Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt maja 01, 2026 3:01 pm

Autor
 Tytuł: PYTANKO ??
PostNapisane: Pt sie 13, 2004 9:04 am 

Przeprowadzam remoncik ASSO TC3, kupiłem komplet nowych łozysk i wymieniam wszedzie gdzie są, rozebrałem też w tym celu dyferencjały i teraz nie wiem czy mam smarować zębatki czy pozostawić suche tak jak były?
I następna kwestia, wymieniam też łożyska w kołach i dokupłem zupełnie nowe i oryginalne końcówki drążków to te elementy, które wchodzą w łożyska http://www2.towerhobbies.com/cgi-bin/wt ... LXNZ88&P=Z, zauważyłem, że są pewne luzy zarówno na łożyskach jak i na zamych końcówkach, nie stoi to wszystko sztywno. Wszystkie elementy zakupione to oryginalne części ASSO, żadne podróbki czy coś w tym stylu. Czy te niewielkie luzy to zjawisko normalne?? Dziwi mnie to.
Tu link do łozysk jakie kupiłem http://www2.towerhobbies.com/cgi-bin/WTI0001P?&I=LXPA16

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 13, 2004 12:20 pm 

Instrukcja zaleca polozenie niewielkiej ilosci smaru #6591 na zebatki w dyferencjale. Lozyska sprobuje sprawdzic pozniej, te luzy masz juz po zamontowaniu w modelu czy jeszcze przezd zalozeniem tych elementow? podkladki zalozone?

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 13, 2004 12:44 pm 

Luzy są po złożeniu, ale jak wezmę łożysko w łapki i ruszam nim na boki to nie jest tak całkiem sztywne, jakiś taki mały luzik tam jest, niewiele mniejszy niż w starych. Jak wpycham półośkę to też, jakoś tak lata w łożysku, jakby ciut źle srednica dobrana. Co do podkładek to jedyne jakie były w modelu to właśnie w dyferencjałach na wlocie wałka, do regulacji zębatek, co by ładnie na siebie wchodziły, w kołach nie mam żadnych podkładek. :roll:

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 13, 2004 11:43 pm 

Ja mam TC3 w wersi Team i w piastach mam lozyska uszczelnione teflonem (takie same jak w Factory Team). Rozebralem jedna piaste i na samym lozysku jest troche luzu. Zmierzylem sowmiarka wewnetrzna srednice lozyska i zewnetrzna oski, wyszlo 0.001 cala roznicy (jedna tysieczna czyli 0.0254 mm). Oska wchodzi w lozysko bez oporu i jakis minimalny luz jest.
Czy skaldasz model wedlug instrukcji? Wedlug niej powinna byc jedna podkladka pomiedzy zewnetrznym lozyskiem a bolcem blokujacym oske w piascie, a pomiedzy lozyskami w piascie powinna byc taka mala aluminiowa tulejka.
Pozatym sa tansze i lepsze lozyska niz te sprzedawane przez AE.

Tytuł:
PostNapisane: So sie 14, 2004 1:26 pm 

No niby wszystko się zgadza, tulejka jest, łożyska są z gumowymi uszczelniaczami, ale to chyba nie ma znaczenia, a luzy minimalne występują, ale pewnie tak już musi być. Dziwi mnie tylko, bo jak składałem dyferencjały, to tam nie miałem żadnych luzów, wszystko stoi bardzo sztywno, trochę ciężko się kręci, ale pewnie dlatego, że łożyska są nowe, jeszcze nie wyrobione.
A u Ciebie koła stoją zupełnie sztywno, czy jakieś minimalne luzy występują, u mnie nie są to jakieś koszmarne luzy, ale są i trochę mnie to drażni bo kupiłem zupełnie nowe części.
PS. O jakich łożyskach wspomniałeś, te które mam na jakiś czas mi starczą, ale może następnym razem kupię inne, tańsze-jeśli są dobre. :)

Tytuł:
PostNapisane: So sie 14, 2004 1:29 pm 

Jeszcze zapomniałem dodać , moje ASSO kupiłem jako używane, jest dość mocono zmodyfikowane. Płyta jest węglowa, zawieszenia i pare innych elementów aluminiowe, a zwrotnice od GM

Tytuł:
PostNapisane: So sie 14, 2004 1:52 pm 

U mnie na tylnych kolach jest luz okolo 1mm na obwodzie, z przodu jest troche wiekszy ale to z powodu ukladu sterowania. Mozna go jeszcze zmniejszyc przez uzycie lepszej jakosci ball cups.
Jesli chodzi o lozyska to zobacz tutaj http://www.avidrc.com, stalowe maja mniejsze opory toczenia niz te z oslonami gumowymi niz teflonowymi, jednak wymagaja czestszego czyszczenia. Jesli chcesz miec najlepsze lozyska na swiecie, to bierz ceramiczne http://rc4less.safeshopper.com/22/cat22.htm?966, niestety 100$ za komplet, ale maja najmniesze opory toczenia i sa bardzo wytrzymale.
Jakiej firmy masz podwozie? Mozesz wstawic jakies zdjecia?

Tytuł:
PostNapisane: N sie 15, 2004 6:28 pm 

Tak naprawdę to ciężko powiedzieć jednoznacznie, że jest to ASSO, bo tylko elementy przeniesienia napędu z niego pochodzą, chłopak od którego kupiłem ten model podał mi producenta u którego kupił elementy węglowe, ale zapomniałem nazwy, zdjęcia wrzucę jutro na stronę mojej firmy i podam linka.

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 16, 2004 1:26 pm 

Pierwsze dwa zdjęcia to model przed rozbiórką, ostatnie to juz sama płyta, zaczynam to wszystko składać do kupy.
http://www.europol-meble.pl/priv/asso.html