Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 12:03 pm

Autor
PostNapisane: Cz sie 19, 2004 7:52 pm 

witam!
po 2 tygodniach jazdy savagem SS zrobilem przeglad i okazalo sie ze waly napedowe sa poskrecane :cry:
najgorzej wygladal jeden z przednich a to dlatego ze zamontowalem podwojne tarcze hamoulcowe (moze napisze w innym watku jak je zrobilem)
zreszta zobaczcie sami jak to wyglada:
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
a teraz pytanie co zamontowac?? moze ma ktos jakas wiedze, doswiadczenie...
to:
http://store.savagess.com/product_info.php?cPath=21_27&products_id=383

czy
http://www2.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&I=LXGBC7&P=7

ktore bedzie wytrzymalsze? czy te tytanowe sa warte swojej ceny? a moze jeszcze inne?
czy to sie da nalozyc na te tytanowe? http://www2.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&I=LXGBC9&P=M

rcBziom [kropka] com [kropka] pl <- spotkania, filmy, zdjecia

Wyciąganie kasy za linki w podpisie do niekomercyjnej strony jest żałosne.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 19, 2004 10:04 pm 
-=ADA$=-

tyle??? myslalem ze tak powaznie skrecone, powinno sie dac jeszcze jezdzic ( do czasu az dojda do ciebie nowe ktore zamowisz) a wydaje mi sie ze tytanowe to dobry pomysl jak wkladasz jakis mocarny silnik, Sirio, RB, Novarossi .28 ale na seryjnym wystarcza HD

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 19, 2004 11:13 pm 

tylko ze skrecone sa z przodu w kierunku sil przy hamowaniu (mam mocniejsze hamulce)
a inna sprawa ze to jest HD (standardowo w SS sa takie)

a wogole to przed zrobieniem zdjec prostowalem bo tam gdzie sie ten wal zweza to byl wygiety lekko w bok

te wszystkie fakty naklaniaja mnie do zmiany tylko na co?

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 20, 2004 6:48 am 

Witam

Hmmm... Tak sobie poczytałem i obejrzałem fotki (przy okazji gratulacje fajnego ujęcia z ostrością na zmianę na dwóch końcach wału - ma się ten manualny focus, nie?) i się trochę zdziwiłem...

Powiem wprost: jakieś strasznie mikre te wały od Savage. Jak patrzę na swoje od DD to jakoś ciężko mi sobie wyobrazić jak mogłbym je skręcić w czasie eksploatacji w modelu...

Jaką "toto" ma średnicę na środku wału? Może mi się tylko wydaje?
W każdym razie jeśli to są HD z wersji SS to co się dzieje ze zwykłymi?

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 20, 2004 9:07 am 

Filonxxxl napisał(a):
ma się ten manualny focus, nie?

aparacik niestety nie moj - tylko brata

Filonxxxl napisał(a):
Powiem wprost: jakieś strasznie mikre te wały od Savage. Jak patrzę na swoje od DD to jakoś ciężko mi sobie wyobrazić jak mogłbym je skręcić w czasie eksploatacji w modelu...

tez jestem zdiwiony ze nie wytzymaly. jezdzilem podobnie jak kumpel i jego sa prawie proste. chyba hamowanie na 2 przdnich kolach mu nie sluzy :twisted:

Filonxxxl napisał(a):
Jaką "toto" ma średnicę na środku wału? Może mi się tylko wydaje?
W każdym razie jeśli to są HD z wersji SS to co się dzieje ze zwykłymi?

srednica w srodku to 4,5mm a przy koncach 4mm(bez sensu ze sie zweza), ale mam wrazenie ze HPI dalo ciala z hartowaniem, bo na twardo zahartowane sa tylko glowki a sredek jest miekki.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 20, 2004 1:01 pm 

Nie wiem jak ten SS byl katowany, ze tak powyginales dog bonesy... Jezdzilem dlugo na standardowych dog bones i nie byly to nawet HD, ktore masz w SS i nigdy czegos takiego nie zrobilem a tez mam podwojne tytanowe tarcze hamulcowe i tez stawal na przednich kolach przy hamowaniu. Musisz go po prostu zarzynac bo przy normalnej jezdzie to jest ciezkie do zrobienia. Ja mam teraz tytanowe oski ale nie kupowalbym ich gdyby nie fakt, ze moja TruckZilla ma 5 KM.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 20, 2004 3:06 pm 

zostawilem Ci plyte z filmami pare dni temu i widac jak jezdze. jezdzimy na 2 savage, tor terenowy rozstawiamy i przy rywalizacji nie patrzy sie na sprzet tylko na to kto pojedzie szybciej :twisted:
a tak wogole jak sie filmy podbaja? :)

Tytuł:
PostNapisane: So sie 21, 2004 2:54 pm 

amar napisał(a):
zostawilem Ci plyte z filmami pare dni temu i widac jak jezdze. jezdzimy na 2 savage, tor terenowy rozstawiamy i przy rywalizacji nie patrzy sie na sprzet tylko na to kto pojedzie szybciej :twisted:
a tak wogole jak sie filmy podbaja? :)

przyznam, ze od momentu kiedy u mnie byles nie mialem czasu wlozyc plytki do CD. Teraz jestem 200km od wawy ale jutro jak wroce to obejrze sobie filmiki. Jedyne co poki co zauwazylem to buda Peterbilt, ktora u mnie kupiles. Ladnie autko wyglada w niej :). A jak seryjna buda? Jak ja pomalowales? Ten CD jest do zwrotu?

Tytuł:
PostNapisane: N sie 22, 2004 8:10 pm 

seryjnej budy jeszcze nie malowalem - pomaluje jak bede mial nadmiar pieniedzy na farbe ;). narazie bede chcial pare czesci wymienic - miedzy innymi obudowe dyfra, zebatki zeby byly 4 zembatkowe, filtr powierza i waly o ktorych mial byc topic ale niestety nie wiele sie tu dowiedzialem narazie ;(

a tak przy okazji zapytam jakie masz zembatki w dyfrze?? zwykle hpi czy inne? a jakie dogbny sa w truckzilli??

co do plytki - mi to bez roznicy, jak Ci sie znudzi to mozesz oddac, a ta plytka ktora Ty dales? chcesz ja spowrotem?

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 23, 2004 6:57 am 

Witam ! Ja czesto jeżdżę dość agresywnie, ale zawsze staram się mauto jakoś doprowadzić do szczęśliwych lądowań itd...Niestety przednie półosie często się wyginają i to jest feler HPI. Powiem wam ,że srebrne wyginają się szybciej, a co gorsza urwał mi się jeden łepek. Czarne gną się, ale się nie łamią. Dotyczy to przednich półoś ze względu na skrętne przeguby i podatność na ostre przyśpieszenia-hamowania z lekkim opóźnieniem w stosunku do tylnych. Obie te powyższe Twoje zastępcze propozycje są do rozważenia, przy czym nie siliłbym się na Tytan- on potrafi pękać. Tak dla śmiechu : posiadam tytanowe oprawki do okularów, które k... mać sa chyba najsłabsze na świecie.

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 23, 2004 4:08 pm 

Jezdzilem swego czasu na oskach od SS i nigdy ich nie skrecilem a tez swoim modelem ostro wydziwialem! Powiem wiecej! Jezdzilem tez na zwyklych czarnych oskach i tez nie miewalem problemow. Teraz mam tytanowe i tez nie ma z nimi problemow (mam nadzieje, ze nie bedzie). Dobre rozwiazanie proponuje HB i cena tez jest dosc przyzwoita :

http://www2.towerhobbies.com/cgi-bin/wt ... LXDVK2&P=7

lub

http://www2.towerhobbies.com/cgi-bin/wt ... LXGBC7&P=7

te drugie maja dobra opinie na amerykanskich forach dotyczacych Savage. Jeszcze lepsze mozna znalezc na ebay (teraz nie dalem rady) ale ich cena dochodzi do 90 USD!!!

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 24, 2004 10:36 am 

promian napisał(a):
Nie wiem jak ten SS byl katowany, ze tak powyginales dog bonesy... Jezdzilem dlugo na standardowych dog bones i nie byly to nawet HD, ktore masz w SS i nigdy czegos takiego nie zrobilem ....

Kurcze wydaje mi sie ze Hpi obnizylo loty jezeli chodzi o niektore czesci .. :evil: :evil: Wiem jak jezdzi Amar bo 90% jazd byla razem i naprawde ot zwykle sciganie po trawie(tor smieszny jak dla monsterow) , kilka skokow ... Ja tez lekko zwichrowalem swoje bonesy po skoku na jakies 30 cm nad ziemie i nierownym spadku ..
Btw "kubeczek" w dyferencjale , ktory odbiera naped od tylnego centralnego wału ma juz wyrazny schodek/wglebienie czy u was tez tak jest ?

Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 25, 2004 9:40 pm 

W takim razie chyba HPI "schodzi na psy" bo ja mam Savaga jeszcze z poczatkow produkcji i nie mialem takich problemow nawet na seryjnych czesciach a zapewniam Was, ze latal on wiele razy po pare metrow i nie raz spadal na plecy albo na bok itp... Widzial to Oli oraz T&A C i moga potwierdzic, ze nic mi sie z modelem nie dzialo. Jedyne co uleglo mocnemu uszkodzeniu to tylny dyfer, w ktorym zostaly skoszone totalnie male zebatki oraz caly ten "koszyczek", w ktorym wszystko siedzi. Nie ma wyjscia i trzeba kupowac metalowe koszyczki bo nawet przy normalnym uzytkowaniu ulegaja one uszkodzeniom. Plastki nie nadaje sie do tego aby robic z niego obudowe dyfra w takim modelu jak Savage!!!

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 20, 2004 12:02 am 

te zdjecia ktore wczeniej wrzucilem na forum to teraz tylko wspomnienie :( bo teraz moje dogi wygladaja tak:

Obrazek

tu filmiki z jazd podczas ktorych to sie stalo:
http://www.rcauto.ng.pl/forum/viewtopic.php?t=3583

niestety nadal pozostaje pytanie co wybrac:
http://www.rcxshop.com/product_info.php?cPath=23_25&products_id=333

http://www2.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&I=LXGBC7&P=7

te HB wygladaja na cienkie ale jesli sa z dobrej gatunkowo stali to ta srednica powinna starczac, a te tytanowe sa grubsze, ale z drugiej strony na koncu sie z wezaja i gdzies chyba czytalem ze nie sa z nich zadowoleni. co mam wybrac? moze ktos ma jakies doswiadczenia z czesciami z tytanu? moze ktos wie o lepszych dogach do savage?

rcBziom [kropka] com [kropka] pl <- spotkania, filmy, zdjecia

Wyciąganie kasy za linki w podpisie do niekomercyjnej strony jest żałosne.

Tytuł:
PostNapisane: N paź 31, 2004 10:11 am 

ladnie zakatowales te oski... takiego czegos to jeszcze nie widzialem! Nie wiem czy w takim razie ja pedalsko jezdze czy mam szczescie, ze oski mi sie nie gna i nie pekaja... W chwili obecnej korzystam z zestawu osiek z kitu TruckZilla ale mialem te, o ktorych piszesz i tez nie bylo z nim problemow. Mialbym je do dzisiaj gdyyby nie kupiec, ktory zaproponowal odpowiednia cene :) :) ;)