Widzę że trzeba wytłumaczyć wszystko od początku.
Nie robiłem tego wcześniej gdyż dla mnie problem nie istnieje zakładając oczywiście, że zawodnicy sami zachowają samodyscyplinę i nikt celowo nie będzie próbował nam przeszkadzać.
Do rzeczy:
Pomimo że na imprezie będzie wiele pokazów to w jednym czasie zgodnie z programem nie powinno pracować więcej niż 12 aparatur.
1. W zawodach HPI w jednym biegu bierze udział od 6 do 8 zawodników.
2. W tym samym czasie na torze Trial będzie jeździł 1 lub max 2 samochody zawsze na 2,4Ghz (nasze model pokazowe).
3. W tym samym czasie na torze Drift będzie jeździł 1 model lub max 2.
4. Pokazy modeli latających będą się odbywały tylko i wyłącznie w przerwach pomiędzy zawodami HPI jedynie w towarzystwie 1 lub 2 modeli w zawodach Driftu i 1 lub 2 modeli Trial. Jednocześnie w powietrzu będzie 1 model max 2.
5. Wszystkie pokazy RC będą realizowane na płycie głównej Hali Sportowej a jej organizatorzy będą ulokowani w bezpośredniej bliskości od siebie. Będą tez mieli łączność radiową w razie nagłej potrzeby.
6. Częstotliwościami będzie rządził Dariusz Stefanowicz, który jest sędzią głównym zawodów HPI.
7. Pozostali uczestnicy innych zawodów / pokazów będą konsultowali z Darkiem lub z osobą wyznaczoną przez niego zakres aktualnie używanych częstotliwości.
8. Oczywiście po zakończeniu przyjmowania zgłoszeń ułożymy szczegółowy program startów tak, aby nie było konfliktów.
Zdawanie aparatur po biegu to standardowa procedura na zawodach.
Tym bardziej będzie ona przestrzegana na tej imprezie.
Sędziowie zadbają o to, aby każdy zawodnik po biegu oddawał aparaturę do stanowiska sędziowskiego.
Jak zwykle będzie wydzielony stół, na którym zawodnicy zastawiają aparatury.
Na aparaturze zawodnik powinien mieć naklejony swój numer startowy (dostanie od sędziego) a dodatkowo dowolną indywidualną cechę (dowolna naklejkę), aby nie dochodziło do przypadkowych pomyłek.
Każdy zawodnik powinien mieć zapasowe kwarce, aby przypadku konfliktu mógł zmienić częstotliwość.
Ochrona imprezy i wszyscy wystawcy będą poinformowani o zakazie używania w hali i na zewnątrz nadajników radiowych modeli RC bez wyraźnej zgody organizatora.
Wszystkie takie przypadki skończą się upomnieniem a w ostateczności konfiskatą sprzętu do zakończenia czasu zakończenia imprezy. Zawodnik używający aparatury poza podestem startowym może zostać zdyskwalifikowany przez sędziego.
Aparaturę nadawczą będą mogli trzymać w reku jedynie posiadacze kart VIP.
Jednocześnie jestem świadom, że może pojawić się na terenie "nasz wróg", który zastosuje urządzenie, które skutecznie zablokuje wszystkie częstotliwości.
Jest to możliwe
Natomiast myśląc w tych kategoriach nikt nie powinien nigdy organizować zawodów, RC bo mogą się nie udać.
Nie o to chyba Wam chodzi ?
Proste jasne i oczywiste – jak widać nie dla wszystkich.
Zastanawiam się tylko, dla czego musze pisać książkę skoro większość z Was nie od dziś startuje w zawodach a o tym, co tu napisałem powinni doskonale wiedzieć.