstyd, szczególnie dla ludzi, którzy są zawodnikami od wielu lat i zawodnikami niejednokrotnie utytułowanymi...to tyle na dobranoc :)

Witam

Generalnie musze ze smutkiem stwierdzić że chyba się zagalopowaliście w swojej zajadłości wiem że klasa standard była stworzona z myślą o początkujących modelarzach ale powinno wszystkich cieszyć że się tak szybko rozwineła i zyskała tak wielu nowych zawodników. Skoro życie pokazało że nie jest to już klasa dla początkujących a jej popularność nie wzięła się z tego że jest łatwa bo nie jest ponieważ ograniczenia techniczne są na tyle duże że nie sprzętem sie w niej wygrywa tylko umiejętnościami i systematycznościa ale dlatego że jest relatywnie tania to może poprostu zamiast bawić się w wypominki należy wprowadzić podział wiekowy na Junior i Senior i sprawa bedzie załatwiona.
Pewnie większość zawodników startujących w tej klasie z biegiem czasu sama dojdzie do wniosku że czas na zmiany ale nie można nikogo do tego zmuszać bo nie wszystkich poprostu stać na rywalizacje w klasie Open czy też innych szybszych klasach.
Sam wiesz Adamie że za naszą zachodnią granica w klasie spalinowej Standard startują i starzy i młodzi i tez są tam starzy wymiatacze którzy stoją na podeście z pięciolatkami i nie przypominam sobie żeby ktoś z niesmakiem patrzył sie na Haralda odbierającego puchar za wygraną w tej właśnie klasie.

A teraz o zawodach bo w sumie tego miał dotyczyć ten wątek.

Było fajnie zawody udane chociaż nikt z nas starych wyżeraczy nie osiągnął żadnego sukcesu :)

Pozdrawiam
Marcin

tel 791 339 669

PostNapisane: N lut 22, 2009 10:38 pm 

Marcin,

W wielu rzeczach się z Tobą zgadzam, ale w tylu samych się nie zgadzam. Żeby sprawiedliwości stało się zadość juniorzy i seniorzy powinni się ścigać osobno. Wtedy wyłonimy najlepszego juniora i seniora. Jeśli zawodnicy ścigają się razem, nie powinno byc podziałów.

Idealnym przykładem jest Kuba, który zajął II Imiejsce w Openie, choc to były jego drugie lub trzecie zawody. Nagradzamy najlepszych, inaczej nigdy nie dogonimy czołówki. Podobno chłopak, który wygrał finał B w STD miał łzy w oczach ze szczęścia. Bo wygrał swój finał.

Dlatego trzeba zastanowić się nad klasami. Mi osobiście nie podoba się to, że zawodnik, który był np. piętnasty ale był pierwszym juniorem dostaje puchar za I miejsce w kat. junior. Jeżeli już to powinien dostać dyplom za V miejsce w finale B. I nie chodzi tu o jakąś nagonkę, czy piętnowanie, ale o stworzenie systemu nagradzania, który jest siłą motoryczną i napędową progresji umiejętności, a nie wychwalaniem przeciętności.

Co do kosztów, to niestety ale starty w zawodach muszą wiązać się z kosztami o czym wszyscy wiemy. Przejście do Opena nie jest zabójstwem dla kieszeni. Wojtek Bukryj wygrał jeżdżąc na bezszczotkowym silniku made in china... i pięciu celkach.

PostNapisane: N lut 22, 2009 11:07 pm 

Marcin,

W wielu rzeczach się z Tobą zgadzam, ale w tylu samych się nie zgadzam. Żeby sprawiedliwości stało się zadość juniorzy i seniorzy powinni się ścigać osobno. Wtedy wyłonimy najlepszego juniora i seniora. Jeśli zawodnicy ścigają się razem, nie powinno byc podziałów.

Idealnym przykładem jest Kuba, który zajął II Imiejsce w Openie, choc to były jego drugie lub trzecie zawody. Nagradzamy najlepszych, inaczej nigdy nie dogonimy czołówki. Podobno chłopak, który wygrał finał B w STD miał łzy w oczach ze szczęścia. Bo wygrał swój finał.

Dlatego trzeba zastanowić się nad klasami. Mi osobiście nie podoba się to, że zawodnik, który był np. piętnasty ale był pierwszym juniorem dostaje puchar za I miejsce w kat. junior. Jeżeli już to powinien dostać dyplom za V miejsce w finale B. I nie chodzi tu o jakąś nagonkę, czy piętnowanie, ale o stworzenie systemu nagradzania, który jest siłą motoryczną i napędową progresji umiejętności, a nie wychwalaniem przeciętności.

Co do kosztów, to niestety ale starty w zawodach muszą wiązać się z kosztami o czym wszyscy wiemy. Przejście do Opena nie jest zabójstwem dla kieszeni. Wojtek Bukryj wygrał jeżdżąc na bezszczotkowym silniku made in china... i pięciu celkach.

Michale zgadzam sie z tym co napisałeś nie powinniśmy nagradzać 11 czy też 21 itd ale powinien być jasny podział wiekowy grupa junior grupa senior i kończą sie wszystkie problemy.

Sprawa druga pieniądze.

Musisz wziąśc pod uwage że to samo 100 złotych ma dla różnych ludzi różną wartość Ty czy ja damy sobie rade i zmienimy klase jeśli bedzie taki przymus ale nie każdy sobie z tym poradzi finansowo, sam mam chłopaków w klubie którzy pracują ale i tak starcza im tylko na skromne życie a żeby kupić modele tyrali dodatkowo w soboty na budowach i nie powiem im teraz że muszą kupić nowy sprzęt bo w tej klasie już nie bedą mogli startować bo są za starzy !!

Prawda jest taka że rozgraniczenie wiekowe nie jest żadnym utrudnieniem dla organizatorów zawodów w najgorszym razie bedzie jedna grupa wiecej jeśli chodzi o koszty to tez nikogo nie zabije jeśli kupi 3 statuetki wiecej bo to jest wytatek rzędu 50 pln.

Sam jestem ojcem 11 latka który nie jest mistrzem kierownicy ale wiem jaką radość mu sprawiła statuetka którą wygrał w zeszłym roku właśnie na zawodach micro we Wrocławiu.

Abyś mnie dobrze zrozumiał streszcze to wszystko jeszcze raz podzał na Junior Senior i takie powinny być grupy startowe całkowicie osobno punktowane i nagradzane.

Pozdrawiam

tel 791 339 669

PostNapisane: N lut 22, 2009 11:16 pm 

Marcin Sroka napisał(a):
Abyś mnie dobrze zrozumiał streszcze to wszystko jeszcze raz podzał na Junior Senior i takie powinny być grupy startowe całkowicie osobno punktowane i nagradzane.

Ma to sens, pod warunkiem, że będzie dotyczyć jednej klasy. Przy dwóch- w jeden dzień nie obrobimy się z zawodami.

Co do kosztów, to tutaj przydaje się umiejętność planowania. łatwiej odłożyć 100000 przez dziesięć lat, niż wywalić od razu z kieszeni. Ten sezon się kończy, natępny rusza we wrześniu. Mając tą świadomość można małymi kroczkami się zbroić. I nie piszę tego dlatego, że lubię pisać tylko sam tak robię podobnie jak wielu innych modelarzy.

PostNapisane: N lut 22, 2009 11:34 pm 

Marcin Sroka napisał(a):

Ma to sens, pod warunkiem, że będzie dotyczyć jednej klasy. Przy dwóch- w jeden dzień nie obrobimy się z zawodami.

Ja tez pisze o jednej klasie a dokładniej o klasie standard jeśli chodzi o inne szybsze klasy to każdy zawodnik sam podejmie decyzje czy jego umiejętności są wystarczajace aby w niej startowac no i oczywiście czy jego portfel to wytrzyma.
Oczywiście że trzeba uczyć się planowac wydatki ale czasy sa ciezkie i na przykład mi sie to nie udało :)
( czytaj kurs dolara )
Dlatego też twierdze że nie powinnyśmy wpraowadzać w przyszłym sezonie drastycznych zmian w tej klasie a jedynie podzielić ją na grupy wiekowe

tel 791 339 669

PostNapisane: N lut 22, 2009 11:56 pm 

Michał, będziesz ojcem młodego zawodnika startującego w STD to inaczej spojrzysz na nagradzanie zwycięzców. Byliśmy świadkami emocjonującego pojedynku między dwoma juniorami w finale B std. Filip (mój syn) był tym, który w ostatnim biegu finałowym o 1,22s przegrał. Był szósty jako junior, dwunasty jako zawodnik std a drugi jako finalista B a efekt jest taki, że do domu nie przywiózł nawet dyplomu. Gdyby nagradzać zawodników std z podziałem na kategorie wiekowe miałby dyplom za szóste miejsce co dla niego jak i wielu innych młodych zawodników jest "czymś", jest nagrodą za trud włożony m.in w pobudkę o 3:30 aby pojechać na zawody i wrócić o 1:00 dnia następnego. Bez urazy Michał ale kto nie jest ojcem nie jest w stanie tego co napisałem zrozumieć. Osobiście jestem za takim rozwiązaniem aby w std juniorzy i seniorzy jeździli w oddzielnych grupach i walczyli jak równy z równym a nie jak Dawid z Goliatem (Dawid Głowacki, to nie do Ciebie :) ). Jest to do zrobienia.

PostNapisane: Pn lut 23, 2009 12:24 am 

Przepraszam, ze sie wcinam miedzy wodke a zakaske :)
Chcialem tylko napisac, ze mi sie zawody podobaly. Co prawda prosta nawet w ostatnim finale e12 byla bardzo zdradliwa ale bylo to pewne nowe doswiadczenie.
Serdecznie dziekuje organizatorom i wszystkim dzieki ktorym zawody sie odbyly.
A swoja droga Michal to niezly numer wykreciles z tym Teleexpresem.

PostNapisane: Pn lut 23, 2009 12:25 am 

Właśnie wróciłem ze spaceru z psem i układałem sobie w głowie, że piszę jak manager a nie jak ojciec, bo nim nie jestem... ;)

Rozumiem o czym piszesz, ale dla mnie sprawa jest prosta. Nigdzie na świecie Filip nie dostałby nawet dyplomu. Dla mnie był dwunasty. Jeśli byłby podział klasy na grupy junior/senior byłby szósty. Modelarstwo jest takim sportem, że na równi może walczyć dziesięciolatek z czterdziestolatkiem, co pokazał finał Opena i pokazuje mechanizm zawodów Kyosho, o których pisze Marcin. W Polsce niestety jest taka mentalność, że każdy rodzic by chciał, żeby jego pociecha była najlepsza w tym czym się zajmuje. Podręczniki dla managerów uczą, że siłą grupy jest jej środek, tak zwane muskuły, liderów jest kilku i ich rolą jest bycie benchmarkiem do którego muskuły dążą. Ogony trzeba albo zamienić w muskuły, albo się ich pozbyć. Dzisiaj oglądałem wywiad z Justyną Kowalczyk. Powiedziała, że złoto zdobyła dzięki ciężkiej pracy, zrezygnowała z rodziny i przyjaciół i całe życie poświęciła na treningi. Nikt nie robił dla niej sztucznych podziałów i osobnych klas. Sama przez wiele lat przebijała się na szczyt, została tzw liderem i teraz reszta będzie dążyć do tego żeby zająć jej miejsce.

A dzieci niestety trzeba uświadamiać od początku, że najlepsi są nagradzani- tylko do tego trzeba stworzyć odpowiedni system o którym dyskutujemy. czasami już udział jest zwycięstwem i ja często jeżdżę na zawody właśnie dlatego. Gdybyśmy wszyscy ścigali się tylko dla pucharów pewnie na zawody przyjeżdżałyby tylko osoby o zbliżonym poziomie gdzie o zwycięstwie decydowałyby sekundy a nie 5-10 okrążeń. NP w 1/12 na zawody mógłby tylko przyjechać Łukasz Kowalczyk, Omel, Siwy i Rafał Zeljaś bo reszta odstaje od nich od kilka okrążeń.

Filipowi możesz pogratulować postawy sportowca i trenować z nim aby następnym razem był w finale A. Mam nadzieję, że rozumiecie o czym piszę. Koniec laboratu. Idę spać.

PostNapisane: Pn lut 23, 2009 12:40 am 

Hopki zbyt wymagające, wolontariusze niezbyt mile widziani, nagrody nie dla wszystkich. Czytam i za uważam że koledzy Leszek I Michał jako organizatorzy, nie mają szans na dogodzenie wszystkim modelarzom na raz, nawet jak będą sex blondynką i brunetka w jednym oraz najlepszą dzi..... pod słońcem i tak nie mają szans. Po prostu taki świat. Przepraszam jeśli kogoś uraziłem , nie miałem tego na celu.
Na tym kończę idę spać. PRZEPRASZAMY ZA BRAK PODPISU SĘDZIEGO, ALE KOMPUTEROWA AGATKA / DOROTKA JESZCZE NIE NAUCZYŁA SIĘ PISAĆ. Kończę więcej pisać już nie będę.
P.S.
Jeśli to są uchybienia to znaczy że impreza udana :D
Dla mnie bomba.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 124 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona