Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 20, 2026 3:59 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 165 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona
Autor
PostNapisane: Śr maja 28, 2008 8:46 am 

Witam!
od krótkiego czasu jestem posiadaczem modelu wymienionego w temacie. Dodam iż jest to mój pierwszy model, wcześniej nie mialem do czynienia z tym hobby.

Chciałbym aby w tym temacie wypowiedzieli sie posiadacze w/w modelu, podpowiedzieli coś, dali jakieś wskazówki, rady. Wszystko co może mi i innym osobom sie przydać.

Na tą chwilę Baja jest całkowicie standardowa, bez najmniejszych zmian.
Po 2och tygodniach zabawy z nią, mogę śmiało powiedzieć, że brakuje mi troszke mocy przy niskich obrotach, oraz prędkość max. mogłaby byc odrobinę większa.

Rury jeszcze nie ściągałem, a wiem że jej zdjęcie ma dodać baji mniejszą czy większą ilość mocy...

Chciałbym się też dowiedzieć od czego zacząć modernizacje baji...
Przecierz nie kupie na dzien dobry silnika 30,5cm czy wydechu(chyba te dwie rzeczy daja najwieksze efekty :D ).

Z góry, dziękuje za pomoc.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 28, 2008 10:17 am 

Co do samej Baji to ci duzo nie powiem.Natomiast zasada przacy silnika benzynowego jest ta sama.Regulacja gaźnika to podstawa.Prawidłowo wyregulowany da z siebie wszystko.Druga sprawa to filtr powietrza.Jeżeli jeździsz w terenie , gdzie filtr ma co "filtrować" :lol: , to po paru jazdzch już sie zmieniają parametry całego układu zasilającego, czyli trochę znowu podregulować ,ew. wymienić filtr(wszystko zależy od stopnia jego zabrudzenia).I jeszcze jedno.Chyba najważniejsze.Pilnować , żeby piasek nie dostał sie do cylindra (czystość filtra), bo może narobić bałaganu.No i prawidłowy stosunek oleju do paliwa.Tak ogólnie to tyle z mojego doświadczenia ;)

pozdr

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 28, 2008 12:15 pm 

Co do paliwa, to wiem o co chodzi, i dbam o to aby miesznka była dokladnie 1:25. Wiem rowniez iz 1:20 to jest granica zatarcia silnika, ale raczej z tym nie bede eksperymentował. O filtr powietrza narazie nie mialem potrzeby dbać(albo tak mi sie wydaje).

Ktoś się moze orientuje ile kosztuja aku LIPO do baji?

Oczywiście dodam iż przez czas gdy czekałem na uruchomienie mojego konta na tym forum(jakies 2 tygodnie), przeszperalem całe forum i naprawde niewiele znalazłem odnośnie baji 5b.
W kazdym badz razie kazdy post na jej temat przeczytalem.
pozdro

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 28, 2008 5:26 pm 

Witam też posiadam taką samą Baje RTR , narazie przejechała 4.5 l paliwa. Cóż moge powiedziec , co do mocy to zdięcie końcówki tłumnika naprawde znacznie podnosi moc .Narazie jeżdżę na standardowym pokiecie 2000mA myślę że zmiana na 4000mA w zupełności wystarczy to ponad 2 godziny jazdy.Napewno należy polnować aby kawałki trawy nie zapychały kanałów chłodzących silnik strasznie dużo ich trafia w okolice szarpanki skąd wentylator zaciąga powietrze i z trawą dmucha na cylinder .Kolejna moja uwaga urywanie się śruby mocującej zembatkę atakująca przy silniku no i piach w sprzęgle ktury niszczy okładziny sprzęgła .A tak pozatym jest super :D

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 28, 2008 5:28 pm 
Administrator forum

Nie ma chyba lipo specjalnie do tego modelu, ale nie ma najmniejszego problemu z dopasowaniem wystarczą ci wymiary pakietu jaki masz standardowo i do tych wymiarów dobierasz lipola 7,4v. Ja zamiast 6V trapeziku mam lipo 7,4V 800mah o grubości 1 cm i wymiarach identycznych jak podstawy trapeziku :D podejrzewam, że w petrolu masz więcej miejsca, więc wmieścisz pojemniejszy pakiet. Tu dla przykładu sklepik z takimi akku http://www.sklep.modelarnia.pl/index.ph ... g&k_id=146

PostNapisane: Wt cze 24, 2008 11:56 am 

Jeśli chodzi o akumulatory oczywiście możesz sobie je wymienić na wieksze czy mocniejsze ale po co jak się mają rozładować i tak się rozładują lepiej kup drugi na zapas zawsze masz dwa a nie jeden ,jak się jeden rozładuje masz drugi.Baterie do pilota tylko i wyłacznie akumulatorki (ładowane paluszki) przed jazdą można załadować a nie za każdym razem kupować 8 paluszków (najlepiej też mieć 2 komplety i niczym się nie martwisz. Oczywiście możesz sobie wymienić pakiet akumulatorów ale to się przydaje tylko wtedy kiedy ma się zamocowane swiatła a teraz dni długie więc niema sensu wogle ich montować a w zime w nocy po śniegu i tak niebędziesz jeżdził bo jak wymienisz wszystko co tu napisze niebedziesz w stanie bo będzie zaaa duuużo mocy.Tłumik , nie widze sensu w ściąganiu jakiś końcówek bo to jest efekt krótkotrwały najlepiej wymienić cały ja w swoim modelu mam tłumik firmy JETPRO Xtreme power i moc się niechce skończyć :) na oryginalnym wkrecał się na obroty i koniec można było sobie jezdzic w kółko z ta samą prędkością przy tym tłumiku nawet jak leci się na maksie odpuści na sekunde gaz i dalej jazda koła zaczynają się kręcić w miejscu na piachu a na asfalcie staje na tylne koła dlatego przed wymianą tłumika proponowałbym wymienić HEX HUB czyli poszerzyć model z przodu i z tyłu będzie stabilniejszy i niebędzie tak się przewracał na zakrętach , Jeśli chodzi o szarpanke to powinieneś założyć osłonke z siatki ale nie sam robić tylko kupić pożądnej firmy ( na końcu podam adres strony gdzie ja kupowałem części do swego modelu), wtedy nie będzie się tam dostawał piach i niebędziesz musiał tego czyścić po każdej jeżdzie (jak niebędziesz czyścił to się zatnie i niebędziesz mógł odpalić modelu), Jak już wymienisz tłumik hexy i założysz siatke na szarpanke, możesz wymienić sprzęgło ale tam proponowałbym wymiane tylko i wyłącznie samej sprężynki oryginalnie model ma 6500 obrotow ona daje że ma 8000 a z tłumikiem JETPRO robi się już mała rakieta , tylko niewymieniaj koła zamachowego na aluminiowe , może i jest lżejsze i szybciej się wkręca na obroty (różnice da się odczyć tylko wtedy kiedy niema się tłumika sportowego )ale musisz cały czas sprawdzać okładziny na sprzęgle bo jak tego nie dopilnujesz i metal zacznie trzeć o aluminium to wyrwie je z zawiasu i będzie kółeczko do wyżucenia (chociaż przyznam że lepiej jezdzi mi się na oryginalnym kole zamachowym stalowym bo przy tym aluminiowym czasami niemożna było go poanować przy wyjściu z zakrętu.Filtr powietrza powinno wymienić się razem z gaznikiem bo sam filtr niewiele daje ale nie na jakieś tam stożki tylko profesjonalny filtr zawodniczy , możesz też zamontować HPI D-BOX stabilizatoe driftu czu cos takiego , dobra sprawa bo modelem znacznie łatwiej sterowac i nie obraca go na każdym zakrecie kiedy dasz za dużo gazu.Szczególnie odradzam wymiane plastikowych części na aluminiowe np wachacze, felgi , ponieważ aluminium się wygina bezpowrotnie a plastik nie jak udeżysz na maksie np w krawężnik to model się od niego odbije ale będziesz mógł dalej jeżdzić jak będziesz miał aluminiowe wachacze to się odrazu pogną i już nie pojedziesz (no chyba że chcesz go trzymać na półce w domu wtedy możesz sobie wymienić co chcesz) z aluminium to tylko można wymienić wieżyczki amortyzatorów na jakiejś dobrej firmy i aluminiowe bo wtedy amortyzatory są pod innym kontem i model staje się trochę stabilniejszy,a i niezapomnij wymienić zębatek w serwie skrętu na metalowe ale najlepiej to wymień całe servo (ma wiekszą siłe i masz pewnosc ze nie przestanie skrecac po 20 minutach jazdy), Ważną żeczą są osłony amortyzatorów (też taka siatka ochronna) bo wtedy nie dostaje się piach i nietrzeba po półroku przeprowadzać regeneracj czyli kupić nowe bo ze starymi nic już się nieda zrobić (porysują się w srodku od piasku), no i zderzak podstawa musi być z przodu i bardzo szeroji tak aby cały syf z przodu nie dostawał się do tyłu np jak wjedziesz w jakąs górkę samochod ma ją przeskoczyć a nie się w nią wbić.Dobra sprawa to hamulce hydrauliczne bo oryginalne to są strasznie sieńkie , chociaż ja w swoim modelu mam tylko zamontowane na tył bo jak były także z przodu to przy mocnym chamowaniu na zakręcie wywracał sie a ABS u jeszcze nie wymyślili do baji (chyba). Większy silnik można wstawić zamiast wymieniać wszystko co opisałem do silnika o mniejszej pojemności bo ma oryginalnie więcej koni ale i jest cięższy i więcej pali a autko wcale nie jest dużo szybsze ani bardziej zrywne dopiero po małym tuningu zaczyna lepiej jeżdzić ale ma niestety jeden baardzo pozytywny plus , jest dłużej żywotny i nieda sie go tak łatwo zajeżdzić,poza tym jest dobry na wyścigi gdzie są długie szybkie proste , wystarczy wymienić zębatki i pruje jak szalony(Testowałem to kiedyś i udało mi się rozpedzić model do 118,4 km na godzine ale rozleciała sie opona i model miał straszna kolizje i został rozebrany na części zamienne bo do niczego innego się nie nadawał Obecny model baja 5b jest moim 4 modelem odkąd tylko wypuścili go do sprzedaży .Moje autko możesz obejżeć w galerii na stronie głownej tego serwisu w galerii z 2007 r , a jakbyć chciał zobaczyć co można wymienić w baji 5b to zapraszam na strone http://www.a-m-s.ch ja tam kupowałem wszystkie części do swojego modelu.

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 27, 2008 6:59 pm 

Nie musisz i nie rób ciągłej regulacji gaźnika ... Raz ustawiasz i ma chodzić ... nie ważne czy brudny filtr czy nie. Filtr ma być po każdej!!!! jeździe w terenie wyczyszczony ... jak jeździsz po asfalcie to możesz go pojeździe oglądnąć jak wygląda jak nie zmieni koloru z białego na szary to można jeszcze śmigać. Filtr powinno się wymienić po ok: 5L przepalonego paliwa ... Z każdym myciem ten filtr staje się coraz mniej zbity przez co ma większą możliwość do zbierania brudu. Po umyciu zalewany albo tym samy oleje co jest do paliwa ... albo jakimś płynem do filtrów stożkowych np: K&N
Wracając do świecy ... Jeśli masz jakiś problem z mieszanką ... NAJLEPSZYM przykładem na sprawdzenie mieszanki jest kolor świecy "Szara Myszka" Świeca nie ma być czarna ... ani biała tylko szara. Żeby to zobaczyć trzeba wykręcić świecę ... Przed wykręceniem wyczyścić i przedmuchać silnik z kurzu żeby pod żadnym pozorem nic nie wkręciło się w gwint świecy i nic nie wpadło ... Przy dokręcaniu wkręcasz ja palcami i dociągasz nie całe (można powiedzieć połowę) 1/4 obrotu świecę już używaną a 1/2 obrotu nową. Przerwę świecy też powinno sprawdzać się co 5L. Przerwa to 0,65mm Przede wszystkim czystość ... Silnik jak wybrudzić się podczas jazdy to mu nic nie będzie. Ale jak będziemy jeździć takim brudasem ciągle to długo model nie pociągnie. Szmatka, pęzelek, sprężone powietrze w spreju na pewno mu nie zaszkodzi a zrobi dobrze :)

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 23, 2008 11:45 pm 

Witam
Widzę że pojawiło się parę dobrych rad ale zabrakło dokładniejszego omówienia hamulców które są wyjątkowo kiepskie nawet z mocnym serwem (duuużo mocniejszym niż standardowe w wersji SS)
Zastanawiam się nad zamontowaniem całego KOMPLETU HAMULCÓW HYDRAULICZNYCHhttp://www.a-m-s.ch/shopenams/tuning-grossmodelle/hpi-baja-tuning2/brems-systeme/4-wheel-hydraulic-brake.htmlchoc koszt jest przeogromny ale jeśli masa modelu przekracza 10kg przy prędkości dochodzącej do 90 km/h to hamulce muszą być ostre aby panować nad modelem szczególnie na zawodach ale rozważam tez dodać hamulce na przednie koła ZWYKŁE NA LINCE ale TYLKO FIRMOWE RAMTECHhttp://www.davesmotors.com/s.nl/c.885035/n.1/it.A/id.4288/.f

No i jeszcze jedna sprawa co do hamulców hydraulicznych czy jest możliwość jak w tych zwykłych precyzyjna siła docisku klocków do tarcz??

No i jak to wygląda pod względem serwisu takiego systemu hamulców i jego niezawodności :wink:

I jeszcze jedna rzecz o która chciałem zapytać gdyż w ostatnim czasie weszły na rynek różnej twardości sprężyny zarówno do tylnych amortyzatorów jak i przednich
Czy ktokolwiek kupił już taki zestaw i czy się sprawdził??Jak się zmieniło zachowanie baji??http://cgi.ebay.com/Hpi-Baja-5b-DOUBLE-SPRING-SET-20-BJA10948_W0QQitemZ110302409377QQihZ001QQcategoryZ44028QQcmdZViewItemQQ_trksidZp1742.m153.l1262

To na razie tyle ale jak cos wymyslę to niewątpliwe,ze jeszcze o cos pytać będę 8)

Tytuł: hamulce
PostNapisane: Pt paź 24, 2008 7:33 am 

Wszystkie potrzebne informacje znajdzie pan na stronie:http://www.hpibajaforum.com/forum/index.php.

PostNapisane: Pt lis 07, 2008 10:13 pm 

Szukałem na innych forach amerykańskiech ale jakos nie znalzałem :/
Mysle nad wyborem seryjnego filtra na tuningowy nie wiem tylko który jest najlepszy :)który najlepiej filtruje powietrze z nieczystości
1.http://cgi.ebay.com/Redneck-Dual-Stage-Filter-by-TGN-for-HPI-Baja-5b_W0QQitemZ270295522079QQcmdZViewItemQQptZRadio_Control_Parts_Accessories?hash=item270295522079&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1205%7C66%3A2%7C65%3A12%7C39%3A1%7C240%3A1318

2.http://allegro.pl/item458470726_k_n_alu_filtr_powietrza_fg_hpi_carson_mcd.html

3.http://www.davesmotors.com/s.nl/c.885035/n.1/it.A/id.776/.f

FILTRY STOŻKOWE ODPADAJA BO JUZ WIEM ŻE TO DZIADOSTWO :roll:

Tytuł: filtr
PostNapisane: So lis 08, 2008 11:32 am 

Ten pierwszy to jest gąbka do oryginalnego , miałem to kiedys ale nie zauważyłem żadnej różnicy , tego drugiego nigdy nie używałem i nie wiem co to jest a ten trzeci mam założony teraz (chyba bo to jest ten http://www.a-m-s.ch/shopenams/tuning-gr ... stoff.html), oczywiście do niego trzeba dokupić taką pżedłużkę jak na zdjęciu nr dwa aby go zamontować , filtr możesz wstawić pusty (on w srodku nic niema oprócz sprężyny) albo wstawić oryginalny wkład do srodka (wchodzi bez problemu) bez wkładu no trochę syfu się dostało do srodka ,dlatego lepiej zalożyc go do środka , wiem że można jeszcze dokupić do środka jakiś lepszy ale to chyba nie ma sensu tak jest git.

PostNapisane: N lis 16, 2008 6:20 pm 

Niedawno odkryłem,ze cieknie mi z amortyzatora olej
Powodem prawie na 100% jest piasek który się tam dostał zanim zakupiłem skarpety do amorków
Pytanie jedno czy wystarczy wymienić tylko uszczelkę czy tez może cały amortyzator??Amorki mają jakieś 2 miesiące i jeszcze się nie napracowały ;)

Kolejnym zmartwieniem są oleje do amorków.
Jakie najlepiej kupić??Czy starać się kupić oryginalne oleje do amorków i dyfrów czy może macie jakieś propozycje odnośnie firm i gęstości :wink:

Pozdrawiam Tomek

Tytuł: amortyzatory
PostNapisane: Pn lis 17, 2008 2:57 pm 

Co do poprzedniego postu dotyczącego hamulców hydraulicznych to prosze poczytaj sobie napewno znajdziesz to co cię interesuje: http://www.hpibajaforum.com/forum/showt ... ight=B%26T , http://www.asaad.com/B&T%20Brakes.htm , http://www.bajaskunkworks.com/home/ , . Jeśli chodzi o amortyzatory to jak najbardziej są w 100% rozbieralne i można w nich wymienić każdą rzecz , wystarczy wymienić zimering i po kłopocie a nawet widziałem gdzieś kiedyś zestaw naprawczy do amortyzatorów właśnie do baji. Nigdy nie testowałem żadnego innego oleju oprócz hpi nie pamiętam dokładnie (baje mam już ponad dwa lata) ale oryginalnie jest chyba olej 20W , mi też siadły amorki po kilku miesiącach , wymieniłem co trzeba i nalałem oleju 35W , w lato nie ma różnicy ale w zime olej gęstnieje i już amorki nie działają tak fajnie a nawet bym powiedział że robi się za twarda ale i tak w sumie nie jest zle bo wszystko jest zmarznięte i zamarznięte więc cały czas się slizga.Ogólnie nie latam w zime bają bo się poprostu nie da z napędem na 2 koła i kupiłem MCD BAJA 1000 ale jestem dopiero na etapie składania choć dużo nie zostało bo aparatura i rura i moge latać wiesz napęd na 4 koła dobra faza.

Tytuł:
PostNapisane: N lis 30, 2008 12:36 am 

refiko napisał(a):
Co do paliwa, to wiem o co chodzi, i dbam o to aby miesznka była dokladnie 1:25. Wiem rowniez iz 1:20 to jest granica zatarcia silnika, ale raczej z tym nie bede eksperymentował. O filtr powietrza narazie nie mialem potrzeby dbać(albo tak mi sie wydaje).

Chciałbym się spytać jak to jest ze stosunkiem oleju do benzyny?
Nie jest tak że mniejsza ilość oleju w stosunku do benzyny prowadzi do zatarcia silnika?
Myślałem że więcej oleju = większe smarowanie silnika ale i mniejsze osiągi.

Jak to jest? Zawsze stosujecie 1:25?
Pytam bo u mnie dodaję więcej oleju niż te 1:25 a silnika nie chciałbym wymieniać

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: N lis 30, 2008 7:32 am 

Maciek Ostry napisał(a):
refiko napisał(a):

Chciałbym się spytać jak to jest ze stosunkiem oleju do benzyny?
Nie jest tak że mniejsza ilość oleju w stosunku do benzyny prowadzi do zatarcia silnika?
Myślałem że więcej oleju = większe smarowanie silnika ale i mniejsze osiągi.

Jak to jest? Zawsze stosujecie 1:25?
Pytam bo u mnie dodaję więcej oleju niż te 1:25 a silnika nie chciałbym wymieniać

Pozdrawiam

Dokałdnie jest tak jak piszesz,im mniej oleju w benzynie tym mniejsze smarowanie i wieksza mozliwosć zatarcia silnika.Ja osobiście stosował będe wariant producenta czyli 1:25 według mnie to bezpieczna proporcja nie ma co eksperymentować bo silniczki do petroli nie są tanie :wink:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 165 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona