Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr kwi 22, 2026 11:32 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
PostNapisane: N lut 01, 2009 11:54 am 

Mateusz Długoszewski napisał(a):
Możesz przecyklować pakiet małym prądem (0,1C), jak najbardziej wyrównać napięcia na celach w wyrównywarce, co by wymagało przelutowania pakietu na |||||| :) ale z tego co widzę to prawdopodobnie z tego pakietu nic nie będzie skoro żadna z cel nie oddaje tyle ile trzeba :] lepiej kup nowy pakiet 8) Luke- a gdzie dostaniesz osobne cele do batonika :D ?

Do wyrownania nietrzeba przelutowywac pakietu poprzecznie sa pajaczki do stickpackow, mozna tez sie dostac szpilkami zreszta kolega juz to zrobil i niepomoglo...
Zapomnialem ze to stary pakiet wiec wymiana cel odpada bo raczej niema ich juz w sprzedazy ew zlapac gdzies uszkodzony taki sam pakiet.
Mateuszu przeczytaj caaaly watek te 2 cele osiagaja wyraznie wieksze temp i nietrzymaja napiecia wiec tylko smietnik.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N lut 01, 2009 2:29 pm 

naładowałem te dwie cele pradem 2A i rozładowałem, wyszło z nich 2500mah prad rozładowania 1A, tak sobie pomyslałem i obliczyłem ze te dwie cele są słabsze od pozostałych o jakieś 200-350mah. Skonstruowałem sobie taką podstawke chłodzącą z dwoch wiatraczków 8cm, pakiet jak sie ładuje na ej podstawce jest wyraznie zimniejszy i pytanie czy to wogłóle coś zmienia podczas ładowania?, moze wiecej wchodzi?? Teraz naładowałem cały pakiet i weszło 2900mah prad ład. 2,5A

PostNapisane: N lut 01, 2009 4:26 pm 

Troszkę dłużej pożyją, różnice w pojemnosci oddanej są minimalnie lepsze przy 30st.C nizprzy 20st.C.

PostNapisane: N lut 01, 2009 4:34 pm 

luke napisał(a):
Możesz przecyklować pakiet małym prądem (0,1C), jak najbardziej wyrównać napięcia na celach w wyrównywarce, co by wymagało przelutowania pakietu na |||||| :) ale z tego co widzę to prawdopodobnie z tego pakietu nic nie będzie skoro żadna z cel nie oddaje tyle ile trzeba :] lepiej kup nowy pakiet 8) Luke- a gdzie dostaniesz osobne cele do batonika :D ?

Do wyrownania nietrzeba przelutowywac pakietu poprzecznie sa pajaczki do stickpackow, mozna tez sie dostac szpilkami zreszta kolega juz to zrobil i niepomoglo...
Zapomnialem ze to stary pakiet wiec wymiana cel odpada bo raczej niema ich juz w sprzedazy ew zlapac gdzies uszkodzony taki sam pakiet.
Mateuszu przeczytaj caaaly watek te 2 cele osiagaja wyraznie wieksze temp i nietrzymaja napiecia wiec tylko smietnik.

Oczywiście kolega nie ma co robić tylko ściągać wyrównywarke muchmora do batoników, na pewno mu się to opłaci... Jeżeli przeczytałeś mój post, to napisałem że nie warto się bawić z tym pakietem :)

Igor- jeżeli pakiet jest w słabej kondycji to ładuj go mniejszym prądem :) na przykład 0,5 a.

Mugen MBX7R & Alpha & Futaba- na sprzedaz
MBX7R ECO coming soon...

PostNapisane: N lut 01, 2009 7:46 pm 

auto na tym pakiecie smiga ok.20min z przepustnicą prawie cały czas na max.(silnik 15t) napisałem ten post po to, aby sie dowiedziec czy da sie cos poprawic w osiagach tego pakietu, dzisiaj weszło w pakiet 2900-3000mah przy pradzie ładowania 2,5A.
1. Mam jeszcze jedno pytanie czy jak rozładuje pakiet w aucie i chce go ponownie naładować to czy powinienem dawać w ładowarce na cyklowanie (jeden raz) czyli rozładowanie --> ładowanie, czy lepiej odrazu ładowanie?
2. Który sposob zapewni dłuzszy czas pracy i dłuższą zywotność pakietu? i czy ta podstawka chłodzaca coś daje w procesie ładowania, czy jest to bez róznicy?

PostNapisane: N lut 01, 2009 8:53 pm 

Jeżeli na tym pakiecie jeździsz 20 min to i tak dużo :) Jeżeli nie masz wyrównywarki to po jeździe rozładuj pakiet do 5,4 v, 0,9 na cele. Pakiet po ładowaniu przeważnie jest ciepły- nie ma sensu go chłodzić a jednocześnie nic ci to nie da, nawet może od tego spaść napięcie. Jak już ci napisałem, nie ładuj tego pakietu tak dużym prądem ponieważ nie jest on z najwyższej półki 8) staraj się nie przekraczać 1,5 a :) chyba że ci się naprawdę śpieszy :twisted:

MBX7R ECO coming soon...

PostNapisane: N lut 01, 2009 9:05 pm 

Czemu chłodzenie nie pomoże, cele raczej nie powinny się zbytnio nagrzewać, poza tym jak napisał Mateusz ładuj mniejszym prądem ),5C będzie dobre. a jak komuś zależy na czasie to kupuje LiFe, albo liczy się z tym że pakiet szybko padnie.
I tak przy okazji nie zaszkodzi jak co jakiś czas zrobisz mu akupunkturę i rozładujesz cele z osobna do 0,9V np. co 5 ładowań na pewno pomoże i nie dopuści do zbyt dużego rozjechania się cel.

szyss1
Mój pakiecik się trochę rozjechał przy formowaniu ale go oszpilowałem, wyrównałem i weszło 3450mAh, nie miałem go jeszcze okazji przetestować w modelu bo na moim przydomowym torze leży śnieg :( .

Time Edge (klik)
GG: 11304258

PostNapisane: Pn lut 02, 2009 3:58 pm 

Pakiet po ładowaniu POWINIEN być ciepły :)

MBX7R ECO coming soon...

PostNapisane: Wt lut 03, 2009 12:31 pm 

Jak ma przedczesnie umrzeć to tak :(. jak jest zimny to pożyje 3-5 razy tyle.

PostNapisane: Wt lut 03, 2009 7:13 pm 

a czy problem z tymi dwiema celami moze byc spowodowany tym ze jak jezdze po domu to sie rozpedzam na wstecznym i daje gwałtownie do przodu(wheeli robi tylko tak i nieraz tak sobie jezdze) - czy to moze byc powodem lub przyczyniac sie do powiekszenia sie tego uszkodzenia tych dwóch cell

PostNapisane: Wt lut 03, 2009 8:20 pm 

Defender napisał(a):
Jak ma przedczesnie umrzeć to tak :(. jak jest zimny to pożyje 3-5 razy tyle.

Napisałem ciepły a nie że można na nim jajka gotować :) zależy też jakim prądem ładujesz :)

IgorCh napisał(a):

a czy problem z tymi dwiema celami moze byc spowodowany tym ze jak jezdze po domu to sie rozpedzam na wstecznym i daje gwałtownie do przodu(wheeli robi tylko tak i nieraz tak sobie jezdze) - czy to moze byc powodem lub przyczyniac sie do powiekszenia sie tego uszkodzenia tych dwóch cell

Nie, ewentualnie może ci coś paść w napędzie :)

MBX7R ECO coming soon...

PostNapisane: Śr lut 04, 2009 8:13 pm 

Napisałem ciepły a nie że można na nim jajka gotować :) zależy też jakim prądem ładujesz :)

No i właśnie o to mi chodziło w tym że nie powinien się zbytnio nagrzewać, jak się chce ładować większym prądem to lepiej chłodzić niż nie.

Time Edge (klik)
GG: 11304258

PostNapisane: Cz lut 05, 2009 11:52 pm 

Lepiej chłodzić, ustawiać DV na najniższy próg. Ja ładowałem ostatnio zdobycznego ni-cd cadnica SCR 1700 pradem 8 A i nie robił się ciepły (hmm, był poniżej temperatury dłoni) a naładował się w 22 minuty z tym że DV było na moje idealne zero.

PostNapisane: Wt lut 17, 2009 1:47 pm 

Witam, tez jestem "szczęsliwym" posiadaczem tego pakietu zakupiony jako nówka formowany na imaxie 1 ładowanie nie wykrył delty odłączyłem przy 4000 mah oddał 2800 drugie ładowanie delta juz wykryta weszło 3400 oddał 2752 3 ładowanie około 3300 oddal 2700 z hakiem kolejne ładowanie 1 C oddał koło 2700 nie wiem czy tak powinno być ile U Ciebie oddaje ten pakiet ?? Mój LRP utrzymuje parametry drugiego pakietu który posiadam GP 3300 z tym że nie wiem czy ten GP był prawidłowo uformowany i jest po conajmniej 30 cyklach czy według Was to że oddaje tylko około 2700 mah to norma przy tym pakiecie ??

PostNapisane: Wt lut 17, 2009 3:39 pm 

dzisiaj dałem cyklowanie 1 raz prad lad. 1,5A rozład. 1A i wyszło ok.2500mah, mój jest ok.40 razy ładowany, te pakiety juz chyba takie sa, a poza tym to w moim pakiecie sa dwie celki słabsze o jakies 300-400mah wiec te 4 sprawne oddaja ok.2800-2900mah, wiec jak wychodzi ci 2700mah to byc moze takze masz jakas cele słabsza, ale ja juz sie postawowiłem tym nie martwic i jezdzic tak jak jest, chociaz ten pakiet nie starcza mi na długo bo ok.15-20min (silnik 15t)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2