Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr cze 17, 2026 8:59 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: N gru 28, 2008 4:42 pm 

Witam! zastanawiam się nad zmianą modelu na nowy sezon. Wybór padł na Jammina X2 Truggy RTR. Na "kita" mnie nie stać a wyjątkowo ten RTR wydaje się ciekawym wyjściem. Cena to 580$ na " Amainie " więc myślę że warto. Jednak prosiłbym znawców o napisanie czym różni się to podwozie od tego które dostajemy w zestawie KIT. Wiem że zwrotnice są zwykłe ( w KICIE CNC ), płyta jest bez frezów CNC ale to nie problem, kardanów nie ma w "całym" modelu ale myśle że to też nie przeszkoda.

W zestawie dostajemy kompletny model RTR ( roto, butelke na paliwko, klucze do serwisowania oraz grzałkę.) Model wyposażony jest w według mnie w odpowiedni silnik ( Force .28 4 portowy ) - mocy pod dostatkiem a pali nie za wiele. Serwa niestety podstawowe ale to jak w każdym "RTRze". Aparatura to standardowo zwykła 27MHZ kwarcowa.

Osobiście roto zastąpiłbym Starter Boxem, serwa napewno do wymiany, aparatura obowiązkowo też i wydaje się dobry zestaw do walki na zawodach.

proszę o Wasze opinie na ten temat i jak Wy to widzicie.

Pozdrawiam i zapraszam do wspólnej dyskusji - Bartek Józwiak

JAMMIN X1X CRT
XRAY M18
GG 6022429

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N gru 28, 2008 5:26 pm 

Z tego co napisałeś to z rtr zostawiasz tylko silnik i podwozie. Lepiej kupic kita i uzbroić skoro radio serwa muszisz i tak kupic takie moje zdanie. Jak coś napisz do mnie może coś byśmy zalatwili gg1645968

Tytuł:
PostNapisane: N gru 28, 2008 5:35 pm 

tyle że kit kosztuje tyle samo co RTR a ja aparaturke dobrą posiadam :)

JAMMIN X1X CRT
XRAY M18
GG 6022429

Tytuł:
PostNapisane: N gru 28, 2008 5:36 pm 

a jakie parametry ma ten force?

Tytuł:
PostNapisane: N gru 28, 2008 5:45 pm 

http://www.ofna.com/eng-force-28.php - Force .28

EDIT:

Displacement: .28 cu in (4.58 cc) Bore: 18.68mm Stroke: 16mm Output: 2.9 PS @ 32,000RPM Practical RPM Range: 2,500 - 32,000 Weight: 16.7oz (475g) Distance between mounting hole centers/same side: 0.83" (21mm) Distance between mounting hole centers/opposite side: 1.4" (37mm) Height/bottom of mounting tab to top of cylinder head: 4" (102mm) Height/bottom of crankcase to top of cylinder head: 4.5" (115mm) Width at mounting tabs: 1.8" (45.8mm) Length from pull starter to front bearing: 3.3" (84.2mm) Length from pull starter to end of crankshaft: 4.5" (114mm)

Carb needle settings; Main Needle Valve: 3-3-1/2 turns form closed Low Speed Needle: Located in the center side of carb, set flush with ball end Barrel Stop Screw: Set for 1/16" inch gap

JAMMIN X1X CRT
XRAY M18
GG 6022429

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 29, 2008 12:42 pm 

Jak dla mnie model Lajta bardzo mało sie różni od tego jammina...podwozie różni się tylko jakimis małymi szczegółami a kosztuje dwa razy wiecej...jak nie lepiej :? Za kit'a i dobra elektronike oraz jakis pozadny silnik trzeba wydac ponad 3 tys zlotych...za tą kwote mam baje... Czy naprawde jest taka kolosalna roznica miedzy Lajtem a Jamminem. Nie jezdzilem Jamminem wiec nie moge powiedziec jak sie prowadzi ale czy jest az taka roznica aby doplacac az dwa razy wiecej za model ? Jesli chodzi o wytrzymalosc mojego Lajta to naprawde jestem pod wrazeniem...jeszcze nic mi sie nie zalamalo nie wygielo NIC. Silnik mi padl ale to chyba troche z mojej winny...natomiast jesli chodzi o sam model to nie mam zadnych zastrzezen. W porownaniu do Sava X 4.6, ktorego mialem wczesniej o niebo lepiej sie prowadzi mozna powiedziec ze on plynie po torze-extra.Moze sie mysle ale dla mnie nie oplaca sie doplacac np 2000zl do lajta aby kupic model jak dla mnie podobny...

- E-Maxx

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 29, 2008 1:17 pm 

bartosz1992 napisał(a):
Jak dla mnie model Lajta bardzo mało sie różni od tego jammina...podwozie różni się tylko jakimis małymi szczegółami a kosztuje dwa razy wiecej...jak nie lepiej :? Za kit'a i dobra elektronike oraz jakis pozadny silnik trzeba wydac ponad 3 tys zlotych...za tą kwote mam baje... Czy naprawde jest taka kolosalna roznica miedzy Lajtem a Jamminem. Nie jezdzilem Jamminem wiec nie moge powiedziec jak sie prowadzi ale czy jest az taka roznica aby doplacac az dwa razy wiecej za model ? Jesli chodzi o wytrzymalosc mojego Lajta to naprawde jestem pod wrazeniem...jeszcze nic mi sie nie zalamalo nie wygielo NIC. Silnik mi padl ale to chyba troche z mojej winny...natomiast jesli chodzi o sam model to nie mam zadnych zastrzezen. W porownaniu do Sava X 4.6, ktorego mialem wczesniej o niebo lepiej sie prowadzi mozna powiedziec ze on plynie po torze-extra.Moze sie mysle ale dla mnie nie oplaca sie doplacac np 2000zl do lajta aby kupic model jak dla mnie podobny...

Jammin jest lepszy. To tak jak porównać RS6 do A4 :PP Jammin jest chyba 2x lżejszy od lajta, jest bardziej zaawansowany technicznie. Każdy chwali swoją maszynę, ale teraz trochę przegiąłeś....

P.S. takie jest moje zdanie i nie piszcie mi głupot np"uzasadnij" itepe o_O

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 29, 2008 1:42 pm 

eee, jak miałbym mieć naprawdę zawodnicze truggy, to na pewno nie wydałbym 550$ na Kit podwozia. O tym co dają w rtr'ach się nie wypowiadam.

http://www.amainhobbies.com/product_inf ... s_id/29792 - czym to podwozie różni się technologicznie od ofny? Mam wersję pro (nie factory team) i prowadzi się naprawdę wyśmienicie, choć nie ma w nim ani grama carbonu. Wersja FT ma carbon oraz wiele lepszych części niż podstawowa wersja pro. Za różnice w cenie można kupić o wiele lepszy silnik.

PS: Ile waży Jammin?

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 29, 2008 1:56 pm 

Według mnie to kwestia gustu. Mi w oko wpadł Jammin i jego sie trzymam. Jeżeli masz GSa i sie trzyma, nie psuje sie itd... to ja bym przy nim pozostał :) . O lajcie nie moge tego powiedzieć, zdecydowanie nie wytrzymuje jak dla mnie :) dobry model na pierwszy ale myśle że na drugi i kolejny to trzeba pomyśleć o czymś bardziej wytrzymałym :) O jamminie RTRze nie wiadomo za wiele, nawet dokładniejszych fotek nie ma. Co do wagi - nie znalazłem takich danych. Myśle że trzeba jeszcze troche poczekać. Pozdro!

JAMMIN X1X CRT
XRAY M18
GG 6022429

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 29, 2008 2:03 pm 

Rafał Kowina napisał(a):

Kiedyś porównałem sobie jomnika do lajta i to porównanie wyszło jak merc S-class i czołg T55 :lol: 8) tzn. wagowo :D

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 29, 2008 2:59 pm 

Czekuś napisał(a):
Rafał Kowina napisał(a):

Kiedyś porównałem sobie jomnika do lajta i to porównanie wyszło jak merc S-class i czołg T55 :lol: 8) tzn. wagowo :D

na pewno jest lżejszy niż Lajt. Ze zdjęć to już widać :)

JAMMIN X1X CRT
XRAY M18
GG 6022429

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 29, 2008 3:10 pm 

Proszę nie porównywać Jammina do Lajta bo to nie ma miejscu te dwa modele stawiać obok siebie.

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 29, 2008 3:41 pm 

Bartek J. napisał(a):
http://www.ofna.com/eng-force-28.php - Force .28

EDIT:

Practical RPM Range: 2,500 - 32,000

to go dyskwalifikuje, w modelach jednobiegowych potrzebne są silniki wysokoobrotowe

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 29, 2008 3:48 pm 

Proszę nie zapominać że to model RTR :) więc cudów nie będzie, ale źle nie jest. Napewno po jakimś czasie do wymiany na wysokoobrotowy .21 typu JPX .21

JAMMIN X1X CRT
XRAY M18
GG 6022429

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 29, 2008 3:48 pm 

bartosz1992 napisał(a):
Jak dla mnie model Lajta bardzo mało sie różni od tego jammina...podwozie różni się tylko jakimis małymi szczegółami a kosztuje dwa razy wiecej...jak nie lepiej :? Za kit'a i dobra elektronike oraz jakis pozadny silnik trzeba wydac ponad 3 tys zlotych...za tą kwote mam baje... Czy naprawde jest taka kolosalna roznica miedzy Lajtem a Jamminem.

skoro mimo to czołówka jeździ jednak albo jamkami, albo Xami to coś w tym musi być

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona