Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 02, 2026 11:54 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor
PostNapisane: So sty 10, 2009 7:55 pm 

No dobra, części dorobione.

Na pierwszy ogień poszła przednia płyta górna. Odrysowywanie na carbonie nic nie dało, wyciąłem zgrubsza kształt, potem skleiłem izolacją część carbonu i alu oryginał no i szlifff pod wymiar ;) No i nie bez paru ^^&*^%$$#^ udało się wyrzeźbić. Carbon się rozwarstwia, szarpie, nieciekawie to wygląda. Trzeba duużo szlifować, żeby ładnie jako tako to wyszło. Całą sprawę utrudniała mi maska do nurkowania, która ciągle parowała... no ale szczelna ;) Wiercenie wbrew pozorom i temu co słyszałem poszło nawet nieźle. Potem płytka serw w taki sam sposób i płytka centralnego dyfra - wyszła najgorzej. Za mały element, żeby go jakoś sensownie wyszlifować.

Ogólnie robota brudna, upierdliwa, żmudna i denerwująca. Sprawę pogarsza tona jakichś dziwnych rzeczy na twarzy typu maski, rękawiczki i ból głowy i ciągła zmiana końcówek w dremelku. Ale ten dzielnie szedł jak w masełko we włókno ;)

Oczywiście po zrobieniu 2 elementów poszedłem z psem się przewietrzyć i w skrzynce leżały frezy korundowe... Ehh, no nic ;)

Wszystkiego nie ważyłem, tylko przednią płtkę, wyszła mi na niej różnica 6gr. Powinienem odchudzić model o jakieś 17-20gr... no niewiele, ale zawsze coś ;)

Płyty zostało jakoś bardzo dużo, jakoś się spożytkuje :P

Tak więc jeśli nie macie cierpliwości, nie lubicie dłubać dużo to nie polecam tej roboty.

Aaaaa no i fotki, najważniejsze chyba ;)
http://picasaweb.google.pl/wiktor0410/Carbon

Pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So sty 10, 2009 8:16 pm 

Nie jest źle.Nawet fajnie to wyszło ale tak jak napisałeś robota żmudna żeby nie powiedzieć że syzyfowa.Masz za to satysfakcję że sam a to się liczy najbardziej.Pozdrawiam

PostNapisane: So sty 10, 2009 8:29 pm 

Bardzo fajnie Ci to wyszło. Sam zamierzam zrobić coś takiego, ale na CNC, tylko muszę nauczyć się projektować, więc trochę później... Tak czy inaczej, chociaż żmudna robota jak mówiłeś, ale efekt jest super :)
Pozdrawiam

PostNapisane: So sty 10, 2009 8:42 pm 

Wyszło fajnie. Płyta karbonowa, o której pisałem wcześniej, wyglądała nieciekawie, ale dlatego, że nie była wyszlifowana po cięciu. Napisz czym to w końcu wycinałeś? Ze zdjęć domyśliłem się, że szlifowałeś papierem ściernym nawiniętym na końcówkę dremelka. Zastanawiam się, czy karbon da się wycinać brzeszczotem do cięcia skomplikowanych kształtów w metalu, takim o grubości 0,5 mm? A potem tylko wyszlifować dremelkiem. Czy któryś z forumowiczów próbował tak ciąć karbon?

PostNapisane: So sty 10, 2009 8:47 pm 

Na początku tarcza, potem tak jak mówisz szlifowanie końcówką dremelka z papierem ściernym.
Potem jak ogarnąłem się że mam frezy korundowe w skrzynce, to ciąłem 1mm frezikiem, szło super.

Frezem łatwiej niż tarczą, bo można trzymać to jak długopis w pionie, nie w poziomie jak trzeba tarczę trzymać.

Fajnie, że się Wam podoba :)

PostNapisane: N sty 11, 2009 8:04 pm 

Mnie też dopadło. Postanowione, wycinam części z karbonu!
Chopper, napisz mi jeszcze, proszę jek ze sztywnością tej płyty. Ona ma 3 mm, czy próbowałeś ją zginać? Łatwo się poddawała, czy też jest bardzo sztywna, prównywalna z aluminium?

PostNapisane: N sty 11, 2009 8:36 pm 

Płytka ma około 2mm, grubość zmieniłem po wyrzuceniu z koncepcji wież amortyzatorów.

Powiem tak, carbon jest bardziej "elastyczny" od aluminium, można go minimalnie nagiąć i wróci do poprzedniego kształtu, alu zostanie. Natomiast, żeby złamać mały ścinek w rękach musiałem się sporo nasiłować ;)

Sztywność porównywalna z aluminium. Na pewno nie tak giętka jak plastik :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3